ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
Διάβαζε παραμέσα

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Ας αφήσουμε σήμερα τις «υπογραμμίσεις» να μιλήσουν μόνες τους.

Χώρο στα «εξάστηλα»! Τους κράχτες που με τη δύναμη της καθημερινής πρωτοσέλιδης μαζικής προπαγάνδας δημιουργούν την εντύπωση. Αυτήν απ' όπου αρχίζει μετά το τηλεοπτικό παπαγάλισμα, έτσι που κανείς να μη ξέρει ποτέ πού είναι η είδηση και πού η φήμη.

Η «εξαγγελία» για το επίδομα στις συντάξεις είναι μια ξεδιάντροπη απάτη. Ανακοινώνει σήμερα ότι θα δώσει 35,2 ευρώ, το ...2007, δηλαδή την προεκλογική χρονιά, όμως με προεξόφληση ψήφου ήδη από φέτος στις δημοτικές εκλογές και χρέωση των συνταξιούχων να περιμένουν κι άλλα τρία χρόνια για να πάρουν το υπόλοιπο των 140 ευρώ που έτσι κι αλλιώς τους χρωστάνε. Ενα επίδομα που το έχουν ήδη πληρώσει χρυσό σε ψήφους πρώτα στο ΠΑΣΟΚ, μετά στη ΝΔ και καλούνται να το ξαναπληρώσουν για τουλάχιστον δύο ακόμα εκλογικές αναμετρήσεις.

Εχουν κάθε λόγο όχι μόνο να μαυρίσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά και να δηλώσουν έγκαιρα, πριν τις εκλογές, ότι δεν είναι ζήτουλες!

Εκτός των άλλων, ο τίτλος είναι και παραπλανητικός, καθώς η ρύθμιση θα αφορά μόνο σε δημόσιους υπαλλήλους, αλλά ήδη ο τίτλος δημιουργεί εντύπωση ότι τους αφορά όλους και σαν τέτοιος επιδιώκει να περάσει ως φήμη από στόμα σε στόμα.

Το ωραίο είναι πως στην έτερη των κυβερνητικών εφημερίδων που πανηγυρίζει στο 1ο θέμα για τα 140 ευρώ, στην ίδια πρώτη σελίδα ανακοινώνεται ότι θα κοπούν αναπηρικές συντάξεις!

Ατυχής η αντιμετώπιση από τις αντιπολιτευόμενες, καθώς η ΝΔ απλά αντιγράφει το ΠΑΣΟΚ και στην προπαγάνδα. Ετσι γίνεται, πάντα στο παρά 5' εξαγγέλλεται το ψίχουλο.

Πάμε στα άσχετα: Αυτή η Ευρώπη, διαμαρτύρεται σαν κάτι «παρθένες». Πάντα μια κακή Αμερική της φταίει. Τίποτα δεν ήξερε για τις φυλακές των ΗΠΑ στο έδαφός της. Τόσο ξέφραγο αμπέλι είναι; Κι αν είναι, γιατί αναστατώνεται; Για το ξεβράκωμα; Κι αυτός ο αρχισυντάκτης στο «ΒΗΜΑ», τι θέλει και ρωτάει πρωτοσέλιδα «πού είναι οι φυλακές της ντροπής;». Μια ερώτηση στους διαδρόμους του συγκροτήματος θα αρκούσε...

Ωραία τα εξώφυλλα των βιβλίων στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα. Να παρουσίαζε κι ορισμένα από το περιεχόμενο όπου ο Μιλτιάδης και ο Κολοκοτρώνης στα πλαίσια της «διαθεματικότητας» εμφανίζονται ως διαχρονικοί ελευθερωτές μιας πατρίδας που επίσης διαχρονικά έχει έναν και τον αυτό εχθρό που ανάλογα με τη σελίδα ονομάζεται Πέρσης, Βούλγαρος, Τούρκος, Γερμανός, αλλά είναι πάντα ένας. Με εύλογη την ερώτηση του πιτσιρικά «μπαμπά εσείς οι αρχαίοι όταν πολεμούσατε...».

Τα ωραιότερα περί των νέων βιβλίων στον αυριανό «Ριζοσπάστη».


ΠΟΙΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΝ ΟΤΕ;

ΑΓΩΝΙΑ... «Η κοινή διακήρυξη, στο μέτρο που έχει ισχύ, μας δένει μακροπρόθεσμα τα χέρια για τις επιλογές ενεργειακής πολιτικής. Συνδυάζει απόλυτα τους υδρογονάνθρακες με την ηλεκτρική ενέργεια και την ανάπτυξή της. Αν αύριο θελήσουμε επιτέλους να προχωρήσουμε και σε άλλες πηγές ενέργειας, εναλλακτικές και μη, ποιος μας εγγυάται ότι οι Ρώσοι, με το χαρτί της διακήρυξης στο ένα χέρι και με την κάνουλα των παροχών στο άλλο, δε θα μας πουν "στοπ";» (ο Ριχάρδος Σωμερίτης στο «ΒΗΜΑ»).

ΓΙΑ ΤΟΝ ...ΠΑΟΚ; «Σε φρούριο μετατρέπεται από σήμερα το απόγευμα το κέντρο της Θεσσαλονίκης, λόγω των μέτρων της ΕΛ.ΑΣ. για τις διαδηλώσεις που θα γίνουν σήμερα και αύριο ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ (...) Ο πονοκέφαλος των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. είναι για μία ακόμη φορά οι ομάδες αναρχικών» (το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).

ΠΡΟΣ ΠΑΣΟΚ ΕΠΙΣΤΟΛΗ: «Η Αριστερά που οραματίζεται, αγωνίζεται και δε φοβάται να κυβερνήσει, είναι εδώ» (ο υποψήφιος υπερνομάρχης του ΣΥΝ / «ΑΥΓΗ»).

ΑΣΧΕΤΟ ΑΛΛΑ ΩΡΑΙΟ: «Με τον χορό εκφράζεις τα αισθήματά σου, το πάθος σου, χωρίς να πεις ούτε μία λέξη. Ολα πηγάζουν από τις κινήσεις των ποδιών, των χεριών, του σώματος. "Μιλάει" με πάθος η γλώσσα του σώματος. Κι εγώ αισθάνομαι ότι έχω πολύ πάθος μέσα μου» (η Αϊντα Γκομέζ («Κάρμεν») / «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ με βάση τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΕΠΙΔΟΜΑ σε 200.000 συνταξιούχους

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Αύξηση 140 ευρώ για κάθε σύνταξη του Δημοσίου

ΕΘΝΟΣ: ΚΩΜΩΔΙΑ με ψίχουλα στο παρά 5΄

ΤΑ ΝΕΑ: Τάζουν λαγούς στο παρά 5΄ της ΔΕΘ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΕΚΘΕΤΟΣ στην Εκθεση

Η ΑΥΓΗ: Κοινωνικό «όχι» στην εκποίηση του ΟΤΕ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ο Τζ. Μπους αναστατώνει την Ευρώπη

ΤΟ ΒΗΜΑ: Πού είναι οι φυλακές της ντροπής;

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ στα σχολικά βιβλία

Ο ΛΟΓΟΣ: ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ 1.068 δισ. ευρώ για φροντιστήρια

ΑΥΡΙΑΝΗ: Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΗΜΙΤΗ ΕΡΙΞΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ανοιγμα της Σοφοκλέους

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Στην εφημερίδα που ακούνε ΚΚΕ και βγάζουν μπιμπίκια

«Κανείς ποτέ δε μου είπε τι να γράψω και πώς να το γράψω. Είχα πάντοτε την ελευθερία να γράφω αυτό που νομίζω ότι είναι ορθό, αντικειμενικό και σημαντικό (...) μεταφέρω κοινή εμπειρία όλων των συνεργατών της "Κ" και είναι ακριβώς αυτή η εμπειρία που κάνει την εφημερίδα ανεξάρτητη, αδέσμευτη και πολυφωνική (...) πότε και πως μια εφημερίδα είναι τίμια; Νομίζω όταν είναι μόνο αυτά που γράφει, όταν ο αναγνώστης έχει εδραιωμένη την πεποίθηση ότι δεν κρύβεται τίποτα πίσω από αυτά που διαβάζει. Ούτε δεύτερες σκέψεις, ούτε σκοπιμότητες, ούτε συμφέροντα (...) η "Κ" δεν είναι ούτε συμπολιτευόμενη ούτε αντιπολιτευόμενη. Θεωρούμε αυτό το διαχωρισμό παρωχημένο και επιζήμιο στον πολιτικό βίο γενικότερα. Στηρίζουμε κριτικά τη δύσκολη προσπάθεια του Κώστα Καραμανλή να αποκαθάρει τον δημόσιο βιο από τη διαπλοκή και από τις ποικίλες δεσμεύσεις από εξωθεσμικά κέντρα» (ο Α. Καρκαγιάννης, διευθυντής πλέον στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Αυτοκριτική για τη φίμωση του ΚΚΕ;

«Καλές οι ευχές, ακόμη καλύτερες οι συλλογικές προσπάθειες κι ο αγώνας, αλλά πως να υπάρξει εκλογική επιτυχία, όταν τα πρόσωπα, οι ιδέες κι οι προτάσεις του συνδυασμού δεν προβάλλονται από τα ΜΜΕ (για να μην πω ότι συστηματικά αποσιωπούνται, με ελάχιστες εξαιρέσεις) για να γίνουν κοινωνοί οι πολίτες - ψηφοφόροι;» (δυστυχώς η απορία του Γ.Β. στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» αφορά μόνο στο συνδυασμό που στηρίζει η εφημερίδα του).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ