Με αυτόν τον προσανατολισμό οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ απευθύνθηκαν και στις γενικές συνελεύσεις των Διδασκαλικών Συλλόγων της χώρας, προβάλλοντας το αγωνιστικό πλαίσιο που στρέφεται ενάντια στους υπεύθυνους για τη σημερινή κατάσταση στην Παιδεία και διεκδικεί την Παιδεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Αλλωστε, όπως φάνηκε, η δυναμική του αγώνα των εκπαιδευτικών, που τη Δευτέρα μπαίνουν στην τρίτη βδομάδα απεργίας, ξεπερνά το πλαίσιο αιτημάτων που έχει ψηφίσει η πλειοψηφία στη ΔΟΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι περιπτώσεις γενικών συνελεύσεων όπου συζητιέται το ψήφισμα του ΠΑΜΕ για την «ευέλικτη ζώνη» και υπερψηφίζεται πανηγυρικά. Χαρακτηριστικό, ακόμα, ότι μια απεργία που εξαγγέλθηκε στις αρχές του καλοκαιριού κι έμοιαζε «τουφεκιά στον αέρα», πήρε χαρακτηριστικά πρωτοφανούς μαζικότητας και συνέχειας από την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών, οι οποίοι - όπως όλοι οι εργαζόμενοι - υφίστανται τις συνέπειες της άγριας αντιλαϊκής πολιτικής τόσο στο εισόδημά τους όσο και στην εκπαίδευση των παιδιών και των μαθητών τους.
Χτες, αποφασίστηκε πέρα από τη συνέχιση της πενθήμερης απεργίας και το πρόγραμμα των απεργιακών κινητοποιήσεων. Ετσι, τη Δευτέρα 2 Οκτώβρη, δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης προχωρούν σε κοινές συγκεντρώσεις. Την Τρίτη 3 Οκτώβρη διοργανώνεται συναυλία στην Αθήνα. Την Πέμπτη 5 Οκτώβρη, που είναι και η Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών, οι εκπαιδευτικοί καλούν οι συγκεντρώσεις να πάρουν παλλαϊκό χαρακτήρα. Οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καλούν, επίσης, τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και κάθε πρωτοβάθμιο σωματείο, εργατικό κέντρο και ομοσπονδία να κηρύξει 24ωρη απεργία την ερχόμενη βδομάδα.
Νέες γενικές συνελεύσεις των Διδασκαλικών Συλλόγων θα γίνουν την Παρασκευή και ολομέλεια των προέδρων το Σάββατο 7 Οκτώβρη προκειμένου να αποφασιστεί η πορεία των κινητοποιήσεων.
Σήμερα, πραγματοποιείται η γενική συνέλευση των προέδρων των τοπικών ΕΛΜΕ που αποφασίζει για απεργία των καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την ερχόμενη βδομάδα. Οι πρώτες πληροφορίες από τις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ που έγιναν χτες και προχτές έδειχναν ότι υπερψηφίζεται η εισήγηση της ΟΛΜΕ για 48ωρη απεργία στις 2 και 3 Οκτώβρη, καθώς και πρόταση για πενθήμερη απεργία, φανερώνοντας τις αγωνιστικές διαθέσεις των εκπαιδευτικών.
Την προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στο Δημόσιο την ερχόμενη βδομάδα, για συμπαράσταση στον αγώνα των εκπαιδευτικών και για δημόσια λαϊκή Παιδεία, ζητά με πρόταση που κατέθεσε χτες στην ΑΔΕΔΥ η Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση (ΤΑΔΗΣΥ). Σημειώνεται πως ανάλογη πρόταση για την προκήρυξη πανεργατικής 24ωρης απεργίας στον ιδιωτικό τομέα είχε κατατεθεί εκ μέρους του ΠΑΜΕ, από τον Θ. Κούτρα και στην προχτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, η οποία όμως απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της.
Στην επιστολή τους προς το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ τα στελέχη της ΤΑΔΗΣΥ Δ. Αγκαβανάκης και Τ. Ευαγγελοπούλου σημειώνουν:
«Σήμερα κλείνουν δύο εβδομάδες απεργίας των δασκάλων - νηπιαγωγών.
Ο αγώνας αυτός βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και θεωρούμε ότι αυτός ο αγώνας μάς αφορά και πρέπει να αφορά όλους τους εργαζόμενους.
Είναι ανάγκη αυτός ο αγώνας να πάρει σαφή ταξικά χαρακτηριστικά και προσανατολισμό, με ένα πλαίσιο αιτημάτων που θα συγκρούεται με τον πυρήνα της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής του κεφαλαίου και των κομμάτων του. Είναι ανάγκη αυτός ο αγώνας να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων, να στηριχτεί πολύπλευρα, να ενδυναμωθεί και να κάμψει την αδιαλλαξία της κυβέρνησης. Είναι ανάγκη να εκφραστεί έμπρακτα η συμπαράσταση και στήριξη όλων των φορέων του λαϊκού κινήματος.
Στα πλαίσια αυτά εμείς, ως μέλη της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ και ως παράταξη, ΤΑΔΗΣΥ, προτείνουμε η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, να κηρύξει την Τετάρτη 4/10/2006 24ωρη πανελλαδική απεργία συμπαράστασης των απεργών εκπαιδευτικών για δημόσια δωρεάν λαϊκή Παιδεία».
Την αντίθεσή της στην εκχώρηση της Αγωγής Υγείας μαθητών σε ιδιωτικές εταιρείες εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) με αφορμή την ανακοίνωση της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (25.9.2006) ότι αναμένει την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για να ξεκινήσει μέσα στον Οκτώβρη πρόγραμμα διατροφικής παρέμβασης και εκπαίδευσης στους γονείς και μαθητές 100 σχολείων. Η ΕΙΝΑΠ καλεί τον υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, να μη δεχτεί την εκχώρηση και δηλώνει ότι μαζί με την ΟΛΜΕ θα παρέμβουν να μην περάσει η Αγωγή Υγείας σε ιδιωτικές εταιρείες (ακόμα κι αν αυτές έχουν τη μορφή «επιστημονικών ενώσεων»).
«Ολο και περισσότερες ιδιωτικές εταιρείες ζητούν να παρέμβουν στη δημόσια Παιδεία, ζητώντας να καθοδηγήσουν την Αγωγή Υγείας μέσα στα σχολεία, προφασιζόμενες την ανάγκη πρόληψης, αλλά κατ' ουσία αποβλέποντας στα κοινοτικά κονδύλια», σημειώνει η ΕΙΝΑΠ, και τονίζει: «Πιστεύουμε πως τα δημόσια νοσοκομεία και πανεπιστήμια είναι έτοιμα και πλαισιώνονται από έμπειρα στελέχη, ικανά να προωθήσουν την Αγωγή Υγείας σε συνεργασία με τους καθηγητές και τα αρμόδια όργανα. Καλούμε το υπουργείο Υγείας να παρέμβει και να αποκαταστήσει το κύρος του δημόσιου συστήματος Υγείας».
...υπερψηφίζοντας την πρόταση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών
Κατά της διάσπασης και διαφοροποίησης του ενιαίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, της ιδιωτικοποίησης, της πρόωρης ταξικής επιλογής που γίνονται πράξη με τη γενίκευση της «ευέλικτης ζώνης» και των λεγόμενων διαθεματικών δραστηριοτήτων τάχθηκαν οι εκπαιδευτικοί, εγκρίνοντας σε αρκετές γενικές συνελεύσεις ψήφισμα του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Οι ταξικές δυνάμεις έγκαιρα έχουν αποκαλύψει το στόχο των παραπάνω μέτρων - για τα οποία η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση - καλώντας τους εκπαιδευτικούς να απορρίψουν συνολικά και να παλέψουν συλλογικά και μαζικά για την ακύρωσή τους στην πράξη.
Με το ψήφισμα, οι εκπαιδευτικοί ζητούν: «Την απόρριψη της "Ευέλικτης Ζώνης" και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που υλοποιούνται μέσα από αυτή. Συνολική αντίσταση για την ακύρωση στην πράξη της "Ε.Ζ." με αποφάσεις συλλογικών οργάνων και αντίστοιχη δράση. Κανένας σύλλογος γονέων να μην εγκρίνει προγράμματα "Ε.Ζ." με υπογραφή του σε κείμενο πρακτικού. Ενισχύουμε, δυναμώνουμε την ενημέρωση - συμμαχία και κοινή δράση με τους γονείς, τα συνδικάτα, το λαό για την ακύρωση του θεσμού της "Ε.Ζ." και την αντιπαράθεση στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις».