Με μεγάλη πλειοψηφία η απόφαση στη Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ
Πενθήμερη απεργία (από την 26.6.97 - 2.7.1997) αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους και ζητώντας την απόσυρση από την κυβέρνηση του αντι - ΕΣΥ νομοσχεδίου, που πρόσφατα προωθήθηκε στη Βουλή. Η απόφαση πάρθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία της γενικής συνέλευσης της ΕΙΝΑΠ - πλην κάποιων μελών της παράταξης της ΠΑΣΚ - που έγινε στο νοσοκομείο"Σωτηρία", κατά τη διάρκεια της εξάωρης στάσης εργασίας, πουείχαν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Παράλληλα, την τελευταία μέρα της απεργίας θα υπάρξει νέα γενική συνέλευση, για να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις. Αμέσως μετά την ψήφιση της πρότασης συγκροτήθηκε απεργιακή επιτροπή, ενώ αποφασίστηκε να υπάρξουν ομάδες περιφρούρησης και να γίνονται τακτικές συνελεύσεις στα νοσοκομεία για την ενημέρωση των εργαζομένων.
Το αμφιθέατρο του νοσοκομείου "Σωτηρία" ήταν γεμάτο χτες το πρωί από γιατρούς, που καταδίκασαν την πρόθεση της κυβέρνηση να ψηφίσει στα Θερινά Τμήματα της Βουλής το νομοσχέδιο. Οι περισσότεροι γιατροί στις σύντομες τοποθετήσεις τους υπογράμμισαν ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιέχει διατάξεις που κυριολεκτικά δυναμιτίζουν το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας. Ζήτησαν την άμεση απόσυρσή του και ξεκίνημα συζήτησης με όλους τους υγειονομικούς και τους νοσοκομειακούς γιατρούς από μηδενική βάση για τον καθορισμό ενός νέου καταστατικού χάρτη σχετικά με την ενίσχυση και διεύρυνση της δωρεάν δημόσιας περίθαλψης.
Σ' αυτό το σημείο πρέπει να επισημάνουμε ότι οι γιατροί καταψήφισαν την πρόταση που έκανε η ΠΑΣΚ για διήμερη απεργία στις 26 και 27 Ιούνη, μια κινητοποίηση όμως που δε θα έχει στόχο την απόσυρση του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα, η συνδικαλιστική παράταξη που πρόσκειται στην κυβέρνηση, διά στόματος της πρώην προέδρου της ΕΙΝΑΠ Χρ. Παπανικολάου, δε συμφώνησε με την πρόταση για απόσυρση του νομοσχεδίου, αντίθετα έκανε λόγο για διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά "το ενιαίο μισθολόγιο, την εξέλιξη των γιατρών και το πρόβλημα της ανεργίας που αντιμετωπίζουν οι γιατροί".
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ Χ. Ζαχαρόγιαννης στην εισήγηση υπογράμμισε ότι "το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ανατρέπει τον τρόπο χρηματοδότησης των νοσοκομείων, ρίχνοντας το βάρος στους ασφαλισμένους. Καταργεί δημοκρατικές κατακτήσεις των εργαζομένων και απαντάει με λατρεία στους διορισμένους μάνατζερ κάθε είδους. Πλήττει τις εργασιακές σχέσεις και καταργεί ουσιαστικά τη μονιμότητα των λειτουργών της δημόσιας υγείας. Δεν κάνει καμία αναφορά στο μισθολόγιο των νοσοκομειακών γιατρών, για να τους κρατάει σε ομηρία. Εγκαταλείπει ουσιαστικά την πρωτοβάθμια περίθαλψη και κλείνει τα μάτια στις τεράστιες ελλείψεις των νοσοκομείων σε προσωπικό και σύγχρονα μηχανήματα. Δε συνδυάζει την αλλαγή βαθμίδας των γιατρών με την ανάληψη νέων καθηκόντων και δε δίνει καμία λύση στην ανεργία που μαστίζει τους νέους γιατρούς".
Παράλληλα, μέσα από την εισήγηση, τονίστηκε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί ταυτόχρονα με την απόσυρση του νοσοκομείου ζητούν: "Το κράτος να έχει την αποκλειστική ευθύνη χρηματοδότησης του συστήματος υγείας, έτσι ώστε να μην μετατραπούν τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις. Να προχωρήσει η ψήφιση νέου ιατρικού μισθολογίου που να βασίζεται σε υψηλούς βασικούς μισθούς. Επίσης, να υπάρξει μονιμότητα για όλους τους γιατρούς και ταυτόχρονα να γίνουν 1.000 προσλήψεις το χρόνο για τα επόμενα πέντε χρόνια. Να προχωρήσει η καθιέρωση πολυδιευθυντικού συστήματος και η εξέλιξη να σημαίνει αλλαγή βαθμίδας με ανάληψη νέων καθηκόντων. Αναβάθμιση της εκπαίδευσης με ενιαία εκπαιδευτικά προγράμματα και άμεση πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού και αγορά εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας. Τέλος να υπάρξει πλήρης διαχωρισμός του ΕΣΥ με το Πανεπιστήμιο και να προχωρήσει η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση στους πανεπιστημιακούς και στρατιωτικούς γιατρούς".
Ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Χ. Ζαχαρόγιαννης, αμέσως το τέλος της ψηφοφορίας, δήλωσε στο "Ρ": "Η συντριπτική πλειοψηφία της γενικής συνέλευσης ψήφισε την πρόταση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με πενθήμερη απεργία, απόφαση που αποδεικνύει τη δυναμική που έχει αυτή τη στιγμή η θέση της ΕΙΝΑΠ στην ελληνική κοινωνία και στους νοσοκομειακούς γιατρούς. Στο διάστημα αυτό οι νοσοκομειακοί γιατροί δε θα μείνουνε μόνο στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, δε θα κάνουνε μόνο απεργία. Θα διαδηλώσουν στην Αθήνα, θα ενημερώσουν τον κόσμο, τους εργαζομένους και τα κορυφαία συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων, προκειμένου να συστρατευτούν και αυτοί. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι αυτή τη στιγμή δίνεται μια μάχη πραγματικά για την υγεία του ελληνικού λαού".
Αήθης επίθεση σε βάρος της Αλ. Παπαρήγα για τις δηλώσεις της για τη μη λειτουργία του Νοσοκομείου "Παπαγεωργίου"
Αντί να σιωπήσει - όπως έκανε μέχρι τώρα - ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας,προσπαθεί να βγει κι "από πάνω" για τις ξεκάθαρες θέσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα σχετικά με τις ευθύνες του υπουργείου Υγείας για τη μη λειτουργία του Νοσοκομείου "Παπαγεωργίου" στη Θεσσαλονίκη.
Η Αλ. Παπαρήγα στην προχτεσινή περιοδεία της δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο να μη λειτουργεί, επανέλαβε - όπως έκανε και σε ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (18.1.1977) - ότι πίσω από τη μη λειτουργία κρύβονται επιχειρηματικά συμφέροντα και ονόμασε τον Γ. Αποστολόπουλο, ενώ αναφερόμενη στο υπουργείο Υγείας είπε: "Μας απασχολεί επίσης αυτή η σιωπή του υπουργού. Χρησιμοποιεί διάφορα εμπόδια γραφειοκρατικά για να χαθεί πολύτιμος χρόνος". Ενώ απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει εμπλοκή του υπουργού, η Αλ. Παπαρήγα είπε: "Δεν μπορώ να αποδείξω κάποια προσωπική εμπλοκή του υπουργού Υγείας. Είναι, όμως, υπουργός Υγείας ένα χρόνο περίπου. Πρέπει να δώσει άμεσα λύση".
Με χτεσινή ανακοίνωσή του ο υπουργός Κ. Γείτονας χαρακτηρίζει "άστοχη και απαράδεκτη" την "επίθεση - έτσι αντιλήφθηκε τις δηλώσεις της Αλ. Παπαρήγα ο Κ. Γείτονας - που εξαπέλυσε εναντίον του υπουργείου". "Το υπουργείο Υγείας, υποστηρίζει ο Κ. Γείτονας, όχι μόνο δε σιωπά, αλλά έχει λάβει σαφή θέση (Βουλή, συνεντεύξεις Τύπου, δηλώσεις κλπ.), εδώ και 1,5 χρόνο, για την ανάγκη τροποποιήσεων της αρχικής σύμβασης, προκειμένου να εξασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον, η ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου και η εξυπηρέτηση των υγειονομικών αναγκών της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης. Θέση που αποδέχονται όλοι οι φορείς της συμπρωτεύουσας. Απομένει, λοιπόν, στο Ιδρυμα να αποδεχτεί τις προτάσεις του υπουργείου".
Στη συνέχεια της ανακοίνωσης ο υπουργός γίνεται προκλητικός λέγοντας: "Τα πολιτικά κόμματα και ιδιαίτερα το ΚΚΕ οφείλουν να πάρουν σαφή θέση επ' αυτού. Δυστυχώς, η κ. Παπαρήγα, ακολουθώντας πολιτική εύκολου εντυπωσιασμού, απέφυγε να λάβει θέση επί του συγκεκριμένου. Προφανώς η κ. Παπαρήγα δεν εγνώριζε, επίσης, ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση στη λειτουργία του Νοσοκομείου εξαιτίας του υπουργείου, αφού μόλις προ ημερών το Ιδρυμα ανακοίνωσε επισήμως το πέρας μόνο των κτιριακών εργασιών".
Ξεχνά ο υπουργός ότι η Αλ. Παπαρήγα - και ήταν η μόνη αρχηγός κόμματος - που παραβρέθηκε στην ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (18.1.997) - στην οποία δεν πήγε ο υπουργός - δήλωσε ευθαρσώς: Το νοσοκομείο να γίνει ΝΠΔΔ και να ενταχθεί στο ΕΣΥ.
Επίσης στην ημερίδα που έγινε στις 31.5.1997 - και στην οποία δεν πήγε και πάλι ο υπουργός - ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ επανέλαβε τη θέση της Αλ. Παπαρήγα. Επίσης προχτές η Αλ. Παπαρήγα επανέλαβε ότι "το νοσοκομείο πρέπει να είναι και ουσιαστικά και τυπικά στο δημόσιο τομέα".
Οσον αφορά τα περί άγνοιας της Αλ. Παπαρήγα για την ολοκλήρωση των εργασιών, ο Κ. Γείτονας το βρήκε έτοιμο τον περασμένο Γενάρη (βλέπε και ρεπορτάζ της "Ελευθεροτυπίας" της 11.2.1997).
Τέλος ο υπουργός σφυρίζει αδιάφορα για τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, υποστηρίζοντας: "Οσον αφορά τα περί "διαπλεκομένων" δεν αγγίζουν ούτε την κυβέρνηση, ούτε το υπουργείο Υγείας και ας τα αναζητήσει η κ. Παπαρήγα αλλού. Πάντως, όταν τα επικαλείται, στοιχειώδης πολιτική ευθιξία απαιτεί και να τα τεκμηριώνει".
Θυμίζουμε ότι στις 3.7.1996 ο πρώην υπουργός Σ. Κούβελας ενόψει των εγκαινίων (5.7.1996) της κλινικής του Αποστολόπουλου στη Θεσσαλονίκη (σ. σ. της οποίας το θεμέλιο λίθο έθεσε ο, τότε, υπουργός Εργασίας Ευάγ. Γιαννόπουλος) κατέθεσε μια ερώτηση στη Βουλή, όπου έλεγε θάματα και πράματα. Ανάμεσα στ' άλλα, ο Σ. Κούβελας έλεγε ότι ο "κ. Αποστολόπουλος στην κατά Παπαγεωργίου απαράδεκτη επίθεση χρησιμοποιεί ως όργανά του και πολιτικούς, ιδίως δε κυβερνητικούς παράγοντες".
Κι ενώ η κυβέρνηση κατάπιε στην κυριολεξία αυτές τις καταγγελίες, ο Κ. Γείτονας ξεσπαθώνει τώρα κατά της Αλ. Παπαρήγα.
Ακόμα στη σύσκεψη της 31.5.1997 έγινε λόγος για διάφορα συμφέροντα που εμποδίζουν την έναρξη λειτουργίας ενός νοσοκομείου και ο αντινομάρχης - και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ - Μιχ. Λιάκος μίλησε για "βροχή σημειώσεων σε βουλευτές για ρουσφέτια".
Τέλος θυμίζουμε ότι ένα μέρος του νοσοκομείου - που είναι ΝΠΙΔ - αποτελεί δωρεά των επιχειρηματιών Παπαγεωργίου. Η αρχική σύμβαση προβλέπει η πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (4 στους 7) να διορίζεται από το Ιδρυμα Παπαγεωργίου. Η υπόθεση της αναθεώρησης της σύμβασης ξεκίνησε από τον πρώην υπουργό Αν. Πεπονή, αλλά από τότε - δημοσίως τουλάχιστον - η κυβέρνηση βρίσκεται στο ίδιο σημείο.
Ναρκωτικά, εργασιακά δικαιώματα, ειρήνη, αντιιμπεριαλιστική πάλη, θέματα που βασανίζουν τη νεολαία, σήμερα αποτελούν τη θεματολογία των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο του 23ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", του μεγαλύτερου φεστιβαλικού ανοίγματος της ΚΝΕ την τελευταία δεκαετία.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:
Κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σπ. Στριφτάρη, επισκέφτηκε χτες το νοσοκομείο
Κάτω από άθλιες συνθήκες εργασίας, σε χώρους που θυμίζουν νοσοκομεία Τρίτου Κόσμου και με βασικές ελλείψεις σε μηχανήματα, οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο "Σωτηρία" είναι αναγκασμένοι να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες. Αυτή την εικόνα παρουσίασαν οι εργαζόμενοι στις βοηθητικές υπηρεσίες στο κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σπύρο Στριφτάρη,μέλος του ΠΓ της ΚΕ, στη διάρκεια της χτεσινής επίσκεψης στο νοσοκομείο.
Συγκεκριμένα, το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφτηκε τους χώρους που "φιλοξενούν" τα πλυντήρια, τα μαγειρεία και τα σιδερωτήρια του νοσοκομείου. Στα μαγειρεία οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι οι βραστήρες που ετοιμάζουν το φαγητό των ασθενών είναι 25 χρόνων και οι περισσότεροι από αυτούς δε λειτουργούν. Τα ψυγεία για τη φύλαξη των τροφίμων είναι παροπλισμένα και χαλασμένα και αναγκάζονται να μεταφέρουν συνέχεια τα τρόφιμα. Επίσης οι εργαζόμενοι υπογράμμισαν ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται είναι τραγικές, αφού το καλοκαίρι η θερμοκρασία ανεβαίνει κατακόρυφα. Τέλος επισήμαναν ότι τους χρωστούν αναδρομικά περίπου έξι μηνών.
Τα πλυντήρια του νοσοκομείου δε διαθέτουν στεγνωτήριο για τα ρούχα και ο εσωτερικός χώρος που τα στεγάζει έχει μετατραπεί σε μια τεράστια ταράτσα, στην οποία οι εργαζόμενοι κρεμάνε τα ρούχα για να στεγνώσουν... Βέβαια, σύμφωνα με τους εργαζομένους, εδώ και πολλά χρόνια έχουν δοθεί υποσχέσεις ότι θα αγοραστούν στεγνωτήρια, αλλά έμειναν υποσχέσεις. Ετσι πολλές φορές τα ρούχα δε στεγνώνουν και δεν μπορούν να αποστειρωθούν, δηλαδή ρούχα που χρησιμοποιούνται στα χειρουργεία δεν είναι σίγουρο ότι έχουν αποστειρωθεί, επισήμαναν οι εργαζόμενοι. Δεν είναι λίγες οι φορές, τόνισαν, που ανάμεσα στα ρούχα βρίσκουμε ψαλίδια και χρησιμοποιημένες σύριγγες. Κατ' επανάληψη έχουμε ζητήσει να μας δοθούν γάντια, αλλά κανένας δεν ενδιαφέρεται.
Επίσης το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφτηκε τη μονάδα αιμοδοσίας, τη μονάδα αποστείρωσης, καθώς και τα εξωτερικά ιατρεία. Τα προβλήματα είναι και εδώ οξυμένα, αφού οι χώροι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να στεγάσουν τα τμήματα. Παράλληλα οι μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό δημιουργούν σοβαρά προβλήματα τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.
Ο Σπ. Στριφτάρης,μιλώντας προς τους εργαζόμενους, υπογράμμισε ότι "οι συνεχόμενες περικοπές στο χώρο της υγείας θα δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα και θα υποβαθμίσουν περισσότερο τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Μπροστά σ' αυτή την επίθεση από τη μεριά της κυβέρνησης, συνέχισε, οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιτάξουν την πάλη τους για να διασφαλίσουν το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας".
Στο πλαίσιο των συναντήσεων ενημέρωσης της ΚΝΕ με το ΚΕΘΕΑ, τις θεραπευτικές κοινότητες και το "18 ΑΝΩ", ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Ν. Σοφιανός, συναντήθηκε χτες με τον διευθυντή του ΚΕΘΕΑ, Μπ. Πουλόπουλο.Στη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν οι δυνατότητες διεύρυνσης και έντασης της πάλης ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και της δράσης για απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη των εξαρτημένων ατόμων. Τονίστηκε επίσης η ανάγκη για πολύμορφη στήριξη της δράσης των θεραπευτικών κοινοτήτων και μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες τους.
Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη για στενότερη επαφή της ΚΝΕ με το ΚΕΘΕΑ, που πέρα από τη συμμετοχή εκπροσώπων του στις εκδηλώσεις για το 23ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" γίνεται και με σειρά συναντήσεων της ΚΝΕ με εκπροσώπους των θεραπευτικών κοινοτήτων.
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ
"Είναι πάγια τακτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνον να μην αναγνωρίζουν και αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, αλλά και να προσπαθούν να "βγαίνουν από πάνω". Αυτό κάνει και ο κ. Γείτονας, όπως αποδεικνύεται από την τοποθέτησή του στις σαφέστατες δηλώσεις της Αλέκας Παπαρήγα για το Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου"".
Τα παραπάνω τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. "Ο υπουργός Υγείας, συνεχίζει, σκόπιμα αποφεύγει την ουσία του θέματος. Είναι στο χέρι της κυβέρνησης και του ίδιου να ψηφιστεί ο σχετικός νόμος που θα μετατρέπει το Νοσοκομείο σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Αυτό ας το πράξουν και ας αφήσουν τις υπεκφυγές. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα".
Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Οσο για τις αποδείξεις που ζητάει για τα "διαπλεκόμενα", ας τις αναζητήσει στο νομοσχέδιο του υπουργείου του, με το οποίο προωθείται η ιδιωτικοποίηση της υγείας. Τα αυταπόδεικτα δεν αποδεικνύονται".
Ενα σύγχρονο μηχάνημα παραμένει ακόμα αχρησιμοποίητο. Ο υπουργός Υγείας σφυρίζει αδιάφορα...
Μαζική ήταν η χτεσινή συνέλευση της ΕΙΝΑΠ
Τη σύσταση προς τους συγγενείς ασθενών να απευθύνονται σε κρατικά Ψυχιατρεία κάνει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Ενωση Νευροψυχιατρικών Ιδιωτικών Κλινικών. Τις τελευταίες μέρες οι ιδιωτικές κλινικές δε δέχονται ασθενείς του ΙΚΑ. Το αίτημα της Ενωσης είναι να αναπροσαρμοστεί το νοσήλιο που είναι καθηλωμένο από το 1992 στις 8.500 δραχμές.
Αρχίζουν σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, στις 12 το μεσημέρι, με εκλογή προσωρινού προεδρείου και της επιτροπής ελέγχου πληρεξουσίων, οι τετραήμερες εργασίες του 8ου εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της ΟΛΜΕ. Στις 6 μ.μ. θα αρχίσει η πανηγυρική συνεδρίαση, όπου έχουν προσκληθεί να χαιρετίσουν ο υπουργός Παιδείας, Γερ. Αρσένης, ο υφυπουργός Παιδείας, Γ. Ανθόπουλος, εκπρόσωποι των κομμάτων καθώς και εκπρόσωποι άλλων συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων.
Στόχος της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών",είναι το συνέδριο αυτό να αποτελέσει βήμα καταγγελίας της σημερινής αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά και να εκπροσωπηθεί στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του κλάδου, κάτι που όπως φαίνεται είναι εφικτό.
Η ΠΑΣΚ καθηγητών Γερμανίας επέλεξε την αποχή από τις συλλογικές διαδικασίες του κλάδου, για να διαμαρτυρηθεί δήθεν, για το αδιέξοδο που έχει οδηγήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τους αποσπασμένους στο εξωτερικό εκπαιδευτικούς. Μπροστά στην αδυναμία της να υπερασπιστεί μια πολιτική που οδήγησε σε απελπιστική κατάσταση τους εκπαιδευτικούς του εξωτερικού, κάλεσε με ανακοίνωσή της τους καθηγητές που πρόσκεινται σε αυτή "με το κύρος και τη δυναμική της πρώτης παράταξης στη Βόρεια Ρηνανοβεστφαλία, με αίσθηση ευθύνης και αξιοπρέπειας" να μη συμμετάσχουν με αντιπρόσωπο της ΠΑΣΚ στο Συνέδριο της ΟΛΜΕ.