ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ - ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ
Πληρώνουν ακριβά τα μέτρα για το βαμβάκι

Σε αξία μικρότερη κατά 50 δραχμές το κιλό, συγκριτικά με πέρσι, πούλησαν φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί το βαμβάκι. Ενώ οι Ενώσεις πληρώνουν τα καταστροφικά μέτρα της ΕΕ και της κυβέρνησης, με νέες μεγάλες ζημιές από την εμπορία του βαμβακιού

Κατά 50 δραχμές το κιλό φθηνότερα, σε σχέση με την αξία της περσινής τιμής, πληρώνονται φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί της χώρας το βαμβάκι. Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας, οι βαμβακοπαραγωγοί πούλησαν το βαμβάκι πέρσι, κατά μέσο όρο, με 288,13 δραχμές το κιλό, που σε φετινές τιμές - αν προστεθεί ο φετινός πληθωρισμός - αντιστοιχεί περίπου σε 315 δραχμές (288,1 συν τα 9,3% του πληθωρισμού). Ομως, οι παραγωγοί φέτος και στην καλύτερη περίπτωση εισπράττουν περί τις 270 δραχμές - και κατά κανόνα πολύ λιγότερα - μέχρι τώρα, που έχουν πουληθεί πλέον του 1.000.0000 τόνων σύσπορου βαμβακιού.

Με δεδομένο πως η φετινή συνολική παραγωγή σύσπορου βαμβακιού θα κυμανθεί περί τους 1.300.000 τόνους, οι βαμβακοπαραγωγοί της χώρας, λόγω της μειωμένης, σχετικά, τιμής έχουν απώλεια εισοδήματος, αναλογικά και συγκριτικά με πέρσι, πάνω από 65 δισεκατομμύρια δραχμές. Η κατάσταση, ωστόσο, είναι πολύ πιο άσχημη, καθώς σε μεγάλο ποσοστό οι παραγωγοί μένουν ακόμα απλήρωτοι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, οι βαμβακοπαραγωγοί δεν έχουν εισπράξει ούτε καν προκαταβολή, όπως συμβαίνει με την Ενωση Λιβαδειάς,όπου έχει παρέμβει εισαγγελέας προκειμένου να πληρωθούν οι αγρότες!

Βαρύ τίμημα πληρώνουν και οι συνεταιριστικές οργανώσεις τους, οι οποίες αντιμετωπίζουν τη συσσώρευση νέων μεγάλων χρεών εξαιτίας των καταστροφικών μέτρων για το βαμβάκι. Ολες, σχεδόν, οι Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών που συγκέντρωσαν σύσπορο βαμβάκι, από τη Θεσσαλία και τη Στερεά μέχρι τη Μακεδονία και τη Θράκη, ζημιώνονται εκατοντάδες εκατομμύρια και δισεκατομμύρια δραχμές από την εμπορία του βαμβακιού.

Οι Ενώσεις οδηγούνται στην κατάσταση αυτή, γιατί οι ελεγχόμενες από συνεταιριστές που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διοικήσεις τους - ακολουθώντας την προτροπή της ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας και με στόχο να καλύψουν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και τις κυβερνητικές ευθύνες - δέχτηκαν να πληρώσουν στους βαμβακοπαραγωγούς τιμές μεγαλύτερες απ' αυτές που συμφώνησε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες. Ετσι, τώρα, καθώς υποχρεώνονται να πουλήσουν το προϊόν (εκκοκκισμένο βαμβάκι) στις μειωμένες διεθνείς τιμές, για να πληρώσουν στους παραγωγούς τις αυξημένες, σχετικά, τιμές, "μπαίνουν μέσα" από 10 έως 25 δραχμές κατά κιλό, ανάλογα με το πόσο αγόρασαν.

Συνολικά, παραδέχονται και αρμόδιοι παράγοντες του Οργανισμού Βάμβακος που ρωτήθηκαν από το "Ρ", οι Ενώσεις - αλλά και ορισμένοι ιδιώτες - θα υποστούν σημαντικές ζημιές λόγω των χαμηλών διεθνών τιμών και ανάλογα με το πόσο μεγαλύτερες από τις τιμές της ΕΕ πλήρωσαν τους βαμβακοπαραγωγούς.

Νέα χρέη εκατομμυρίων δραχμών, πέραν των Ενώσεων της Θεσσαλίας αντιμετωπίζουν και οι Ενώσεις Ξάνθης, Κομοτηνής και Εβρου,που συγκέντρωσαν δεκάδες χιλιάδες τόνους σύσπορο βαμβάκι, πληρώνοντας στους βαμβακοπαραγωγούς 260 - 275 δραχμές το κιλό, έναντι 254 δραχμών της ελάχιστης τιμής της ΕΕ. Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Ενωση Σερρών.Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Ομοσπονδία Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης,που συγκέντρωσε περί τους 20.000 τόνους σύσπορο βαμβάκι και με απόφαση της ελεγχόμενης πλειοψηφίας της διοίκησής της πλήρωσε με 267 δραχμές το κιλό στους παραγωγούς. Αναμένεται να "προσθέσει" εκατοντάδες εκατομμύρια νέες ζημιές στις παλιότερες.

Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις εξαιτίας της καταστροφικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με την υποτακτική στάση των συμβιβασμένων ηγεσιών των διοικήσεων των συνεταιριστικών οργανώσεων, απειλούν τις οργανώσεις με οριστική διάλυση! Κι αυτό γιατί, πριν καν αντιμετωπίσουν τα παλιά χρέη που δημιούργησε η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην τελευταία δεκαπενταετία, τώρα καλούνται να πληρώσουν νέες ζημιές... Αυτή την πραγματικότητα δεν μπορεί να αλλοιώσει η επιχείρηση εξωραϊσμού της καταστροφικής πολιτικής που ακολουθείται από το υπουργείο Γεωργίας με νέες ανέξοδες υποσχέσεις, π.χ., για μείωση του προστίμου συνυπευθυνότητας στο βαμβάκι, που ξεπερνά τις 67 δραχμές το κιλό. Μόνο οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αγροτών, λοιπόν, μπορούν να ανατρέψουν αυτήν την καταστροφική πορεία...

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ζητάνε "ρέστα" από τους βαμβακοπαραγωγούς!

Οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών που αγόρασαν βαμβάκι σε τιμές υψηλότερες από τις κοινοτικές που συμφώνησε η κυβέρνηση, τώρα, πάνε να μειώσουν τις τιμές στους παραγωγούς, αντί να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση να τους καλύψει τη ζημιά

Τον κίνδυνο νέας χρεοκοπίας αντιμετωπίζουν πολλές Ενώσεις Συνεταιρισμών της χώρας που εμπορεύονται βαμβάκι. Ητιμή του βαμβακιού στις διεθνείς αγορές είναι φέτος πολύ χαμηλή και ταυτόχρονα δεν υπάρχει και ζήτηση.

Αυτό το χρονικό διάστημα, με βάση τον δείκτη τιμών Λίβερπουλ, το εκκοκκισμένο βαμβάκι πουλιέται προς 380 δραχμές το κιλό, ενώ την ίδια εποχή πέρσι η τιμή ξεπερνούσε τις 540 δραχμές το κιλό. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι οι Ενώσεις θα έχουν τεράστιες ζημιές, αφού υπολογίζεται ότι για να καλύψουν τα έξοδα για την αγορά και την επεξεργασία του βαμβακιού θα έπρεπε να πουλήσουν πάνω από 450 δραχμές το κιλό.

Στα εκκοκκιστήρια των Ενώσεων Συνεταιρισμών βρίσκονται αποθηκευμένοι πολλές χιλιάδες τόνοι βαμβακιού που παραμένει απούλητο - π. χ. στην Ενωση Τρικάλων 5,5 εκατομμύρια κιλά, της Καρδίτσας 10 εκ., της Λάρισας 10 εκ., της Ξάνθης 15 εκ. - αφού η αγορά δεν έχει ζήτηση. Αν οι ποσότητες αυτές - πολλά εκατομμύρια κιλά μένουν απούλητα στις αποθήκες των παραγωγών - δεν πουληθούν μέχρι την Ανοιξη, οι ενώσεις κινδυνεύουν να "τιναχτούν στον αέρα"! Υπολογίζεται ότι κάθε μήνα που το προϊόν παραμένει απούλητο οι Ενώσεις χάνουν, από τόκους, πάνω από 8 δραχμές κατά κιλό.

Οι διοικήσεις των Ενώσεων αντιμετωπίζουν, τώρα, στην πράξη, τα καταστροφικά αποτελέσματα της εφαρμογής του νέου κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το βαμβάκι. Το καθεστώς αυτό οδηγεί στη χρεοκοπία των Ενώσεων και σε παραπέρα μείωση του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών. Οι υποσχέσεις των υπουργών Γεωργίας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, Γ. Μωραϊτη και Θ. Στάθη,ότι, τάχα, δε θα πληγούν από την εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ ούτε οι Ενώσεις, ούτε οι παραγωγοί - μάλιστα για τους τελευταίους υπόσχονταν ότι θα πάρουν και αυξήσεις μέχρι 20 δραχμές το κιλό σε σχέση με πέρσι αλλά τώρα πουλάνε μέχρι και 50 δραχμές φθηνότερα... - αποδείχνονται ασύστολα ψεύδη.

Ευθύνες μεγάλες, βεβαίως, έχουν και οι ίδιες οι διοικήσεις των Ενώσεων Συνεταιρισμών που δέχτηκαν να συμμορφωθούν με την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. Πολλοί πρόεδροι Ενώσεων, προσκείμενοι είτε στο κυβερνών, αλλά και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δέχτηκαν να "βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά" - όπως τους ζήτησε ο Θ. Στάθης. Επαιξανρόλο αποπροσανατολιστικό των βαμβακοπαραγωγών και για την εκτόνωση της αγανάκτησής τους, ενώ αρκετοί απ' αυτούς πρωταγωνίστησαν στην υπονόμευση των τελευταίων κινητοποιήσεων του αγροτικού κόσμου.

Τα "ρίχνουν" στους παραγωγούς

Η άσχημη εξέλιξη της κατάστασης στην αγορά του βαμβακιού έχει προκαλέσει πανικό στις διοικήσεις των Ενώσεων Συνεταιρισμών, ιδιαίτερα εκείνων που λειτούργησαν σαν "κυβερνητικά παραρτήματα"... Είναι χαρακτηριστικό ότι η διοίκηση της Ενωσης Τρικάλων - η οποία υπολογίζεται ότι θα "μπει μέσα" πάνω από 300 εκατομμύρια δραχμές φέτος από την εμπορία βαμβακιού - αντιδρώντας σπασμωδικά και προσπαθώντας να φορτώσει τις ζημιές στους παραγωγούς, αποφάσισε - κατά πλειοψηφία - να μειώσει την τιμή του βαμβακιού που αγοράζει κατά 8 δραχμές το κιλό και ν' αγοράζει τώρα 268, από τις 276 δραχμές που είχε ανακοινώσει και αγόρασε μέχρι τώρα.

Με την απόφαση αυτή διαφώνησε ο σύμβουλος Σπ. Τσιοτινός,που είναι και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων "Η Ανοιξη", ο οποίος τόνισε πως ο ίδιος και το συνεπές ταξικό αγροτικό κίνημα είχαν προειδοποιήσει για όσα τώρα συμβαίνουν και πως θα έπρεπε η Ενωση να μην δεχτεί να εφαρμόσει όσα προέτρεπε τότε ο υπουργός Γεωργίας, ενώ η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει στα χειρότερα που αποφασίστηκαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Υπογράμμισε ακόμα ότι αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική οι Ενώσεις Συνεταιρισμών θα διαλυθούν. Σε κάθε περίπτωση, τονίζει ο Σπ. Τσιοτινός, η κυβέρνηση που συμφώνησε στα καταστροφικά μέτρα για το βαμβάκι και, στη συνέχεια, προσπάθησε να μεταθέσει στις Ενώσεις το κόστος, οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της, να πληρώσει η ίδια το κόστος της καταστροφικής πολιτικής, στηρίζοντας τις Ενώσεις και το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών.

Επιτροπή συνδικαλιστών από τις δυο Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων του νομού και την Ενωση Συνεταιρισμών επισκέφτηκε τον Νομάρχη Τρικάλων Στ. Πατραμάνη και διαμαρτυρήθηκε για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί τους αγρότες στην απόγνωση. Επίσης σε συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων "Η Ανοιξη" καθόρισε πρόγραμμα περιφερειακών συσκέψεων στα κεφαλοχώρια του νομού για να ενημερώσει τους αγρότες και να προετοιμάσει δυναμικές κινητοποιήσεις. Αποφάσισε ακόμα να δραστηριοποιηθούν όλοι οι αγροτικοί σύλλογοι στα χωριά, να ληφθούν μέτρα για τη μαζικοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος και να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας στις 22 Γενάρη.

ΧΑΝΙΑ
Μαραζώνει η κτηνοτροφία

Οξυμένα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφων των Χανίων και η κρίση του σημαντικού οικονομικά αυτού κλάδου για το νομό, έχει λάβει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις, λόγω της αντικτηνοτροφικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Οι κτηνοτρόφοι του νομού Χανιών, βλέποντας πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, πραγματοποίησαν την περασμένη βδομάδα μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Χανιά και προετοιμάζονται για νέες πιο δυναμικές κινητοποιήσεις στις 15 του μήνα. Τα βασικά αιτήματα που θέτουν οι κτηνοτρόφοι είναι: Η απαγόρευση των ανεξέλεγκτων και αθρόων εισαγωγών κρεάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων και, μαζί με την πάταξη της νοθείας που γίνεται στα γαλακτοκομικά, την προστασία της περίφημης κρητικής γραβιέρας. Επίσης ζητούν μέτρα για τη μείωση της τιμής των ζωοτροφών.

Τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι του νομού είναι: Οι τιμές στα αρνιά και τα κατσίκια παραμένουν ίδιες εδώ και τέσσερα χρόνια. Τους μήνες Ιούλη και Αύγουστο παρατηρείται το φαινόμενο οι κτηνοτρόφοι να μην μπορούν να πουλήσουν τα κατσίκια και τα αρνιά, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να αναγκάζονται να τα πουλήσουν κοψοχρονιάς και να ζημιώνουν. Ασχημη είναι και η κατάσταση στο γάλα, όπου και στα Χανιά οι παραγωγοί αναγκάζονται να πουλήσουν σε τιμές πολύ χαμηλότερες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, ενώ σε πολλές ορεινές κοινότητες το γάλα μένει απούλητο. Η περσινή παραγωγή κρητικής γραβιέρας και των άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων, έμεινε σε μεγάλο ποσοστό απούλητη εξαιτίας των εισαγωγών ξένων τυροκομικών προϊόντων. Και μέσα σ' όλα αυτά, το κόστος παραγωγής αυξήθηκε κατακόρυφα και οι τιμές των ζωοτροφών υπερδιπλασιάστηκαν. Στο νομό Χανιών επίσης απουσιάζει η υποδομή για την κτηνοτροφία (αγροτικοί δρόμοι, στέγαστρα, υδροδεξαμενές), ενώ οι θέσεις των κτηνιάτρων είναι ελάχιστες. Επιπλέον, δεν υπάρχουν συνεταιριστικά σφαγεία και τυροκομεία τα οποία θα μπορούσαν αν ενισχύονταν κατάλληλα, να στηρίξουν το εισόδημα των παραγωγών.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σε απόγνωση οι ντοματοπαραγωγοί

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών της Κρήτης και ειδικότερα οι ντοματοπαραγωγοί στις επαρχίες Βιάννου και Καινουργίου στο Ηράκλειο.

Η φετινή χρόνια είναι η χειρότερη, αφού οι παραγωγοί δεν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους και δεκάδες τόνοι ντομάτας έχουν ήδη πεταχτεί σε σκουπιδότοπους, ενώ οι τιμές έχουν πέσει σε εξευτελιστικά επίπεδα. Για παράδειγμα στην υπαίθρια ντομάτα η τιμή έπεσε πολύ κάτω από το πενηντάρικο, ενώ το κόστος παραγωγής είναι το λιγότερο 55 δραχμές το κιλό. Για το σοβαρό αυτό πρόβλημα οι παραγωγοί υπαίθριας ντομάτας της επαρχίας Βιάννου Ηρακλείου, που καλλιεργούν περίπου 2.000 στρέμματα, απαιτούν άμεσα μέτρα από το υπουργείο Γεωργίας, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η περιοχή θα οδηγηθεί σε μαρασμό. Σε ανακοίνωσή της επίσης η Λαϊκή Αγροτική Ενότητα Ηρακλείου,τονίζει πως η τραγική κατάσταση, που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ντομάτας είναι αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της αγοράς και του ανταγωνισμού στη διεθνή αγορά, καθώς και της κατάργησης κάθε περιορισμού και ελέγχου στην εισαγωγή ξένης ντομάτας και άλλων αγροτικών προϊόντων. Η ΛΑΕ Ηρακλείου υπογραμμίζει ότι πρόκειται για την απαρχή ξεκληρίσματος της αγροτιάς και καλεί τους αγρότες σε συντονισμένους αγώνες, ώστε να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους και να πετύχουν λύσεις στα προβλήματά τους.

Για το ίδιο θέμα οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης και Αντ. Σκυλλάκος κατέθεσαν αναφορά στη Βουλή προς τον υπουργό Γεωργίας, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ.Στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Ηρακλείου επισημαίνει πως τα προβλήματα των ντοματοπαραγωγών είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ και της εφαρμογής της ΚΑΠ και καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης, και των άλλων φιλομααστριχτικών κομμάτων, που στην ουσία συμφωνούν με την πολιτική ξεκληρίσματος των αγροτών.

ΛΕΖΑΝΤΕΣ

Μόνο οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αγροτών μπορούν να ανατρέψουν την καταστροφική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης στο βαμβάκι

Τα "σπασμένα" της πολιτικής του υπουργείου Γεωργίας, καλούνται να πληρώσουν και τα συνεταιριστικά εκκοκκιστήρια

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις ετοιμάζονται να προχωρήσουν οι κτηνοτρόφοι των Χανίων

Δραματική είναι η κατάσταση για τους ντοματοπαραγωγούς των επαρχιών Βιάννου και Καινουργίου, στο Ηράκλειο

Προβλήματα και στα κάστανα

Μέχρι και η καστανοκαλλιέργεια άρχισε να έχει προβλήματα, παρά το γεγονός ότι η παραγωγή κάστανων στη χώρα μας είναι ελλειμματική. Τα πρώτα ανησυχητικά μηνύματα φτάνουν από τα Χανιά, όπου ο Αγροτικός Σύλλογος Παλιών Ρουμάτων διαμαρτύρεται σε ανακοίνωσή του για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην εμπορία και τη διάθεση των κάστανων. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στο χωριό αυτό, όπου παράγονται 200.000 κιλά κάστανα, η μισή παραγωγή παρέμεινε απούλητη, λόγω των αθρόων εισαγωγών από τρίτες χώρες σε κάστανα κατώτερης ποιότητας από τα ελληνικά, τα οποία είναι και πιο φτηνά. Ο Αγροτικός Σύλλογος Παλιών Ρουμάτων καλεί τα υπουργεία Γεωργίας και Εμπορίου να πάρουν άμεσα μέτρα για να σταματήσουν αυτές οι εισαγωγές σε βάρος των Ελλήνων παραγωγών και να στηριχτεί η καστανοκαλλιέργεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ