Από την κινητοποίηση των μηχανικών για το Ασφαλιστικό τους, την περασμένη Πέμπτη έξω από το ΤΣΜΕΔΕ |
Το Σχέδιο Νόμου για την αναδιάρθρωση των κλάδων του Ταμείου Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΤΣΜΕΔΕ) δεν αποκαλύπτει μόνο τον ταξικό προσανατολισμό της κυβερνητικής πολιτικής για το Ασφαλιστικό, αλλά και τις μεθοδεύσεις της για τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να εφαρμόσει αποφασιστικά τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις της εμπορευματοποίησης και της ανταποδοτικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση, δηλαδή της μεταφοράς των ασφαλιστικών βαρών απ' το κράτος και την εργοδοσία στις ατομικές πλάτες του εργαζόμενου. Επιχειρεί να μετατρέψει πλήρως το ασφαλιστικό δικαίωμα σε εμπόρευμα και ατομική ευθύνη του εργαζόμενου, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.
Η εφαρμογή της αντιλαϊκής αυτής κατεύθυνσης δεν αφορά φυσικά μόνο το συγκεκριμένο Ταμείο, ούτε ξεκίνησε με τη σημερινή κυβέρνηση, όπως αποδεικνύουν οι προηγούμενοι αντιασφαλιστικοί νόμοι (Ν.2084/92, Ν.3029/02, Ν.3232/04 κλπ.). Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, μεταξύ άλλων, προβλέπει:
Στη συγκεκριμένη περίπτωση των μηχανικών, η κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει πρόσθετες δυσκολίες στην προσπάθειά της να «νομιμοποιήσει» τις αντιασφαλιστικές επιλογές της στη συνείδηση των εργαζομένων. Δεν μπορούσε να επικαλεστεί το γνωστό αποπροσανατολιστικό επιχείρημα περί «βιωσιμότητας του ταμείου», αφού η αναλογία εργαζόμενων προς συνταξιούχους στο ΤΣΜΕΔΕ είναι 7 προς 1. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει και την υποκριτική αξιοποίηση του επιχειρήματος της βιωσιμότητας για να αιτιολογηθεί γενικά η αναδιάρθρωση των ασφαλιστικών ταμείων απ' το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.
Παράλληλα, η κυβέρνηση ήθελε να διασώσει την εικόνα του προσχηματικού διαλόγου (με προαποφασισμένα αποτελέσματα) με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Την προσπάθειά της στήριξαν αποφασιστικά οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΝ και του ΠΑΣΟΚ, που διαμόρφωσαν μαζί με τους αστέρες του κυβερνητικού συνδικαλισμού την ομόφωνη στήριξη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ στο σχέδιο νόμου, «διεκδικώντας» ορισμένες ψευτοδιορθώσεις σχετικά με το ρυθμό εφαρμογής του. Βοήθησαν την κυβέρνηση να εμφανίσει σαν συνδικαλιστικό εκπρόσωπο των εργαζομένων μηχανικών το ΤΕΕ, δηλαδή τον τεχνικό σύμβουλο του κράτους, ένα θεσμικό φορέα ταξικής συνεργασίας όπου ηγεμονεύουν αντικειμενικά οι μεγαλοεργοδότες μηχανικοί και οι εκπρόσωποι των μονοπωλιακών ομίλων.
Στο παρά πέντε της κατάθεσης του σχεδίου νόμου, το ΠΑΣΟΚ αποκήρυξε τη στάση των εκπροσώπων του στο ΤΕΕ και παραχώρησε στο ΣΥΝ το ρόλο του σημαιοφόρου της κυβερνητικής πολιτικής. Το ΠΑΣΟΚ μαζί με την παράταξη της «Συσπείρωσης» περιορίζεται τώρα σε μια ψευδεπίγραφη άρνηση του σχεδίου νόμου, η οποία αποδέχεται την αρχή της ανταποδοτικότητας και την πρόσδεση του ΤΣΜΕΔΕ σαν μεγαλομετόχου της Τράπεζας Αττικής και καλεί σε διαπραγμάτευση για το πάγωμα των «εισφορών».
Στην ουσία αυτές οι δυνάμεις άνοιξαν το δρόμο στην κυβερνητική επίθεση με την απόφαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ του 2003 που προσυπέγραψε το πλαίσιο της ανταποδοτικότητας.
Η συνέχεια θα δοθεί πιθανά με την είσοδο ιδιώτη στρατηγικού επενδυτή στην Τράπεζα Αττικής και τη ληστεία των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ με την αξιοποίηση του πλαισίου των Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Οι δυνάμεις της Πανεπιστημονικής και της ΕΣΑΚ Μισθωτών Τεχνικών πήραν έγκαιρα αγωνιστικές πρωτοβουλίες αντεπίθεσης, που δεν περιορίστηκαν στην απόσυρση του σχεδίου νόμου. Ανέδειξαν το σύνολο των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της ΕΕ για το Ασφαλιστικό και προέβαλαν ένα ολοκληρωμένο διεκδικητικό πλαίσιο με βάση τις ανάγκες των εργαζόμενων μηχανικών. Πρωταγωνίστησαν για την ψήφιση του πλαισίου αυτού στις γενικές συνελεύσεις των κλαδικών συλλόγων των μηχανικών και του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, καθώς και στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ.
Οδήγησαν στη συγκρότηση Συντονιστικού κλαδικών επιτροπών αγώνα για το Ασφαλιστικό. Συνέβαλαν αποφασιστικά στις δυο καταλήψεις του ΤΣΜΕΔΕ στις 2 Μάρτη και στις 26 Οκτώβρη του 2006 στην Αθήνα και στις πορείες στα αρμόδια υπουργεία. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες εκδηλώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη.
Κλιμακώνουν τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες καλώντας τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς να βαδίσουν με το ΠΑΜΕ στην κοινή πάλη για ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ, διεκδικώντας:
Ολο και περισσότεροι εργαζόμενοι μηχανικοί κατανοούν πλέον ότι ο αγώνας είναι κοινός για όλους τους εργαζόμενους και πρέπει να συνεχιστεί. Στη γενικότερη επίθεση της ΕΕ και της άρχουσας τάξης, αντιπαραθέτουν τη συμπόρευση με τον ταξικό πόλο του εργατικού κινήματος, τη συσπείρωση που δίνει στον αγώνα προοπτική.
(στους φασίστες εισβολείς)
ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ πίσω 66 χρόνια. Μέρα Κυριακή. Το ημερολόγιο έδειχνε 27 Οχτώβρη. Να περπατήσουμε σ' εκείνη την Αθήνα, που ζούσε το μικρό «καλοκαιράκι». Πάμε στο Σύνταγμα, την ιστορική πλατεία, που δεν την έχουν «τεμαχίσει», και όπου περιπατητές απολαμβάνουν το γλυκό φθινοπωρινό βράδυ.
ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ καφενείο του «Ζαχαράτου», με τις γνώριμες συντροφιές στις καθιερωμένες θέσεις τους. Είναι απόστρατοι, λογοτέχνες, ηθοποιοί κι όλοι τους, σε μια ξαναμμένη συζήτηση, ζητάνε να ανιχνεύσουν τις τελευταίες καταγγελίες, που εξαπέλυσε η κυβέρνηση της φασιστικής Ιταλίας ενάντια στη χώρα μας.
ΕΚΕΙ κοντά, μια άλλη σύναξη με ονόματα μεγάλα. Είναι ο Γ. Βλαχογιάννης, ο Μ. Μαλακάσης ο Ζαχ. Παπαντωνίου κι άλλοι, κι αυτοί άφησαν κατά μέρος τα φιλολογικά και ζητούσαν, καθώς οι διακοινώσεις έπεφταν βροχηδόν, να μαντέψουν την κατάληξη.
ΑΥΤΟ που ζήσαμε το πρωί στις πλατείες και τους μεγάλους δρόμους της Αθήνας καθόλου δεν έμοιαζε με εκδήλωση που έδινε το σημάδι για τον πόλεμο, που σε λίγο θα ξεσπούσε...
ΑΥΤΟ που ζήσαμε εκείνο το πρωί στους δρόμους και στις πλατείες της Αθήνας δεν έμοιαζε να ήταν η αγγελία πολέμου. Ηταν κάτι πολύ διαφορετικό. Ηταν το ξέσπασμα ενός ολόκληρου λαού, μια αντιφασιστική έφοδος, που συγκλόνιζε απ' άκρη σ' άκρη την Ελλάδα.
Η ΕΙΔΗΣΗ, που τα ξένα πρακτορεία και οι ραδιοσταθμοί μετέδιδαν για την επίθεση της Ιταλίας, είχε αντιμετωπιστεί κιόλας με απαισιόδοξη διάθεση. Η Ιταλία θα είχε ολοκληρώσει τους στόχους της σε μερικές μέρες και θα 'ταν μάταιη κάθε τυχόν αντίσταση. Αλλά τα χρονικά όρια, που μέσα σ' αυτά υπολόγιζαν, πέρασαν και τότε στα βουνά της Πίνδου άστραψε η «υπεροχή» της λόγχης.
ΣΤΗΝ ιστορία των πολέμων γραφόταν ηρωικό, αλλά και παράδοξο κεφάλαιο. Οι μεραρχίες του Ντούτσε προσέκρουσαν σε μερικά συντάγματα, κλονίστηκαν και οπισθοχώρησαν. Ο «στρατιωτικός περίπατος», που μιλούσαν, είχε πια γίνει φυγή.
Η ΕΛΛΑΔΑ χάριζε στην ανθρωπότητα την πρώτη μεγάλη νίκη στο αντιφασιστικό μέτωπο, που μέχρι τότε μόνον ήττες και την εξόντωση των χιτλερικών είχε γνωρίσει. Οι νίκες στην Πίνδο στάθηκαν το άγγελμα της Νίκης.
ΣΕ πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που ζούσαν κάτω από την μπότα του χιτλερικού δυνάστη, τα χαρμόσυνα νέα από την Ελλάδα έδιναν κουράγιο στη χιτλερική αβάσταχτη νύχτα.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ αλήθειες, που γράφτηκαν πάνω στη γη μας με ποτάμια αίματα, με δάκρυα, κι ολοκαυτώματα. Ο λαός μας, τα ελληνικά νιάτα, που μισούσαν θανάσιμα το φασισμό, έγραψαν το έπος της Αλβανίας.
ΚΙ ΕΙΝΑΙ, επίσης, μεγάλη αλήθεια πως από την πρώτη μέρα του πολέμου το ΚΚΕ, τα μέλη και τα στελέχη του, φυλακισμένοι κι εξόριστοι, ανοιχτά ζήτησαν να σταλούν στην πρώτη γραμμή να πολεμήσουν μαζί με τους φαντάρους.
ΜΕΝΕΙ, επίσης, ντοκουμέντο μοναδικό αληθινού πατριωτισμού το ιστορικό γράμμα του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη, που ανάμεσα στ' άλλα έγραφε: «...Σήμερα όλοι οι Ελληνες παλεύουμε για τη λευτεριά, την τιμή, την Εθνική Ανεξαρτησία. Η πάλη θα είναι πολύ δύσκολη και πολύ σκληρή. Μα, ένα έθνος που θέλει να ζήσει πρέπει να παλέψει αψηφώντας τους κινδύνους και τις θυσίες. Ο λαός της Ελλάδας διεξάγει σήμερα έναν πόλεμο εθνικοαπελευθερωτικό, ενάντια στο φασισμό του Μουσολίνι...».
«ΔΙΠΛΑ στο κύριο μέτωπο και ο κάθε βράχος, η κάθε ρεματιά, το κάθε χωριό, η κάθε πόλη - σπίτι με σπίτι - πρέπει να γίνει φρούριο του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα...».
ΚΙ Ο ΕΠΙΛΟΓΟΣ στο αίτημα των κομμουνιστών εγκλείστων στις φυλακές και τα στρατόπεδα, στους τόπους εξορίας τραγικός, καθώς η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έκαμε δεκτό το αίτημά τους να πάνε πολεμιστές στα βουνά της Αλβανίας δίπλα στους φαντάρους μας, αλλά λίγους μήνες αργότερα ο τραπεζίτης Τσουδερός, διάδοχος του Μεταξά και συνεχιστής της 4ης Αυγούστου, τους παρέδωσε όλους τους συντρόφους μας, που βρίσκονταν στις φυλακές, στα στρατόπεδα και δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από τα χέρια τους, στους χιτλερικούς. Με σφραγίδες, υπογραφές, όλα με «ακρίβεια και τάξη», με καταλόγους, στοιχεία, για να αρχίσουν αμέσως τα νέα κυνηγητά. Τα οποία και άρχισαν.
ΠΡΑΞΗ άτιμη, βδελυρή, έγκλημα αποτρόπαιο, η παράδοση Ελλήνων πατριωτών στον εχθρό, στο δήμιο για να τους εκτελέσει. Δεν ξεχνιέται το πελώριο έγκλημά τους.