ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θύμισε εκδηλώσεις της ΕΠΟΝ!

Μια ζεστή πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση της ΠΕΑΦΕ

Ζωντάνεψαν στιγμές από την πολιτική -πολιτιστική δράση της ΕΠΟΝ, στην τελευταία εκδήλωση της ΠΕΑΦΕ
Ζωντάνεψαν στιγμές από την πολιτική -πολιτιστική δράση της ΕΠΟΝ, στην τελευταία εκδήλωση της ΠΕΑΦΕ
Μια χαρούμενη, αγωνιστική γιορτή, οργάνωσε την περασμένη Κυριακή το απόγευμα η ΠΕΑΦΕ στην αίθουσα Λογιστών, τιμώντας τους φίλους και συνεργάτες της, που βοηθούσαν ανιδιοτελώς στις εκδηλώσεις της χρονιάς που πέρασε και ιδιαίτερα στην παράσταση που έγινε πρόσφατα στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Ολοι μαζί, παλαίμαχοι της Αντίστασης και νεολαίοι, τραγούδησαν, χόρεψαν, άκουσαν ποιήματα και σύντομες αναφορές σε ιστορικούς σταθμούς της Αντίστασης και του ΔΣΕ, έδωσαν όμως και οι νέοι το στίγμα τους μιλώντας για τους σημερινούς αγώνες και τα αιτήματά τους.

Μετά την εισήγηση της προέδρου, Ελένης Μωραΐτου, ο Διονύσης και η Ρένα Χρηστακοπούλου, μέλη του ΔΣ της ΠΕΑΦΕ, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους τραγουδώντας μαζί με τον Κώστα Λάβαρη, που τους συνόδευε με το ακορντεόν του, τραγούδια του '40 και της Αντίστασης, αλλά και του ΔΣΕ. Η Γιωργία, εννέα χρόνων, το μικρότερο μέλος του καλλιτεχνικού ομίλου, απήγγειλε ποίημα για την Πίνδο, ενώ η αντιπρόεδρος της ΠΕΑΦΕ Φρόσω Κοττορού, ΕΠΟΝίτισσα, ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ, μίλησε για το «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού ενάντια στο φασισμό: «Η 28 Οκτώβρη 1940 και η 29 Οκτώβρη 1946, που δημιουργήθηκε ο ΔΣΕ, είναι φάροι στο δρόμο της Αντίστασης και ενάντια στην υποταγή», είπε. «Αυτές οι επέτειοι φέρνουν μηνύματα επίκαιρα για το λαό και τη νεολαία, αρκεί να απαλλαγεί από τα δεσμά της μοιρολατρίας και της υποταγής».

Μέσα από κείμενα του «Ρ», της 27ης Οκτώβρη που διαβάστηκαν, δόθηκε η σύγχρονη διάσταση των αγώνων, ενώ η Φλώρα, απεργός δασκάλα, απήγγειλε το ποίημα «Νιότη από τη Νιότη σου έπαιρνα». Σε μια εναλλαγή λόγου και μουσικής, ο Παντελής Μανταλόβας απήγγειλε το ποίημα που είπε ο Σικελιανός μπροστά στον τάφο του Παλαμά «Ηχήστε οι σάλπιγγες», ενώ διαβάστηκε και το «Βιαίως στρατολογημένος» του Σπήλιου που αναφερόταν στο ΔΣΕ. «Το γράμμα στον Πάμπλο Νερούντα» που είχε γράψει αφιερώνοντάς το στο Χιλιανό ποιητή (που ο Νερούντα το διάβασε μεταφρασμένο λίγο πριν φύγει από τη ζωή) απήγγειλε ο ίδιος ο δημιουργός του, ο Μπάμπης Γκολέμας. Κι ύστερα: το τραγούδι του Φώτη Αγγουλέ «Ωρα καλή συνταξιδιώτες».

Δυο νέες γυναίκες, η διδάκτωρ Παιδαγωγικής Κυριακή Καμαρινού και η Δώρα Βασιλοπούλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, έκλεισαν τις ομιλίες αναφερόμενες στα σημερινά αιτήματα των εκπαιδευτικών και των σπουδαστών.

Αναγνωρίζοντας την πολύμορφη προσφορά στη δράση της Οργάνωσης, η ΠΕΑΦΕ βράβευσε το δάσκαλο Μουσικής και συνεργάτη της Κώστα Λάβαρη, προσφέροντάς του συμβολικό δώρο το βιβλίο «Πολεμάμε και τραγουδάμε» της Μαρίας Δημητριάδη - έκδοση της ΠΕΑΕΑ. Το βιβλίο παρέδωσε ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΕΑΦΕ Νίκος Καραντηνός, σημειώνοντας πόσο «δυνατή ήταν αυτή η βραδιά που ζωντάνεψε την πρόσφατη ιστορία μας - που πρέπει να μπει στα βιβλία και να τη μαθαίνουν στα παιδιά στο σχολείο».

Τέλος, τα μέλη του νεανικού χορευτικού συγκροτήματος της Βαγγελιώς Λύτρα χόρεψαν, ανεμίζοντας τα κόκκινα μαντίλια τους «τα παιδιά της Σαμαρίνας», ενώ στο συρτό που ακολούθησε πήρε μέρος όλο σχεδόν το ακροατήριο, νέοι και ηλικιωμένοι με επικεφαλής την πρόεδρο της ΠΕΑΦΕ Ελένη Μωραΐτου. Το κρασί μαζί με τα μεζεδάκια ακολούθησαν σε μια «δεξίωση», όπου αυτή η «ανθρώπινη» εκδήλωση έφερε ακόμα πιο κοντά παλιούς συναγωνιστές και τους νεαρούς συνεχιστές...

Αντιδράσεις για την πρόταση - πρόκληση

Την αντιδραστική θέση να διενεργούν οι αστυνομικοί κατ' οίκον έρευνες χωρίς την παρουσία δικαστικών λειτουργών, δηλαδή, ούτε λίγο - ούτε πολύ, οι αστυνομικοί να μπαίνουν όπου και όποτε θέλουν στα σπίτια με την παραμικρή υποψία, διατύπωσε χτες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας Γ. Καμαρινόπουλος (υποδιοικητής της Ασφάλειας Αττικής με το βαθμό του ταξιάρχου), κατά τη διάρκεια του 14ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας που ξεκίνησε χθες.

Ακόμα, πρότεινε τον ορισμό μεγαλύτερου χρόνου για την παραπομπή δραστών αυτόφωρων εγκλημάτων στον εισαγγελέα, σε 48 από 24 ώρες που είναι σήμερα. Απόψεις, που προκάλεσαν τις αντιδράσεις συνδικαλιστών αξιωματικών.

Οπως ανέφερε ο Γ. Καμαρινόπουλος, «οι διατάξεις αυτές είναι συνέπεια της εμπλοκής της Αστυνομίας στην πολιτική στο παρελθόν και έχουν εξαντλήσει τον σκοπό για τον οποίο θεσπίστηκαν, ενώ σήμερα υπηρετούν μόνο τη συγκάλυψη εγκλημάτων αποτρέποντας τη σε βάθος έρευνά τους».

Οι απόψεις αυτές αν εφαρμοστούν όχι μόνο ενισχύουν τους κατασταλτικούς κρατικούς μηχανισμούς, ενώ «ανοίγουν» το δρόμο για τη «δημιουργία» κατηγορουμένων πλήττοντας παράλληλα τα δικονομικά δικαιώματα. Επίσης, πλήττουν ακόμα και αυτήν την ελάχιστη εγγύηση που παρέχει το αστικό καθεστώς απέναντι στις ατομικές ελευθερίες, που είναι η παρουσία δικαστικού λειτουργού κατά τη διάρκεια μιας κατ' οίκον αστυνομικής έρευνας.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Εκδήλωση τιμής και μνήμης στον καπετάνιο του ΔΣΕ Καπετάν Ανάποδο (Θύμιο Καψή), δολοφονημένο πριν από 57 χρόνια στην «Πυξαριά» του όρους Καντήλι, διοργανώνουν στο Προκόπι Εύβοιας, την ερχόμενη Κυριακή 5.11.06, η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ και η ΝΕ Εύβοιας της ΠΕΑΕΑ, στις 11 π.μ., στο χώρο του Μνημείου. Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση (αναχώρηση την ίδια μέρα, στις 8 π.μ., από την πλατεία Κάνιγγος - δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 210.8831.368 και 210.8234.296 - Αθ. Τσιγκάρη).

-- Τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ, ΠΕΕΠΠ και του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ Λάρισας διοργανώνουν, την Κυριακή 5.11.2006 και ώρα 11.30 π.μ., στο χώρο των εκτελέσεων, εκδήλωση τιμής στους εκτελεσμένους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ και άλλους πατριώτες που εκτελέστηκαν στο Λόφο του Μεζούρλου, την περίοδο 1946 -'49.

Οριστική απόλυση δικαστή

Την ποινή της οριστικής απόλυσης επέβαλε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στον πρωτοδίκη Π. Μαρκάκη επειδή καθυστερούσε την έκδοση αποφάσεων. Ο πρώην πρωτοδίκης καθυστερούσε για δύο χρόνια την έκδοση 80 αποφάσεων για υποθέσεις που είχε εκδικάσει, ενώ άλλες 85 υποθέσεις του ξανασυζητήθηκαν, γιατί παρήλθε το επιτρεπόμενο όριο των οκτώ μηνών εντός του οποίου θα έπρεπε να εκδοθεί απόφαση. Ο Π. Μαρκάκης στη χτεσινή Ολομέλεια του Αρείου Πάγου επικαλέστηκε οικογενειακούς λόγους και ασθένειες συγγενικών του προσώπων για τη μη έκδοση των αποφάσεων.

Στο μεταξύ, δεν έγινε δεκτή η αίτηση επανάληψης της πειθαρχικής δίκης του απολυμένου πρώην πρωτοδίκη Γ. Παπαδουκάκη, ο οποίος στο διάστημα που υπηρετούσε στη Θήβα ήταν ανακριτής στην υπόθεση της προφυλακισμένης πρώην πρωτοδίκη Κ. Μπουρμπούλια.

Πολύπλευρη προσφορά

Αντιστασιακοί από τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ Πειραιά, Μακρύνειας, Αμφιλοχίας, Ναυπάκτου συγκέντρωσαν, από εθελοντική δουλιά σε εκθέσεις βιβλίου, φωτογραφίας και ζωγραφικής και σε επετειακές εκδηλώσεις της ΠΟΑΟ και ΠΕΑΕΑ που έγιναν από την αρχή του 2006 μέχρι σήμερα, συνολικά το ποσό των 1.920 ευρώ που πρόσφεραν στις παρακάτω Οργανώσεις: Στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της ΚΝΕ Αιτωλοακαρνανίας - Αρτας. Στην ΚΟ Μακρύνειας -Αράκυνθου, στην ΚΟΒ Ναυπάκτου, στην ΠΟΑΟ και την ΠΕΑΕΑ (ορισμένο ποσό) για την κάλυψη εξόδων για κάποιες εκδηλώσεις, π.χ., εξόδων του φεστιβάλ κλπ.

Η επιτροπή που αποτελείται από τους Μαρία Λειβαδή, Γιώργο Μακρή και Θανάση Σιμιώτη έχει όλα τα αναλυτικά στοιχεία και πρακτικά.

Πειθαρχικές ποινές σε δικηγόρους

Εκτός του δικηγορικού σώματος τέθηκαν οριστικά, με απόφαση του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου Δικηγόρων, οι Αθηναίοι δικηγόροι Χρ. Χαρλαύτης, επειδή δεν πλήρωνε τα γραμμάτια προείσπραξης και η Αικ. Ρούτση, καθώς δεν απέδιδε χρήματα που όφειλε σε διάφορους πελάτες της.

Στο μεταξύ, το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο επικύρωσε τις ποινές προσωρινής παύσης δύο μηνών που επέβαλε το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό στους δικηγόρους Αλ. Κούγια και Φρ. Ραγκούση για τις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις σε εκπομπές. Με άλλες αποφάσεις, το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο Δικηγόρων απέρριψε την αίτηση του δικηγόρου Β. Ταουξή για ακύρωση της ποινής επίπληξης που του επιβλήθηκε από το Πρωτοβάθμιο για συμμετοχή σε τηλεοπτική εκπομπή, καθώς και την αίτηση του δικηγόρου Ι. Κυμιωνή, ο οποίος ζητούσε την ακύρωση δύο ποινών παύσης (δύο μηνών την κάθε φορά) που του επιβλήθηκαν από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό.

«Η κράτηση του Παύλου Σερίφη στη φυλακή με τα συγκεκριμένα προβλήματα υγείας και ενώ δεν υπήρχε η δυνατότητα να του παρασχεθούν αυτά που απαιτούνται για τη σωστή νοσηλεία του, συνιστά ουσιαστικά βασανιστήρια και άρα παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα». Αυτό αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετά από προσφυγή του πρωτόδικα καταδικασμένου σε ποινή κάθειρξης 8 ετών για συμμετοχή στη «17Ν» - και επιδίκασε το ποσό των 10.000 ευρώ, το οποίο οφείλει να καταβάλλει η ελληνική Πολιτεία στον προσφεύγοντα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ