ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούνη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
8Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΛΜΕ
Αποδοκιμάστηκε η αντιεκπαιδευτική πολιτική

Αρχισαν χτες οι τριήμερες εργασίες. Πήγαν να "χαιρετίσουν" αλλά έφυγαν άπρακτοι οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, Γ. Πασχαλίδης και Γ. Ανθόπουλος

Το βάρος για τη σύσταση ενός μετώπου παιδείας που θα αντιστέκεται στην επέλαση κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης στο δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα, πέφτει στους εκπαιδευτικούς. Αυτό τόνισε η Ε. Μηλιαρονικολάκη, υπεύθυνη του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ στο χαιρετισμό που απηύθυνε εκ μέρους του Κόμματος στην πανηγυρική συνεδρίαση του 8ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της ΟΛΜΕ.

Η χτεσινή πρώτη μέρα του συνεδρίου χαρακτηρίστηκε από τις έντονες αποδοκιμασίες που δέχτηκαν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης Γ. Πασχαλίδης,υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και Γ. Ανθόπουλος,υφυπουργός Παιδείας, από το μεγαλύτερο μέρος των συνέδρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Ανθόπουλος ανέβηκε στο βήμα και αναγκάστηκε να κατέβει αμέσως, χωρίς να πει λέξη ενώ ο Γ. Πασχαλίδης πρόλαβε να πει ότι "οι σχέσεις μας (εννοεί σχέσεις καθηγητών - κυβέρνησης) έχουν τραυματιστεί βαθύτατα. Ο απεργιακός σας αγώνας από ένα σημείο και έπειτα απειλούσε τα χαρακτηριστικά της δημόσιας δωρεάν παιδείας... ", σε αυτό το σημείο ο Γ. Πασχαλίδης διέκοψε την ομιλία του και κατέβηκε απ' το βήμα αφού η πρόκληση αυτή δεν έμεινε αναπάντητη.

Να σημειώσουμε ότι οι αντιπρόσωποι της ΔΕΕ αποχώρησαν από την αίθουσα του συνεδρίου καταθέτοντας στο προεδρείο την παρακάτω έγγραφη δήλωση: "Οι αντιπρόσωποι της ΔΕΕ δηλώνουν ότι αποτελεί ανεπίτρεπτη πρόκληση η παρουσία του εκπροσώπου του υπουργείου Παιδείας στο συνέδριο του κλάδου των καθηγητών. Στη μνήμη των χιλιάδων αγωνιζόμενων καθηγητών έχει χαραχτεί ανεξίτηλα η αδιάλλακτη και προκλητική στάση του υπουργείου που δε δίστασε να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέσο και διαβολή ενάντια στον ηρωικό, πρωτόγνωρο, καταξιωμένο και απόλυτα δίκαιο αγώνα του κλάδου. Δηλώνουμε ότι μια τέτοια πρόκληση δεν είναι δυνατό οι καθηγητές να την ανεχτούν. Και γι' αυτό αποχωρούμε σαν έκφραση της πιο έντονης διαμαρτυρίας μας".

Εκ μέρους της ΝΔ χαιρέτισε ο Γ. Τζοάνας,βουλευτής του κόμματος, ο οποίος εξέφρασε τις γνωστές απόψεις του κόμματός του που θέλει μια παιδεία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του προγράμματος σύγκλισης, μίλησε και για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ ωστόσο είχε τη "σοφία" να μην αναφερθεί στην πάγια θέση του κόμματός του για κατάργηση της επετηρίδας διορισμού των εκπαιδευτικών...

Η Ε. Μηλιαρονικολάκη χαιρέτισε το μεγαλειώδη απεργιακό αγώνα των καθηγητών και είπε ότι τα μεγαλύτερα κέρδη του ήταν η αγωνιστική στάση ζωής και οι αγωνιστικές αξίες που προέβαλε στη νεολαία σε μια εποχή όπου αυτά χλευάζονται. Είπε ακόμα ότι το συνέδριο αυτό θα πρέπει να επαληθεύσει τις προσδοκίες του λαού και της νεολαίας που συμπαραστάθηκαν στους απεργούς καθηγητές. Μίλησε ακόμη για τα "μέτρα Αρσένη" υπογραμμίζοντας ότι η "ανοιχτή πρόσβαση" στα ΑΕΙ που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση είναι στην πράξη το κλείσιμο της πρόσβασης στην εργασία και τη ζωή. Κάλεσε τους καθηγητές να συγκρουστούν με τη σημερινή συντηρητική πολιτική όχι για μια βελτίωση του σημερινού εκπαιδευτικού μοντέλου αλλά για μια άλλη παιδεία όπου θα διαπαιδαγωγούνται άνθρωποι ελεύθεροι σε μια διαφορετική κοινωνία.

Στη συνέχεια σύντομους χαιρετισμούς επέδωσαν ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Γ. Φλαμπουράρης,ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας,η ευρωβουλευτής της ΠΟΛ.ΑΝ.Κ. Δασκαλάκη και ο γραμματέας της ΑΚΟΑ Γ. Μπανιάς.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν σήμερα με τον απολογισμό πεπραγμένων του ΔΣ και τις ομιλίες των αντιπροσώπων.

ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ
Πλήρης ή μερική, αλλά όχι αποκλειστική απασχόληση

Ενιαίο μισθολόγιο με διαχωρισμό των μελών ΔΕΠ, προωθεί το υπουργείο Παιδείας

Ο διαχωρισμός των μελών ΔΕΠ σε "πλήρους" και "μερικής" απασχόλησης, με σημαντικές διαφορές στο ύψος των αποδοχών ανάμεσα στις δύο κατηγορίες, είναι η βασική κατεύθυνση του μισθολογίου για τους πανεπιστημιακούς, που προωθεί η κυβέρνηση. Στο σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο την ερχόμενη βδομάδα θα προωθηθεί στην κυβερνητική επιτροπή και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή, δεν προβλέπεται η θέσπιση κατηγορίας μελών ΔΕΠ "αποκλειστικής απασχόλησης" όπως ζητούσε ο κλάδος, προκειμένου να καταργηθεί η ετεροαπασχόληση και να αφοσιωθούν τα μέλη ΔΕΠ στο πανεπιστημιακό έργο.

Το νομοσχέδιο δε δόθηκε στη δημοσιότητα, σύμφωνα όμως με όσα ανακοίνωσαν χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης και ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, τα μέλη ΔΕΠ πλήρους απασχόλησης υποχρεούνται να διδάσκουν ένα μίνιμουμ αριθμό ωρών τη βδομάδα (6 ώρες) και έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα ερευνητικά προγράμματα. Τα μέλη ΔΕΠ πλήρους απασχόλησης διατηρούν το δικαίωμα να έχουν και εξωπανεπιστημιακή απασχόληση και θα αμείβονται, όπως τονίστηκε, μέσω του ειδικού λογαριασμού των πανεπιστημίων.Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των πανεπιστημιακών πάντως, από τις συναντήσεις του κλάδου με την ηγεσία του υπουργείου προέκυψε ότι προϋπόθεση για την εξωπανεπιστημιακή απασχόληση των μελών ΔΕΠ με πλήρη απασχόληση στο πανεπιστήμιο θα είναι η καταβολή του 30% των εσόδων τους στο πανεπιστήμιο. Σε ό,τι αφορά τα μέλη ΔΕΠ μερικής απασχόλησης προβλέπεται ότι θα αμείβονται με το 1/3 του μισθού του μέλους ΔΕΠ με πλήρη απασχόληση. Το νέο μισθολόγιο που προωθείται είναι ενιαίο και εξισώνει τις αμοιβές των μελών ΔΕΠ όλων των πανεπιστημίων της χώρας, καθώς μέχρι σήμερα οι αμοιβές ποίκιλλαν ανάλογα με το πανεπιστήμιο και ήταν υψηλότερες στα περιφερειακά ΑΕΙ. Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, ο μισθός του πρωτοδιόριστου καθηγητή πρώτης βαθμίδας θα είναι 800.000 δρχ. έναντι 500.000 που ήταν σήμερα για τον καθηγητή αντίστοιχης βαθμίδας στο Πανεπιστήμιο Αθήνας.

Στο νομοσχέδιο για το μισθολόγιο περιέχονται επίσης αυστηρές διατάξεις για παραβάσεις πειθαρχικού και ποινικού χαρακτήρα, ενώ περιγράφονται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αναστέλλεται η ιδιότητα του μέλους ΔΕΠ. Το μισθολόγιο επεκτείνεται και στους καθηγητές των ΤΕΙ και τα μέλη ερευνητικού προσωπικού αναγνωρισμένων ερευνητικών κέντρων.

Οι πανεπιστημιακοί

Η χτεσινή ανακοίνωση του μισθολογίου ήρθε υπό την απειλή κινητοποιήσεων από τους πανεπιστημιακούς, οι οποίοι ζητούν την άμεση κατάθεσή του στη Βουλή. Οι πανεπιστημιακοί, που δέχτηκαν μάλλον θετικά την προώθηση του μισθολογίου, διατηρούν επιφυλάξεις για τα κριτήρια με τα οποία θα γίνεται με ασφαλή τρόπο ο διαχωρισμός των μελών ΔΕΠ σε πλήρους και μερικής απασχόλησης. Επιφυλακτικοί ήταν επίσης για το πότε θα τους δοθεί η αύξηση που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Πάντως, οι αυξήσεις που προβλέπονται για τους πανεπιστημιακούς απέχουν από το αίτημα των μελών ΔΕΠ για εξίσωση των μισθών τους με τους δικαστικούς.

Συμφωνεί η ΝΔ με τα μέτρα διάλυσης της παιδείας

"Απογοητευτική" χαρακτήρισαν την κυβερνητική πολιτική στο χώρο παιδείας, οι Β. Κοντογιαννόπουλος και Α. Μπενάκη, πρόεδρος και αντιπρόεδρος αντίστοιχα της ΟΚΕ Παιδείας της ΝΔ, στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου. Οι εκπρόσωποι της ΝΔ δε δήλωναν φυσικά "απογοητευμένοι" από το γεγονός ότι η εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση διαλύει τη δημόσια παιδεία και δημιουργεί νέους φραγμούς στη μόρφωση, αλλά ουσιαστικά γιατί το ΠΑΣΟΚ άργησε να προωθήσει τα μέτρα αυτά.

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι της ΝΔ έκαναν λόγο για ανυπαρξία θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία του Εθνικού Απολυτηρίου, ενώ για τους Ελεύθερους Κύκλους Σπουδών τόνισαν ότι πρόκειται για πανεπιστημιακές σπουδές δεύτερης ταχύτητας και για σύστημα συγκάλυψης της επιδοτούμενης ανεργίας χωρίς στην ουσία να διαφωνούν με τη λειτουργία τους και πρότειναν να αποτελέσουν οι ΕΛΚΥΣ "κύκλους διά βίου εκπαίδευσης και κατάρτισης που θα παρέχεται από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ".

Οι εκπρόσωποι της ΝΔ επανέλαβαν φυσικά τις θέσεις για κατάργηση της επετηρίδας των εκπαιδευτικών (σταδιακά σε 5 χρόνια) και το "αίτημα" της ΝΔ για λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αναφερόμενοι στη χρηματοδότηση της παιδείας, επανέλαβαν τη θέση για 7% του ΑΕΠ προτείνοντας την "παράλληλη περικοπή κάθε μορφής σπατάλης και δικαιότερη κατανομή πόρων, ώστε να ενισχύονται περισσότερο οι μη έχοντες, οι άρρωστοι, τα επιτυχημένα στην αξιολόγηση εκπαιδευτικά ιδρύματα".

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Γενική συνέλευση Ομοσπονδίας Γονέων

Γενική συνέλευση πραγματοποιεί αύριο η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέωνστις 10 το πρωί στην αίθουσα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά (Καραϊσκου 111 - 3ος όροφος). Θέματα της γενικής συνέλευσης είναι ο απολογισμός πεπραγμένων του ΔΣ, οικονομικός απολογισμός, εκλογή εφορευτικής επιτροπής, εκλογή νέου ΔΣ, εξελεγκτικής επιτροπής, αντιπροσώπου για τη Νομαρχιακή Επιτροπή Παιδείας και αντιπροσώπων για την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Ελλάδας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στάση εργασίας την Πέμπτη

Στάση εργασίας την Πέμπτη 26 Ιούνη από τις 11 π.μ. ως το τέλος της βάρδιας και κατάληψη του Δημαρχιακού Μεγάρου εξήγγειλε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης, αφού διαπιστώνει ότι τα όσα συμφωνήθηκαν με το δήμο τον Απρίλη του 1996 όχι μόνο δεν έχουν υλοποιηθεί αλλά ούτε οι βάσεις για την επίλυσή τους δεν τέθηκαν ακόμη.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΔΘ σημειώνει: Τα όσα συμφωνήθηκαν με τη διοίκηση για μια σειρά οικονομικών και θεσμικών προβλημάτων εκκρεμούν ακόμα. Το ειδικό επίδομα που συμφωνήθηκε να δοθεί σε τρεις εξάμηνες δόσεις στους εργαζόμενους του Δήμου παραπέμφθηκε στη γενική ρύθμιση, χωρίς να αναπτυχθούν οι διεκδικητικοί αγώνες από τη Διοίκηση του Δήμου όπως είχε συμφωνηθεί. Ακόμη οι συνθήκες εργασίας στους χώρους δουλιάς και ο μηχανικός εξοπλισμός έχει παραμείνει στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

Για τους παραπάνω λόγους η Διοίκηση του ΣΕΔΘ καλεί τη Δευτέρα 23 Ιούνη τις επιτροπές χώρους δουλιάς στα γραφεία του ΣΕΔΘ, ενώ για την Τρίτη στις 24 Ιούνη καλεί τα σωματεία σε κοινή σύσκεψη.

Σε αγώνα για μια άλλη παιδεία, που θα διαπαιδαγωγεί ανθρώπους ελεύθερους, κάλεσε τους καθηγητές η Ε. Μηλιαρονικολάκη, χαιρετίζοντας το συνέδριο

Οι καθηγητές αποδοκιμάζουν τον Γ. Ανθόπουλο που βρίσκεται στο βήμα. Ο Γ. Πασχαλίδης παρακολουθεί



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ