ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΙΚΑ
Με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ όλοι στον αγώνα

Απεργούν σήμερα γιατροί και εργαζόμενοι. Στις 9.30 π.μ. στην Ομόνοια η συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στην Αθήνα

Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις - Δώστε κρατικές επιχορηγήσεις», φωνάζουν ξανά σήμερα γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία

Eurokinissi

Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις - Δώστε κρατικές επιχορηγήσεις», φωνάζουν ξανά σήμερα γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη σημερινή απεργία των γιατρών και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και το ΙΚΑ απευθύνουν η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» και το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας. Επίσης, τους καλούν να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, προτάσσοντας το αίτημα για αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας και Πρόνοιας χρηματοδοτούμενο απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, με ταυτόχρονη κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με κατώτερους μισθούς 1.600 ευρώ για τους γιατρούς και 1.300 ευρώ για τους εργαζόμενους.

Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία κάνουν 24ωρη απεργία σε όλη την Ελλάδα εκτός απ' την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου γίνεται εφτάωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 3 μ.μ.). Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση με εξάωρη στάση εργασίας (9 π.μ. - 3 μ.μ.).

Το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλεί σε συγκέντρωση στην Ομόνοια, στις 9.30 π.μ., απ' όπου θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας.

Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου πραγματοποιούν σήμερα στις 11.30 το πρωί οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας.

Μιλώντας στη σύσκεψη, η Λέττα Μεθωνιού, στέλεχος του ΠΑΜΕ και αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, σημείωσε ότι η κατάσταση στο χώρο της Υγείας θα χειροτερεύει καθώς το σημερινό δημόσιο σύστημα, με τις πληρωμές των ασθενών, με τις επικίνδυνες χρονοβόρες λίστες αναμονής, με την υποχρηματοδότηση, με τα ιδιωτικά - οικονομικά κριτήρια στη λειτουργία του συσσωρεύει προβλήματα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας. Πρόσθεσε ότι η σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα δεν ανέχεται τα εργασιακά δικαιώματα, ενισχύει την εμπορευματοποίηση, οδηγεί σε υποβαθμισμένες και ακριβότερες υπηρεσίες Υγείας. Επίσης, κάλεσε τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας να ενισχύσουν τους αγώνες ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, για να υπερασπιστούν τις κατακτήσεις τους, για να δυναμώσει η πάλη για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.

Στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας, η Γραμματεία Υγειονομικών Πάτρας του ΠΑΜΕ αποφάσισε την πραγματοποίηση συγκέντρωσης σήμερα στην έδρα της Διοικητικής Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ) Δυτικής Ελλάδας.

Απεργία και στον ιδιωτικό τομέα

Στις 5 και 6 Δεκέμβρη θα γίνει νέα 48ωρη πανελλαδική απεργία των γιατρών και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Για τις 5 Δεκέμβρη η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει στάση εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων μόνο στην Αττική, παρά την πρόταση της «Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης» για πανελλαδική στάση εργασίας. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 5 Δεκέμβρη 2006 και τη «συμμετοχή των εργαζομένων της ιδιωτικής Υγείας στις κινητοποιήσεις που θα οργανωθεί τη μέρα αυτή μαζί με τους εργαζόμενους του Δημόσιου Τομέα».

ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΙΡΙΣ»
Τρομοκρατική απειλή σε εργαζόμενο

Στην τρομοκρατική απόλυση εργαζόμενου και στις συστάσεις της Αστυνομίας προσφεύγει η εργοδοσία της μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Ιρις» για να κάμψει την αγωνιστική διεκδίκηση των δεδουλευμένων απ' τους εργαζόμενους που τους έχει απλήρωτους απ' τον περασμένο Αύγουστο. Η «Ιρις» λειτουργεί δομές αποασυλοποίησης στα πλαίσια του προγράμματος «Ψυχαργώς» και, σύμφωνα με στοιχεία απ' το υπουργείο Υγείας, έχει εκταμιεύσει το 66% των χρημάτων που ζήτησε για το 2006. Για τα απλήρωτα μεροκάματα οι εργαζόμενοι με τη στήριξη του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών - Εργαστηρίων και Συναφών Χώρων πραγματοποίησαν τη Δευτέρα παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

Το απόγευμα της ίδια μέρας, νοσηλευτής που εργάζεται σε οικοτροφείο της «Ιριδας» πρωταγωνίστησε στη διεκδίκηση των δεδουλευμένων - ειδοποιήθηκε απ' την εταιρεία να προσέλθει την επομένη για να παραλάβει την απόλυσή του. Χτες, ο εργαζόμενος μαζί με αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ έκαναν παράσταση στα κεντρικά γραφεία της «Ιριδας», που βρίσκονται στου Παπάγου, δηλώνοντας ότι δε δέχονται την απόλυση. Ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Κούτας αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί τους και κάλεσε την αστυνομία, η οποία έφτασε στα γραφεία την ώρα που αποχωρούσε η αντιπροσωπεία. Στη συνέχεια ο εργαζόμενος πήγε στην εργασία του και έμεινε μέχρι το τέλος της βάρδιας.

Χτες το απόγευμα ο εργαζόμενος δέχτηκε τηλεφώνημα απ' το Αστυνομικό Τμήμα Παπάγου. Ο αστυνομικός του έκανε συστάσεις ότι οι διεκδικήσεις γίνονται με ...«διάλογο» και όχι με την εισβολή σε ιδιωτικό χώρο - όπως χαρακτήρισε ο αστυνομικός την παράσταση! Αμεση διαμαρτυρία στο Αστυνομικό Τμήμα Παπάγου έγινε και από το ΠΑΜΕ.

Οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης

Οι καθυστερήσεις των πληρωμών των εργαζομένων είναι αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης της αποασυλοποίησης σε συνδυασμό με την περιοριστική πολιτική της κυβέρνησης στα κονδύλια. Χτες μια ομάδα δέκα εταιρειών με τριάντα δομές αποασυλοποίησης -χρησιμοποιώντας και τους ίδιους τους εργαζόμενους, που έχουν απλήρωτους από τρεις μέχρι και δέκα μήνες - πραγματοποίησε συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας. Αντιπροσωπεία - στην οποία συμμετείχαν οι εργοδότες - συναντήθηκε με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας με επικεφαλής τον υπουργό Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος είπε ότι θα ζητήσει απ' τον υπουργείο Εθνικής Οικονομίας πρόσθετο κονδύλι 19,5 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες του 2006.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑμΕΑ
Αγωνιστικός γιορτασμός της 3ης Δεκέμβρη

Τη δική του αγωνιστική σφραγίδα στην 3η Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρώπων με Αναπηρία (ΑμεΑ), προβάλλοντας τα αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των αναπήρων και των οικογενειών τους, ετοιμάζεται να βάλει το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα με σειρά κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και οι οποίες θα κορυφωθούν με παναναπηρική συγκέντρωση στις 3 Δεκέμβρη.

«Για την 3η του Δεκέμβρη η κυβέρνηση εξασφάλισε τη συναίνεση των συμβιβασμένων - διεφθαρμένων ηγεσιών του αναπηρικού κινήματος και όχι μόνο, όμως οι αγωνιστές ανάπηροι και οι οικογένειές τους θα είναι στους δρόμους του αγώνα» τονίζει η ΣΕΑΑΝ. Και καλεί στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική που κλείνει τα ειδικά σχολεία, επιβάλλει τροφεία, καταδικάζει τους ανάπηρους στην ανεργία, εκβιάζει και τρομοκρατεί, ανατρέπει εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ιδιωτικοποιεί την Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, Ειδική Αγωγή:

  • Κυριακή, 3 Δεκέμβρη, 12 μ. παναναπηρική αγωνιστική συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.
  • Δευτέρα, 11 Δεκέμβρη, 12 μ. στο μνημείο του νοσοκομείου «ΣΩΤΗΡΙΑ», εκδήλωση τιμής και μνήμης στα θύματα του μεγάλου προγκρόμ ενάντια στους ανάπηρους της Κατοχής.
  • Τρίτη, 12 Δεκέμβρη στη 1 μ.μ. η ΣΕΑΑΝ με την επιτροπή νεολαίας πραγματοποιεί παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της ΔΕΗ, Χαλκοκονδύλη 30, ενάντια στην ανεργία, για μαζικές προσλήψεις.
Μόνο παχιά λόγια

Σε «διαγκωνισμό» των κύριων υπεύθυνων για τη βαρβαρότητα που βιώνουν οι ανάπηροι, για το ποιος θα δηλώσει περισσότερο «ευαίσθητος» για τα ΑμεΑ, εξελίχτηκε χτεσινή εκδήλωση του υπουργείου Υγείας για την 3η Δεκέμβρη. Ανερυθρίαστα και με την απόλυτη ανοχή της συμβιβασμένης ηγεσίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) - που πρωτοστάτησε στην εκδήλωση - ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος μίλησε για σημαντικά βήματα προόδου για την αναβάθμιση της ζωής των ΑμεΑ (!), ενώ έγινε και η σχετική διαφήμιση της Κάρτας Αναπηρίας, που προωθείται για την παραπέρα περικοπή των δικαιωμάτων και παροχών προς τα ΑμεΑ.

Ιδιωτικοποιήσεις και άθλια κτίρια

Την απόφαση της διοίκησης του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου (ΚΘΛ) να εκχωρήσει σε ιδιώτη τον τομέα καθαριότητας, σε συνέχεια των αθρόων μετατάξεων καθαριστών που αποφάσισε το υπηρεσιακό συμβούλιο, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ενωση Υπαλλήλων του Θεραπευτηρίου. Η ενέργεια αυτή του διοικητή του ΚΘΛ είναι διερευνητική, προκειμένου να ακολουθήσει το μοίρασμα σε ιδιώτες και άλλων τομέων (σίτιση, φύλαξη κλπ) και η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Υγείας, με προφανή στόχο την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα του συστήματος Υγείας, επισημαίνουν οι εργαζόμενοι. Καταγγέλλουν ακόμα ότι η κτιριακή υποδομή του ΚΘΛ στο συντριπτικό της ποσοστό είναι σε άθλια κατάσταση και καταρρέει, αφού τα κτίρια στην πλειονότητά τους είναι κατασκευασμένα τη δεκαετία του '30. Μάλιστα, καταγγέλλουν ότι το τελευταίο διάστημα έχουν κατ' επανάληψη αποκολληθεί τμήματα της οροφής, με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν ασθενείς και εργαζόμενοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ