Κι αφού, ξεκαθάρισε τη θέση του κι έβαλε πλάτη στα αντιδημοκρατικά σχέδια της κυβέρνησης, το «γύρισε» στο... ζόρικο, λέγοντας ότι «αρνούμαι να συζητήσω με τον κ. Πολύδωρα και πολύ περισσότερο με τους πραίτορές του...». Μα δε χρειάζεται η παραμικρή συζήτηση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, όταν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έχει ήδη προσχωρήσει στην αντιδημοκρατική λογική της κυβέρνησης και συμμετέχει στην προώθηση και εφαρμογή των σχετικών μέτρων.
Ας έχει υπόψη του, όμως, ο Γ. Παναγόπουλος, ότι δίνει μαθήματα «αυτοπεριορισμού» χωρίς να ρωτήσει τον «ξενοδόχο». Γιατί οι εργαζόμενοι, παρά τον ύπουλο ρόλο του και στην περίπτωση των διαδηλώσεων, θα γράψουν στα παλιά τους υποδήματα τις «νουθεσίες του» και θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν στους δρόμους.
Το πραγματικό της πρόσωπο αρχίζει να αποκαλύπτει η διοίκηση του Δήμου της Αθήνας. Ετσι, αφού προεκλογικά «δεσμεύτηκε» στους απολυμένους της «SOFTEX», που είναι δημότες Αθήνας και κοντά στη σύνταξη, ότι θα τους προσλάβει όλους - σύνολο 18 άνεργοι - τώρα, που οι εκλογές τέλειωσαν, έχει αρχίσει να το... ξανασκέφτεται. Συγκεκριμένα, δηλώνει ότι θα προσλάβει μόνον 10 από αυτούς τους εργαζόμενους, με το αιτιολογικό, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι... δεν υπάρχουν χρήματα! Μάλιστα, όταν ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», επανέφερε το θέμα στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, η διοίκηση άφησε ασχολίαστο το θέμα, αρνούμενη στην ουσία να υλοποιήσει την αρχική της δέσμευση. Σίγουρα, μετά και από αυτή την εξέλιξη, οι εργαζόμενοι πρέπει να τουλάχιστον εντείνουν τους αγώνες τους...
Η πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει συμμετοχή των ασφαλισμένων στην οικονομική δαπάνη ορισμένων - τουλάχιστον - εξετάσεων προληπτικής ιατρικής και διεξαγωγής εμβολίων κινείται στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής της για πλήρη εμπορευματοποίηση της Υγείας, την οποία πληρώνουν οι ασφαλισμένοι, και μέσω των ασφαλιστικών εισφορών τους στα Ταμεία, και απευθείας από την τσέπη τους. Και, βεβαίως, έρχεται να συμπληρώσει προηγούμενες αποφάσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που καθόρισαν μεγαλύτερη συμμετοχή των ασφαλισμένων για τα φάρμακα, αλλά και για άλλες ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ επέβαλαν ακόμα και εισιτήριο εισόδου στα νοσοκομεία.
Ταυτόχρονα, αναδεικνύει την πλήρη και κυνική κυβερνητική αδιαφορία για την πρόληψη της υγείας του λαού και, μάλιστα, σε μια χώρα όπου δεν έχει γίνει συνείδηση η ανάγκη της και η χρησιμότητά της. Αν, τελικά, ισχύσει η κυβερνητική απόφαση, είναι σίγουρο ότι ακόμα πιο δύσκολα ο κόσμος θα καταφεύγει στην προληπτική ιατρική, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται περισσότερο η ίαση σοβαρών ασθενειών, που στο πρώτο στάδιό τους είναι αντιμετωπίσιμες. Πώς, π.χ., θα πάνε για προληπτικές εξετάσεις οι κάτοικοι της Θεσσαλίας - ιδιαίτερα οι χαμηλόμισθοι, οι συνταξιούχοι και οι φτωχοί αγρότες - που μαθαίνουν ότι στην περιοχή τους «καλπάζει» ο καρκίνος, όταν θα υποχρεούνται να πληρώσουν κι άλλα από την τσέπη τους;
Ούτως ή άλλως, στο τέλος, τα ασφαλιστικά ταμεία εισπράττουν αυτό που οι επιχειρηματίες ευαρεστούνται να δώσουν. Και τα κριτήρια είναι μάλλον το ...προφίλ τους ως «καλών» επιχειρηματιών.
Γιατί η φράση «έλεγχος του ΙΚΑ» στις μεγάλες Ανώνυμες Εταιρείες, ακούγεται μάλλον σαν ανέκδοτο...
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να ανησυχεί ο υπουργός Επικρατείας Θοδωρής Ρουσόπουλος, αφού έτσι όπως πάει ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος θα του ...«φάει τη δουλιά».
Εχει «βγει στη γύρα», βλέπετε, και ζητά νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, ενώ αντιθέτως ο υπουργός όλο και καθυστερεί την ανάλογη πρωτοβουλία που έχει εξαγγείλει.
Ισως αυτοί οι δύο πρέπει, τελικά, να συνεργαστούν. Σε τελική ανάλυση, όποιες επιμέρους προτάσεις κι αν έχουν, τη νομιμοποίηση της υπάρχουσας κατάστασης κάθε άλλο παρά την αμφισβητούν. Κι όταν λέμε υπάρχουσα κατάσταση, εννοούμε αυτήν ακριβώς, που όλοι ζούμε καθημερινά: Το αγαθό της ενημέρωσης είναι στα χέρια επιχειρηματιών.
ΑΣ ΣΥΓΚΡΑΤΗΘΕΙ λιγουλάκι ο υφυπουργός Αθλητισμού, που πάλι χτες «ξεσπάθωσε» εναντίον της ΦΙΦΑ, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να υπαγορεύει νομοθετικές συμπεριφορές» κι αναρωτώμενος «γιατί πρέπει να αλλάξουν οι νόμοι μιας δημοκρατικής χώρας», επειδή το θέλει η ΦΙΦΑ.
Θα μπορούσαμε να υποδεχτούμε θετικά, βλέπετε, τέτοιου είδους δηλώσεις, αν συνοδεύονταν από ανάλογες πρακτικές. Επειδή, όμως, θυμόμαστε το τελευταίο νομοσχέδιο του υφυπουργείου Αθλητισμού, που ενέδωσε στις απαιτήσεις της ΦΙΦΑ, θα συνιστούσαμε ...λιγότερα λόγια.
Αλλωστε, γενικώς αυτή η κυβέρνηση μας έχει συνηθίσει σε μπόλικες υποσχέσεις και στη συνέχεια σε ευτελιστικές αναδιπλώσεις, όταν ήρθε σε «συνεννόηση» με υπερεθνικούς οργανισμούς που πρεσβεύουν κατά βάση επιχειρηματικά συμφέροντα. Θυμάστε, μήπως, την ιστορία του «βασικού μετόχου»;