ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. -
Το αποτέλεσμα της συνάντησης του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Νταβίντ Λεβί, διέψευσε τελικώς τις προβλέψεις των αναλυτών περί "αποτυχίας της, μετά πολλών επαίνων": αμέσως μετά την περάτωσή της, οι δύο άνδρες βεβαίωσαν τους δημοσιογράφους ότι η "ειρηνευτική διαδικασία" επανέρχεται σε τροχιά...
Τόσο ο Γ. Αραφάτ όσο και ο Ντ. Λεβί (όπως ακριβώς και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι) απέφυγαν να διευκρινίσουν πώς - δηλαδή, με ποια ανταλλάγματα και με ποιες δεσμεύσεις - δέχονται να ξαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις. Και οι δύο αρκέστηκαν να πουν πως "σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος", η οποία προφανώς είναι αρκετή για να ξαναρχίσει ο επί πεντάμηνο "παγωμένος" διάλογος των δύο πλευρών.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου (προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ενωσης), Ζακ Πος, έδωσε τον τόνο, χωρίς πάντως και αυτός να δώσει λεπτομέρειες: "Το αδιέξοδο τερματίστηκε", είπε, προσθέτοντας ότι είναι πεποίθησή του ότι "ο ειρηνευτικός διάλογος καθώς και οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν".
Ισως το σημαντικότερο είναι ότι αποκαταστάθηκε ένα "κλίμα εμπιστοσύνης", όπως είπε ο Νταβίντ Λεβί μετά τη συνάντηση.
Το γεγονός της "επιτυχούς" έκβασης της συμφωνίας φαντάζει ακόμη πιο "περίεργο" αν κανείς λάβει υπόψη του το κλίμα λίγες ώρες πριν: ο Λεβί έλεγε πως πρόοδος στην "ειρηνευτική διαδικασία" δε νοείται αν η Παλαιστινιακή Αρχή δε λάβει αποτελεσματικά και αποφασιστικά μέτρα ασφάλειας για να αποτρέψει τις επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων και γενικότερα τη βία κατά του Ισραήλ- κι ο Αραφάτ, απαιτούσε δέσμευση του Ισραήλ για άμεσο και μόνιμο τερματισμό κάθε εποικιστικής δραστηριότητας...
Την ίδια στιγμή, ο Νταβίντ Μπαρ - Ιλάν, στενός συνεργάτης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, υπογράμμιζε ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν εξετάζει διόλου την παύση των εργασιών για την ανέγερση του εβραϊκού οικισμού Χαρ Χόμα στην ανατολική αραβική Ιερουσαλήμ και δήλωνε ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχουν δοθεί διευκρινίσεις αν το αίτημα για παύση της εποικιστικής δραστηριότητας αφορά την άρση των αποφάσεων επέκτασης των, ήδη, υπαρχόντων οικισμών στη Δυτική Οχθη ή τη μη ανέγερση νέων.
Στην Ουάσιγκτον, όπου έχουν μεταβεί τόσο ο Ντάνι Ναβέχ, γραμματέας του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, όσο και ο Σάεμπ Ερακάτ, υπουργός Σχεδιασμού και επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας, δεν υπήρξε ανάλογη "πρόοδος". Οι δύο άνδρες επέμειναν στις θέσεις τους ενώ ο Νίκολας Μπερνς, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αρκέστηκε να δηλώσει ότι "η Ουάσιγκτον ενδιαφέρεται να ακούσει τις προτάσεις και των δύο πλευρών". Παρ' όλα αυτά, οργιάζουν οι φήμες που θέλουν την αμερικανική διπλωματία να προωθεί ένα νέο πακέτο προτάσεων, ανάμεσα στις οποίες προβλέπεται και το 6μηνο "πάγωμα" της οικοδόμησης του Χαρ Χόμα, ως ένδειξη καλής θέλησης εκ μέρους του Ισραήλ. Αμερικανοί αξιωματούχοι απέφυγαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.
Παράλληλα, όμως, φάνηκε να εντείνεται η ισραηλινο - παλαιστινιακή αντιπαράθεση σχετικά με τη σύλληψη 3 Παλαιστινίων αστυνομικών από τον ισραηλινό στρατό, την περασμένη εβδομάδα, με την κατηγορία του σχεδιασμού επιθέσεων ενάντια σε ισραηλινούς στόχους.
Στο φορτισμένο κλίμα προστέθηκε η έγκριση ενός νέου νόμου, από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο, ο οποίος χαρακτηρίζει "πράξεις πολέμου" τους τραυματισμούς Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια της Ιντιφάντα (1987 - 1993) και αποκλείει το ενδεχόμενο παροχής χρηματικής αποζημίωσης. Ο Νταβίντ Μπαρ Ιλάν δήλωσε ότι δεν ξεκίνησε το Ισραήλ την παλαιστινιακή εξέγερση ενώ η Ετί Εσχέντ, εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης, υπογράμμισε ότι τα ποσά που ζητούν ως αποζημιώσεις, μόνο οι 1.200 παλαιστινιακές αιτήσεις που έχουν κατατεθεί, είναι υπέρογκα, ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια σέκελ και η ισραηλινή κυβέρνηση δεν μπορεί να τα διαθέσει.
Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου προκάλεσε οργή στην Παλαιστινιακή Αρχή και σε στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων του Ισραήλ, που υπενθύμισαν ότι κατά τη διάρκεια της Ιντιφάντα 1.067 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 10.000 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων πολλοί είναι αυτοί που έχουν μόνιμη αναπηρία.
ΤΙΡΑΝΑ. -
Η βομβιστική επίθεση που συγκλόνισε, ξημερώματα χτες, το κέντρο των Τιράνων, με τις καταστροφές σε καταστήματα, το θρυμματισμό τζαμιών, τη δημιουργία ενός μεγάλου κρατήρα και τους τραυματισμούς τριών ανθρώπων, κατά αστυνομικές πηγές "δε φαίνεται να έχει πολιτικά κίνητρα".
Αρχικά δόθηκε η εντύπωση ότι η επίθεση είχε "πάρα πολύ" πολιτικά κίνητρα: Σύμφωνα με το "Ασοσιέιτεντ Πρες", η βόμβα τοποθετήθηκε πολύ κοντά στα υπουργεία Εσωτερικών και Αμυνας, περίπου στις 3: 00 το πρωί, κρατούσης της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας. Και η ισχύς της ήταν αρκετά μεγάλη - κατέστρεψε ολοκληρωτικά ένα καφενείο και ένα εστιατόριο που ανήκαν σε Ελληνες επιχειρηματίες και προκάλεσε ζημιές σε κτίρια σε αρκετά μεγάλη ακτίνα.
Ομως αργότερα ένας αστυνομικός επιθεωρητής, ο Λαζάρ Ντόμι, έδειξε να υιοθετεί την εκδοχή του "ξεκαθαρίσματος λογαριασμών" περισσότερο, υποβαθμίζοντας την πιθανότητα η επίθεση να είχε πολιτικά κίνητρα. Ο Ντόμι δήλωσε, όπως μετέδωσαν το Γαλλικό και το Γερμανικό Πρακτορείο, ότι "ορισμένες φορές οι ξένοι ιδιοκτήτες βρίσκονται σε διένεξη με τους Αλβανούς υπαλλήλους τους".
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι αστυνομικές αρχές "εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό" για τη σύλληψη των δραστών.
Είναι τουλάχιστον ενδιαφέρων, πάντως, ο συσχετισμός - από τον ανταποκριτή του "Ασοσιέιτεντ Πρες - της βίας που συνεχίζεται στην Αλβανία (τις τελευταίες 48 ώρες σε ολόκληρη τη χώρα 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν) με την αποχώρηση της πολυεθνικής δύναμης από αυτήν.
Στο Αργυρόκαστρο, αναφέρθηκε η κλοπή από στρατιωτικές αποθήκες βαρέως οπλισμού, μεταξύ άλλων και αντιαρματικών πυραύλων, από αγνώστους που χρησιμοποίησαν οξυγόνο για να διαρρήξουν την είσοδο.
Στο μεταξύ η αποχώρηση της πολυεθνικής δύναμης, η οποία άρχισε την 18η Ιουλίου, συνεχίζεται. Χτες αποχώρησαν 338 Ισπανοί από τη Σκόδρα και ορισμένοι Ελληνες (η σχετική ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού δε διευκρίνισε τον αριθμό τους), ενώ σήμερα αναμένεται να αποχωρήσουν και οι Αυστριακοί. Η "απόσυρση" της δύναμης των περίπου 7.000 ανδρών τύποις προβλέπεται να ολοκληρωθεί την 12η Αυγούστου..
ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-
Η σερβοβοσνιακή ηγεσία φαίνεται να παραμερίζει τις έντονες πολιτικές διαφορές που έχουν ξεσπάσει στους κόλπους του σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος, ενόψει της διήμερης συνόδου αξιωματούχων ευρωπαϊκών χωρών, που συνέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες με σκοπό να χορηγήσουν πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 1,4 δισ. δολαρίων στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.
Σύμφωνα με το πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", στις Βρυξέλλες αναμένονται μεταξύ άλλων, σήμερα, η Σερβοβόσνια Πρόεδρος, Μπιλιάνα Πλάβσιτς, αλλά και υποστηριχτές του πρώην ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς. Μάλιστα, η πρώτη δήλωσε προ της αναχώρησής της από το Πάλε πως "όλοι θα πρέπει να ξεχάσουν τις πολιτικές διαφορές ενόψει της συνόδου των Βρυξελλών".
Ωστόσο, διάσταση απόψεων φαίνεται πως υπάρχει στους κόλπους των ευρωπαϊκών δωρητριών χωρών σχετικά με το ποσοστό οικονομικής βοήθειας που θα πρέπει να χορηγηθεί στους Σερβοβόσνιους. Ο Ντάνκαν Μπούλιβαντ, ένας από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο των Βρυξελλών, δήλωσε χαρακτηριστικά πως "οι Σέρβοι θα πρέπει να δώσουν πολλές εξηγήσεις προκειμένου να πείσουν τους δωρητές ότι θα πρέπει να πάρουν κάτι παραπάνω από το περσινό 1% οικονομικής βοήθειας (περίπου 800 εκατ. δολάρια) από το πακέτο για την ανοικοδόμηση της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης". Ο ίδιος αξιωματούχος δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τους Σερβοβόσνιους για την παραβίαση της Συνθήκης Ντέιτον και την πραγματοποίηση "μίας εκστρατείας εκφοβισμού από χαμηλόβαθμα στελέχη κατά άλλων εθνοτήτων που ζουν στα εδάφη της σερβοβοσνιακής οντότητας". Ωστόσο, εκπρόσωποι άλλων ευρωπαϊκών δωρητριών χωρών, που θέλησαν να τηρήσουν την ανωνυμία τους, υποστήριξαν ότι θα πρέπει εφέτος να δοθεί στους Σερβοβόσνιους μεγαλύτερο ποσοστό οικονομικής βοήθειας προκειμένου να βοηθηθεί η φιλοΝΑΤΟική πολιτική της Προέδρου Μπιλιάνα Πλάβσιτς...
Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τις συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο 33χρονος Καναδός στρατιώτης των ΝΑΤΟικών πολυεθνικών δυνάμεων στη Βοσνία.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στο Σαράγεβο, το θύμα ήταν ο 33χρονος πυροβολητής Ροπέρ Ντανιέλ Βιαλέτ, του πρώτου Τάγματος Καναδικού Ιππικού, που βρέθηκε νεκρός σε στρατιωτικό ξενώνα στο Κοραλίτσι, της Βορειοδυτικής Βοσνίας. Εκπρόσωπος των Καναδών στρατιωτών στο Κοραλίτσι ανακοίνωσε τη διενέργεια ανακρίσεων για τις συνθήκες θανάτου του 33χρονου πυροβολητή, αρνούμενος να απαντήσει σε φήμες που έκαναν λόγο για αυτοκτονία.
Ο Βιαλέτ είναι ο 73ος κυανόκρανος που σκοτώνεται στη Βοσνία, ενώ περίπου 340 άλλοι έχουν τραυματιστεί από το Δεκέμβρη του 1995 είτε από νάρκες είτε σε τροχαία δυστυχήματα.
ΚΑΜΠΑΛΑ.-
Μαθήματα "ανθρωπιστικής βοήθειας" και συμπεριφοράς "ειρηνευτικών δυνάμεων" παραδίδουν από χτες και για τους επόμενους δύο μήνες, σε Σενεγάλη και Ουγκάντα, 120 Αμερικανοί στρατιώτες των γνωστών "Ειδικών Δυνάμεων".
Οι Αμερικανοί στρατιώτες θα εκπαιδεύσουν 1.500 στρατιώτες από την Ουγκάντα και τη Σενεγάλη, ώστε να μπορέσουν οι τελευταίοι να διεκπεραιώσουν τα καθήκοντά τους σε μελλοντική συμμετοχή τους στις στρατιωτικές "ειρηνευτικές" αποστολές του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας (ΟΑΕ). Η εκπαίδευση των Αφρικανών στρατιωτών θα ξεκινήσει στις αρχές Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. Οι υπό εκπαίδευση στρατιώτες από την Ουγκάντα και τη Σενεγάλη θα συμμετάσχουν στη δύναμη 10 ταγμάτων του ΟΑΕ που θα συγκροτηθούν από άλλες αφρικανικές χώρες, (όπως Αιθιοπία, Μαλί, Μαλάουι, Γκάνα και Τυνησία), με σκοπό την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, ταραχών ή εξεγέρσεων στη λεγόμενη "Μαύρη Ηπειρο". Με τον τρόπο αυτοί, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Κλίντον ελπίζουν να πετύχουν τη μείωση της αμερικανικής συμμετοχής σε επικίνδυνες στρατιωτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών στην Αφρική...
ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-
Δεκαοχτώ άτομα έχασαν τη ζωή τους στο Μεξικό, όταν φορτηγό γεμάτο με εργαζόμενους σε ορυχείο κατέπεσε σε χαράδρα στην πολιτεία Γκερέρο, στις νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Το δυστύχημα συνέβη κοντά σε ορυχείο στην πόλη Τάξκο και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας οφείλεται σε μηχανικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο φορτηγό.
Η μεξικανική τηλεόραση μετέδωσε σκηνές φρίκης από τον τόπο της τραγωδίας, καθώς η χαράδρα ήταν διάσπαρτη με πτώματα.
Το φορτηγό μετέφερε συνολικά 30 εργαζόμενους από το ορυχείο Νουκάι στα σπίτια τους.
Ανάμεικτα τα συναισθήματα στα πρόσωπα δύο παιδιών που κάνουν αμέριμνα τον περίπατό τους σε χωριό της Βοσνίας, με "μόνιμο" φόντο τα τανκς και τους άνδρες των ΝΑΤΟικών πολυεθνικών δυνάμεων