Με άλλα λόγια, η ΔΕΗ αγοράζει από τους ιδιώτες ρεύμα σε υψηλές τιμές, εξασφαλίζοντας τα επιχειρηματικά τους κέρδη και, ταυτόχρονα, καλλιεργείται το έδαφος, για νέες, τσουχτερές ανατιμήσεις στα τιμολόγια. Γιατί - μη ξεχνιόμαστε... - ο στόχος του ξεπουλήματος της ΔΕΗ παραμένει και τα υψηλά κέρδη αποτελούν το υπ' αριθμόν ένα κίνητρο.
Σε «Εθνικό Συμβούλιο Κοινωνικής Προστασίας» μετατρέπει η κυβέρνηση τη μέχρι τώρα «Επιτροπή για την κοινωνική προστασία», ενώ παράλληλα η χώρα μας θα συμμετέχει και αυτή στο «Ευρωπαϊκό Ετος 2007 Ισότητας Ευκαιριών για όλους».
Επιτροπές και επιτροπάτα, αυτή είναι ουσιαστικά η συνταγή της ΝΔ, όπως και της προηγούμενης κυβέρνησης, στα μεγάλα προβλήματα της φτώχειας, της ανεργίας, των πενιχρών μισθών και συντάξεων, της σκληρής εκμετάλλευσης και των ιδιωτικοποιήσεων της Υγείας και της Πρόνοιας. Οση όμως συμπόνια και αν δείξουν οι κυβερνώντες, όση «προστασία» και αν πουλήσουν, η κατάσταση για μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες θα συνεχίσει να χειροτερεύει, γιατί αυτές ακριβώς είναι οι συνέπειες των μεταρρυθμίσεών τους, στην εργασία, στην κοινωνική ασφάλιση, στην πρόνοια, στην Υγεία.
Και δεν είναι τυχαίο, βέβαια, ότι το μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας αντιμετωπίζουν εκείνες οι κοινωνικές ομάδες που δέχονται περισσότερο έντονα τα πυρά της αντιλαϊκής πολιτικής. Ετσι σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι ίδιες οι επίσημες υπηρεσίες, η μεγάλη πλειοψηφία (68%) όσων βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας δεν εργάζονται. Μεταξύ άλλων το 31,2% των ανέργων και το 25,7% των συνταξιούχων. Υψηλό επίσης κίνδυνο φτώχειας παρουσιάζουν τα μοναχικά νοικοκυριά ηλικιωμένων (37%), τα μονογονεϊκά νοικοκυριά με αρχηγό γυναίκα (35,1%) και οι πολύτεκνες οικογένειες (30,5%). Εκτός των άλλων, δηλαδή, πολλά παιδιά σημαίνει φτώχεια, προς δόξαν όλων αυτών που καμώνονται ότι ανησυχούν για την υπογεννητικότητα...
Το γεγονός μάλιστα ότι όλη αυτή η φιλολογία τους για την κοινωνική προστασία δε θα 'χει κανένα αποτέλεσμα και στο μέλλον, προεξοφλείται από τη δέσμευσή τους, ότι τα οποία μέτρα πρόκειται να πάρουν, πρέπει να εντάσσονται στη λογική της Στρατηγικής της Λισαβόνας, δηλαδή στη στρατηγική που αναιρεί τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των εργαζομένων και προπαντός των πιο «αδύνατων».