Τη συνεχή επιδείνωση όλων των μεγεθών, που απαρτίζουν το δείκτη, εμφανίζουν τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας
Χειροτερεύει μήνα με το μήνα η εικόνα που παρουσιάζει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας. Μια μέρα μετά τις θριαμβολογίες του υπουργού Εθνικής Οικονομίας για τα επιτεύγματα της οικονομικής πολιτικής, ένας από τους θεωρούμενους ποιοτικούς δείκτες της οικονομία, το ισοζύγιο των συνολικών συναλλαγών της χώρας με το εξωτερικό, αποδεικνύεται ότι στο φετινό δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη παρουσίασε παραπέρα επιδείνωση, σχεδόν σε όλα του τα κονδύλια. Η εξέλιξη του ισοζυγίου και τα ιδιαίτερα μεγάλα ελλείμματα (δηλαδή, η διαφορά ανάμεσα στις εισαγωγές και εξαγωγές εμπορευμάτων, υπηρεσιών, κεφαλαίων) που εμφανίζει, επιβεβαιώνουν ότι το μόνο που έχει... πετύχει η πολιτική λιτότητας είναι η παραπέρα αποδιάρθρωση της οικονομικής βάσης της χώρας και η περιθωριοποίησή της στο διεθνή καταμερισμό εργασίας, αφού στο συγκεκριμένο δείκτη ουσιαστικά αποτυπώνονται τα διαρθρωτικά προβλήματα και τα προβλήματα ανάπτυξης που αντιμετωπίζει η οικονομία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας στο δίμηνο:
Αξίζει να σημειωθεί ότι "επιβαρυμένα" είναι και τα επιμέρους κονδύλια του ισοζυγίου. Ετσι αισθητή μείωση (15,2%) παρουσιάζουν τα κονδύλια που ήρθαν στη χώρα μας από την ΕΕ, το τουριστικό συνάλλαγμα, ενώ σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν επίσης τα κέρδη που Ελληνες επιχειρηματίες έφεραν από το εξωτερικό. Την ίδια στιγμή αυξημένο ήταν το τουριστικό συνάλλαγμα που έφυγε από τη χώρα μας, ενώ τα κέρδη που φυγαδεύτηκαν επίσημα στο εξωτερικό έφτασαν τα 452 εκ. δολάρια.
Σε κάθε 100 επιχειρήσεις που ελέγχτηκαν από τις υπηρεσίες του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) στο προηγούμενο δίμηνο, περισσότερες από 20 βρέθηκαν να έχουν διαπράξει φορολογικές παραβάσεις. Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το ΣΔΟΕ σχετικά με τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα. Τα στοιχεία δόθηκαν με αφορμή τα εγκαίνια για την έναρξη λειτουργίας των νέων γραφείων του ΣΔΟΕ, στα οποία παραβρέθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου.Ο τελευταίος, κατά το χαιρετισμό του, επιδιώκοντας τη δημιουργία εντυπώσεων για το πού δήθεν στρέφει τα "πυρά" της η κυβέρνηση, κάλεσε το προσωπικό του ΣΔΟΕ να βάλει "στα δίχτυα τα μεγάλα ψάρια" και να χτυπήσει την "επώνυμη φοροδιαφυγή", με τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρχει η κάλυψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, κατά το διάστημα από 10-4-1997 μέχρι 31-5-1997 πραγματοποιήθηκαν από τις περιφερειακές διευθύνσεις του ΣΔΟΕ 21.788 έλεγχοι (σε επιχειρήσεις και διακίνηση) και διαπιστώθηκε ότι υπέπεσαν σε παραβάσεις 4.527 επιχειρήσεις, δηλαδή ποσοστό 20,79%.Στους ελέγχους αυτούς βρέθηκαν 64.053 φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις. Το εκτιμώμενο ύψος εσόδων για τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν ανέρχεται στα 6,9 δισ. δρχ. περίπου.
Αναλυτικότερα:
Πρόσκληση στα μέλη της να πάρουν μέρος στην πανελλαδική σύσκεψη, με θέμα "Απολογισμός - Προγραμματισμός Δράσης", που θα γίνει σήμερα Παρασκευή 20/6/97, απευθύνει η Γραμματεία της "Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης" Οικονομολόγων. Η σύσκεψη θα γίνει στην αίθουσα της ΕΕΛΠ (Κάνιγγος 27) και ώρα 7 μ.μ.
Μυρίσανε ψητό και ετοιμάζονται να ορμήσουν οι ασφαλιστικές εταιρίες που άρχισαν ήδη να αδειάζουν τα συρτάρια τους για να τα γεμίσουν με τα κέρδη που θα τους αποφέρει το ξήλωμα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος που δρομολογεί η κυβέρνηση και επιχειρεί να νομιμοποιήσει μέσω του "κοινωνικού διαλόγου".
Και για να εξασφαλίσουν ότι τα σχέδιά τους θα υλοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο, ζητούν με επιστολή τους προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου να συμμετέχουν στη διαδικασία του "διαλόγου". Αξιώνουν, δε, από την κυβέρνηση - και καλά κάνουν, αφού έχουν βρει πρόσφορο έδαφος - να προχωρήσει με τη δέουσα "τόλμη και ρεαλιστικότητα" στην επέκταση της ιδιωτικής ασφάλισης και στην κατεδάφιση του κράτους πρόνοιας.
Επιπλέον κατά 300 άτομα θα μειωθεί το προσωπικό της ΠΕΣΙΝΕ το 1998. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η διοίκηση της εταιρίας, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 1996 σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, η μείωση του προσωπικού φαίνεται να είναι από τα βασικά στοιχεία της πολιτικής της εταιρίας.
Τα τελευταία 13 χρόνια το προσωπικό μειώθηκε κατά μέσο όρο 2,75% ετησίως. Ετσι, από 2.177 άτομα το 1984, σήμερα απασχολεί 1.500, ενώ το 1998 θα φτάσουν τα 1.200. Η μείωση αυτή θα γίνει στα πλαίσια του σχεδίου "Challenge", που εφαρμόζεται από το 1996 και θα ολοκληρωθεί το 1999. Εκτός από απολύσεις, το σχέδιο αυτό προβλέπει επενδύσεις ύψους 64,3 εκατ. δολαρίων σε 3 χρόνια, με στόχο βέβαια την αύξηση των κερδών της εταιρίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της. Στα ίδια πλαίσια εντάσσεται και η εκδήλωση ενδιαφέροντος της εταιρίας για την εξαγορά των "Βωξιτών Ελευσίνας", η οποία όμως - όπως τόνισε ο πρόεδρος της εταιρίας - είναι προσφορά ενημερωτικού χαρακτήρα και όχι δεσμευτικού.
Το 1996 δεν ήταν καλή χρονιά για την ΠΕΣΙΝΕ, καθώς τα κέρδη της έφτασαν στο ποσό των 18,6 εκατ. δολαρίων, παρουσιάζοντας μείωση κατά 50% σε σχέση με το 1995. Ο κύκλος εργασιών, με 331,9 εκατ. δολάρια, εμφανίζεται επίσης μειωμένος κατά 19,5% έναντι του 1995, ενώ μείωση παρουσιάζουν και οι εξαγωγές. Σαν βασικά αίτια αναφέρονται η πτώση των τιμών του αλουμινίου, καθώς και τα έξοδα αναδιάρθρωσης ύψους 9,9 εκατ. δολαρίων.