ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΛΟΓΟΣ - ΑΠΑΤΗ
Ονομάζουν ανάπτυξη το σάρωμα των εργασιακών σχέσεων

Συνεχίστηκε και χτες το σίριαλ του "κοινωνικού διαλόγου", με τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές να δηλώνουν ότι υπάρχουν ...κοινές προσεγγίσεις με τις θέσεις κυβέρνησης - βιομηχάνων

Αύξηση της ανεργίας, αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, εκ περιτροπής εργασία, σημαντική αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, μαζικές απολύσεις στις τράπεζες, κατάργηση, ουσιαστικά, του 8ωρου και του 5ήμερου, μαζί με διεύρυνση των παροχών προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες, αποτελούν τα κύρια σημεία, που, κατά την κυβέρνηση, θα οδηγήσουν τη χώρα στην ανάπτυξη. Αυτό είναι το νόημα των προτάσεων που κατέθεσε, στα πλαίσια του "κοινωνικού διαλόγου", ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας Η. Πλασκοβίτης, τις οποίες προτάσεις ο υφυπουργός Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαππας, δήλωσε ότι ασπάζεται πλήρως η κυβέρνηση.

Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν σε χτεσινή σύσκεψη της Γραμματείας του διαλόγου - απάτης, που είχε σαν αντικείμενο την ανάπτυξη και στην οποία μετείχαν οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ Χ. Πολυζωγόπουλος και Δ. Κουτσούκος και από πλευράς ΣΕΒ ο Π. Αναλυτής. Το παράδοξο (;) είναι ότι τα δυο μέρη συμφώνησαν να "συγκεκριμενοποιήσουν" τις κυβερνητικές θέσεις, αν και, όπως - προφανώς για τα μάτια του κόσμου - είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, "υπάρχει διάσταση απόψεων".

Ειδικότερα, στις προτάσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνονται:

  • Επέκταση των κριτηρίων "προβληματικότητας" των επιχειρήσεων, και κατ' επέκταση της χρονικής στιγμής ενεργοποίησης ειδικών ρυθμίσεων και παρεμβάσεων της πολιτείας, ιδιωτικοποίηση όλων των "βιώσιμων" προβληματικών και κλείσιμο όλων των "μη βιώσιμων". Ουσιαστικά, διευρύνοντας τα κριτήρια, η εφαρμογή της συγκεκριμένης πρότασης δίνει τη δυνατότητα σε κάθε επιχειρηματία να χαρακτηρίσει την επιχείρησή του "προβληματική", απολαμβάνοντας μια σειρά προνόμια και αντεργατικά δικαιώματα.
  • Αυτό, με τη σειρά του, ανοίγει το δρόμο για μαζικές απολύσεις, εφόσον θα θεσπιστούν - πάντα σύμφωνα με τις κυβερνητικές προτάσεις - νέες ρυθμίσεις για το καθεστώς αμοιβών και την επανακατάρτιση των εργαζομένων. Στα πλαίσια αυτά, γίνεται λόγος για καθεστώς ειδικής επιδότησης της ανεργίας και επιδότηση όσων από τους μελλοντικούς ανέργους διαλέξουν την αυτοαπασχόληση. Η εικόνα που θα διαμορφωθεί είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τόσο τραγική που οι κυβερνητικές προτάσεις κάνουν λόγο και για επιδότηση των ατόμων μεγάλης ηλικίας για κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών και παράλληλη προσφορά ...κοινωνικής εργασίας μετά τη λήξη της περιόδου επιδότησης.
  • "Διευθέτηση του χρόνου εργασίας με σκοπό τη διατήρηση των θέσεων εργασίας", γεγονός που παραπέμπει σχεδόν αυτόματα στην κατάργηση του 8ωρου και του 5ήμερου.
  • Διαφοροποίηση της τιμολογιακής πολιτικής των ΔΕΚΟ, ανάλογα με την εισοδηματική κατάσταση των χρηστών. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει μείωση των τιμών για τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις, εφόσον επισημαίνεται ότι οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας είναι υποτιμολογημένες.
  • Μείωση του λειτουργικού κόστους των τραπεζών, με τη σταδιακή αναδιάρθρωση προσωπικού, την εισαγωγή νέων τεχνολογιών πληροφορικής και τη συγχώνευση μικρών τραπεζών.
  • Διατήρηση, αναδιάταξη και, σε αρκετές περιπτώσεις, επέκταση των κινήτρων προς τις επιχειρήσεις για τη διενέργεια επενδύσεων.

Οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές μπορεί να υποστήριξαν την άποψη ότι η μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, ωστόσο, αποδέχτηκαν το πλαίσιο των κυβερνητικών προτάσεων...

Από την πλευρά του ΣΕΒ, τέλος, ο Π. Αναλυτής υπογράμμισε ότι η υπόθεση του κοινωνικού διαλόγου "έχει ακόμα πολύ δρόμο", κατά τη διάρκεια του οποίου τα αντισυμβαλλόμενα μέρη θα πρέπει να αναλάβουν σημαντικές ευθύνες. Εκτίμησε, πάντως, ότι το εγχείρημα θα έχει αίσια έκβαση (χωρίς να διευκρινίσει για ποιον...).

Υπάρχουν πραγματικές διαφορές;

Σε μία εναγώνια προσπάθεια να ανακαλύψει πολιτικές διαφορές από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, έχει επιδοθεί τον τελευταίο καιρό το κόμμα της ΝΔ. Επιχειρεί με διάφορους τρόπους και παρεμβάσεις να δείξει στον κόσμο ότι ασκεί αντιπολίτευση και είναι κάτι διαφορετικό από το ΠΑΣΟΚ με έναν τρόπο που δείχνει ανάγλυφα το άγχος του κόμματος που κατ' ευφημισμόν ονομάζεται αξιωματική αντιπολίτευση.

Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό και απασχολεί τη ΝΔ εδώ και χρόνια καθώς όπως ομολογούν και στελέχη της, η ασκούμενη από το ΠΑΣΟΚ νεοφιλελεύθερη πολιτική έχει αφαιρέσει από τη ΝΔ όχι μόνο ζωτικό πολιτικό χώρο αλλά και ψηφοφόρους που μέχρι πρότινος ανήκαν προνομιακά στη ΝΔ.

Πέρα από τις όποιες φραστικές διαφοροποιήσεις που περισσότερο είναι για το "θεαθήναι", η σύμπλευση των δύο κομμάτων στην ουσία της πολιτικής που ακολουθείται, είναι σχεδόν απόλυτη. Από την υποδούλωση στις αντιλαϊκές επιλογές του Μάαστριχτ και τις διαταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέχρι και τη συμφωνία στα διάφορα εσωτερικά θέματα, η απουσία διαφορετικής πολιτικής είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Αλλωστε μόλις την προηγούμενη βδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε με δηλώσεις του να "ευχαριστήσει" τη ΝΔ για τη στήριξη που παρέχει στην κυβερνητική πολιτική, λέγοντας ουσιαστικά ότι αυτά που προτείνει η ΝΔ τα υλοποιεί πιο αποτελεσματικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Βέβαια καθημερινά σχεδόν, η ΝΔ με την πολιτική της επιβεβαιώνει την παραπάνω εκτίμηση - άσχετα αν η σκοπιμότητα που αυτή εξυπηρετεί είναι πασιφανής. Για παράδειγμα ο Κ. Καραμανλής παρόλο που φραστικά επικρίνει την κυβέρνηση για τον κοινωνικά ανάλγητο "κοινωνικό διάλογο", εντούτοις έδωσε γραμμή στους συνδικαλιστές του κόμματός του να συμμετάσχουν σ' αυτόν νομιμοποιώντας έτσι τις προειλημμένες κυβερνητικές αποφάσεις. Εξάλλου υπάρχουν ενδείξεις - και αποδείξεις συγκεκριμένες από την ίδια την πρακτική της ΝΔ - ότι τελευταία, στο συνδικαλιστικό κίνημα προωθείται η συγκρότηση "γαλαζοπράσινων" προεδρείων προκειμένου να περάσουν πιο εύκολα οι αντιλαϊκές επιλογές που προωθούν τα επιτελεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υλοποιεί η κυβέρνηση και στηρίζει η ΝΔ.

Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που επιχειρούν να εμφανίσουν ενισχυμένο τον δικομματισμό. Φροντίζουν έτσι να θωρακίσουν τον δικομματισμό από το αντίπαλο δέος, το οποίο βλέπουν ότι έρχεται. Θέλουν να μαντρώσουν τον κόσμο στη "στρούγκα" του δικομματισμού - με την παραδοσιακή του μορφή είτε με την εκσυγχρονισμένη του, κεντροαριστερά και κεντροδεξιά - προκειμένου να συνεχίσουν αδιάλειπτα την αντιλαϊκή τους πολιτική. Με επιχειρήματα όπως, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πολιτική πέρα από αυτήν που προτείνουν οι εκπρόσωποι του δικομματισμού και όσοι εκ των πραγμάτων συμπορεύονται με αυτόν, προσπαθούν μάταια να σπείρουν την ηττοπάθεια και την απογοήτευση στο λαϊκό κίνημα.

Αυτή όμως η προσπάθεια φανερώνει και το μέγεθος της ανησυχίας τους

για την ανάπτυξη του κινήματος, το οποίο όπως έδειξαν και οι κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, είναι σε θέση να αμφισβητεί τον μονόδρομο της πολιτικής που προτείνει ο δικομματισμός. Σπεύδουν να πάρουν τα μέτρα τους γιατί διαβλέπουν τον ορατό γι' αυτούς κίνδυνο, η ανάπτυξη του κινήματος να οδηγήσει και σε αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών σε βάρος τους και στην προώθηση του Λαϊκού Μετώπου. Η εμπειρία δείχνει ότι είναι ρεαλιστικό, να χαλάσουμε τα σχέδιά τους.

Στη Διάσκεψη της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης

Αναχώρησε σήμερα για το Παλέρμο Ιταλίας ο Παναγιώτης Γεωργιάδης,μέλος της ΚΕ, για να εκπροσωπήσει το ΚΚΕ στη Διάσκεψη που διοργανώνει το Κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης στις 20 - 21 Ιουνίου στο Παλέρμο, με θέμα "Ευρώπη, Νότος, Μεσόγειος".

CIA κατά Τσε

Από την Κυριακή 22 Ιούνη, η στήλη δημοσίευσης βιβλίων του "Ριζοσπάστη", θα φιλοξενεί σε συνέχειες, το βιβλίο των Αδίς Κουπούλ και Φρόιλαν Γκονσάλες, CIA ΚΑΤΑ ΤΣΕ. Ενα πραγματικό ντοκουμέντο στο οποίο παρουσιάζονται για πρώτη φορά με απόλυτο σεβασμό στα γεγονότα, οι λεπτομέρειες της σύλληψης του Τσε, οι τελευταίες ώρες του, ποιοι και πώς πήραν την απόφαση για τη δολοφονία του, οι επιπτώσεις του εγκλήματος, το παρελθόν των πρακτόρων της CIA κουβανικής καταγωγής. Παρουσιάζονται επίσης ο ρόλος και η δράση της CIA στη Βολιβία καθώς και το ημερολόγιο του μεγάλου επαναστάτη στην ίδια χώρα και οι συνέπειες που προκάλεσε η δημοσίευσή του. Οι εκδόσεις "Σύγχρονη Εποχή" φρόντισαν πραγματικά να πλουτίσουν τη βιβλιογραφία στην Ελλάδα, με την έκδοση αυτού του πολιτικοϊστορικού βιβλίου και δίνουν την ευκαιρία στην εφημερίδα μας να το προσφέρει σαν ανάγνωσμα στους αναγνώστες της.

Συνέρχεται σήμερα η ΚΕ του ΠΑΣΟΚ

Συνέρχεται σήμερα η ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο, με θέμα την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση στο θέμα της "ανάπτυξης". Οπως προβλέπεται, στην εισήγηση της υπουργού Β. Παπανδρέου, η οποία εγκρίθηκε προχτές από το ΕΓ του κόμματος, η κυβέρνηση θα επαναλάβει στο κομματικό σώμα τη μονότονη άποψη για συνέχιση του "σταθεροποιητικού μονόδρομου". Για μια ακόμα φορά δε, τα κηρύγματα λιτότητας θα εμπλουτιστούν από φληναφήματα περί "ανάπτυξης και κοινωνικής ευαισθησίας".

Στη συνεδρίαση της ΚΕ ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τις γνωστές δηλώσεις του για τις "επιτυχίες" της κυβέρνησης στη Διακυβερνητική, καθώς και για αταλάντευτη συνέχιση της "εθνικά συμφέρουσας" κυβερνητικής πολιτικής. Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, η λεγόμενη "εσωκομματική αντιπολίτευση" δε φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε κάποια αντι - εισηγητική κίνηση, καθώς οι όποιες διαφοροποιήσεις υπάρξουν αναμένεται να διατυπωθούν μεμονωμένα από μέλη της ΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ