ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Παίζουν τον "παπά" με τους εκτάκτους

Εφτακόσιοι εργαζόμενοι θα βρεθούν στο δρόμο και ο δήμαρχος τους παραπέμπει στους βουλευτές, για λογαριασμό των οποίων, όπως δήλωσε, έκανε τα ρουσφέτια

Τους Πόντιους Πιλάτους παριστάνουν τώρα όσοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ευθύνονται για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους 800 εκτάκτους του Δήμου Πειραιά, που απειλούνται πλέον με απόλυση. Τόσο ο δήμαρχος Πειραιά που έκανε τα ρουσφέτια όσο και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου που τα κάλυπτε μέχρι τώρα κι από κοντά ο επικεφαλής του συνδυασμού της ΝΔ στο Δημοτικό Συμβούλιο έκαναν χτες καθαρό πως δεν πρόκειται να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων στην προσπάθεια που κάνουν να κρατήσουν τη δουλιά τους.

Από την πλευρά των εργαζομένων στη χτεσινή γενική συνέλευση του σωματείου τους ξεχείλισε η αγωνία και η οργή για τον εμπαιγμό που υφίστανται. Από το νομικό σύμβουλο του σωματείου ξεκαθαρίστηκε ότι από τους περίπου 800 έκτακτους, δεν είναι περισσότεροι από 100 αυτοί που καλύπτουν τις προϋποθέσεις μονιμοποίησης που ορίζει η τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, διαπίστωση που σημαίνει ότι οι 700 θα απολυθούν.

Οι παριστάμενοι στη συνέλευση δήμαρχος Πειραιά Στ. Λογοθέτης και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γ. Μίχας προσπάθησαν να βγάλουν από πάνω τους την όποια ευθύνη έχουν για το γεγονός ότι άφησαν τα πράγματα να φτάσουν ως εδώ, ενώ "ανήξερος" εμφανίστηκε και ο επικεφαλής του συνδυασμού της ΝΔ Χ. Κεφάλας.

Στη Δημοτική Αρχή έριξε την κύρια ευθύνη για τη διαμορφωθείσα κατάσταση ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, λέγοντας: "Την πρώτη ευθύνη έχει η Δημοτική Αρχή που έκανε προσλήψεις χωρίς να εξασφαλίσει τα χρήματα για την πληρωμή και τη δεύτερη η κυβέρνηση, που έφερε αυτή την απαράδεκτη τροπολογία".

Σ' ό,τι αφορά το πώς το Εργατικό Κέντρο παρεμβαίνει στην υπόθεση για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι, αρκέστηκε να πει πως σε συνάντησή του με τον υφυπουργό Εργασίας πρότεινε όσοι έκτακτοι δεν παραμείνουν στο δήμο να βοηθηθούν μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

Ο Στ. Λογοθέτης, αφού σημείωσε ότι "το πρόβλημα ανήκει στην κυβέρνηση και στους βουλευτές που έστελναν κόσμο στο δήμο για πρόσληψη", πρόσθεσε: "Κάποιοι εκ των υστέρων προσπαθούν να δρέψουν πολιτικά οφέλη, συκοφαντώντας τη Δημοτική Αρχή". Επί της ουσίας, όμως, το μόνο που είπε ήταν ότι έχει ζητήσει υπουργική απόφαση από το υπουργείο Εσωτερικών για πρόσληψη εκτάκτων, χωρίς να πάρει καμία απάντηση.

Στην πρόσκληση των εργαζόμενων να αγωνιστεί μαζί τους απάντησε: "Οπως το 1992 και το 1993 είχατε στήσει αντίσκηνα έξω από το Δημαρχείο Πειραιά, στήστε τα τώρα έξω από το υπουργείο Εσωτερικών".

Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για όσους έκτακτους δεν παραμείνουν στο Δήμο ήταν η πρόταση και του Χ. Κεφάλα, ο οποίος έσπευσε να πει ότι ο ίδιος δεν έχει διορίσει κανέναν στο δήμο, αν και έχει δεχτεί πιέσεις από βουλευτές.

Μόνο ο επικεφαλής του συνδυασμού "Πειραιάς Αναγέννηση" Π. Σαλπέας κινήθηκε σε διαφορετική κατεύθυνση, καλώντας τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για τη διατήρηση της δουλιάς τους, μη αποδεχόμενοι τα τετελεσμένα που η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει.

"Δεν έχετε υποχρέωση σε κανένα για το ότι δουλεύετε", υπογράμμισε ο Π. Σαλπέας, τονίζοντας ότι το πρόβλημα ξεκίνησε από τη Βουλή και από όσους ψήφισαν τη σχετική τροπολογία. "Αυτό δεν έπρεπε να γίνει, αφού όμως έγινε, όσοι την ψήφισαν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και όχι να παίζουν τον παπά", τόνισε ο Π. Σαλπέας.

Γ. Κ.


Τώρα θυμήθηκαν και το κράτος;

"Πού είναι το κράτος"; Το αγωνιώδες αυτό ερώτημα ακούγεται από τους πάντες και παντού, αυτές τις μέρες που εκδηλώνονται οι πυρκαγιές. Και οι μεν απλοί πολίτες τούτης της καιόμενης χώρας - και πολύ περισσότερο όσοι βλέπουν τις φλόγες να καταστρέφουν τα δάση, τις περιουσίες τους και ν' απειλούν τη ζωή τους - δικαίως, αν και ματαίως, αναζητούν τη βοήθεια του κράτους. Αλλωστε, στο κράτος πληρώνουν φόρους και μάλιστα όσο πιο φτωχοί είναι τόσο περισσότερα πληρώνουν, και γι' αυτό απαιτούν, στις δύσκολες ώρες, στην ανάγκη, να το έχουν συμπαραστάτη.

Το ερώτημα, όμως, τίθεται και από πολιτικούς - αντιπολιτευόμενους, αλλά και συμπολιτευόμενους, ακόμα και από τον αρμόδιο υπουργό Γεωργίας - και από ΜΜΕ. Μόνο που, σ' αυτή την περίπτωση, το ερώτημα είναι υποκριτικό και προκλητικό κι όχι αγωνιώδες.

Κάθε φορά που έχουμε πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς κι άλλες έκτακτες καταστάσεις, ακούγονται υποκριτικές εκκλήσεις προς το κράτος. Από τους ίδιους που όλο το υπόλοιπο διάστημα δε σταματούν να ζητούν συνεχώς τη μείωση του κράτους και το πέρασμα βασικών δραστηριοτήτων του στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Είναι οι ίδιοι που ζητούν επιμόνως τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων και τώρα διαμαρτύρονται για ελλείψεις προσωπικού στην πυρόσβεση. Που ζητούν μείωση των κρατικών δαπανών και τώρα φωνάζουν ότι δεν επαρκούν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και άλλα τεχνολογικά μέσα.

Τα ίδια συμβαίνουν και σε άλλους δημόσιους τομείς. Οπως στο χώρο της δημόσιας υγείας, όπου καταγγέλλουν τις ελλείψεις, ενώ την ίδια στιγμή τάσσονται κατά των διορισμών γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και υπέρ της μείωσης των κονδυλίων για τα νοσοκομεία και τους εργαζόμενους σ' αυτά. Τα ίδια για την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό. Από παντού θέλουν να διώξουν το κράτος για να τα παραδώσουν όλα στους ιδιώτες, αλλά το κράτος αναζητούν στις δύσκολες στιγμές και για να εξιλεωθούν μπροστά στις λαϊκές αντιδράσεις για την ανυπαρξία του.

Βεβαίως, δικό τους, της τάξης τους είναι το κράτος κι όχι των εργαζομένων, των αγροτών, των νέων, των συνταξιούχων. Αυτοί, δεξιοί και "σοσιαλιστές" που κυβέρνησαν, πότε διογκώνουν το κράτος γιατί τους εξυπηρετεί - όπως ο Καραμανλής στη δεκαετία του '70 και ο Παπανδρέου στη δεκαετία του '80 - και πότε το μειώνουν, επειδή τους συμφέρει - όπως ο Μητσοτάκης και ο Σημίτης στη δεκαετία του '90. Αυτοί έκαναν το δημόσιο τομέα "σαν τα μούτρα τους" και τον κατηγορούν κι από πάνω. Λες και ευθύνεται γι' αυτό η Αριστερά, η οποία ποτέ δεν είχε πρόσβαση στο κράτος - και ο λαός μας που υποφέρει από την κρατική αδιαφορία και ανεπάρκεια.

Υποκριτές και επικίνδυνοι, που χρησιμοποιούν το κράτος τους ως υπηρέτη των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων και ως δυνάστη του λαού...

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ