ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Μάη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19Ο ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Πορευόμαστε αγωνιστικά για το μέλλον

Την Κυριακή 18 Μάη πορευόμαστε αγωνιστικά στα χνάρια της ειρήνης, στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη.Η ΕΕΔΥΕ οργανώνει τη μεγάλη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που θα ξεκινήσει στις 8 π.μ. από τον Τύμβο των Μαραθωνομάχων και θα καταλήξει στην Αθήνα. Την ίδια μέρα, θα γίνουν κεντρικές εκδηλώσεις κατά περιοχή, ενώ δεκάδες φιλειρηνικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται τις μέρες αυτές σ' όλη την Ελλάδα.

Οι νέοι από το Σάββατο το απόγευμα θα στήσουν τη δική τους κατασκήνωση ειρήνης στην παραλία στο Ζούμπερι,έξω από τη Ν. Μάκρη. Η πρωτοβουλία ανήκει σε τοπικές κινήσεις της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη". Την άλλη μέρα το πρωί θα μπουν στη Μαραθώνια Πορεία, που θα περάσει από εκεί.

Κερασίτσα - Τρίπολη

Από τη γενέτειρα του Γρηγόρη Λαμπράκη, την Κερασίτσα Αρκαδίας, οι Επιτροπές Ειρήνης όλων των νομών της Πελοποννήσου θα στείλουν την Κυριακή 18 Μάη το δικό τους αγωνιστικό μήνυμα. Η πορεία θα ξεκινήσει το μεσημέρι στις 4 από την Κερασίτσα και θα καταλήξει στην Τρίπολη.Η πορεία θα καταλήξει στην Πλατεία Αρεως στην Τρίπολη, όπου θα μιλήσει ο καθηγητής Στρ. Κουνιάς,αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με τον Λάκη Χαλκιά.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων θα γίνουν κατασκήνωση ειρήνης στην Τεγέα από τη "Νεανική Δράση" και ποδηλατικοί αγώνες, όπου οι ποδηλάτες οι οποίοι θα προέρχονται από όλους τους νομούς θα κάνουν το γύρο της Τεγέας.

  • Η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας καλεί όλους τους φίλους της ειρήνης, τη Νομαρχιακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, κάθε μαζικό φορέα, εργατικό σωματείο, σύλλογο, μαθητικό συμβούλιο της πόλης να συμμετέχουν ενεργά στην πορεία από την Κερασίτσα στην Τρίπολη. Την Κυριακή θα αναχωρήσουν λεωφορεία για την Κερασίτσα από Καλαμάτα, Πύλο και Μεσσήνη.Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 0721 - 2573 και 0721 - 29422
Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 18 Μάη, το κίνημα ειρήνης έχει το λόγο. Η ΕΔΥΕΘ διοργανώνει μεγάλη πορεία που θα ξεκινήσει στις 10 π.μ. από το στρατόπεδο "Νταλίπη",όπου πρόκειται να εγκατασταθεί το στρατηγείο της ΝΑΤΟικής μεραρχίας και θα καταλήξει στην πλατεία Αριστοτέλους. Η πορεία θα περάσει από το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη,στον τόπο δολοφονίας του, το 1963, όπου θα γίνει κατάθεση στεφανιών. Στην Πλατεία Αριστοτέλους θα γίνει η κεντρική ομιλία και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Αποκλεισμός της Σούδας

Στην Κρήτη,με τη βάση της Σούδας, το Πεδίο Βολής και τόσες άλλες ΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις, οι Επιτροπές Ειρήνης και οι "Νεανικές Δράσεις" και των τεσσάρων νομών του νησιού διοργανώνουν παγκρήτιο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στα Χανιά και συμβολικό αποκλεισμό της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης της Σούδας.

Για δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα παρακάτω τηλέφωνα κατά πόλη: Ηράκλειο 235.749, 286.712, 233.192, Χανιά 88.389, Ρέθυμνο 22.926, Λασήθι 26.284.

Περικύκλωση του Αραξου

Οι Επιτροπές Ειρήνης Πάτρας, Αιγίου και Πύργου και τα αντίστοιχα παραρτήματα της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη", σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου και άλλους μαζικούς φορείς των γύρω νομών, διοργανώνουν την Κυριακή 18 Μάη φιλειρηνική - αντιπολεμική εκδήλωση στη ΝΑΤΟική βάση του Αραξου.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί Ποδηλατοδρομία Ειρήνης, η οποία θα ξεκινήσει στις 3.30 μ.μ. από την πλατεία Τριών Συμμάχων και θα καταλήξει στη βάση του Αραξου. Τις εκδηλώσεις Ειρήνης συμπληρώνει η διοργάνωση Αγώνα Δρόμου Ειρήνης.Οι δρομείς θα ξεκινήσουν στις 7.15 μ.μ. και μέσω των οδών Πατρών - Πύργου και Παπαφλέσσα θα τερματίσουν στην πλατεία Ψηλών Αλωνιών.

Το πρόγραμμα της πορείας είναι το ακόλουθο:

- Στις 3 μ.μ. αναχώρηση από την πλατεία Γεωργίου με πούλμαν και ΙΧ αυτοκίνητα.

- Στις 4 μ.μ. άφιξη στη βάση. Χαιρετισμοί.

- Στις 5.30 μ.μ. αναχώρηση από Αραξο.

- Στις 6 μ.μ. στάση στην κεντρική πλατεία της Κάτω Αχαγιάς.

- Στις 6.45 μ.μ. αναχώρηση από Κ. Αχαγιά.

- Στις 7.15 μ.μ. στάση στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιτεών.

- Στις 7.30 μ.μ. αναχώρηση από τις Ιτιές.

- Στις 7.45 μ.μ. εκκίνηση πεζοπορίας από το εργοστάσιο της ΑΒΕΞ και, μέσω Ανθείας και Λεωφόρου Πράτσικα, τερματισμός στην πλατεία Ψηλών Αλωνιών στην Πάτρα.

Εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Πολύμορφες εκδηλώσεις διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης, σε συνεργασία και με άλλους φορείς σε όλη την Ελλάδα, στα πλαίσια του 19ου Δεκαημέρου Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ:

Σήμερα Τετάρτη
  • Η "Νεανική Δράση" Αμαρουσίου διοργανώνει στις 7.30 μ.μ. συζήτηση στα γραφεία της τοπικής Επιτροπής Ειρήνης, με θέμα "Η ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Αλβανία και ο ρόλος του φιλειρηνικού κινήματος".
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Γαλατσίου διοργανώνει στις 7.30 μ.μ. στο Τέρμα Βεϊκου (Βεϊκου και Σκύρου), εκδήλωση με ομιλία και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Πετραλώνων διοργανώνει στις 6.30 μ.μ. στην Πλατεία Αγ. Αικατερίνης Κάτω Πετραλώνων, εκδήλωση με ομιλία και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Το Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας στον Κολωνό διοργανώνει στις 7 μ.μ. εκδήλωση - συζήτηση στα γραφεία του (Αργους 51), με θέμα "Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια - Νέα Τάξη Πραγμάτων και ΝΑΤΟική κυριαρχία".
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αμαρουσίου διοργανώνει στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία της (Μιλτιάδου 4) εκδήλωση, με θέμα "Η ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Αλβανία και ο ρόλος του φιλειρηνικού κινήματος".
  • H Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Νίκαιας, θα πραγματοποιήσει στις 7.30 μ.μ. στην Πλατεία Αγίου Νικολάου πολιτιστική εκδήλωση, με θέμα "Ο ρόλος της γυναίκας στον αγώνα για την ειρήνη", το οποίο θα αναπτύξει η αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Μαρία Πρίφτη. Θα ακολουθήσει πρόγραμμα με μουσικοχορευτικά συγκροτήματα.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης και ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Αχαρνών διοργανώνουν εκδήλωση για την ειρήνη στα Βαλκάνια στις 7 μ.μ. στα γραφεία τους (Αχαρνών 152).
  • Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση Ειρήνη Θεσσαλονίκης διοργανώνει ημερίδα με θέμα "Στρατιωτικές δαπάνες, γιατί; Αγορά του αιώνα, για ποιον;". Η ημερίδα θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσει ο Αντώνης Αντανασιώτης, δικηγόρος και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ρεθύμνου διοργανώνει στις 9 μ.μ., στο Ωδείο της πόλης, παραδοσιακή βραδιά με προσκεκλημένους τους Στέλιο Μπικάκη και Νίκο Μανιά.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Λουτρακίου - Περαχώρας πραγματοποιεί στις 7 μ.μ. εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου.
Αύριο Πέμπτη
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αλίμου διοργανώνει στις 8.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου (Ιωνίας 96, Ανω Καλαμάκι), εκδήλωση με θέμα "Βαλκάνια - Κύπρος - Αιγαίο". Θα ακολουθήσει προβολή αντιπολεμικής ταινίας.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Γούβας διοργανώνει εκδήλωση στις 8 μ.μ. στην Πλατεία Πλυτά.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Κόσμου διοργανώνει στις 7.30 μ.μ. εκδήλωση στα γραφεία της Εθνικής Αντίστασης (Θεοκλήτου 4, πλατεία Αγ. Σώστη).
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αιγάλεω και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" διοργανώνουν ενημερωτική καμπάνια - πικετοφορία για τη Μαραθώνια Πορεία. Η πικετοφορία θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. από το τοπικό Συνδικάτο Οικοδόμων.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης διοργανώνει στις 7.30 μ.μ. συγκέντρωση και κατάθεση στεφανιού στο άγαλμα του Γρ. Λαμπράκη (Λ. Βουλιαγμένης, Β είσοδος Ηλιούπολης). Θα ακολουθήσει πορεία μέχρι την κεντρική πλατεία της πόλης. Εκεί θα γίνουν χαιρετισμοί και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αχαρνών διοργανώνει στις 6 μ.μ. πικετοφορία - διαμαρτυρία ενάντια στις αμερικανοΝΑΤΟικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια, με σημείο εκκίνησης την πλατεία Αγ. Παντελεήμονα.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ρεθύμνου διοργανώνει στις 7.30 μ.μ. συγκέντρωση στο δημαρχείο και πορεία στο κέντρο της πόλης. Συνδιοργανωτές είναι ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου, ο Σύλλογος Γυναικών, το Σωματείο Οικοδόμων, η εφημερίδα "Κρητική Επιθεώρηση", η ΠΕΑΕΑ, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Πολυκλαδικού και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη".
Παρασκευή 16 Μάη
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Δάφνης διοργανώνει στις 8 μ.μ., σε συνεργασία με το Δήμο, εκδήλωση η οποία περιλαμβάνει ομιλία και πολιτιστικό πρόγραμμα με θεατρική παράσταση από μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου, απαγγελίες και τραγούδια από το 5ο Δημοτικό Σχολείο και βράβευση μαθητών.
  • Οι Επιτροπές Ειρήνης Καλλιθέας, Μοσχάτου, Ν. Σμύρνης και Ταύρου καλούν τους φίλους της ειρήνης να προσέλθουν στην Κεντρική Πλατεία Νέας Σμύρνης στις 6.15 μ.μ., στην Πλατεία Δαβάκη Καλλιθέας στις 6.30 μ.μ., στο Δημαρχείο Μοσχάτου στις 7 μ.μ. και στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (Αγ. Σοφίας) στον Ταύρο στις 7.15 μ.μ. για να υποδεχτούν το Καραβάνι της Ειρήνης που θα διασχίσει τους κεντρικούς δρόμους των παραπάνω δήμων. Το Καραβάνι της Ειρήνης θα έχει αφετηρία το Δημοτικό Στάδιο Καλλιθέας, από όπου θα ξεκινήσει στις 5.15 μ.μ. και θα τερματίσει στις 8 μ.μ. στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Αγ. Γεωργίου) στον Ταύρο. Θα ακολουθήσει εκδήλωση με ομιλίες και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αγ. Αναργύρων διοργανώνει πικετοφορία που θα ξεκινήσει από την 6η στάση (εργατικές πολυκατοικίες) στις 7 μ.μ. και μέσω Ανάκασας θα καταλήξει στην πλατεία Αγ. Αναργύρων, όπου θα γίνει συγκέντρωση με ομιλία και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας πραγματοποιεί πανεξόρμηση στους κεντρικούς δρόμους και τα καταστήματα της πόλης. Στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Καβάλας διοργανώνει βραδιά ειρήνης, παράδοσης και πολιτισμού, όπου θα πάρουν μέρος τα συγκροτήματα του "Εργαστηρίου Λαϊκής Παράδοσης" Καβάλας με την εφταμελή ορχήστρα "Ελλήσποντος".
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας διοργανώνει στις 8 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας (πλατεία Εθνικής Αντίστασης) εκδήλωση, αφιερωμένη στα 52 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης.
19Ο ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Πορευόμαστε αγωνιστικά για το μέλλον

Την Κυριακή 18 Μάη πορευόμαστε αγωνιστικά στα χνάρια της ειρήνης, στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη.Η ΕΕΔΥΕ οργανώνει τη μεγάλη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που θα ξεκινήσει στις 8 π.μ. από τον Τύμβο των Μαραθωνομάχων και θα καταλήξει στην Αθήνα. Την ίδια μέρα, θα γίνουν κεντρικές εκδηλώσεις κατά περιοχή, ενώ δεκάδες φιλειρηνικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται τις μέρες αυτές σ' όλη την Ελλάδα.

Οι νέοι από το Σάββατο το απόγευμα θα στήσουν τη δική τους κατασκήνωση ειρήνης στην παραλία στο Ζούμπερι,έξω από τη Ν. Μάκρη. Η πρωτοβουλία ανήκει σε τοπικές κινήσεις της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη". Την άλλη μέρα το πρωί θα μπουν στη Μαραθώνια Πορεία, που θα περάσει από εκεί.

Κερασίτσα - Τρίπολη

Από τη γενέτειρα του Γρηγόρη Λαμπράκη, την Κερασίτσα Αρκαδίας, οι Επιτροπές Ειρήνης όλων των νομών της Πελοποννήσου θα στείλουν την Κυριακή 18 Μάη το δικό τους αγωνιστικό μήνυμα. Η πορεία θα ξεκινήσει το μεσημέρι στις 4 από την Κερασίτσα και θα καταλήξει στην Τρίπολη.Η πορεία θα καταλήξει στην Πλατεία Αρεως στην Τρίπολη, όπου θα μιλήσει ο καθηγητής Στρ. Κουνιάς,αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με τον Λάκη Χαλκιά.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων θα γίνουν κατασκήνωση ειρήνης στην Τεγέα από τη "Νεανική Δράση" και ποδηλατικοί αγώνες, όπου οι ποδηλάτες οι οποίοι θα προέρχονται από όλους τους νομούς θα κάνουν το γύρο της Τεγέας.

  • Η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας καλεί όλους τους φίλους της ειρήνης, τη Νομαρχιακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, κάθε μαζικό φορέα, εργατικό σωματείο, σύλλογο, μαθητικό συμβούλιο της πόλης να συμμετέχουν ενεργά στην πορεία από την Κερασίτσα στην Τρίπολη. Την Κυριακή θα αναχωρήσουν λεωφορεία για την Κερασίτσα από Καλαμάτα, Πύλο και Μεσσήνη.Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 0721 - 2573 και 0721 - 29422
Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 18 Μάη, το κίνημα ειρήνης έχει το λόγο. Η ΕΔΥΕΘ διοργανώνει μεγάλη πορεία που θα ξεκινήσει στις 10 π.μ. από το στρατόπεδο "Νταλίπη",όπου πρόκειται να εγκατασταθεί το στρατηγείο της ΝΑΤΟικής μεραρχίας και θα καταλήξει στην πλατεία Αριστοτέλους. Η πορεία θα περάσει από το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη,στον τόπο δολοφονίας του, το 1963, όπου θα γίνει κατάθεση στεφανιών. Στην Πλατεία Αριστοτέλους θα γίνει η κεντρική ομιλία και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Αποκλεισμός της Σούδας

Στην Κρήτη,με τη βάση της Σούδας, το Πεδίο Βολής και τόσες άλλες ΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις, οι Επιτροπές Ειρήνης και οι "Νεανικές Δράσεις" και των τεσσάρων νομών του νησιού διοργανώνουν παγκρήτιο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στα Χανιά και συμβολικό αποκλεισμό της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης της Σούδας.

Για δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα παρακάτω τηλέφωνα κατά πόλη: Ηράκλειο 235.749, 286.712, 233.192, Χανιά 88.389, Ρέθυμνο 22.926, Λασήθι 26.284.

Περικύκλωση του Αραξου

Οι Επιτροπές Ειρήνης Πάτρας, Αιγίου και Πύργου και τα αντίστοιχα παραρτήματα της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη", σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου και άλλους μαζικούς φορείς των γύρω νομών, διοργανώνουν την Κυριακή 18 Μάη φιλειρηνική - αντιπολεμική εκδήλωση στη ΝΑΤΟική βάση του Αραξου.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί Ποδηλατοδρομία Ειρήνης, η οποία θα ξεκινήσει στις 3.30 μ.μ. από την πλατεία Τριών Συμμάχων και θα καταλήξει στη βάση του Αραξου. Τις εκδηλώσεις Ειρήνης συμπληρώνει η διοργάνωση Αγώνα Δρόμου Ειρήνης.Οι δρομείς θα ξεκινήσουν στις 7.15 μ.μ. και μέσω των οδών Πατρών - Πύργου και Παπαφλέσσα θα τερματίσουν στην πλατεία Ψηλών Αλωνιών.

Το πρόγραμμα της πορείας είναι το ακόλουθο:

- Στις 3 μ.μ. αναχώρηση από την πλατεία Γεωργίου με πούλμαν και ΙΧ αυτοκίνητα.

- Στις 4 μ.μ. άφιξη στη βάση. Χαιρετισμοί.

- Στις 5.30 μ.μ. αναχώρηση από Αραξο.

- Στις 6 μ.μ. στάση στην κεντρική πλατεία της Κάτω Αχαγιάς.

- Στις 6.45 μ.μ. αναχώρηση από Κ. Αχαγιά.

- Στις 7.15 μ.μ. στάση στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιτεών.

- Στις 7.30 μ.μ. αναχώρηση από τις Ιτιές.

- Στις 7.45 μ.μ. εκκίνηση πεζοπορίας από το εργοστάσιο της ΑΒΕΞ και, μέσω Ανθείας και Λεωφόρου Πράτσικα, τερματισμός στην πλατεία Ψηλών Αλωνιών στην Πάτρα.

Εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Πολύμορφες εκδηλώσεις διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης, σε συνεργασία και με άλλους φορείς σε όλη την Ελλάδα, στα πλαίσια του 19ου Δεκαημέρου Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ:

Σήμερα Τετάρτη
  • Η "Νεανική Δράση" Αμαρουσίου διοργανώνει στις 7.30 μ.μ. συζήτηση στα γραφεία της τοπικής Επιτροπής Ειρήνης, με θέμα "Η ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Αλβανία και ο ρόλος του φιλειρηνικού κινήματος".
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Γαλατσίου διοργανώνει στις 7.30 μ.μ. στο Τέρμα Βεϊκου (Βεϊκου και Σκύρου), εκδήλωση με ομιλία και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Πετραλώνων διοργανώνει στις 6.30 μ.μ. στην Πλατεία Αγ. Αικατερίνης Κάτω Πετραλώνων, εκδήλωση με ομιλία και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Το Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας στον Κολωνό διοργανώνει στις 7 μ.μ. εκδήλωση - συζήτηση στα γραφεία του (Αργους 51), με θέμα "Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια - Νέα Τάξη Πραγμάτων και ΝΑΤΟική κυριαρχία".
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αμαρουσίου διοργανώνει στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία της (Μιλτιάδου 4) εκδήλωση, με θέμα "Η ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Αλβανία και ο ρόλος του φιλειρηνικού κινήματος".
  • H Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Νίκαιας, θα πραγματοποιήσει στις 7.30 μ.μ. στην Πλατεία Αγίου Νικολάου πολιτιστική εκδήλωση, με θέμα "Ο ρόλος της γυναίκας στον αγώνα για την ειρήνη", το οποίο θα αναπτύξει η αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Μαρία Πρίφτη. Θα ακολουθήσει πρόγραμμα με μουσικοχορευτικά συγκροτήματα.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης και ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Αχαρνών διοργανώνουν εκδήλωση για την ειρήνη στα Βαλκάνια στις 7 μ.μ. στα γραφεία τους (Αχαρνών 152).
  • Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση Ειρήνη Θεσσαλονίκης διοργανώνει ημερίδα με θέμα "Στρατιωτικές δαπάνες, γιατί; Αγορά του αιώνα, για ποιον;". Η ημερίδα θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσει ο Αντώνης Αντανασιώτης, δικηγόρος και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ρεθύμνου διοργανώνει στις 9 μ.μ., στο Ωδείο της πόλης, παραδοσιακή βραδιά με προσκεκλημένους τους Στέλιο Μπικάκη και Νίκο Μανιά.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Λουτρακίου - Περαχώρας πραγματοποιεί στις 7 μ.μ. εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου.
Αύριο Πέμπτη
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αλίμου διοργανώνει στις 8.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου (Ιωνίας 96, Ανω Καλαμάκι), εκδήλωση με θέμα "Βαλκάνια - Κύπρος - Αιγαίο". Θα ακολουθήσει προβολή αντιπολεμικής ταινίας.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Γούβας διοργανώνει εκδήλωση στις 8 μ.μ. στην Πλατεία Πλυτά.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Κόσμου διοργανώνει στις 7.30 μ.μ. εκδήλωση στα γραφεία της Εθνικής Αντίστασης (Θεοκλήτου 4, πλατεία Αγ. Σώστη).
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αιγάλεω και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" διοργανώνουν ενημερωτική καμπάνια - πικετοφορία για τη Μαραθώνια Πορεία. Η πικετοφορία θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. από το τοπικό Συνδικάτο Οικοδόμων.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης διοργανώνει στις 7.30 μ.μ. συγκέντρωση και κατάθεση στεφανιού στο άγαλμα του Γρ. Λαμπράκη (Λ. Βουλιαγμένης, Β είσοδος Ηλιούπολης). Θα ακολουθήσει πορεία μέχρι την κεντρική πλατεία της πόλης. Εκεί θα γίνουν χαιρετισμοί και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αχαρνών διοργανώνει στις 6 μ.μ. πικετοφορία - διαμαρτυρία ενάντια στις αμερικανοΝΑΤΟικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια, με σημείο εκκίνησης την πλατεία Αγ. Παντελεήμονα.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ρεθύμνου διοργανώνει στις 7.30 μ.μ. συγκέντρωση στο δημαρχείο και πορεία στο κέντρο της πόλης. Συνδιοργανωτές είναι ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου, ο Σύλλογος Γυναικών, το Σωματείο Οικοδόμων, η εφημερίδα "Κρητική Επιθεώρηση", η ΠΕΑΕΑ, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Πολυκλαδικού και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη".
Παρασκευή 16 Μάη
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Δάφνης διοργανώνει στις 8 μ.μ., σε συνεργασία με το Δήμο, εκδήλωση η οποία περιλαμβάνει ομιλία και πολιτιστικό πρόγραμμα με θεατρική παράσταση από μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου, απαγγελίες και τραγούδια από το 5ο Δημοτικό Σχολείο και βράβευση μαθητών.
  • Οι Επιτροπές Ειρήνης Καλλιθέας, Μοσχάτου, Ν. Σμύρνης και Ταύρου καλούν τους φίλους της ειρήνης να προσέλθουν στην Κεντρική Πλατεία Νέας Σμύρνης στις 6.15 μ.μ., στην Πλατεία Δαβάκη Καλλιθέας στις 6.30 μ.μ., στο Δημαρχείο Μοσχάτου στις 7 μ.μ. και στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (Αγ. Σοφίας) στον Ταύρο στις 7.15 μ.μ. για να υποδεχτούν το Καραβάνι της Ειρήνης που θα διασχίσει τους κεντρικούς δρόμους των παραπάνω δήμων. Το Καραβάνι της Ειρήνης θα έχει αφετηρία το Δημοτικό Στάδιο Καλλιθέας, από όπου θα ξεκινήσει στις 5.15 μ.μ. και θα τερματίσει στις 8 μ.μ. στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Αγ. Γεωργίου) στον Ταύρο. Θα ακολουθήσει εκδήλωση με ομιλίες και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αγ. Αναργύρων διοργανώνει πικετοφορία που θα ξεκινήσει από την 6η στάση (εργατικές πολυκατοικίες) στις 7 μ.μ. και μέσω Ανάκασας θα καταλήξει στην πλατεία Αγ. Αναργύρων, όπου θα γίνει συγκέντρωση με ομιλία και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας πραγματοποιεί πανεξόρμηση στους κεντρικούς δρόμους και τα καταστήματα της πόλης. Στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Καβάλας διοργανώνει βραδιά ειρήνης, παράδοσης και πολιτισμού, όπου θα πάρουν μέρος τα συγκροτήματα του "Εργαστηρίου Λαϊκής Παράδοσης" Καβάλας με την εφταμελή ορχήστρα "Ελλήσποντος".
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας διοργανώνει στις 8 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας (πλατεία Εθνικής Αντίστασης) εκδήλωση, αφιερωμένη στα 52 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης.
Baris Istorium!

Εμοιαζε με παρατεταμένη σκηνή από ταινία του Αγγελόπουλου.

Το σκάφος, λες και είχε εξανθρωπιστεί με τις είκοσι τρεις Τουρκάλες που αποχαιρετούσαν τη Σάμο για το Κουσάντασι, ύστερα από ένα τριήμερο φιλίας με τις Ελληνίδες και το λαό της Σάμου, που νοιάζονται για την Ειρήνη, ιδιαίτερα σ' αυτή την περιοχή και δεν άντεχε ν' αποπλεύσει.

Είχε πάρει στην πλάτη του είκοσι τρεις γυναίκες και έκανε γύρους στην αποβάθρα, καθώς αυτές φώναζαν: "Θέλουμε ειρήνη. Σας αγαπάμε. Θα σας ξαναδούμε", και μαδούσαν τις ανθοδέσμες που τους είχαν δώσει οι Ελληνίδες και σκορπούσαν τα πέταλα, τα φύλλα, ολόκληρα τα λουλούδια στη θάλασσα, φωνάζοντας και πάλι: "Θέλουμε ειρήνη".

***

Εκλαιγαν και αυτές που έμεναν στο νησί τους και οι φιλοξενούμενές τους από τα γειτονικά νησιά ή από την Αθήνα και έκλαιγαν και αυτές που έφευγαν: "Θέλουμε ειρήνη. Σας αγαπάμε".

Ανάμεσά τους και η Σιχάν που έκλαιγε και έλεγε: "Είμαι Κρητιτσιά και θέλω να πάω στην Κρήτη". Ακουγόταν σαν μαντινάδα. Η Σιχάν, δικηγόρος στη Σμύρνη, γλυκιά και καστανή, μιλούσε ελληνικά, όπως μιλούσε και η καθηγήτρια από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.

Η πρώτη τα είχε μάθει από τους Κρητικούς Μωαμεθανούς γονείς της, η δεύτερη από την αγάπη της για την Ελλάδα και τους Ελληνες. "Θέλουμε ειρήνη", φώναζαν όλες και το σκάφος δεν έφευγε.

***

Τέτοιο ήταν και το μήνυμα που έγραφαν οι μπλε και άσπρες κονκάρδες που είχαν φέρει μαζί τους, τις οποίες φορούσαν και μοίραζαν. Ολες μας φορούσαμε στο πέτο μας την επιθυμία των δύο λαών: Baris Istiorum - Θέλω ειρήνη.

Είχαμε περάσει τρεις μέρες μαζί και είχαμε αναφερθεί στα προβλήματα των χωρών μας. Ιδιαίτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες μέσα στην κοινωνία: στο σπίτι, στο σχολείο, στον τόπο δουλιάς.

Αυτή την απειλή του πολέμου, την ανασφάλεια που προκαλεί η οικονομία και η ανεργία, το αδιέξοδο που δεν ανοίγει ένα παράθυρο ούτε με τη μετανάστευση, την αβεβαιότητα για το αύριο, για τα παιδιά τους, δεν τη θέλουν. Ούτε εμείς.

Θέλουμε ειρήνη, σας αγαπάμε, θα σας ξαναδούμε.

Baris Istorioum!

Ηταν μια συνέχεια που δόθηκε στο Κερατσίνι την Κυριακή.

Ιωάννα ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

ΝΕΑΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ
Οι νέοι θα δώσουν τη δική τους απάντηση

Κάλεσμα προς τους νέους να πάρουν μαζικά μέρος στη Μαραθώνια Πορεία της Κυριακής, που θα ξεκινήσει από τον Τύμβο του Μαραθώνα, απευθύνει η Νεανική Δράση για την Ειρήνη.

"Βαδίζουμε, τονίζεται στο κάλεσμα, στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη και διαδηλώνουμε:

  • Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και την Ελλάδα.
  • Κανένας Ελληνας φαντάρος στην Αλβανία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ -Γερμανία.
  • Κύπρος ενιαία, κυρίαρχη, ανεξάρτητη.
  • Εξω οι βάσεις και τα πυρηνικά".

Η Νεανική Δράση τονίζει στο κάλεσμά της:

"Νέοι και νέες, οι λαοί βρίσκονται για μια ακόμα φορά αντιμέτωποι με την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων. Το ΝΑΤΟ αυτοανακηρύσσεται κυρίαρχος των πάντων και με τις στρατιωτικές του δυνάμεις επεμβαίνει και επιβάλλει τα συμφέροντά του. Η ειρήνη και η ασφάλεια του πλανήτη καθημερινά απειλούνται:

Ανοιχτές επεμβάσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στην Αλβανία, εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα πνίγονται στο αίμα, εκατομμύρια πρόσφυγες, πεινασμένοι και νεκροί από τις εμφύλιες διαμάχες στις αφρικανικές χώρες.

Η χώρα μας, πλήρως εναρμονισμένη με τις εντολές του ΝΑΤΟ, στέλνει εκστρατευτικά σώματα στη Βοσνία, στην Αλβανία, μετατρέπει σταδιακά τον ελληνικό στρατό από εθνικό σε μισθοφορικό, ιδρύονται νέα στρατηγεία (Λάρισα) και διατηρούνται παλιά, φεσώνει τον ελληνικό λαό με 4 τρισ. δραχμές για εξοπλιστικά προγράμματα με το πρόσχημα της τουρκικής απειλής, η Κύπρος και το Αιγαίο οδηγούνται στη διχοτόμηση.

Πενήντα δύο χρόνια μετά τη λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου, με τη νίκη των λαών ενάντια στο φασισμό, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σκηνικό που μοιάζει τρομακτικά με εκείνο της νέας τάξης πραγμάτων που διακήρυττε ο Χίτλερ. Τότε όπως και τώρα, νόμος είναι το δίκαιο του ισχυρού ή με άλλα λόγια, ο νόμος της ζούγκλας.

Κόντρα σ' αυτά οι νέοι δίνουν τη δική τους απάντηση:

- Αρνούνται να κληρονομήσουν ένα μέλλον με πολέμους και βία.

- Αρνούνται να γίνουν τροφή για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών.

- Δυναμώνουν το φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, παλεύουν για την ειρήνη και τη φιλία ανάμεσα στους λαούς".

Λεωφορεία για τη Μαραθώνια Πορεία

Με πρωτοβουλία τοπικών Επιτροπών Ειρήνης θα ξεκινήσουν ή θα διέλθουν λεωφορεία για τη Μαραθώνια Πορεία από τις παρακάτω περιοχές:

  • Καλλιθέα,ένα λεωφορείο για τον Τύμβο στις 6.30 π.μ. από την Πλατεία Δαβάκη και ένα άλλο λεωφορείο στις 4 μ.μ. για την Αγ. Παρασκευή από την Πλατεία Δαβάκη.
  • Αιγάλεω,ένα λεωφορείο από την Πλατεία Εσταυρωμένου στις 6.30 π.μ.,το ίδιο στις 6.45 π.μ. θα περάσει από την Πλατεία Ελεούσας (Αγ. Βαρβάρα) και στις 7 π.μ. από το Παλατάκι Χαϊδαρίου.
  • Χολαργός,ένα πούλμαν του Δήμου από την Πλατεία Δημοκρατίας στις 7 π.μ.,το ίδιο στις 7.10 π.μ. θα περάσει από την Πλατεία Κύπρου και στις 7.20 π.μ. από την πλατεία Αντιστάσεως (τέρμα λεωφορείων).
  • Ανω Λιόσια,ένα λεωφορείο για την Αγία Παρασκευή στις 4 μ.μ. από την Πλατεία Δημαρχείου.
  • Μαρούσι,ένα πούλμαν από τον Ηλεκτρικό Σταθμό στις 6.45 π.μ.
  • Κυψέλη,από την Πλατεία την Κυριακή στις 7.15 π.μ.
  • Γαλάτσι,από το παλιό τέρμα (Βεϊκου και Γαλατσίου) στις 7 π.μ.
  • Πατήσια, Ριζούπολη από την Αγία Βαρβάρα (τέρμα Πατησίων) στις 7 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2236.054 (18.00-20.30).
  • Ταύρος,από το Δημαρχείο στις 6.30 π.μ.
  • Νέα Σμύρνη,από την οδό Ομήρου αρ. 68 στις 3.45 μ.μ.,με προορισμό την Αγία Παρασκευή.
  • Πειραιάς,ένα λεωφορείο στις 6.45 π.μ. από το Δημοτικό Θέατρο με προορισμό τον Τύμβο και ένα άλλο στις 1.30 μ.μ. από το Δημοτικό Θέατρο με προορισμό την Παλλήνη. Τηλέφωνα συμμετοχής: 4170.714 και 4115.026 (8.00-15.00) και 4179.676 (18.30-20.30).
Baris Istorium!

Εμοιαζε με παρατεταμένη σκηνή από ταινία του Αγγελόπουλου.

Το σκάφος, λες και είχε εξανθρωπιστεί με τις είκοσι τρεις Τουρκάλες που αποχαιρετούσαν τη Σάμο για το Κουσάντασι, ύστερα από ένα τριήμερο φιλίας με τις Ελληνίδες και το λαό της Σάμου, που νοιάζονται για την Ειρήνη, ιδιαίτερα σ' αυτή την περιοχή και δεν άντεχε ν' αποπλεύσει.

Είχε πάρει στην πλάτη του είκοσι τρεις γυναίκες και έκανε γύρους στην αποβάθρα, καθώς αυτές φώναζαν: "Θέλουμε ειρήνη. Σας αγαπάμε. Θα σας ξαναδούμε", και μαδούσαν τις ανθοδέσμες που τους είχαν δώσει οι Ελληνίδες και σκορπούσαν τα πέταλα, τα φύλλα, ολόκληρα τα λουλούδια στη θάλασσα, φωνάζοντας και πάλι: "Θέλουμε ειρήνη".

***

Εκλαιγαν και αυτές που έμεναν στο νησί τους και οι φιλοξενούμενές τους από τα γειτονικά νησιά ή από την Αθήνα και έκλαιγαν και αυτές που έφευγαν: "Θέλουμε ειρήνη. Σας αγαπάμε".

Ανάμεσά τους και η Σιχάν που έκλαιγε και έλεγε: "Είμαι Κρητιτσιά και θέλω να πάω στην Κρήτη". Ακουγόταν σαν μαντινάδα. Η Σιχάν, δικηγόρος στη Σμύρνη, γλυκιά και καστανή, μιλούσε ελληνικά, όπως μιλούσε και η καθηγήτρια από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.

Η πρώτη τα είχε μάθει από τους Κρητικούς Μωαμεθανούς γονείς της, η δεύτερη από την αγάπη της για την Ελλάδα και τους Ελληνες. "Θέλουμε ειρήνη", φώναζαν όλες και το σκάφος δεν έφευγε.

***

Τέτοιο ήταν και το μήνυμα που έγραφαν οι μπλε και άσπρες κονκάρδες που είχαν φέρει μαζί τους, τις οποίες φορούσαν και μοίραζαν. Ολες μας φορούσαμε στο πέτο μας την επιθυμία των δύο λαών: Baris Istiorum - Θέλω ειρήνη.

Είχαμε περάσει τρεις μέρες μαζί και είχαμε αναφερθεί στα προβλήματα των χωρών μας. Ιδιαίτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες μέσα στην κοινωνία: στο σπίτι, στο σχολείο, στον τόπο δουλιάς.

Αυτή την απειλή του πολέμου, την ανασφάλεια που προκαλεί η οικονομία και η ανεργία, το αδιέξοδο που δεν ανοίγει ένα παράθυρο ούτε με τη μετανάστευση, την αβεβαιότητα για το αύριο, για τα παιδιά τους, δεν τη θέλουν. Ούτε εμείς.

Θέλουμε ειρήνη, σας αγαπάμε, θα σας ξαναδούμε.

Baris Istorioum!

Ηταν μια συνέχεια που δόθηκε στο Κερατσίνι την Κυριακή.

Ιωάννα ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

ΝΕΑΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ
Οι νέοι θα δώσουν τη δική τους απάντηση

Κάλεσμα προς τους νέους να πάρουν μαζικά μέρος στη Μαραθώνια Πορεία της Κυριακής, που θα ξεκινήσει από τον Τύμβο του Μαραθώνα, απευθύνει η Νεανική Δράση για την Ειρήνη.

"Βαδίζουμε, τονίζεται στο κάλεσμα, στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη και διαδηλώνουμε:

  • Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και την Ελλάδα.
  • Κανένας Ελληνας φαντάρος στην Αλβανία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ -Γερμανία.
  • Κύπρος ενιαία, κυρίαρχη, ανεξάρτητη.
  • Εξω οι βάσεις και τα πυρηνικά".

Η Νεανική Δράση τονίζει στο κάλεσμά της:

"Νέοι και νέες, οι λαοί βρίσκονται για μια ακόμα φορά αντιμέτωποι με την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων. Το ΝΑΤΟ αυτοανακηρύσσεται κυρίαρχος των πάντων και με τις στρατιωτικές του δυνάμεις επεμβαίνει και επιβάλλει τα συμφέροντά του. Η ειρήνη και η ασφάλεια του πλανήτη καθημερινά απειλούνται:

Ανοιχτές επεμβάσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στην Αλβανία, εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα πνίγονται στο αίμα, εκατομμύρια πρόσφυγες, πεινασμένοι και νεκροί από τις εμφύλιες διαμάχες στις αφρικανικές χώρες.

Η χώρα μας, πλήρως εναρμονισμένη με τις εντολές του ΝΑΤΟ, στέλνει εκστρατευτικά σώματα στη Βοσνία, στην Αλβανία, μετατρέπει σταδιακά τον ελληνικό στρατό από εθνικό σε μισθοφορικό, ιδρύονται νέα στρατηγεία (Λάρισα) και διατηρούνται παλιά, φεσώνει τον ελληνικό λαό με 4 τρισ. δραχμές για εξοπλιστικά προγράμματα με το πρόσχημα της τουρκικής απειλής, η Κύπρος και το Αιγαίο οδηγούνται στη διχοτόμηση.

Πενήντα δύο χρόνια μετά τη λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου, με τη νίκη των λαών ενάντια στο φασισμό, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σκηνικό που μοιάζει τρομακτικά με εκείνο της νέας τάξης πραγμάτων που διακήρυττε ο Χίτλερ. Τότε όπως και τώρα, νόμος είναι το δίκαιο του ισχυρού ή με άλλα λόγια, ο νόμος της ζούγκλας.

Κόντρα σ' αυτά οι νέοι δίνουν τη δική τους απάντηση:

- Αρνούνται να κληρονομήσουν ένα μέλλον με πολέμους και βία.

- Αρνούνται να γίνουν τροφή για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών.

- Δυναμώνουν το φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, παλεύουν για την ειρήνη και τη φιλία ανάμεσα στους λαούς".

Λεωφορεία για τη Μαραθώνια Πορεία

Με πρωτοβουλία τοπικών Επιτροπών Ειρήνης θα ξεκινήσουν ή θα διέλθουν λεωφορεία για τη Μαραθώνια Πορεία από τις παρακάτω περιοχές:

  • Καλλιθέα,ένα λεωφορείο για τον Τύμβο στις 6.30 π.μ. από την Πλατεία Δαβάκη και ένα άλλο λεωφορείο στις 4 μ.μ. για την Αγ. Παρασκευή από την Πλατεία Δαβάκη.
  • Αιγάλεω,ένα λεωφορείο από την Πλατεία Εσταυρωμένου στις 6.30 π.μ.,το ίδιο στις 6.45 π.μ. θα περάσει από την Πλατεία Ελεούσας (Αγ. Βαρβάρα) και στις 7 π.μ. από το Παλατάκι Χαϊδαρίου.
  • Χολαργός,ένα πούλμαν του Δήμου από την Πλατεία Δημοκρατίας στις 7 π.μ.,το ίδιο στις 7.10 π.μ. θα περάσει από την Πλατεία Κύπρου και στις 7.20 π.μ. από την πλατεία Αντιστάσεως (τέρμα λεωφορείων).
  • Ανω Λιόσια,ένα λεωφορείο για την Αγία Παρασκευή στις 4 μ.μ. από την Πλατεία Δημαρχείου.
  • Μαρούσι,ένα πούλμαν από τον Ηλεκτρικό Σταθμό στις 6.45 π.μ.
  • Κυψέλη,από την Πλατεία την Κυριακή στις 7.15 π.μ.
  • Γαλάτσι,από το παλιό τέρμα (Βεϊκου και Γαλατσίου) στις 7 π.μ.
  • Πατήσια, Ριζούπολη από την Αγία Βαρβάρα (τέρμα Πατησίων) στις 7 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2236.054 (18.00-20.30).
  • Ταύρος,από το Δημαρχείο στις 6.30 π.μ.
  • Νέα Σμύρνη,από την οδό Ομήρου αρ. 68 στις 3.45 μ.μ.,με προορισμό την Αγία Παρασκευή.
  • Πειραιάς,ένα λεωφορείο στις 6.45 π.μ. από το Δημοτικό Θέατρο με προορισμό τον Τύμβο και ένα άλλο στις 1.30 μ.μ. από το Δημοτικό Θέατρο με προορισμό την Παλλήνη. Τηλέφωνα συμμετοχής: 4170.714 και 4115.026 (8.00-15.00) και 4179.676 (18.30-20.30).
Ενισχύεται το συγκεντρωτικό κράτος

Συνεχίστηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου για την Περιφερειακή Διοίκηση, με το οποίο η κυβέρνηση, στο όνομα υποτίθεται της αποκέντρωσης, φτιάχνει σε χαμηλότερο επίπεδο από το κυβερνητικό όργανα για τον έλεγχο και την πιστή εφαρμογή της πολιτικής που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Στην πραγματικότητα δηλαδή, ενισχύεται το συγκεντρωτικό κράτος μέσα από την αποκέντρωση. Γι' αυτό εξάλλου και η αξιωματική αντιπολίτευση, αν και καταψηφίζει το νομοσχέδιο, δεν εκφράζει αντιρρήσεις επί της ουσίας. Ο εισηγητής της ΝΔ Πρ. Παυλόπουλος τοποθετούμενος επί των άρθρων για την οργάνωση της Περιφέρειας, απλώς σημείωσε ότι οι σχετικές ρυθμίσεις "δεν κάνουν την απαραίτητη τομή, ώστε η δομή της Περιφέρειας να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες".

Για τα ίδια άρθρα ο εισηγητής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής,τόνισε ότι κυρίαρχος στόχος τους είναι η μέσω της αποσυγκέντρωσης πιο ασφυκτικός έλεγχος της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης. Αναφερόμενος στη συνέχεια στη δημιουργία Διεύθυνσης Περιφέρειας, υπογράμμισε ότι στοχεύει μεταξύ άλλων στον έλεγχο των αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Παραλογισμός σαράντα χρόνων!

Σε αδυναμία βρέθηκε χτες ο υφυπουργός Παιδείας Ι. Ανθόπουλος να απαντήσει στην Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Αυδή, για τη διεκδίκηση από το σωματείο "Χριστιανική Αγωγή" χώρου 11 στρεμμάτων στην καρδιά της Αθήνας, που διεκδικεί ο ΟΣΚ προκειμένου να κατασκευαστεί εκεί σχολικό κτίριο. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός είπε ότι η υπόθεση εκκρεμεί 40 χρόνια χωρίς τα δικαστήρια να έχουν αποφανθεί οριστικά.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, αφού σημείωσε τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία δεν μπορεί να πει αν ανακλήθηκε ή όχι η απόφαση παραχώρησης της έκτασης στο σωματείο, τόνισε ότι αυτό δεν είναι το μόνο τερατώδες στην όλη υπόθεση. Παράλληλα υπάρχει και ο παραλογισμός αυτής καθεαυτής της παραχώρησης του χώρου σε ένα σωματείο προκειμένου να δημιουργήσει μία αίθουσα για να ασκεί σε γονείς τις "ηθικοχριστιανικές" και "πατριωτικού" χαρακτήρα δραστηριότητές του.

Ο Λ. Αυδής επιφυλάχτηκε να επανέλθει όταν μελετήσει τα νέα έγγραφα που κατέθεσε ο υφυπουργός Παιδείας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δέσμιοι των φαρμακοβιομηχάνων

Είμαστε δέσμιοι των φαρμακοβιομηχάνων και των φαρμακεμπόρων. Αυτή ήταν ουσιαστικά η απάντηση που έδωσε χτες στη Βουλή κατά τη συζήτηση Ερώτησης του ΚΚΕ για την κοστολόγηση των φαρμάκων, ο υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας, Θ. Κοτσώνης. "Αν κάναμε μια πολιτική που αποσκοπεί μόνο στη μείωση της τιμής των φαρμάκων - είπε δευτερολογώντας ο υφυπουργός - χωρίς να λάβουμε υπόψη τις παρενέργειες, που σημαίνει, την αντίδραση των ίδιων των παραγωγών ή των εμπόρων των φαρμάκων - οι οποίοι οδηγούν τελικά σε έλλειψη φαρμάκων από την ελληνική αγορά - καταλαβαίνετε ότι αυτό θα ήταν μια επικίνδυνη πολιτική η οποία κινείται επί ξηρού ακμής και κινδυνεύουμε όλοι μαζί να κοπούμε".

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας υπογράμμισε τις ευθύνες της κυβέρνησης για τις υψηλές τιμές που έχουν τα φάρμακα και σημείωσε ότι αν υπήρχε έλεγχος στο κοστολόγιό τους, θα μπορούσαν να παρέχονται φθηνότερα στον Ελληνα πολίτη. "Εχουμε το φαινόμενο - είπε - για το ίδιο φάρμακο να υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις τιμών από εταιρία σε εταιρία. Γιατί δεν παρεμβαίνει η κυβέρνηση; Γνωρίζει ποιο είναι το εργστασιακό κόστος τους; Αν ναι, γιατί δε δημοσιεύει τα στοιχεία, καλύπτοντας έτσι τους φαρμακοβιομηχάνους;". Καταλήγοντας ο κομμουνιστής βουλευτής ζήτησε να υπάρξει κοστολόγηση του φαρμάκου με αντικειμενικά κριτήρια.

Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη Ειρήνης

Αποφασιστικό βήμα για το συντονισμό των κινημάτων ειρήνης της Ευρώπης αναμένεται να αποτελέσει η Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη των Κινημάτων Ειρήνης, η οποία διοργανώνεται από την ΕΕΔΥΕ στην Αθήνα, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Μάη.Η ΕΕΔΥΕ σήμερα στις 12 το μεσημέρι, θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, όπου θα παρουσιάσει τους στόχους της πρωτοβουλίας αυτής.

Κεντρικό σύνθημα της διάσκεψης είναι: "Παλεύουμε για Ευρώπη ειρήνης και φιλίας και όχι Ευρώπη της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης".Στη συνάντηση μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή εκπρόσωποι κινημάτων ειρήνης από τις παρακάτω ευρωπαϊκές χώρες: Ρουμανία, Ρωσία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Γερμανία, Αυστρία, Κύπρο, Γαλλία. Επίσης θα συμμετέχει ο Ρομές Σάντρα, επίτιμος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), καθώς και εκπρόσωποι του ΠΣΕ.

Η Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη των Κινημάτων Ειρήνης είναι η πρώτη διεθνής πρωτοβουλία, μετά την ανάθεση στην ΕΕΔΥΕ από το ΠΣΕ της ευθύνης για το συντονισμό των κινημάτων ειρήνης ολόκληρης της Ευρώπης.

Στη διάσκεψη θα συζητηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη στα πλαίσια της "νέας τάξης" και υπό το φως των εξελίξεων, με βάση τη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ, τη διεύρυνσή του προς Ανατολάς, τις επεμβάσεις, τους νέους εξοπλισμούς. Μετά το τέλος των εργασιών της, οι αντιπρόσωποι των ευρωπαϊκών κινημάτων ειρήνης θα πάρουν μέρος στη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης.

Ενισχύεται το συγκεντρωτικό κράτος

Συνεχίστηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου για την Περιφερειακή Διοίκηση, με το οποίο η κυβέρνηση, στο όνομα υποτίθεται της αποκέντρωσης, φτιάχνει σε χαμηλότερο επίπεδο από το κυβερνητικό όργανα για τον έλεγχο και την πιστή εφαρμογή της πολιτικής που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Στην πραγματικότητα δηλαδή, ενισχύεται το συγκεντρωτικό κράτος μέσα από την αποκέντρωση. Γι' αυτό εξάλλου και η αξιωματική αντιπολίτευση, αν και καταψηφίζει το νομοσχέδιο, δεν εκφράζει αντιρρήσεις επί της ουσίας. Ο εισηγητής της ΝΔ Πρ. Παυλόπουλος τοποθετούμενος επί των άρθρων για την οργάνωση της Περιφέρειας, απλώς σημείωσε ότι οι σχετικές ρυθμίσεις "δεν κάνουν την απαραίτητη τομή, ώστε η δομή της Περιφέρειας να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες".

Για τα ίδια άρθρα ο εισηγητής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής,τόνισε ότι κυρίαρχος στόχος τους είναι η μέσω της αποσυγκέντρωσης πιο ασφυκτικός έλεγχος της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης. Αναφερόμενος στη συνέχεια στη δημιουργία Διεύθυνσης Περιφέρειας, υπογράμμισε ότι στοχεύει μεταξύ άλλων στον έλεγχο των αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Παραλογισμός σαράντα χρόνων!

Σε αδυναμία βρέθηκε χτες ο υφυπουργός Παιδείας Ι. Ανθόπουλος να απαντήσει στην Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Αυδή, για τη διεκδίκηση από το σωματείο "Χριστιανική Αγωγή" χώρου 11 στρεμμάτων στην καρδιά της Αθήνας, που διεκδικεί ο ΟΣΚ προκειμένου να κατασκευαστεί εκεί σχολικό κτίριο. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός είπε ότι η υπόθεση εκκρεμεί 40 χρόνια χωρίς τα δικαστήρια να έχουν αποφανθεί οριστικά.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, αφού σημείωσε τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία δεν μπορεί να πει αν ανακλήθηκε ή όχι η απόφαση παραχώρησης της έκτασης στο σωματείο, τόνισε ότι αυτό δεν είναι το μόνο τερατώδες στην όλη υπόθεση. Παράλληλα υπάρχει και ο παραλογισμός αυτής καθεαυτής της παραχώρησης του χώρου σε ένα σωματείο προκειμένου να δημιουργήσει μία αίθουσα για να ασκεί σε γονείς τις "ηθικοχριστιανικές" και "πατριωτικού" χαρακτήρα δραστηριότητές του.

Ο Λ. Αυδής επιφυλάχτηκε να επανέλθει όταν μελετήσει τα νέα έγγραφα που κατέθεσε ο υφυπουργός Παιδείας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δέσμιοι των φαρμακοβιομηχάνων

Είμαστε δέσμιοι των φαρμακοβιομηχάνων και των φαρμακεμπόρων. Αυτή ήταν ουσιαστικά η απάντηση που έδωσε χτες στη Βουλή κατά τη συζήτηση Ερώτησης του ΚΚΕ για την κοστολόγηση των φαρμάκων, ο υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας, Θ. Κοτσώνης. "Αν κάναμε μια πολιτική που αποσκοπεί μόνο στη μείωση της τιμής των φαρμάκων - είπε δευτερολογώντας ο υφυπουργός - χωρίς να λάβουμε υπόψη τις παρενέργειες, που σημαίνει, την αντίδραση των ίδιων των παραγωγών ή των εμπόρων των φαρμάκων - οι οποίοι οδηγούν τελικά σε έλλειψη φαρμάκων από την ελληνική αγορά - καταλαβαίνετε ότι αυτό θα ήταν μια επικίνδυνη πολιτική η οποία κινείται επί ξηρού ακμής και κινδυνεύουμε όλοι μαζί να κοπούμε".

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας υπογράμμισε τις ευθύνες της κυβέρνησης για τις υψηλές τιμές που έχουν τα φάρμακα και σημείωσε ότι αν υπήρχε έλεγχος στο κοστολόγιό τους, θα μπορούσαν να παρέχονται φθηνότερα στον Ελληνα πολίτη. "Εχουμε το φαινόμενο - είπε - για το ίδιο φάρμακο να υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις τιμών από εταιρία σε εταιρία. Γιατί δεν παρεμβαίνει η κυβέρνηση; Γνωρίζει ποιο είναι το εργστασιακό κόστος τους; Αν ναι, γιατί δε δημοσιεύει τα στοιχεία, καλύπτοντας έτσι τους φαρμακοβιομηχάνους;". Καταλήγοντας ο κομμουνιστής βουλευτής ζήτησε να υπάρξει κοστολόγηση του φαρμάκου με αντικειμενικά κριτήρια.

Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη Ειρήνης

Αποφασιστικό βήμα για το συντονισμό των κινημάτων ειρήνης της Ευρώπης αναμένεται να αποτελέσει η Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη των Κινημάτων Ειρήνης, η οποία διοργανώνεται από την ΕΕΔΥΕ στην Αθήνα, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Μάη.Η ΕΕΔΥΕ σήμερα στις 12 το μεσημέρι, θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, όπου θα παρουσιάσει τους στόχους της πρωτοβουλίας αυτής.

Κεντρικό σύνθημα της διάσκεψης είναι: "Παλεύουμε για Ευρώπη ειρήνης και φιλίας και όχι Ευρώπη της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης".Στη συνάντηση μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή εκπρόσωποι κινημάτων ειρήνης από τις παρακάτω ευρωπαϊκές χώρες: Ρουμανία, Ρωσία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Γερμανία, Αυστρία, Κύπρο, Γαλλία. Επίσης θα συμμετέχει ο Ρομές Σάντρα, επίτιμος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), καθώς και εκπρόσωποι του ΠΣΕ.

Η Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη των Κινημάτων Ειρήνης είναι η πρώτη διεθνής πρωτοβουλία, μετά την ανάθεση στην ΕΕΔΥΕ από το ΠΣΕ της ευθύνης για το συντονισμό των κινημάτων ειρήνης ολόκληρης της Ευρώπης.

Στη διάσκεψη θα συζητηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη στα πλαίσια της "νέας τάξης" και υπό το φως των εξελίξεων, με βάση τη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ, τη διεύρυνσή του προς Ανατολάς, τις επεμβάσεις, τους νέους εξοπλισμούς. Μετά το τέλος των εργασιών της, οι αντιπρόσωποι των ευρωπαϊκών κινημάτων ειρήνης θα πάρουν μέρος στη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ