ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Αυγούστου 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θα εξασφαλίσουμε την κυριαρχία μας με οποιοδήποτε κόστος

Συνέντευξη του πρεσβευτή της Κούβας, Ερμες Ερέρα Ερνάντες, στην τηλεόραση του «902»

Ο πρέσβης της Κούβας, Ερμες Ερέρα Ερνάντες
Ο πρέσβης της Κούβας, Ερμες Ερέρα Ερνάντες
Το τελευταίο διάστημα οι ΗΠΑ συνεχίζουν, με όλο και μεγαλύτερη ένταση, να απεργάζονται σχέδια ανατροπής του καθεστώτος στην Κούβα, εκμεταλλευόμενοι την ασθένεια του Κουβανού ηγέτη, Φιντέλ Κάστρο, και την προσωρινή παράδοση της εξουσίας στον αντιπρόεδρο της κουβανικής κυβέρνησης, Ραούλ Κάστρο. Από την άλλη μεριά, όμως, ο κουβανικός λαός δηλώνει προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο, ενώ οι προοδευτικοί άνθρωποι σ' όλο τον κόσμο δυναμώνουν την αλληλεγγύη τους γνωρίζοντας πως αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο και ασπίδα προστασίας της Κούβας. Για όλα αυτά μίλησε στην τηλεόραση του «902» ο Ερμες Ερέρα Ερνάντες, πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα. Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα αυτή τη συνέντευξη.

-- Κύριε πρέσβη, παρατηρούμε ότι εντάθηκαν οι επιθέσεις από τις ΗΠΑ και τους άλλους ιμπεριαλιστές ενάντια στην Κούβα. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τον κουβανικό λαό;

-- Για όλο τον κουβανικό λαό, παρόλο που δεν είναι κάτι καινούριο, είναι κάτι πολύ δυσάρεστο γιατί γίνεται τη στιγμή που ο αρχηγός μας είναι άρρωστος. Η αντίδραση του κουβανικού λαού είναι η απόλυτη απόρριψη προς αυτές τις παρεμβάσεις. Η Κούβα συνεχώς έχει τις παρεμβάσεις ενός ξένου κράτους στην εσωτερική της πολιτική. Και φαίνεται ότι δεν έχουν καταλάβει ακόμα ότι η Κούβα είναι μια ελεύθερη χώρα που έχει την κυριαρχία της. Δεν έχει νόημα άλλο κράτος να απευθύνεται στην Κούβα με πρόθεση να αλλάξει το πολιτικό της σύστημα, το σύστημα που η ίδια η χώρα έχει επιλέξει. Σαν να πρόκειται για μια επαρχία του ιμπεριαλισμού. Επομένως όλος ο κουβανικός λαός έχει απορρίψει απόλυτα και κατηγορηματικά αυτή την παρέμβαση, την προσπάθεια. Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το έχει δημοσιοποιήσει σε όλο τον κόσμο. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται αυτές οι επιθέσεις, πρόκειται για μια επίθεση ντροπής γιατί αυτή η επίθεση γίνεται σε μια πολύ ακατάλληλη στιγμή. Ολος ο κουβανικός λαός εξέφρασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την υποστήριξή του στο Φιντέλ Κάστρο ή στην επανάσταση και στο Ραούλ Κάστρο.

-- Πώς το κόμμα ή ο λαός αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση;

-- Πρώτα απ' όλα με συγκίνηση και μεγάλη προσοχή γιατί πρόκειται για την υγεία του αρχηγού της επανάστασης. Κατά δεύτερο αυξάνοντας τις προσπάθειές τους ως προς τις εργασίες για να δυναμώσουν την επανάσταση και την υποστήριξη προς το κόμμα, προς τον Ραούλ, προς τον κουβανικό λαό και όλα τα στελέχη του κόμματος. Και όλη η χώρα λειτουργεί φυσιολογικά. Δεν υπάρχει καμία δυσκολία, καμία κρίση. Δεν περνάει καμία κρίση η Κούβα.

-- Ξέρουμε από την εμπειρία που υπάρχει, ότι στην επίθεση των ΗΠΑ και των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων οι λαοί αντιδρούν, εκδηλώνονται, συμπαραστέκονται, στέκονται αλληλέγγυοι στην Κούβα. Ποια είναι η στάση τους, υπάρχουν τέτοιες εκδηλώσεις συμπαράστασης στη σημερινή επίθεση των ΗΠΑ;

-- Βεβαίως υπάρχει και η Κούβα αυτή τη στιγμή έχει πλημμυρίσει από μηνύματα αλληλεγγύης απ' όλα τα μέρη του κόσμου. Η υποστήριξη και η αλληλεγγύη στην κουβανική επανάσταση είναι κάτι που κρατάει εδώ και πολλά χρόνια κι αυτή τη στιγμή είναι πιο δυνατή από ποτέ. Αυτή τη στιγμή η αλληλεγγύη αυτή επιβεβαιώνεται. Μια αλληλεγγύη που ξεκινάει από τα λαϊκά στρώματα, περνάει στα κόμματα, στα συνδικάτα, στις κυβερνήσεις, σε όλες τις χώρες. Κι αυτό περνάει μέσα από τα μηνύματα που έρχονται στην Κούβα.

-- Μπορείτε να μας πείτε δύο πράγματα για το σχέδιο ανατροπής που επεξεργάζονται οι ΗΠΑ και που πρόσφατα δημοσιεύτηκε στον «Ρ»;

-- Μπορώ να σας πω ότι ο Μπους έχει διορίσει κάποιους που θα κυβερνούν στην Κούβα κι αυτοί είναι Αμερικανοί υπάλληλοι. Λεπτομέρειες από το σχέδιο - υπάρχει και ένα σχέδιο μυστικό - δεν έχουν γνωστοποιηθεί. Εμείς αναρωτιόμαστε, τόσα πολλά που έχουν πει και έχουν κάνει κατά της Κούβας, τόσα πολλά που σχεδιάζουν, τι άλλο μυστικό μπορεί να υπάρχει; Μάλλον πρόκειται για κάτι πολύ τρομερό από τη στιγμή που δε θέλουν να το δώσουν οι ίδιοι στη δημοσιότητα. Παρ' όλα αυτά ο κουβανικός στρατός είναι πανέτοιμος για τα πάντα. Ακόμα έτοιμοι και για την τρέλα της επίθεσης, γιατί αυτό θα ήταν μια τρέλα, η επίθεση στην Κούβα, θα στοίχιζε πάρα πολύ στις ΗΠΑ. Αλλά απ' αυτή την κυβέρνηση περιμένει κανείς οτιδήποτε, γι' αυτό προτιμάμε να είμαστε καλά προετοιμασμένοι πάντα και στη γραμμή που έχει διαλέξει η κυβέρνηση και ο λαός και το Κόμμα της Κούβας, προετοιμασμένοι ακόμη και για το χειρότερο. Σχέδια σαν τα σχέδια του Μπους ενώνουν ακόμη περισσότερο τον κουβανικό λαό, γιατί το μόνο που μας υπόσχονται είναι μια επιστροφή στο παρελθόν. Η Κούβα έχει την εμπειρία να είναι εξαρτημένη χώρα από τις ΗΠΑ από τα τέλη του μεγάλου ισπανοβορειοαμερικάνικου πολέμου. Αλλά μια τέτοια προσφορά δεν ενδιαφέρει το λαό της Κούβας. Ο λαός της Κούβας θα εξασφαλίσει την κυριαρχία του με οποιοδήποτε κόστος και βεβαίως δε φοβάται. Εχουμε μάθει να ζούμε στη γεωγραφική μας θέση που έχουμε και θα είμαστε συνεπείς σε αυτό. Δε θα μας καταπατήσει ή καταπλακώσει η γεωπολιτική μας θέση.

-- Είπατε ότι τα σχέδια ανατροπής ενώνουν ακόμη περισσότερο τον κουβανικό λαό. Δεν αποδεικνύεται, παράλληλα, ότι η ενόχλησή τους μεγαλώνει ακόμα περισσότερο απέναντι στην Κούβα η οποία έχει νικήσει, στέκεται ακόμα όρθια;

-- Αυτό επιβεβαιώνεται κάθε μέρα σε πολιτικό, εργασιακό επίπεδο, στην υποστήριξη που υπάρχει στην κουβανική επανάσταση. Και βεβαίως επιβεβαιώνεται στην απόρριψη σε όλη την ιμπεριαλιστική γραμμή. Δε σημαίνει απόρριψη του αμερικανικού λαού. Η Κούβα κρατάει μια φιλία με τον αμερικανικό λαό, αλλά δεν είμαστε φιλικοί με την πολιτική αυτών που έχουν κυβερνήσει αυτή τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Και βεβαίως δεν είμαστε φιλικοί με αυτές τις επιθέσεις που έχουν ενταθεί τον τελευταίο καιρό. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι εμείς θα συνεχίσουμε να νικάμε σε αυτή τη μάχη. Γιατί η Κούβα αναπτύσσεται, παρόλο που βρίσκεται σε αποκλεισμό τον οποίο έχει επιβάλει μια από τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου. Πρόκειται για μια δύναμη που αυτή τη στιγμή είναι η μοναδική δύναμη που υπάρχει και, εκτός από αυτά, η Κούβα είναι σε θέση να βοηθήσει άλλες χώρες του κόσμου με διάφορα προγράμματα. Μιλάμε για προγράμματα Υγείας, εκπαιδευτικά. Στον ιατρικό τομέα δίνουμε τη δυνατότητα να εκπαιδεύουμε γιατρούς που μπορούν να φτάσουν τις εκατοντάδες χιλιάδες τα επόμενα χρόνια. Η ανάπτυξη του οφθαλμολογικού προγράμματος που ήδη εφαρμόζεται σε όλη τη Λατινική Αμερική και μπορεί να φτάσει σε έξι εκατομμύρια εγχειρήσεις τα επόμενα χρόνια σε όλο τον κόσμο. Η βοήθεια που προσφέρουμε σε όλες τις φτωχές χώρες που τη χρειάζονται, ώστε να γίνει μια ολοκληρωτική εξάλειψη του αναλφαβητισμού, η συνεργασία στον επιστημονικό τομέα τεχνολογίας και σε διάφορα άλλα θέματα. Αν αυτά μπορούμε να τα κάνουμε, παρόλο που έχουμε εμπάργκο, σημαίνει ότι κερδίζουμε τη μάχη. Εμείς δεν υποτιμούμε τον ιμπεριαλισμό, πάντα τον έχουμε υπόψη, πάντα είμαστε σε επαγρύπνηση. Οταν οι λαοί παίρνουν τη σημαία της ελευθέρωσης στα χέρια τους και η απόφαση να βοηθούν τους άλλους λαούς υλοποιείται, τότε σημαίνει ότι κερδίζουμε τη μάχη. Παρόλο που τα ΜΜΕ δεν αναφέρονται καθόλου στα επιτεύγματα της Κούβας, είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να το κρύψει κανείς πουθενά στον κόσμο. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό που φοβούνται οι ΗΠΑ, είναι ότι η Κούβα έχει αποδείξει πως μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα για τον κόσμο, για τους φτωχούς του κόσμου. Είναι ακριβώς αυτό που φοβούνται οι ΗΠΑ.

-- Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στον ελληνικό λαό, στους εργαζόμενους, στα λαϊκά στρώματα της χώρας μας;

-- Θέλουμε πρώτα απ' όλα να ευχαριστήσουμε τον ελληνικό λαό για το άμεσο ενδιαφέρον για την κατάσταση και για την ανάπτυξη της χώρας και για την επανάσταση της Κούβας. Μου είναι αδύνατο να απαριθμήσω πόσες μορφές αλληλεγγύης υπάρχουν προς το λαό μας. Και κυρίως θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη που έχει δείξει για τους πέντε Κουβανούς πατριώτες που βρίσκονται στις φυλακές του Μαϊάμι, άδικα φυλακισμένοι επειδή αγωνίζονταν για την υπεράσπιση της χώρας τους. Είναι απίστευτο την ίδια στιγμή που οι 5 Κουβανοί πατριώτες βρίσκονται στις φυλακές των ΗΠΑ, υπάρχουν και τρομοκράτες, όπως ο Λουίς Ποσάδε Καρίλες, που είναι υπεύθυνος για την έκρηξη του αεροπλάνου, όπου πέθαναν 69 άτομα, να βρίσκει αυτός ο άνθρωπος προστασία στις ΗΠΑ χωρίς να έχει δικαστεί ακόμα, και ακόμα περισσότερο να έχει εκδοθεί στη Βενεζουέλα που τον καταζητεί για τρομοκρατικά εγκλήματα. Στις 12 του Σεπτέμβρη κλείνουν οχτώ χρόνια φυλάκισης στο Μαϊάμι. Βρίσκονται δυστυχώς στη φυλακή αυτοί οι πέντε πατριώτες γιατί πάλευαν κατά της Μαφίας του Μαϊάμι, που, όπως όλοι ξέρουμε, λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα, με την προστασία των ΗΠΑ. Ζητάμε από τον ελληνικό λαό την υποστήριξη των πέντε Κουβανών πατριωτών, ώστε να μπορέσουμε να διαδώσουμε σε όλο τον κόσμο την κατάστασή τους. Θεωρούμε ότι ο ελληνικός λαός θα μας υποστηρίξει, θα μας βοηθήσει να διαδώσουμε αυτή την πάλη, να βάλουμε μπρος αυτή την εκστρατεία για την απελευθέρωσή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ