ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προστατεύουν τις βιομηχανίες, όχι τον πολιτισμό

Ξεκάθαρος για το τι προσδοκά το κεφάλαιο από την πολυσυζητημένη «Σύμβαση για την Πολιτιστική Πολυμορφία» της ΟΥΝΕΣΚΟ, εμφανίστηκε ο υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης, με το χαιρετισμό του στην υπουργική συνάντηση της «ομάδας επαφής» του Διεθνούς Δικτύου για την Πολιτιστική Πολιτική, που γίνεται στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

«Θεωρούμε», σημείωσε, ότι η Σύμβαση «αποτελεί σημαντικό εργαλείο, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό, αλλά σε διεθνές επίπεδο, καθώς προσφέρει στα συμβαλλόμενα κράτη τη δυνατότητα επαναπροσδιορισμού διεθνών συνεργασιών, με στόχο την προστασία και προώθηση των πολιτιστικών βιομηχανιών, υπηρεσιών και εκφράσεων. Πιστεύουμε ότι η Σύμβαση της ΟΥΝΕΣΚΟ θα μεταβάλει τη δυναμική της οικονομίας του πολιτισμού» (σ.σ. οι υπογραμμίσεις δικές μας).

Ετσι, αυτό που πολλές «αναπτυσσόμενες» χώρες προσδοκούν ότι θα «προστατεύσει» η Σύμβαση, δηλαδή η πολιτισμική τους επιβίωση, έστω, από την ισοπεδωτική λαίλαπα του πολιτιστικού ιμπεριαλισμού, ουσιαστικά είναι απλώς η «κωδικοποίηση» της ανάγκης του κεφαλαίου να εμπορευματοποιήσει πλήρως την πολιτιστική κληρονομιά και τη σύγχρονη δημιουργία, ομογενοποιώντας ό,τι δεν «προσφέρεται» για ξεπούλημα.

Αναφερόμενος στο κεντρικό θέμα των εργασιών, τα πνευματικά δικαιώματα, ο υπουργός είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η Σύμβαση της UNESCO αναγνωρίζει ρητώς τη σημασία των δικαιωμάτων της πνευματικής ιδιοκτησίας για τη βιωσιμότητα όσων εμπλέκονται στην πολιτιστική δημιουργία», αλλά «το δίκαιο για τη διανοητική ιδιοκτησία, και ειδικότερα για τα πνευματικά δικαιώματα, αποτελεί το κλειδί στην εξεύρεση ισορροπίας ανάμεσα στην πρόσβαση στον πολιτισμό και στην προστασία των δικαιούχων των πνευματικών δικαιωμάτων και των δικαιούχων συγγενών δικαιωμάτων» (σ.σ. οι υπογραμμίσεις δικές μας). Δεδομένου ότι η καλλιτεχνική δημιουργία κινδυνεύει ποικιλοτρόπως, βασικά από τα «πολιτιστικά» μονοπώλια, είναι αδύνατο να υπάρξει λύση υπέρ των δημιουργών για τα πνευματικά τους δικαιώματα, αφού είναι αδύνατον να υπάρξει «ισορροπία» μεταξύ του εμπορευματικού συστήματος και των καλλιτεχνικών αναγκών.

Ερευνα για το στόλο των Περσών

Η ανεύρεση 20 αμφορέων ήταν το αποτέλεσμα της φιλόδοξης προσπάθειας για τον εντοπισμό αρχαίων ναυαγίων που σχετίζονταν με τους Μηδικούς Πολέμους στις ακτές της Μαγνησίας και στη νότια πλευρά του διαύλου του Αρτεμισίου, που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούλιο, αλλά τα συμπεράσματά της ανακοίνωσε προχθές το ΥΠΠΟ.

Στην έρευνα συνεργάστηκαν η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, το Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και διεξήχθη με το ερευνητικό σκάφος «Αιγαίο», το υποβρύχιο «Θέτις», ένα υποβρύχιο τηλεκατευθυνόμενο όχημα και ηχοβολιστή πλευρικής σάρωσης.

Κατά τους Μηδικούς Πολέμους καταστράφηκαν στόλοι από φυσικά φαινόμενα και από ναυμαχίες. Η έρευνα επικεντρώθηκε αρχικά στις ακτές της Μαγνησίας, όπου μια καταιγίδα κατέστρεψε πάνω από 400 πολεμικά πλοία και πολλά πλοία συνοδείας, που θα ενώνονταν με το στρατό του Ξέρξη, που κατευθυνόταν προς τις Θερμοπύλες. Η δεύτερη προς διερεύνηση περιοχή ήταν ο δίαυλος του Αρτεμισίου, χώρος μιας μεγάλης ναυτικής νίκης του ελληνικού στόλου, το 480 π.Χ., η οποία έγινε την ίδια ημέρα με τη μάχη των Θερμοπυλών.

Σε πολλές περιπτώσεις, η ιζηματοποίηση που έχει συντελεστεί από την Κλασική Περίοδο σχημάτισε πολύ παχιές επιχώσεις, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα τα κατάλοιπα των πλοίων να βρίσκονται θαμμένα σήμερα στη λάσπη. Σε μια κατάδυση του «Θέτις» εντοπίστηκαν, κοντά στην ακτή, 20 περίπου αμφορείς, πράγμα που υποδηλώνει την παρουσία ενός ναυαγίου που αποδόθηκε στην Κλασική ή Ελληνιστική Περίοδο.

Πάντως, οι επιστήμονες είναι ευχαριστημένοι, γιατί η έρευνα βοηθά «στην κατανόηση της εποχής των Περσικών Πολέμων». «Εκτιμούμε ότι έχουμε εντοπίσει και ταυτίσει την ακτή που περιγράφει ο Ηρόδοτος, την απώλεια 400 πλοίων και ότι μπορούμε να δώσουμε μια νέα ερμηνεία στα γεγονότα που προηγήθηκαν της ναυμαχίας του Αρτεμισίου», σημειώνουν.

«Ηρωες»... σε κόμικς

«Ηρωες με καρμπόν», μελωδικοί αλλά και... χάρτινοι, έδωσαν ραντεβού προχτές το βράδυ στο Μεταξουργείο, στην παρουσίαση του καινούριου άλμπουμ του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, που ήταν κάτι περισσότερο από μια μουσική βραδιά. Ηταν μια ακόμα απόδειξη του πώς η μουσική μπορεί να συναντήσει άλλες μορφές τέχνης, τα κόμικς στην προκειμένη περίπτωση. Εξι κομίστες, από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι Κώστας Βήχος, Σάββας Λιμπούδης, Δημήτρης Σαββαΐδης, Αλεξία Οθωναίου, Μιχάλης Τορής και Κώστας Φραγκιαδάκης, εμπνευσμένοι από το δίσκο, έδωσαν πνοή και χρώμα στους «Ηρωες με καρμπόν». Τα κόμικς που προέκυψαν θα συμπεριληφθούν σε μια ειδική έκδοση του άλμπουμ, που θα κυκλοφορήσει σύντομα...

«Απολλώνιος» Χατζηκυριάκος - Γκίκας

Αγνωστες πτυχές ενός πολυσήμαντου δημιουργού, του Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα (1906 - 1994), αποκαλύπτει η έκθεση «Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας. Ο Απολλώνιος - ο Διονυσιακός» που διοργανώνει από σήμερα στους χώρους του το Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138), με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του δημιουργού. Ο επετειακός χαρακτήρας της έκθεσης έδωσε το έναυσμα στην ιστορικό τέχνης Ντ. Ηλιοπούλου - Ρογκάν, στην οποία το Μουσείο Μπενάκη ανέθεσε την εκδήλωση, να προσεγγίσει με ανανεωμένη ματιά, θεμελιωμένη επιστημονικά, τις δημιουργίες του καλλιτέχνη. «Δημιουργίες» που, όπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, «προσεγγίζονται με αποκλειστικό γνώμονα τη φαινομενικά διττή, απολλώνια - διονυσιακή, μα στην πραγματικότητα μοναδική σε εμβέλεια και σε συνοχή προσωπικότητα του καλλιτέχνη».

Την έκθεση συνοδεύει πολυτελής, εμπεριστατωμένος κατάλογος (εκδόσεις Α. Λιβάνη), με επιμέλεια της Ντ. Ηλιοπούλου - Ρογκάν. Συμπεριλαμβάνοντας, για πρώτη φορά, έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό έργων που υπερσκελίζει εκείνον της έκθεσης, ο κατάλογος αποτελεί ένα πολύτιμο ντοκουμέντο για την καλλιτεχνική προσφορά του Χατζηκυριάκου - Γκίκα.

Συλλήψεις αρχαιοκαπήλων

Στον εισαγγελέα παραπέμφθηκαν δύο άτομα που συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας, επειδή κατείχαν παράνομα μία πήλινη λυχνία και έναν πήλινο αμφορίσκο (5ου-4ου π.Χ. αιώνα).

Σαφώς μεγαλύτερη ήταν η ανακάλυψη των Βούλγαρων τελωνειακών, οι οποίοι κατέσχεσαν 5.040(!) αρχαία αντικείμενα που έκρυβαν στο φορτηγό τους δυο άνδρες (πατέρας και γιος). Η κατάσχεση έγινε στο συνοριακό σταθμό Βρούσκα Τσούκα. Μεταξύ των αντικειμένων, βρέθηκαν νομίσματα, σφραγίδες, δαχτυλίδια, μενταγιόν και τόξα του 4ου και 3ου αιώνα π.Χ. Τα αντικείμενα είναι σε πολύ καλή κατάσταση, σύμφωνα με τους τελωνειακούς, ενώ οι συλληφθέντες κρατούνται από τη συνοριακή αστυνομία του Βίντιν. Η εθνικότητα των συλληφθέντων και των αρχαίων, καθώς και ο προορισμός τους δε δημοσιοποιήθηκαν.

Το εμβληματικό έργο του Γκαίτε «Φάουστ» είναι το θέμα φετινού κύκλου συναυλιών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Στο πλαίσιό του εντάσσεται η αυριανή συναυλία της ΚΟΑ, στο Μέγαρο Μουσικής (8.30 μ.μ.), σε διεύθυνση του Ελβετού αρχιμουσικού Κλοντ Βιλαρέ, με σολίστ τον πιανίστα Δημήτρη Σγούρο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: την Εισαγωγή στον «Φάουστ» του Ρίχαρντ Βάγκνερ, το Τέταρτο Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε σολ μείζονα, του Μπετόβεν και την Τέταρτη Συμφωνία («Ιταλική») του Φέλιξ Μέντελσον - Μπαρτόλντι.

Στο «Καλλιδρόμιο» (Καλλιδρομίου 71 και Ζωσιμάδων 7, Εξάρχεια, τηλ. 210 8836895), αύριο (10 μ.μ.), τραγουδά η Λάμια Μπεντίουι, συνοδευόμενη από τους μουσικούς Γιώργο Βουρνά και Νίκο Σουλιώτη.

Η πολυγραφότατη και βραβευμένη συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Μάρω Λοΐζου, την 1η Δεκεμβρίου, στις 8 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου (Περικλέους 64) θα μιλήσει με θέμα «Το παιδί και το βιβλίο στον 21ο αιώνα».

Στο πολιτιστικό κέντρο«Εύγερος» (Δεληγιώργη 24 και Κεραμεικού, Ομόνοια) η ομάδα παιδικού θεάτρου «Τραμπολίνο» παρουσιάζει (κάθε Κυριακή, 11.30πμ) την κωμική παράσταση, που μαθαίνει στα παιδιά να αγαπούν το σχολείο, «Τα τρομερά δίδυμα κι ο κλόουν Φρατζόλας». Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις 17 Δεκέμβρη.

Ημερίδα στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, καθηγητή του ΕΜΠ, Θόδωρου Σκουλικίδη, ιδρυτικού μέλους της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, υπεύθυνου των έργων συντήρησης στα μνημεία της Ακρόπολης (1975-2005), διοργανώνει η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης και η Ενωση Φίλων της Ακροπόλεως, στις 25/11 (από 9πμ), στο Κέντρο Μελετών Ακροπόλεως (Μακρυγιάννη 2-4). Για το έργο του, στην Ακρόπολη, αλλά και στο Πολυτεχνείο θα μιλήσουν Ελληνες και ξένοι ειδικοί επιστήμονες, ενώ θα παρουσιαστούν και οι σύγχρονες διεθνείς τάσεις στη συντήρηση του λίθου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ