ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Βήματα προς κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Με το «γνωστό» αμερικανικό βέτο σταμάτησε το σχέδιο απόφασης για τη σφαγή της Μπέιτ Χανούν, στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Με κύριο θέμα το Ιράν, ο Ολμέρτ στην Ουάσινγκτον

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΚΑΪΡΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Μέχρι τα τέλη του μήνα θα σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας διέρρεαν χτες Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, μετά την, καταρχάς, συμφωνία μεταξύ «Φατάχ» - «Χαμάς» για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τον Μουχάμαντ Σαμπίρ, πρώην Πρόεδρο, επί 15ετίας, του Ισλαμικού Πανεπιστημίου της Γάζας, που σπούδασε στις ΗΠΑ, θεωρείται συμπαθών της «Χαμάς» αλλά και μετριοπαθής «τεχνοκράτης» από τη «Φατάχ».

Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι εντός της βδομάδας πιθανότατα θα οριστικοποιηθεί όλη η κυβερνητική σύνθεση, κυρίως από «μη πολιτικά» πρόσωπα. Συγκρατημένες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις. Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες αλλά και η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών δήλωναν «έτοιμοι» για διάλογο ανάλογα με το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης.

Οργή για το βέτο

Απόδειξη της «ξεκάθαρης υποστήριξης των ΗΠΑ προς το Ισραήλ» χαρακτήρισε η παλαιστινιακή κυβέρνηση το αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας όπου, το Σάββατο, μπλόκαρε σχέδιο ψηφίσματος που καταδίκαζε τη σφαγή στην Μπέιτ Χανούν. Χτες, 4 ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις (μεταξύ των οποίων οι «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα») δήλωναν ότι πλέον κάθε «αμερικανικός στόχος γίνεται νόμιμος, όπως και οι ισραηλινοί».

Από την άλλη, την Κυριακή, οι ΥΠΕΞ του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, δεσμεύονταν «να απεργαστούν τρόπους για τερματισμό του οικονομικού αποκλεισμού των Παλαιστινίων» ενώ πρότειναν και την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης με τη συμμετοχή ΟΗΕ, Αράβων και Ισραηλινών. Εκτός, βέβαια, από τις λεκτικές καταδίκες, δεν αποφασίστηκε καμία πιο συγκεκριμένη κίνηση.

Απόλυτος κυρίαρχος ο Αμπάς

Γενικός αρχηγός της «Φατάχ» εκλέχτηκε από το Επαναστατικό της Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου του ο Μαχμούντ Αμπάς. Κατά τη συνεδρίαση, που έγινε στη Μουκάταα στη Ραμάλα με αφορμή και τη συμπλήρωση 2 χρόνων από το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ που συνοδεύτηκαν από πλήθος τελετών και συγκεντρώσεων, ο Αμπάς, με μεγάλη πλειοψηφία, ανέλαβε απολύτως τα ηνία της οργάνωσης, και κατ' επέκταση της ΟΑΠ, καθώς μετά τα τελευταία 2 χρόνια, ΓΓ της «Φατάχ» ήταν ο Φαρούκ Καντούμι.

Με ιρανική ατζέντα στο Λευκό Οίκο

Στο Ιράν αναμενόταν να αφιερωθεί το μεγαλύτερο μέρος των επαφών που έχει από χτες στην Ουάσιγκτον ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Εχούντ Ολμέρτ, που επρόκειτο να συναντηθεί και με τον Πρόεδρο Μπους, δήλωνε ότι το Ισραήλ «δε θα ανεχτεί ένα ιρανικό πυρηνικό οπλοστάσιο», συμπληρώνοντας ότι «δεν επιθυμεί πόλεμο ή αντιπαράθεση». Εντούτοις, ο Ολμέρτ φερόταν αποφασισμένος να εκφράσει «έντονες ανησυχίες για τις θέσεις της ιρανικής ηγεσίας κατά του Ισραήλ» ενώ εκτιμούσε ότι η αμερικανική πολιτική απέναντι στο Ισραήλ δε θα αλλάξει λόγω των αποτελεσμάτων των πρόσφατων εκλογών.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συρία - Ιράν, πάλι, είτε ως πιθανοί «συνομιλητές» είτε ως απειλές

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Ανοιχτός σε νέες ιδέες», αλλά κατηγορηματικός ότι «το Ιράν θα πρέπει να μη συμμετάσχει σε καμία συζήτηση ακόμη και αν αφορά στο Ιράκ όσο δεν τερματίζει τον εμπλουτισμό ουρανίου» δήλωνε, χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Τζορτζ Μπους συναντήθηκε με την Ομάδα Μελέτης για τη στρατηγική στο Ιράκ, όπου συμμετέχουν ισάριθμοι Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί υπό τον πρώην ΥΠΕΞ Τζέιμς Μπέικερ, ενώ διογκώνεται η φημολογία που θέλει πολλούς «συμμάχους» να πιέζουν για «έναρξη διαλόγου με Συρία - Ιράν, έτσι ώστε να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη σταθεροποίηση του Ιράκ και στην αποκλιμάκωση της βίας», με απώτερο στόχο τη σταδιακή αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος απέφυγε να ορίσει χρονοδιάγραμμα και επανέλαβε ότι θα περιμένει το τελικό πόρισμα της Ομάδας και ότι «μια ενδεχόμενη αποχώρηση εξαρτάται από τις συνθήκες στο Ιράκ». Σε Συρία - Ιράν αναμενόταν να αναφερθεί και ο Βρετανός πρωθυπουργός, σε ομιλία του στο Σίτι του Λονδίνου, καλώντας τες να «αναλάβουν τις ευθύνες τους για το Ιράκ», κάτι που έπραξε ανοιχτά ο υπουργός Αμυνάς του. Ανάλογου περιεχομένου δηλώσεις έκανε και ο τρίτος «σθεναρός πρόθυμος» σύμμαχος, ο Αυστραλός πρωθυπουργός.

Για την «επιρροή των γειτονικών χωρών» συνομίλησαν και ο Ιρακινός πρωθυπουργός αλ Μάλικι με τον επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ, Αμερικανό στρατηγό Τζον Αμπιτζάιντ. Την ίδια ώρα, τα τελευταία 24ωρα η χώρα βυθιζόταν σε λουτρό αίματος.

Μόνο την Κυριακή, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100 άνθρωποι με τον μεγαλύτερο απολογισμό όταν καμικάζι σκότωσε 35 και τραυμάτισε 60 σε στρατολογικό κέντρο στη Βαγδάτη. Χτες, σε διάφορα επεισόδια σκοτώθηκαν περισσότεροι από 27 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 11 σιίτες όταν καμικάζι στόχευσε λεωφορειάκια στη σιιτική Σάαμπ, τραυματίζοντας άλλους 18. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι τις 2 τελευταίες ημέρες σκοτώθηκαν συνολικά 5 Αμερικανοί στρατιώτες, αλλά και 4 Βρετανοί, στη Βασόρα, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 3.

Στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

«Λεύτερη Παλαιστίνη, να φύγουν οι Ισραηλινοί φονιάδες, να σταματήσει το ματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού», απαίτησαν οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης με τη μαχητική τους αντιιμπεριαλιστική πορεία που πραγματοποίησαν το πρωί του Σαββάτου στο κέντρο της πόλης. Στην εκδήλωση, που διοργάνωσαν η ΕΔΥΕΘ, το ΠΑΜΕ και η ΝΑΣ, συμμετείχαν και μέλη της Παλαιστινιακής Παροικίας Θεσσαλονίκης, ενώ μεγάλη ήταν η ανταπόκριση της νεολαίας της πόλης στο κάλεσμα των διοργανωτών. Οι διαδηλωτές καταδίκασαν τη δολοφονική πολιτική του Ισραήλ και τις σφαγές που διαπράττει σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, με την απόλυτη στήριξη και συνενοχή των ΗΠΑ και την υποκριτική ουδετερότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι διαδηλωτές τοιχοκόλλησαν ψήφισμα έξω από το αμερικανικό προξενείο.

Αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό

Να υψώσουν φωνή καταγγελίας στα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού όπως αυτά εκφράζονται και με τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ, κάλεσε το ΠΑΜΕ σε διαδήλωση που διοργάνωσε μαζί με την παλαιστινιακή κοινότητα χτες το απόγευμα, έξω από την ισραηλινή πρεσβεία.

«Ο αγώνας των Παλαιστινίων έχει διεθνή σημασία, έχει μεγάλη σημασία να καταφέρουν οι Παλαιστίνιοι να έχουν το δικό τους ανεξάρτητο κράτος και να αποφασίζουν οι ίδιοι ποιες πολιτικές δυνάμεις θα κυβερνούν. Εχει μεγάλη σημασία να φανεί ότι οι αγώνες έχουν προοπτική και αποτέλεσμα», τόνισε η Ιωάννα Καψάσκη, ιδιωτική υπάλληλος και μέλος του ΠΑΜΕ. Στη συνέχεια η Βάσω Μάμαλη, από το χώρο της κλωστοϋφαντουργίας, κατήγγειλε την υποκρισία της διεθνούς κοινότητας, που από τη μια εξέφρασε τον αποτροπιασμό της, αλλά ζήτησε αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές, εξισώνοντας τους θύτες με τα θύματα. Και ενώ οι διαδηλωτές δε σταμάτησαν στιγμή να φωνάζουν συνθήματα αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό, ο Μοχάμετ Ικνέμπι, εκ μέρους της παλαιστινιακής κοινότητας, καταδίκασε την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ και του Ισραήλ, που σφάζουν εργαζόμενους, αμάχους, γυναίκες και παιδιά, μόνο και μόνο επειδή διεκδικούν μια πατρίδα για να ζήσουν. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Χριστόφορος Σκεπετάρης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, ενώ από τους παρευρισκόμενους καταδικάστηκε και η έντονη παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ