ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΜΗΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πρώτος στόχος η δυναμική εκκίνηση

Ψηλά έχουν τοποθετήσει τον πήχη για την πρώτη μέρα της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης (Δεκέμβρης - Γενάρης) οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ. Την Παρασκευή 1 του Δεκέμβρη οπότε και θ' ακουστεί το σήμα εκκίνησης στοχεύουν σε υψηλά ποσοστά κάλυψης των πλάνων τους, ώστε να δοθεί η μεγαλύτερη δυνατή ώθηση που θα διευκολύνει την περαιτέρω πορεία έως την υπερκάλυψη. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η ΚΟ Αθήνας στοχεύει σε κάλυψη της τάξης του 25%, η ΚΟ Πειραιά στο 30%, η ΚΟ Θεσσαλονίκης στο 25% και η ΚΟ Αττικής στο 25%.

Οι στόχοι αυτοί είναι απολύτως εφικτοί, καθώς από καιρό έχει ολοκληρωθεί το στάδιο της προετοιμασίας. Οι ΚΟΒ, όπως και οι ΟΒ της ΚΝΕ, έχουν συζητήσει για την Οικονομική Εξόρμηση, έχουν καταστρώσει σχέδιο και θέσει σταθμούς κλιμάκωσης της κάλυψης των πλάνων που τους αναλογούν. Πέραν του έγκαιρου σχεδιασμού, σημαντικό ρόλο παίζει η μεγάλη εμπειρία των μελών του Κόμματος από αντίστοιχες μάχες στο παρελθόν, η επιτυχής έκβαση των οποίων ενθαρρύνει και οπλίζει με αποφασιστικότητα.

Εξοπλισμένοι με κουπόνια εκτός από τα μέλη του Κόμματος είναι και χιλιάδες φίλοι που συνδράμουν την προσπάθεια για οικονομική ενίσχυσή του, την οποία αναγνωρίζουν και κατανοούν ως προϋπόθεση για την ισχυροποίησή του, για την παραπέρα ανάπτυξη της πολιτικής του δράσης και την ανταπόκρισή του στα σύνθετα καθήκοντα και τις ανάγκες που προκύπτουν από την πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση με τους μηχανισμούς που υπηρετούν την πλουτοκρατία και τα κόμματά της.

Στους επόμενους δύο μήνες, στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης, θα υλοποιηθεί ένα πλατύτατο άνοιγμα στο λαό, στην εργατική τάξη της χώρας που θα έχει σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά. Η συζήτηση, η ανάλυση στους ανθρώπους του μόχθου των λόγων που επιβάλλουν την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, είναι βασικός όρος για την επιτυχία της Εξόρμησης, που πάντα δένεται αρμονικά με προσπάθεια για ενδυνάμωση των πολιτικών δεσμών του Κόμματος με το λαό. Η ανταπόκρισή του - όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚΕ - «έχει ιδιαίτερο πολιτικό βάρος και σημασία. Είναι ταξικό καθήκον. Είναι πράξη αναγνώρισης και καταδίκης της πολιτικής που τους οδηγεί στη σύγχρονη φτώχεια, που καταδικάζει και τα παιδιά τους στην εργασιακή ανασφάλεια, σε ένα χειρότερο μέλλον. Αποτελεί ενίσχυση της δικής τους δύναμης και προοπτικής, που θα βάλει τέλος στην κλοπή του πλούτου, που εκείνοι παράγουν, από το κεφάλαιο».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΝΑΤΟ
Από το Αφγανιστάν περνά ... ο «παγκόσμιος χωροφύλακας»

Πρόκριμα για τη μετεξέλιξη του ΝΑΤΟ σε «παγκόσμιο χωροφύλακα», η έκβαση της στρατιωτικής επέμβασης στο Αφγανιστάν

Με διαδηλώσεις υποδέχτηκαν οι κάτοικοι της Ρίγας τον Πρόεδρο Μπους. Ενας διαδηλωτής μπροστά παριστάνει τον κρατούμενο στο Γκουαντάναμο

Associated Press

Με διαδηλώσεις υποδέχτηκαν οι κάτοικοι της Ρίγας τον Πρόεδρο Μπους. Ενας διαδηλωτής μπροστά παριστάνει τον κρατούμενο στο Γκουαντάναμο
Η συγκρότηση μιας ετοιμοπόλεμης στρατιωτικής μηχανής, που θα επεμβαίνει μέσα σε λίγα 24ωρα σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη επιτάσσουν τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού, βρίσκεται στο επίκεντρο των αποφάσεων της διήμερης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που ξεκίνησε χθες στη Ρίγα της Λετονίας.

Πρόκριμα για τη «μετεξέλιξη» του ΝΑΤΟ σε παγκόσμιο χωροφύλακα αποτελεί η έκβαση της στρατιωτικής επέμβασης στο Αφγανιστάν, η πρώτη εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που έχει αναγορευτεί ως μείζον ζήτημα της συνόδου, ενώ παράλληλα προωθούνται και αποφάσεις για την ολόπλευρη (στρατιωτική, οικονομική, πολιτική) υποστήριξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του «μετασχηματισμένου» ΝΑΤΟ. Η συγκρότηση της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης (NRF), η οποία έχει ως αποστολή την «καταστολή κρίσης» σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου εκδηλωθεί μέσα σε πέντε μέρες, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των 26 ηγετών των κρατών - μελών που συμμετέχουν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Προκειμένου να δικαιολογηθεί ο νέος «παγκόσμιος» ρόλος του ΝΑΤΟ, «εφευρίσκονται» διαρκώς νέες αποστολές και απειλές, όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των όπλων μαζικής καταστροφής, η «ασφάλεια ενέργειας», κ.ο.κ. Ολα αυτά θα περιλαμβάνονται στο σχέδιο «πολιτικής οδηγίας», που αναμένεται να εγκριθεί στη σύνοδο, η οποία θα χρησιμεύσει ως μπούσουλας για την «πολιτική κατεύθυνση του ΝΑΤΟ για τα επόμενα 15 χρόνια».

Αυτό που καίει άμεσα τους ηγέτες της συμμαχίας του πολέμου είναι η τύχη της στρατιωτικής επέμβασης στο Αφγανιστάν, στην οποία, ας σημειωθεί, συμμετέχουν και τα 26 κράτη - μέλη με στρατιωτικές δυνάμεις. Συνολικά, το ΝΑΤΟ έχει αποστείλει 30.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν. Το θέμα απασχόλησε χθες το δείπνο εργασίας των ηγετών του ΝΑΤΟ, με τις ΗΠΑ να ζητούν πιεστικά από τους «Ευρωπαίους συμμάχους» να συμμετέχουν στις αιματηρές στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται στο νότο ενάντια στους Ταλιμπάν και να μετακινηθούν από την Καμπούλ, τις δυτικές και βόρειες περιοχές όπου βρίσκονται τα στρατεύματά τους.

Επίσης οι ΝΑΤΟικοί επιτελείς του ΝΑΤΟ ζητούν «να λυθούν τα χέρια» των διοικητών του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στο Αφγανιστάν, ώστε να αποφασίζουν για τη διάθεση των στρατιωτών χωρίς έγκριση των κυβερνήσεών τους. Παράλληλα, φαίνεται να γίνεται αποδεκτή η πρόταση της Γαλλίας για τη συγκρότηση μιας διεθνούς «ομάδας επαφής», για τον καλύτερο συντονισμό της ανοικοδόμησης του Αφγανιστάν, σύμφωνα με τα πρότυπα του Κοσσόβου.

Μπους - Μπλερ - Σέφερ

Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η σύνοδος, ο Τζορτζ Μπους αξίωσε από τους «Ευρωπαίους συμμάχους» περισσότερα στρατεύματα «με λιγότερους εθνικούς περιορισμούς», οι οποίοι θέτουν όρια για το πού, πότε και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα «συμμαχικά στρατεύματα» κατοχής στο Αφγανιστάν.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος έδωσε ξεκάθαρα το στίγμα των επιδιώξεων των ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι «για να επιτύχουμε στο Αφγανιστάν, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να προσφέρουν τις δυνάμεις που ζητούν οι στρατιωτικοί διοικητές του ΝΑΤΟ». Αναφέροντας το παράδειγμα της Εσθονίας, είπε ότι «όπως η Εσθονία, οι χώρες - μέλη πρέπει να αποδεχτούν δύσκολες αποστολές, αν θέλουμε να έχουμε επιτυχία».

Ο γγ του ΝΑΤΟ Γιαπ Ντε Χοπ Σέφερ δήλωσε από τη Ρίγα ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι οι συμμαχικές δυνάμεις στο νότιο Αφγανιστάν, όπου τα συμμαχικά στρατεύματα δέχονται τις περισσότερες επιθέσεις από τους Ταλιμπάν, είναι κατά 20% μικρότερες σε μέγεθος από αυτές που χρειάζονται εκεί. «Το Αφγανιστάν είναι μια εφικτή αποστολή», σημείωσε, «όπως πρέπει να είμαστε ειλικρινείς για τους κινδύνους, πρέπει να αποφεύγουμε και το να δραματοποιούμε τις δυσκολίες». Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν θα στεφθούν με επιτυχία, αλλά αυτό δεν προβλέπει να γίνεται πριν από το 2008.

Ευθυγραμμισμένος με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο Τ. Μπλερ κάλεσε τους «συμμάχους» να κάνουν περισσότερα στο Αφγανιστάν, εκτιμώντας ότι το διακύβευμα είναι η αξιοπιστία του ΝΑΤΟ και η παγκόσμια ασφάλεια. «Η αξιοπιστία του ΝΑΤΟ διακυβεύεται. Εάν δεν επιτύχουμε στο Αφγανιστάν, θα γίνει λιγότερο ασφαλής ολόκληρος ο κόσμος», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στην Κοπεγχάγη με τον Δανό ομόλογό του Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Στη σύνοδο θα συζητηθεί η διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια, με την ένταξη χωρών, όπως η ΠΓΔΜ, η Αλβανία και η Κροατία, αλλά οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην επόμενη σύνοδο την άνοιξη του 2008.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ επιδιώκουν τόσο τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τη Γεωργία και την Ουκρανία, ενώ πιέζουν για την επέκταση της «σφαίρας δράσης» του ΝΑΤΟ και στην περιοχή του Ειρηνικού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αυστραλιανού Τύπου, η ζητούμενη διεύρυνση θα επιτευχθεί με την προσκόλληση στο ΝΑΤΟ της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας κ.ά.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο κίνδυνος σταδιακής αποχώρησης «των προθύμων» από τη συμμαχία και ανάληψης, εξ ολοκλήρου, των πολέμων κατά της τρομοκρατίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ώθησαν τον Πρόεδρο Μπους στην προώθηση σχεδίου διεύρυνσης των δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ προς το Νότο, δηλαδή στην προώθηση σχεδίου συγκαλυμμένης συμμετοχής της Αυστραλίας και άλλων αμερικανόφιλων χωρών της Ασίας σε εικονικούς πολέμους κατά των τρομοκρατών.

«Πρόθυμος» ο Κ. Καραμανλής

Στους πρόθυμους συμμάχους των ΗΠΑ και υποστηρικτής του νέου ρόλου του ΝΑΤΟ ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να «υποκύπτει» στις πιέσεις των ΗΠΑ για αύξηση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, αλλά και επέκταση της δράσης τους εκτός της Καμπούλ.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει προγραμματισμένη συνάντηση για το απόγευμα με τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ, ενώ η υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό της και ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι και ζητήματα που αφορούν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Αργά χθες το βράδυ, ο Ελληνας πρωθυπουργός αντάλλαξε χειραψία και είχε σύντομη συνάντηση με τον Τ. Ερντογάν.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση τιμής και ανάδειξης της προσφοράς του ΔΣΕ

«Δεν έχω μπροστά μου παρά λίγα λεπτά (...). Επειτα πλέον φεύγω για πάντα. Εσύ να εργαστείς στο σχολείο και να δόσεις στη νεολαία να πιστέψει τι είναι κείνο που γι' αυτό εμείς πεθαίνουμε υπερήφανοι για την Ελλάδα, και πηγαίνουμε ψηλά με τη συνείδησή μας καθαρή (...). Δε θέλω να με κλάψετε, ούτε και να πενθήστε. Η θυσία μας που γίνεται, θα γίνει φάρος που θα φωτίσει όλο τον κόσμο για μια καλύτερη ζωή. Σ' όλο τον δικό μας κόσμο σκόρπα τους ενθουσιώδεις χαιρετισμούς μας.

Σας αποχαιρετώ παντοτινά

ΥΓ: Ερχονται να μας πάρουν για το σφαγείο. Θάρρος και υπομονή. Μη μας ξεχάστε.

Εύχομαι οι κόποι μας γρήγορα να αποβούν σε όφελος όλου του λαού».

Το τελευταίο γράμμα της Βαγγελίτσας Κουσιάντζα. Μαχήτριας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Γράφτηκε σε θάλαμο μελλοθανάτων, στις 8 Μάη του 1947.

Δεν την ξεχνάμε. Κανέναν μαχητή, καμία μαχήτρια του ηρωικού ΔΣΕ. Δεν ξεχνάμε τα ιδανικά για τα οποία αυτός συγκροτήθηκε και πάλεψε. Τα αδικαίωτα έως σήμερα. Υποκλινόμαστε στο σθένος τους, αυτό που καθοδήγησε το χέρι της Βαγγελίτσας την ώρα που όδευε στο απόσπασμα να δίνει κουράγιο στους άλλους.

Την Βαγγελίτσα Κουσιάντζα. Τους χιλιάδες ήρωες του λαού που έπεσαν σ' αυτόν τον αγώνα, τιμάει η ΚΕ του ΚΚΕ την Κυριακή, 10 Δεκέμβρη, στην εκδήλωση που διοργανώνει στις 12 το μεσημέρι στον Περισσό. Τιμά το μεγαλείο του ΔΣΕ, στο πρόσωπο των εν ζωή μαχητών του, που εκείνη τη μέρα θα βρίσκονται εκεί, όπως και οι οικογένειες όσων έχουν «φύγει».

Σκοπός της εκδήλωσης η ανάδειξη «της ένδοξης και ηρωικής αυτής σελίδας της ιστορίας του Κόμματός μας, του μεγαλείου και της προσφοράς όλων των επώνυμων και ανώνυμων μαχητών του ΔΣΕ, στον αγώνα για μια λαοκρατούμενη και σοσιαλιστική Ελλάδα».

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ενώ στο πλαίσιό της θα εκτεθεί φωτογραφικό υλικό και άλλα ντοκουμέντα της περιόδου, όπως και σύγχρονες φωτογραφίες από τον Γράμμο που απεικονίζουν «αποτυπώματα» της πορείας και δράσης του ΔΣΕ, καθώς και τμήματα του πολεμικού εξοπλισμού των μαχητών που βρέθηκαν και περισυνελέγησαν από τα πεδία όπου διεξήχθησαν οι μάχες. Ακόμα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε ειδικά γι' αυτήν την εκδήλωση, το οποίο θα περιέχει και αποσπάσματα κινηματογράφησης και εικόνων εκείνης της ιστορικής περιόδου από τη ζωή και τη δράση του ΔΣΕ, που προβάλλονται για πρώτη φορά.

Η είσοδος στο χώρο της εκδήλωσης θα γίνεται με προσκλήσεις, που διατίθενται στις κατά τόπους Κομματικές Οργανώσεις.

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ CIA
Συνένοχοι κυβερνήσεις και αξιωματούχοι της ΕΕ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Εντεκα κυβερνήσεις, κρατών - μελών, της ΕΕ είχαν γνώση της διατήρησης μυστικών φυλακών της CIA σε ευρωπαϊκό έδαφος, όπως αναφέρεται σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Βρετανία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Πολωνία και επτά ακόμα κράτη - μέλη, κατόπιν έρευνας η οποία διεξήχθη από ειδική Επιτροπή, είχαν επίγνωση του θέματος και το κάλυπταν...

Το σχέδιο της αναφοράς συντάχθηκε από την ειδική Επιτροπή, μετά από έρευνα μηνών και εκτός από τις κυβερνήσεις αυτές κατηγορεί για τη συγκάλυψη του γεγονότος υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και τον Υπατο Αρμοστή Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ