ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Οχτώβρη 2006
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
«ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»
Πολιτισμός και τέχνη για όλο το λαό

Ο Πολιτισμός ως λαϊκό δικαίωμα, κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα μπαίνει, μαζί με τα άλλα λαϊκά προβλήματα, στο επίκεντρο των διεκδικήσεων της παράταξης «Πειραιάς - Αναγέννηση», με υποψήφια δήμαρχο Πειραιά την Ελπίδα Παντελάκη.

Παράλληλα με το δικαίωμα στη σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα, στους αξιοπρεπείς μισθούς, το δικαίωμα στη μόρφωση, στον αθλητισμό και στους ελεύθερους χώρους πρασίνου για όλο το λαό, το πλαίσιο της κίνησης «Πειραιάς - Αναγέννηση» βάζει επιτακτικά την ανάγκη ενίσχυσης της αισθητικής αγωγής και της καλλιτεχνικής παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και τη διαμόρφωση συνθηκών και υποδομής για να απολαμβάνουν το δικαίωμα στον πολιτισμό και την τέχνη όλοι οι εργαζόμενοι.

Η κίνηση «Πειραιάς - Αναγέννηση» αντιπαλεύει τις διαδικασίες και δράσεις που ιδιωτικοποιούν τον Πολιτισμό και διεκδικεί:

  • Κάλυψη όλης της χρηματοδότησης για πολιτιστική δραστηριότητα από το κράτος. Να αυξηθούν οι κρατικοί πόροι για τον Πολιτισμό στο 2% του κρατικού προϋπολογισμού.
  • Να αυξηθεί το ποσοστό στο δημοτικό προϋπολογισμό για επιχορήγηση στους μαζικούς λαϊκούς φορείς της πόλης. Να ενισχύεται από το δήμο η πολιτιστική δραστηριότητα των συνδικάτων του Πειραιά και οι καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες των μαθητικών κοινοτήτων και φορέων της νεολαίας, των γυναικών κλπ. Για παράδειγμα, νεανικά συγκροτήματα για να κάνουν πρόβες δίνουν μέχρι και 30 ευρώ την ώρα σε ιδιωτικά στούντιο. Τέτοιου είδους ανάγκες χρειάζεται να καλύψει ο δήμος με αντίστοιχες υποδομές.
  • Κατάργηση των διδάκτρων, που επιβάλλει ο δήμος για εκμάθηση τεχνών.
  • ΟΧΙ στη σύμπραξη του δήμου με μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. ΟΧΙ στην άμεση ή συγκαλυμμένη ιδιωτικοποίηση δημόσιων πολιτιστικών φορέων. Κατάργηση των δημοτικών επιχειρήσεων και πρόσληψη των εργαζομένων σ' αυτές με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη δικαιώματα.
  • Συμμετοχή και έλεγχος στα όργανα διοίκησης των Πολιτιστικών - Πνευματικών Κέντρων από τους φορείς των καλλιτεχνών, εργαζομένων.
  • Ενίσχυση της δημοτικής βιβλιοθήκης σε υποδομές και προσωπικό, ουσιαστική προβολή του βιβλίου.
  • Αναβάθμιση του ρόλου και του προγράμματος των δημοτικών κινηματογράφων με χαμηλό εισιτήριο, συμβολικό ή δωρεάν για μαθητές, φοιτητές, νέους ανέργους.
  • Απεγκλωβισμός των καλοκαιρινών εκδηλώσεων και του φεστιβάλ του δήμου από τα διάφορα «γραφεία». Προβολή της ερασιτεχνικής συλλογικής δημιουργίας.
  • Αύξηση των αποδοχών των καλλιτεχνών που εργάζονται στους δήμους, μόνιμη σχέση εργασίας, ασφαλιστική - συνταξιοδοτική κάλυψη.


Η κίνηση «Πειραιάς - Αναγέννηση» υπογραμμίζει ακόμα ότι εναντιώνεται σε κάθε σκέψη ιδιωτικοποίησης και τσιμεντοποίησης της ΧΡΩΠΕΙ. Οι ελεύθεροι χώροι να είναι δημόσιοι χώροι άθλησης, ψυχαγωγίας, αναψυχής. Η περιοχή των εργοστασίων των λιπασμάτων Δραπετσώνας να εξυπηρετεί τις ανάγκες του λαού της περιοχής και μεταξύ άλλων να περιλαμβάνει:

- Δημιουργία πράσινου επιπέδου πόλης συνδυασμένου με άλλες κοινωνικές λειτουργίες.

- Δημιουργία Δημοτικού Ανοιχτού Αθλητικού Κέντρου.

- Δημιουργία χώρων πολιτισμού με διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης της περιοχής.

- Μουσείο σύγχρονης βιομηχανικής ιστορίας, διατήρηση και αξιοποίηση κτισμάτων με αρχιτεκτονική και ιστορική αξία.

Η Κίνηση «Πειραιάς - Αναγέννηση» διεκδικεί ακόμα την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ανάδειξη των κτιρίων και των ιστορικών χώρων και όχι παραχώρησή τους στη διαφημιστική δράση των επιχειρήσεων. Τα νεοκλασικά κτίρια να γίνουν χώροι προβολής πολύμορφων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Για το Ναυτικό Μουσείο απαιτείται να ματαιωθεί η μετακόμισή του στο Ν. Φάληρο και η παραχώρησή του σε ιδιώτη. Επιπλέον να αξιοποιηθεί ο Αρχαιολογικό Μουσείο, να δοθούν κονδύλια ώστε να λειτουργήσει η Βίλα Ζαχαρίου ως στέκι καλλιτεχνών και να επαναλειτουργήσει το θέατρο «Καλιφόρνια».

Τέλος, για το Δημοτικό Θέατρο, η «Πειραιάς - Αναγέννηση» προτείνει να υπάρχει μόνιμος θίασος με μόνιμο διευθυντή - σκηνοθέτη και ηθοποιούς για να δημιουργηθεί σχολή και να στεγάζει επίσης 20μελή ορχήστρα εγχόρδων, που, συνδυαζόμενη με τα πνευστά της Φιλαρμονικής, θα παρουσιάζει πολυποίκιλες παραγωγές.



Ε. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ