ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Μάη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΟΤΑ
"Πνίγουν" την κυβέρνηση οι αντιδράσεις

Σε παλιρροϊκό κύμα εξελίσσονται, πλέον, οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για υποχρεωτικές, χωρίς κίνητρα και κριτήρια, συνενώσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

  • Στη Λέσβο,ο Δήμος Αγιάσου με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και οι Κοινότητες Λουτρών και Πλαγιάς, με ψηφίσματα λαϊκών συνελεύσεων που διοργάνωσαν, τάσσονται κατά των αναγκαστικών συνενώσεων και ξεκαθαρίζουν πως αυτές σημαίνουν πρόσθετο χαράτσωμα των δημοτών. Επίσης, σύσσωμοι οι κάτοικοι των παραπάνω ΟΤΑ διεκδικούν το δικαίωμα να ορίσουν οι ίδιοι τις τύχες του τόπου τους, μέσω δημοψηφίσματος.
  • Στην Καρδίτσα,κοινοτάρχες του νομού διοργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Στη συγκέντρωση, όπου πήραν μέρος δήμαρχοι, κοινοτάρχες, κοινοτικοί, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι του νομού, οι αιρετοί επιβεβαίωσαν την αντίθεσή τους στα κυβερνητικά σχέδια. Ζήτησαν εθελοντικές συνενώσεις με κίνητρα και διατράνωσαν την απόφασή τους να παλέψουν ενάντια στα κυβερνητικά πλάνα. Επιπλέον, οι συγκεντρωμένοι εξέλεξαν συντονιστική επιτροπή, που, μεταξύ άλλων, θα έρθει σε επαφή με ανάλογες κινήσεις αιρετών σε άλλους νομούς, προκειμένου να συντονιστεί η δράση τους πανελλαδικά.
  • Στη Βοιωτία,η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων του νομού πραγματοποιεί την Κυριακή γενική συνέλευση των μελών της, με θέμα τις αναγκαστικές συνενώσεις, κατόπιν σχετικού αιτήματος που έθεσαν 32 ΟΤΑ του νομού. Να σημειωθεί ότι 5 δήμοι (οι Πλαταιών, Λεύκτρων, Βαγίων, Οινοφύτων και Σχηματαρίου) από τους 13 της Βοιωτίας, καθώς και 55 από τις 61 κοινότητες του νομού έχουν ταχθεί ενάντια στις αναγκαστικές συνενώσεις.
  • Την αντίθεσή τους στην εξαφάνιση βιώσιμων και λειτουργικά αυτοδύναμων ΟΤΑ, με την εφαρμογή των αναγκαστικών συνενώσεων, εκφράζουν στη Φωκίδα ο Δήμος Δελφών και οι Κοινότητες Χρυσού, Δεσφίνας, Βουνιχώρας και Αγίας Ευθυμίας. Στον ίδιο νομό, οι κάτοικοι της Κοινότητας Τραγάνας, σε συνέλευσή τους, είπαν ομόφωνα "όχι" στις αναγκαστικές συνενώσεις και προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι, αν επιμείνει στα σχέδιά της, θα απαντήσουν ακόμα και με κλείσιμο της εθνικής οδού.
  • Στα Ιωάννινα,οι κάτοικοι της Κοινότητας Πέτρας Ζαγορίου, σε συνέλευσή τους, αποφάσισαν, ομόφωνα, να αντιταχθούν στις αναγκαστικές συνενώσεις. Σε επιστολή, μάλιστα, που έστειλαν στον πρωθυπουργό, υπογραμμίζουν πως χρειάζεται η διενέργεια δημοψηφίσματος για να εκφραστούν οι τοπικές κοινωνίες, πως η αναγκαστική συνένωση έρχεται σε αντίθεση με τις ανάγκες της υπαίθρου και πως αν η κυβέρνηση επιμείνει στα σχέδιά της, αυτοί θα παραδώσουν τα εκλογικά τους βιβλιάρια.
  • Από την πλευρά της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Ζακύνθου του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, επισημαίνει πως με τις συνενώσεις η κυβέρνηση επιδιώκει τη μετατροπή της ΤΑ σε επιχειρηματία - διεκπεραιωτή των αντιλαϊκών αποφάσεων της κεντρικής διοίκησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Καλεί τους αιρετούς "να αντισταθούν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να τους μετατρέψει σε φοροεισπράκτορές της, σε βάρος της ΤΑ και των λαϊκών συμφερόντων. Να αγωνιστούν, μαζί με το λαό, για μια ΤΑ που θα υπερασπίζεται και θα διευρύνει τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα. Να απαντήσουν στον κυβερνητικό αυταρχισμό με την οργάνωση δημοψηφισμάτων σε κάθε κοινότητα, για να ενημερωθούν και να εκφράσουν τη γνώμη τους οι κάτοικοι του νησιού".
  • Τέλος, η ΝΕ Κεφαλληνίας - Ιθάκης του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, καλεί τους κατοίκους και τα Κοινοτικά Συμβούλια των δύο νησιών να συγκαλέσουν λαϊκές συνελεύσεις, να πραγματοποιήσουν τοπικά δημοψηφίσματα και να καταδικάσουν τις επιχειρούμενες αναγκαστικές συνενώσεις των ΟΤΑ. Επίσης, να καταγγείλουν τους "ντόπιους διεκπεραιωτές" του κυβερνητικού προγράμματος, τους παράγοντες, δηλαδή, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ και τη Διοικούσα Επιτροπή της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ιθάκης. Να ζητήσουν από την κεντρική διοίκηση να αποδώσει στους ΟΤΑ τα 890 δισ. που αυθαίρετα παρακρατά από τους θεσμοθετημένους πόρους τους και να απαιτήσουν την ουσιαστική χρηματοδότηση των ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η πιο ελπιδοφόρα γέφυρα φιλίας

Απλωσαν τα μικρά τους χέρια από τη μια όχθη του Αιγαίου στην άλλη. Θέλουν να στήσουν μια "γέφυρα" φιλίας. Δεν κατανοούν την αντιπαλότητα των κυβερνήσεών τους, δεν καταλαβαίνουν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα των δυνατών... Νέοι άνθρωποι, Ελληνες και Τούρκοι, με όνειρα για το μέλλον, με δίψα για τη ζωή, συναντήθηκαν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στη Χίο.

Αυτή τη φορά το Αιγαίο πέρασαν νέα παιδιά από την Τουρκία, όπως ακριβώς πριν από δυο μήνες Ελληνόπουλα επισκέφτηκαν την τούρκικη πόλη Τσεσμέ. Η φιλία τους, που είχε ξεκινήσει με εκείνη την επίσκεψη, φαίνεται ότι δεν μπορεί να "σβήσει" εύκολα.

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, τα νέα παιδιά είχαν κατακλύσει την προκυμαία του Λαγκαδά και κρατώντας ελληνικές και τούρκικες σημαίες στα χέρια τους περίμεναν την άφιξη των φίλων. Κι όταν ήρθε η ώρα και έδεσε το καράβι, και κατέβηκαν οι πρώτοι φίλοι... ένα σφιχταγκάλιασμα ήρθε για να ανοίξει το δρόμο... Ενα κλαδί ελιάς κι ένα κόκκινο γαρίφαλο άλλαξαν χέρια. Μπορεί οι λέξεις που αντάλλαξαν να μην ήταν πολλές - η διαφορετική γλώσσα στάθηκε εμπόδιο - όμως τα μάτια και τα βλέμματα πήραν τη θέση στο "παιχνίδι" της επικοινωνίας. Βέβαια κι αυτό το εμπόδιο σε λίγο καιρό θα ξεπεραστεί. Ηδη πολλά παιδιά από την Τουρκία παρακολουθούν μαθήματαελληνικής γλώσσας. Πάντως η διαφορετική γλώσσα δεν εμποδίζει τα παιδιά να αλληλογραφούν.

Οι σχέσεις, που έχουν αναπτύξει τα παιδιά μεταξύ τους, φανερώνουν ότι το μίσος που καλλιεργούν κάποιοι στις παιδικές ψυχές δε βρίσκει πάντα πρόσφορο το έδαφος για να "αναπτυχθεί". Η ανθρώπινη επαφή έχει μια μοναδική δύναμη, που μπορεί να ανατρέψει και την πιο καλοστημένη εθνικιστική προπαγάνδα...

Οι λαοί να ορθώσουν το δικό τους μέτωπο

Ανακοίνωση της ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ για την επέτειο της ένωσης της Επτανήσου με την υπόλοιπη Ελλάδα, η οποία γιορτάζεται σήμερα

"Οι αγώνες του λαού της Επτανήσου ήταν τότε ξεσηκωμός για το μοίρασμα της γης και τη δημιουργία της ενιαίας εσωτερικής αγοράς", σημειώνει σε ανακοίνωσή της, για την επέτειο από την ένωση της Επτανήσου με την υπόλοιπη ελεύθερη Ελλάδα, η Νομαρχιακή Επιτροπή Ζακύνθου του ΚΚΕ. Για να συμπληρώσει, πως για άλλη μια φορά οι κυβερνητικοί παράγοντες, με "αφυδατωμένους" γιορτασμούς, χωρίς ιστορική μνήμη, υποβαθμίζουν και παραχαράσσουν το νόημα και την παρακαταθήκη της επετείου στις νέες γενιές.

"Ο αγώνες του επτανησιακού λαού ενάντια στην "τάξη" της εποχής εκείνης και τους ντόπιους υποστηριχτές της, δίνει το μήνυμα που διατηρεί άσβεστη τη φλόγα του και σήμερα. Ο λαός αυτός δεν κάμφθηκε ποτέ μπροστά στην τότε κυρίαρχη παντοδύναμη Αγγλική Αυτοκρατορία. Αγνόησε αρκετές φορές τις φωνές υποταγής των "φρονίμων", ζώστηκε και τα άρματα αψηφώντας το "ρεαλισμό" της υπόκλισης στο δυνάστη της εποχής. Ετσι οι αγώνες του συνδέθηκαν με την επανάσταση του 1821, συνδέονται με την αντίσταση στους φασίστες κατακτητές και τους μετέπειτα αντιιμπεριαλιστικούς λαϊκούς αγώνες, είναι στην ιστορική αγωνιστική συνέχεια του λαού της χώρας μας", σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ.

"Αυτή τη συνέχεια θέλουν να ξεχάσουμε, συνεχίζει. Σήμερα οι κήρυκες της υποταγής μάς καλούν στο μονόδρομο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και του Μάαστριχτ, του ΝΑΤΟ και της Νέας Τάξης των πολεμοκάπηλων, των πολυεθνικών. Η κυβέρνηση και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ) στηρίζουν την απόφαση του ΝΑΤΟ να επεμβαίνει στα εσωτερικά των χωρών προκειμένου να καταστέλλει τα λαϊκά κινήματα και να καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις σε όφελος της πλουτοκρατίας. Δέχονται το ρόλο του επιδιαιτητή των Αμερικανών στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στα Βαλκάνια, ακολουθούν τους ιμπεριαλιστές στις επεμβάσεις τους σε άλλες χώρες".

"Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι η νέα "Ιερά Συμμαχία", οι νέοι Μέτερνιχ, οι σύγχρονοι σφαγείς των λαών. Εξαιτίας των εγκληματικών τους σχεδίων είναι μεγάλοι οι κίνδυνοι που ζώνουν την Ελλάδα και γενικά τα Βαλκάνια. Εναντίον τους οι λαοί πρέπει να ορθώσουν το δικό τους μέτωπο, συνδέοντας τον αγώνα τους με βαθιές πολιτικές αλλαγές στη χώρα τους", καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ.

Καθυστερεί η παρακαμπτήριος της Εδεσσας

Με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από την αναγκαστική συνένωση των δήμων και κοινοτήτων, η "Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Εδεσσας" στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, κατήγγειλε πως η κυβέρνηση αλλάζει υποχρεωτικά τον καταστατικό χάρτη των Δήμων με πρόσχημα την "ανάπτυξη", αλλά με στόχο να ξεφορτωθεί την επιχορήγηση της ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό και να φορτώσει τους δημότες με νέα φορολογία.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ και με αφορμή τον προϋπολογισμό του Δήμου, συζητήθηκαν και μια σειρά άλλα θέματα, ανάμεσα στα οποία η αύξηση των δημοτικών τελών και η πορεία των έργων της παρακαμπτήριου της πόλης. Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Μιχάλης Φουνταλής καταψήφισε την πρόταση για αύξηση των δημοτικών τελών, σημειώνοντας ότι η απόφαση αυτή ψηφίζεται σε περίοδο αυστηρής λιτότητας για το λαό.

Σε ό,τι αφορά τη στασιμότητα που παρατηρείται στην πορεία της παρακαμπτήριας οδού της Εδεσσας, ο Μ. Φουνταλής κατήγγειλε ως απαράδεκτη την τακτική του υφυπουργού Γ. Πασχαλίδη, ο οποίος προεκλογικά δεσμεύτηκε πως έχουν εγκριθεί ποσό 3,5 δισ. δραχμών για τη δημοπράτησή του και τελικά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτε.

"Πολιτικό παρασκήνιο" στη Διοικούσα Επιτροπή της ΤΕΔΚ, καταγγέλλουν τα Κοινοτικά Συμβούλια Βυρώνειας, Γονίμου, Μανδρακίου και Ακριτοχωρίου του Νομού Σερρών, λόγω του ότι δεν ελήφθη υπόψιν η απόφαση των κοινοτήτων για συνένωση με προϋποθέσεις και με συγκεκριμένες κοινότητες. Οι κοινοτάρχες ζητούν να γίνουν σεβαστές οι τεκμηριωμένες αποφάσεις των συμβουλίων, ενώ, σύμφωνα με την καταγγελία, τονίζουν ότι αν δε γίνει αυτό θα προβούν σε παραιτήσεις των κοινοτικών συμβουλίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ