Αποκαλυπτικός για τα «ανθυγιεινά» κυβερνητικά σχέδια ο υφυπουργός Υγείας, στη χτεσινή φιέστα για τους «ευεργέτες» του Θριάσιου Νοσοκομείου
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην πύλη του Θριάσιου |
Ξεκάθαρα ο υφυπουργός Υγείας Θανάσης Γιαννόπουλος στη χτεσινή εκδήλωση - φιέστα της διοίκησης του Θριάσιου Νοσοκομείου, για τα δέκα χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του, είπε ότι καινούριο μοντέλο διαχείρισης πλέον των νοσοκομείων θα είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, «όπως συμβαίνει σε όλα τα κράτη της Ευρώπης που οι δήμοι και οι τοπικές κοινότητες και οι πολίτες παίζουν ρόλο. Δεν είναι δυνατόν πλέον πάντοτε μία κεντρική κυβέρνηση να έχει την απόλυτη εποπτεία ενός νοσοκομείου. Χαράζει γραμμές η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητες και δυνατότητες, αλλά η τοπική κοινότητα πρέπει να παίξει ένα καθοριστικό ρόλο με πρωτοβουλίες που θα πάρουν από την κεντρική διοίκηση. Και βέβαια με προγραμματικές συμβάσεις που θα υπάρχουν θα δοθεί μια άλλη διάσταση στο χώρο της υγείας».
Ηδη το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει σε προγραμματική σύμβαση με το Διαδημοτικό Διαδίκτυο στην Αττική για την πρόληψη, ενώ η εκχώρηση αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη Δευτεροβάθμια περίθαλψη εμπεριέχεται στη θεσμική ρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση με τη μείωση των 17 Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ) σε 7, που με τη σειρά τους θα ενταχθούν στις Διοικητικές Περιφέρειες. Το υπουργείο Υγείας, πλέον, θα έχει επιτελικό ρόλο, όπως προβλέπουν οι θεσμικές ρυθμίσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ.
Η χτεσινή καλοστημένη φιέστα της διοίκησης του νοσοκομείου ήταν μια καλή αφορμή στην οποία κυριολεκτικά «τσουβαλιάστηκε» ο τότε αγώνας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εργαζόμενων, που έδωσαν από το υστέρημά τους για να ξεκινήσει το νοσοκομείο, με τους μεγαλοβιομηχάνους «ευεργέτες» της περιοχής. Τίμησαν τον τότε εκλεγμένο με το ΚΚΕ δήμαρχο Ελευσίνας Μιχάλη Λεβέντη, αποκρύπτοντας φυσικά ότι υπήρχε και μια συγκεκριμένη αγωνιστική δημοτική αρχή που πριν από 30 χρόνια πήρε την πρωτοβουλία για το νοσοκομείο. Στη συνέχεια αποθέωσαν τους μεγαλοβιομηχάνους, δίνοντας συγχωροχάρτι για τα εγκλήματά τους σε βάρος των εργαζόμενων και του περιβάλλοντος στην περιοχή.
Τη φιέστα όμως χάλασαν τόσο οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου όσο και οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ Θριασίου και οι συνταξιούχοι της περιοχής με συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου. Θορυβημένη η διοίκηση έκλεισε την κεντρική πύλη απαγορεύοντας σε ασθενείς και επισκέπτες την είσοδο για... «λόγους ασφάλειας». Εξαγριωμένοι, ασθενείς και επισκέπτες, φωνάζοντας «το νοσοκομείο αυτό το έχουμε πληρώσει εμείς», υποχρέωσαν τη διοίκηση να ανοίξει και πάλι την είσοδο.
Τροπολογία για απευθείας αναθέσεις στις «άγονες» γραμμές κατατέθηκε χτες
Σε αλισβερίσι του υπουργείου με τους ακτοπλόους εφοπλιστές μετατρέπει ο Μ. Κεφαλογιάννης τον καθορισμό των επιδοτούμενων δρομολογίων για την κάλυψη των «άγονων» ακτοπλοϊκών γραμμών, με τροπολογία που κατέθεσε χτες στη Βουλή. Επιδίωξή του, εκτός των άλλων, διά της τεθλασμένης, να ικανοποιήσει την αξίωση που προβάλλουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να αυξηθεί το «ζεστό χρήμα» που εισπράττουν για να δρομολογούν πλοία σε νησιά χωρίς εμπορικό για τους ίδιους ενδιαφέρον!
Η τροπολογία κατατέθηκε στο «άσχετο» νομοσχέδιο «Αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, αναβάθμιση της αποστολής του και άλλες διατάξεις». Με την τροπολογία στο άρθρο 8 του νόμου 2932/2001 που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Νοέμβρη, δεν αναιρείται μεν η διαδικασία της προκήρυξης των δημόσιων μειοδοτικών διαγωνισμών για την ανάθεση δρομολογίων, όμως μέχρι να ολοκληρωθούν, αλλά και σε κάθε άλλη περίπτωση που ο υπουργός θα το κρίνει αναγκαίο, θα μπορεί πλέον ο ίδιος να παρεμβαίνει και να συνάπτει απευθείας συμβάσεις με τους εφοπλιστές.
Το ύψος της επιδότησης θα το καθορίζουν οι εφοπλιστές - αφού στην τροπολογία αυτό αφήνεται ανοιχτό - και δε θα υπάρχει κανένας έλεγχος στα πλοία ως προς τις προϋποθέσεις που θέτει σήμερα ακόμα και αυτός ο εκτρωματικός νόμος 2932/2001 που καθορίζει το θεσμικό πλαίσιο των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Επίσης θα μπορεί ο ίδιος να παρατείνει για τέσσερις μήνες επιπλέον το χρονικό περιθώριο των συμβάσεων, είτε αυτές έχουν γίνει με απευθείας ανάθεση, είτε με διαγωνισμό.
Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται ακόμα η «ορθολογική διαχείριση του θαλάσσιου μετώπου» (!) περιοχών που γειτνιάζουν με Οργανισμούς Λιμένων Ανώνυμες Εταιρείες. «Ορθολογική διαχείριση» σημαίνει ότι το ελληνικό Δημόσιο «δύναται», με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Τουριστικής Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, να παραχωρεί σε αυτές τις Ανώνυμες Εταιρείες «παράκτια και θαλάσσια περιοχή που προορίζεται για τη δημιουργία τουριστικού λιμένα», «με σκοπό την ενιαία εκτέλεση και διαχείριση των προβλεπόμενων έργων». Τα έργα αυτά αφορούν την ανάπτυξη των λιμένων, θα γίνουν με πόρους από χρηματοδοτικό πρωτόκολλο που έχει συναφθεί μεταξύ του ΥΕΝ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του οποίου βασικός όρος είναι η Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
ΛΑΡΙΣΑ: Σε κατάληψη του κεντρικού υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας, στη Λάρισα, προχώρησαν χτες συνδικαλιστές και εκπρόσωποι μαζικών φορέων, ύστερα από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου (ΕΚΛ), απαιτώντας ν' ανακληθεί η απόφαση μετάθεσης της συνδικαλίστριας Βάσως Ζαραμπούκα στην Αθήνα. Η συνδικαλίστρια, μέλος της διοίκησης του ΕΚΛ - η οποία επί μία εικοσαετία δουλεύει στο ίδιο υποκατάστημα, στη Λάρισα, όπου είναι εγκαταστημένη η οικογένειά της - ειδοποιήθηκε τηλεφωνικά για τη μετάθεσή της τη Δευτέρα 16 του Οκτώβρη. Δηλαδή, την επομένη των τοπικών εκλογών, στις οποίες συμμετείχε ως υποψήφια σύμβουλος στο ψηφοδέλτιο της «Νομαρχιακής Ενωτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας». Σε συνάντηση που είχαν με το διευθυντή του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας, ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του ΕΚΛ και βουλευτής του ΚΚΕ, και ο Μπ. Μπακούλας, επικεφαλής της ΝΕΑΣ, προειδοποίησαν πως οι κινητοποιήσεις για να σταματήσει η πολιτική και συνδικαλιστική δίωξη θα συνεχιστούν. Για το θέμα παρενέβη και η Επιθεώρηση Εργασίας, ύστερα από σχετικό αίτημα του ΕΚΛ.
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Το Συντονιστικό Συνταξιουχικών Οργανώσεων, που συνεδρίασε χτες το πρωί στη Θεσσαλονίκη, αποφάσισε να προχωρήσει σε κινητοποίηση στις 9 του Νοέμβρη, σε συντονισμό με τους συνταξιούχους όλης της χώρας, ενάντια στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης. Η κινητοποίηση θα γίνει στις 11.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ: Την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπου κρίνεται αν θα εγκριθούν ή όχι τα εντάλματα πληρωμής των συμβασιούχων του δημοσίου που δεν έχουν μονιμοποιηθεί. Στη χτεσινή, κεκλεισμένων των θυρών, Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου η εισηγήτρια, Ανδ. Θεοτοκάκου, τάχθηκε με πολλές επιφυλάξεις υπέρ της έγκρισης πληρωμής των χρηματικών ενταλμάτων. Αντίθετα, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γ. Σ. Κούρτης, υπερασπίστηκε την αντίθετη απόφαση του Α΄ Τμήματος του ίδιου δικαστηρίου.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ: Σε 24ωρη απεργία, συγκέντρωση και πορεία προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι από τα 141 προγράμματα Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης στα πλαίσια της πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης του κλάδου. Οι εργαζόμενοι ζητούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους, που παραμένουν απλήρωτοι από τρεις έως και εννέα μήνες, καθώς και τη μονιμοποίησή τους στα προγράμματα αυτά των οποίων η χρηματοδότηση λήγει τον Ιούλη του 2007.
ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ: Στάσεις εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.) και κλείσιμο της εφημερίας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι του «Δρομοκαϊτειου» την ερχόμενη Δευτέρα 30 του Οκτώβρη και την Πέμπτη 2 του Νοέμβρη. Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το σωματείο, στις 1.400 οργανικές θέσεις (βάσει του Οργανισμού του 1989) και για 500 ασθενείς υπηρετούν μόλις 640 υπάλληλοι. Στα νοσηλευτικά τμήματα, όπου νοσηλεύονται 30 έως 65 ασθενείς, υπηρετούν δυο νοσηλεύτριες σε κάθε βάρδια. Επίσης, υπηρετούν μόνο 35 γιατροί, ενώ το απόγευμα και τη νύχτα δεν υπάρχουν εργαστηριακοί γιατροί και άλλες απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες. Τέλος, έξι κτίρια στην κοινότητα αγορασμένα με χρήματα του νοσοκομείου δε λειτουργούν εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.