ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο...

Του Γιάννη Ιωάννου, από το ΕΘΝΟΣ
Του Γιάννη Ιωάννου, από το ΕΘΝΟΣ
Λένε αλήθειες μέσα στην έπαρση που τους διακρίνει,

θεωρώντας δεδομένο ότι ακόμα παίζουν χωρίς αντίπαλο

και πώς να μην το θεωρούν, αφού ακόμα αθροίζουν δικομματικό εκλογικό θρίαμβο, παρά το κράξιμο στις γειτονιές.

Εχουν, βλέπετε, επίπτωση οι αυταπάτες που κυκλοφορούν στο εκλογικό σώμα...

Ετσι, όταν η ΝΔ διά του κ. Βερέμη χαρακτηρίζει «ψευτοδίλημμα» τα περί ιδιωτικών ΑΕΙ,

γνωρίζει όχι μόνο πως έχει εξασφαλισμένο ισχυρό σύμμαχό της το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια ακόμα για μαζική εξαπάτηση.

Για το κεφάλαιο, είναι περίπου αδιάφορο, ποιος απ' όλους τους υπαλλήλους του κάνει καλύτερα τη δουλιά.

Γνωρίζει, ότι όπως στη διπλανή Ιταλία έτσι κι εδώ υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια για μαζική χειραγώγηση του εργαζόμενου λαού, έτσι που ενώ θα θεωρεί ότι ψηφίζει «αριστερά», να εισπράττει τελικά μια καραμπινάτη δεξιά πολιτική.

Επαφές «τρίτου τύπου» χρειάζονται για να οικοδομηθεί η νέα ενότητα ενάντια στην εργατική τάξη: με ξεκάθαρο το στόχο: να χτυπηθεί έγκαιρα ο όποιος ριζοσπαστισμός υπάρχει μέσα στην κοινωνία, να εμποδιστεί με κάθε τρόπο η οικοδόμηση λαϊκού μετώπου τέτοιου που θα 'χει καθαρό πως αντιπαλεύει μονοπώλια (πιο καθαροί δεν μπορούν να γίνουν ούτε ο Αλαβάνος, ούτε η Διαμαντοπούλου...).

Κι όσο εσύ δε θα εστιάζεις την κριτική σου στο κύριο, αυτό που βάζει κάθε κατεργάρη στον πάγκο του, ρωτώντας το απλό: ποια τάξη ωφελείται από αυτήν ή την άλλη πολιτική, για ποια τάξη δουλεύουν οι διάφορες «ενότητες», τόσο γύρω σου θα υφαίνεται όλο και πιο σφιχτό το δίχτυ. Εκτός κι αν νομίζεις ακόμα ότι η αναλογία ένας μπάτσος ανά οικοδομικό τετράγωνο, είναι για την ασφάλειά σου...

Πέτα στα σκουπίδια όλη τη φιλολογία για το χρόνο των εκλογών, κοίτα να πάρεις έγκαιρα τα μέτρα σου. Κι αντί να έχεις να διαλέξεις δυνάστη, να είσαι εσύ ο πρωταγωνιστής που θα καθορίζει τις εξελίξεις. Κι ο δρόμος για εκεί παραμένει πάντα ένας: η οργάνωση της πάλης σου, έτσι που να αντιστοιχεί στον πόλεμο τάξης ενάντια σε τάξη. Ολα τ' άλλα είναι φούμαρα για να παραμείνεις από κάτω...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΜΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΑ...

ΣΕ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: «Στη διάρκεια της ομιλίας του επισήμανε ότι κάποιοι χρησιμοποιούν την "καραμέλα" της ίδρυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων ως μέγα άλλοθι για την αναβολή των μεταρρυθμίσεων και χαρακτήρισε ψευτοδίλημμα το "δημόσια ή ιδιωτικά ΑΕΙ"» (ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ Θ. Βερέμης / «ΕΘΝΟΣ»).

ΜΕ ΙΣΧΥΡΟ ΣΥΜΜΑΧΟ: «Ο Γ. Παπανδρέου θα εκδηλώσει εντός του Νοεμβρίου την πρωτοβουλία για την παιδεία, τασσόμενος υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 για μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια (...) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει πως υπάρχει ομόφωνη θέση του Συνεδρίου του κόμματος υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων, ενώ τη θέση για αναθεώρηση του άρθρου 16 υπογράφουν όλοι οι βουλευτές του κόμματος» (το ρεπορτάζ στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΓΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΖΟΥΓΚΛΑ: «Οι απόφοιτοι των ιδιωτικών και κρατικών ΙΕΚ θα μπορούν από την ερχόμενη χρονιά να εισάγονται με μοριοδότηση και χωρίς πανελλήνιες εξετάσεις στα ανώτατα ή στα τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας. Η μοριοδότηση θα προκύπτει από τους βαθμούς που συγκέντρωσαν οι ίδιοι κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στα ΙΕΚ (...) το νομοσχέδιο καταρτίζεται ήδη και αναμένεται να κατατεθεί εντός του 2007» (το ρεπορτάζ στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΟ... ΜΕΛΛΟΝ: «Η χώρα μας είχε και έχει χαμηλότερη εγκληματικότητα από τους εταίρους της Ευρώπης. Κι όμως, η ήσυχη σχετικά Ελλάς έχει την υψηλότερη αναλογία αστυνομικών προς πολίτες (1 προς 198) υπερδιπλάσια από εκείνη της Γαλλίας (1 προς 417)» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πολύμορφη ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ στην αντεργατική επίθεση

ΕΘΝΟΣ: ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ και οι συντάξεις το 2007

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΕ ΚΛΟΙΟ της κυβέρνησης το Μισθοδικείο

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: «Δε δίνω τα λεφτά στους δικαστικούς»

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι νέες κλίμακες φόρου

Η ΑΥΓΗ: Αδικίες και βολέματα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ για την αναπλήρωση

ΤΑ ΝΕΑ: Εφημερίες στοπ στα νοσοκομεία

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΕΡΓΑΣΙΑ χωρίς σύνορα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ωρα για μεγάλες τράπεζες

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η (χαμένη) τιμή της Πολεοδομίας

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: ΞΑΝΑΓΡΑΦΟΥΝ την ιστορία μας

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η «ελπιδοφόρα "Ενωση" της αριστεράς»

«Η χώρα τρελάθηκε και δε σκέφτεται το μέλλον! Αυτό δήλωσε ο Ρομάνο Πρόντι ο οποίος σχολιάζοντας τις γενικευμένες αντιδράσεις των κοινωνικών ομάδων ενάντια στον προϋπολογισμό, καταλόγισε στους πολίτες ανευθυνότητα και ανικανότητα να εργαστούν σκληρά για το μέλλον της οικονομίας (...) η "Ενωση" είναι μάλλον αυτή που παρουσιάζει ένα προφίλ "τρέλας" και "σχιζοφρένειας". Οι υπουργοί κατηγορούν ο ένας τον άλλον, ορισμένοι διαδηλώνουν μαζί με τους νέους εργαζόμενους ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης για την απασχόληση, ο υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης καταψηφίζει το μέρος του προϋπολογισμού για τις συντάξεις, ενώ οι υπουργοί για την Επιστημονική Ερευνα και των Εσωτερικών καυτηριάζουν τη δραστική περικοπή των δαπανών για τα ιταλικά ΑΕΙ και την ασφάλεια!» (από τη Ρώμη ο Κώστας Παπαϊωάννου / «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

Με σχέδιο για τη νέα πολιτική απάτη...

«Η ανάγκη λαϊκής αντίδρασης απέναντι στη συγκεκριμένη κυβερνητική πολιτική και οι κοινές αξίες και καταβολές των πολιτών που στηρίζουν τους δύο χώρους μπορούν εν τέλει να οδηγήσουν "σε επαφές τρίτου τύπου". Δηλαδή, πέρα και έξω από μοντέλα που επιχειρήθηκαν και δεν πέτυχαν μέχρι σήμερα» (η Α. Διαμαντοπούλου για τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ / «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

...και καθαρή στόχευση για τον εχθρό...

«Σε αυτές τις εκλογές (...) μπορούμε πια να έχουμε πολύ υψηλότερους στόχους (...) για αλλαγή του τοπίου στην Αριστερά, με την επικράτηση των δυνάμεων της ενότητας κι όχι της διαίρεσης όπως σήμερα» (ο Α. Αλαβάνος στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ