ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
19ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ
Φώτα και σκιές στο Γκέτεμποργκ

Ο φόβος του ντόπινγκ και η απαξίωση, λόγω των γκραν - πριν που αποφέρουν περισσότερα κέρδη, τα νέα δεδομένα για τη σπουδαιότερη διοργάνωση στη «Γηραιά ήπειρο» στο χώρο του κλασικού αθλητισμού

Στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας επικεντρώνεται από σήμερα το ενδιαφέρον για τους φίλους του στίβου, αφού μέχρι τις 13 Αυγούστου διεξάγεται το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που φέτος κάνει και ρεκόρ συμμετοχών. Στο στάδιο του Γκέτεμποργκ αναμένεται να δώσουν το «παρών» 1.370 αθλητές-τριες από 48 διαφορετικές χώρες συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Ελλάδας. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν απουσίες σπουδαίων ονομάτων, εντούτοις τα περισσότερα λεγόμενα ...βαριά χαρτιά στο χώρο του κλασικού αθλητισμού θα δώσουν το «παρών», διεκδικώντας μια θέση στο βάθρο και τις υψηλές επιδόσεις.

Στη ...σκιά του ντόπινγκ

Εκτός όμως του αγωνιστικού μέρους που αναμένεται με ενδιαφέρον, η σκιά που αφορά στο θέμα της χρήσης αναβολικών πέφτει επάνω στο φετινό πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, καθώς για άλλη μια χρονιά ο χώρος του κλασικού αθλητισμού στιγματίστηκε από ανάλογα γεγονότα. Η πρόσφατη τιμωρία της Ουκρανής Σάντοβα, αλλά και αυτή του Αμερικανού αγαπημένου παιδιού της παγκόσμιας ομοσπονδίας Γκάτλιν και οι αποκαλύψεις του τελευταίου για διασυνδέσεις με την περίφημη Balco ήταν ακόμα δυο κομμάτια στο παζλ του σκοτεινού κόσμου των αναβολικών. Τόσο η ΙΑΑΦ όσο και η ευρωπαϊκή ομοσπονδία (ΕΑΑ) βλέπουν το φετινό πρωτάθλημα σαν μια ευκαιρία εξιλέωσης. Τα μέτρα κατά του ντόμπινγκ που ανακοινώθηκε ότι θα ληφθούν είναι δρακόντεια, ενώ διάχυτη είναι η αισιοδοξία ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά. Παρά τις εξαγγελίες και τα μέτρα τα περιστατικά που συνεχώς αυξάνονται και βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποδεικνύουν περίτρανα ότι το θέμα του ντόπινγκ δε λύνεται με τέτοιο τρόπο. Οσο ο αθλητισμός και το κυνήγι της επίδοσης είναι συνώνυμα με το κέρδος που επιτάσσουν οι χορηγοί, η επιτυχία γίνεται πάντα αυτοσκοπός και πρέπει να πραγματοποιηθεί με κάθε τρόπο.

... Και των μίτινγκ

Ενδοξο παρελθόν - αβέβαιο μέλλον. Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σε μια άλλη πτυχή που αφορά στα καινούρια δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στο χώρο του στίβου. Αυτά έχουν να κάνουν με τα διεθνή μίτινγκ που διοργανώνει η ΙΑΑΦ σε συνεργασία με τους χορηγούς και επιφέρουν τα πολλά λεφτά για αυτούς που θα κάνουν το ρεκόρ, την καλή επίδοση ή θα κερδίσουν τα περισσότερα μετάλλια. Εκεί βρίσκεται το κέρδος και έτσι τα τελευταία χρόνια συνεχώς βλέπουμε να απαξιώνονται διοργανώσεις όπως το ευρωπαϊκό ή το παγκόσμιο πρωτάθλημα, αφού οι αθλητές προτιμούν να είναι έτοιμοι για τα λεγόμενα γκραν-πρι όπου εκεί η επίδοση θα φέρει περισσότερα κέρδη.


Η ελληνική αποστολή

Ο Περικλής Ιακωβάκης ελπίζει για διάκριση

Eurokinissi

Ο Περικλής Ιακωβάκης ελπίζει για διάκριση
Με την αισιοδοξία να είναι διάχυτη για τουλάχιστον τρεις θέσεις που αφορούν το βάθρο και άλλες τρεις παρουσίες σε τελικό η ελληνική αποστολή που αποτελείται από 19 αθλητές και 20 αθλήτριες ετοιμάζεται να ριχτεί στη μάχη της διάκρισης στο φετινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου. Οπως εξήγησαν και οι υπεύθυνοι του ΣΕΓΑΣ, η φετινή ομάδα είναι ιδιαίτερα ανοιχτή λόγω και της διοργάνωσης του παγκοσμίου κυπέλλου που θα διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ το Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με την ΕΠΥΑ, οι αθλητές επιλέχθηκαν σύμφωνα με τα όρια και τις προϋποθέσεις που έχει θεσπίσει, ενώ παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα σε ένα μικρό αριθμό αθλητών και αθλητριών που έδειξαν ότι βρίσκονται σε άριστη κατάσταση να συμμετέχουν πέραν των κριτηρίων, με την προοπτική του παγκοσμίου κυπέλλου που γίνεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβρη. Ο Χρήστος Μελέτογλου, ο οποίος πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από την ενεργό δράση, κατέχει τιμητική θέση στην αποστολή, στην τελευταία εμφάνισή του σε μεγάλη διοργάνωση. Μεγάλος απών για μια ακόμη φορά ο Κώστας Γκατσιούδης. Οπως τόνισε και σε δηλώσεις του ο τεχνικός σύμβουλος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Σπανίδης, σκοπός της ελληνικής ομάδας είναι οι περισσότεροι από τους αθλητές να μην περάσουν απαρατήρητοι.

Οσον αφορά τα ονόματα ο Περικλής Ιακωβάκης στα 400μ. εμπόδια η χρυσή Ολυμπιονίκης της Αθήνας στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών Φανή Χαλκιά, η αργυρή Ολυμπιονίκης Χρυσοπηγή Δεβετζή και ο Ζαλαγκίτης στο τριπλούν είναι από τα λεγόμενα φαβορί για διάκριση από ελληνικής πλευράς. Από κει και πέρα η σταθερή αξία του Φιλιππίδη στο επί κοντώ, ο Λούης Τσάτουμας στο μήκος με την πολύ καλή φετινή παρουσία η Δήμητρα Μάρκου στο τριπλούν συγκαταλέγονται στις ελπίδες διάκρισης.

Η Ελληνική αποστολή

Η Πηγή Δεβατζή φαβορί για μετάλλιο

Eurokinissi

Η Πηγή Δεβατζή φαβορί για μετάλλιο
Ανδρες 200μ.: Γκούσης, Σαρρής 400μ: Γράβαλος, Μελαχροινούδης, Ρέγας 800μ: Παπαδόπουλος Ευθ. 110μ: εμπόδια Μαυρίδης 400μ εμπόδια: Ιακωβάκης Περ., Αλοζίδης, Γκαβέλας Πλ. Μήκος: Τσάτουμας, Νούσιος Τριπλούν: Τσιάμης, Ζαλαγκίτης, Μελέτογλου Επί κοντώ: Φιλιππίδης Κ. Ακοντισμός: Ηλτσιος Σφυροβολία: Παπαδημητρίου Αλ. 4χ400μ: Ιακωβάκης Π, Γράβαλος, Μελαχροινούδης, Ρέγας, Ντούπης

Γυναίκες 100μ: Κοκλώνη 200μ: Κομπίδου 400μ: Ντόβα 5.000μ: Πρωτόπαππα 100μ εμπόδια: Ρεντούμη, Κόμνου 400μ εμπόδια: Χαλκιά, Χαντζή 3.000μ στιπλ: Κοκκιναρίου Μήκος: Δεβετζή, Κουτσιουμάρη Τριπλούν: Δεβετζή, Μάρκου Υψος: Παπαγεωργίου Μαρ. Ακόντιο: Λίκα, Τσιολακούδη Σφυροβολία: Παπαγεωργίου Αλ Μαραθώνιος: Γαζέα Σύνθετα: Στρατάκη, Δεληνικόλα 4χ100μ: Κοκλώνη, Κομπίδου, Πατσού, Μπουντά, Ρεντούμη


Μπ. ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ


Η Ρωσία και οι ... άλλοι

Ετοιμη να κυριαρχήσει στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Γκέτεμποργκ και να ξεπεράσει τα 24 μετάλλια που είχε κατακτήσει στο Μόναχο το 2002 είναι η Ρωσία, η οποία «κατεβάζει» την καλύτερη δυνατή αποστολή στη διοργάνωση, αποτελούμενη από 58 άνδρες και 63 γυναίκες. Ανάμεσά τους, φυσικά, Ολυμπιονίκες, παγκόσμιοι πρωταθλητές και πρωταθλητές Ευρώπης που θα υπερασπιστούν τους τίτλους τους, όπως είναι ο Ριμπακόφ και η Φεοφάνοβα.

Ο Γιάροσλαβ Ριμπακόφ στο ύψος και η Σβετλάνα Φεοφάνοβα στο επί κοντώ είναι οι μοναδικοί από τους οκτώ Ρώσους αθλητές, που είχαν κατακτήσει χρυσά μετάλλια πριν από τέσσερα χρόνια, και συμπεριλαμβάνονται και σε αυτή την αποστολή. Στα άλλα μεγάλα ονόματα που αποτελούν τη ρωσική ομάδα, περιλαμβάνεται η παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 1.500μ, Τατιάνα Τομάσοβα, η Ελενα Ισινμπάγιεβα στο επί κοντώ, η «χρυσή» Ολυμπιονίκης της Αθήνας στο ύψος, Γέλενα Σλεσαρένκο, και η Τατιάνα Λεμπέντεβα στο τριπλούν. Στη σφυροβολία γυναικών οι Ρώσοι «κατεβάζουν» τις Τατιάνα Λισένκο και Γκουλφίγια Καναφέγεβα με στόχο τις δύο πρώτες θέσεις, αφού οι δυο τους σε διάστημα λιγότερο των δύο εβδομάδων σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις για φέτος στον κόσμο και ο συναγωνισμός για την πρώτη θέση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονος.

Η ομάδα των ανδρών δεν παρουσιάζεται το ίδιο δυνατή, όπως στις γυναίκες, όμως οι Ρώσοι είναι πάντα υπολογίσιμοι αντίπαλοι σε όλα σχεδόν τα αγωνίσματα και κυρίως στα άλματα, στις ρίψεις και στο βάδην, όπου στοχεύουν να κατακτήσουν αρκετά μετάλλια. Στο ύψος, εκτός του Ριμπακόφ, θα μετάσχει και ο Ιβάν Ούκοφ, ο οποίος με 2,33μ. εφέτος είναι ο κάτοχος της κορυφαίας επίδοσης στον κόσμο (μαζί με τον Αμερικανό Χάρις και τον Ιάπωνα Νταΐγκο). Στο βάδην (50 χλμ.) θα πάρει μέρος ο Ντένις Νιζεγκορόντοφ, «ασημένιος» Ολυμπιονίκης της Αθήνας και φαβορί, βέβαια, για τη νίκη στο Γκέτεμποργκ.

Οσον αφορά στις πολυπληθείς αποστολές ενισχυμένη παρουσιάζεται η Γερμανία που θα μετέχει με 90 αθλητές-τριες η Μεγ. Βρετανία που που η αποστολή της αποτελείται από 85 συμμετασχόντες, ενώ η Ιταλία συμμετέχει με 83 αθλητές-τριες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ