Καθημερινές περιοδείες του ΠΑΜΕ. Σύσκεψη των ΕΒΕ τη Δευτέρα
Η μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση στα εγκαίνια της ΔΕΘ που οργανώνουν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ και η ΣΕΑ ΕΒΕ, να γίνει βήμα αποφασιστικής σύγκρουσης με την πλουτοκρατία και τα κόμματά της. Αυτό το κάλεσμα απευθύνουν οι ταξικές δυνάμεις στους εργαζόμενους και τους άνεργους, στους αγρότες, στου επαγγελματίες, στη νεολαία. Και δίνουν ραντεβού το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους.
Σήμερα τα στελέχη του ΠΑΜΕ θα περιοδεύσουν στον ΟΤΑ Πολίχνης, στην ΕΥΑΘ, στις αποθήκες του «Καρφούρ» στο Δρυμό, στο πολυκατάστημα «Σίτι Γκέιτ» και στα καταστήματα της κεντρικής αγοράς Θεσσαλονίκης. Ενώ αύριο Σάββατο, στις 11 το πρωί, προγραμματίζεται μαζική εξόρμηση στο εμπορικό κέντρο «ΚΟΣΜΟΣ» με τη συμμετοχή του υποψήφιου νομάρχη Θεσσαλονίκης της ΝΑΣ Γιάννη Ζιώγα, του Αγάπιου Σαχίνη υποψήφιου δημάρχου της παράταξης «Θεσσαλονίκη Τώρα» και στελεχών του ΠΑΜΕ.
Τη συμμετοχή τους στο μεγάλο ταξικό ραντεβού προετοιμάζουν οι απόμαχοι της δουλιάς και ήδη πραγματοποίησαν σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Συνταξιούχων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας για να καταλήξουν σε άμεσα οργανωτικά μέτρα. Και οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι έμποροι εντείνουν τους ρυθμούς δουλιάς. Τη Δευτέρα 4 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. στα γραφεία του Συνδέσμου Επιπλοποιών Νομού Θεσσαλονίκης, οργανώνουν σύσκεψη προκειμένου να σχεδιαστεί η κλιμάκωση της προπαγάνδας για την επιτυχία του συλλαλητηρίου.
Σε παγκινητοποίηση μπαίνουν οι ταξικές δυνάμεις σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη. Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας συνεδρίασε και αποφάσισε να οργανώσει τη συμμετοχή των εργαζομένων και των ανέργων της πόλης στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Συγκεκριμένα μέτρα, και πρόγραμμα δράσης, ώστε το κάλεσμα αντίστασης να φτάσει παντού, πραγματοποιήθηκε χτες και στην Κομοτηνή από την Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.
Την προσήλωσή της στη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας, της σύγκλισης με την ΕΕ και την αύξηση της παραγωγικότητας επιβεβαίωσε και χτες η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με αφορμή την παρουσίαση της Ετήσιας Εκθεσης για την Ελληνική Οικονομία που συνέταξε το ΙΝΕ. Επιχειρώντας να πείσει πως δήθεν υπάρχει και μια «εναλλακτική πρόταση ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», που θα υπηρετεί όμως τους στόχους της ανταγωνιστικότητας, ο νέος πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος ζήτησε την «αλλαγή της οικονομικής πολιτικής από τη στρατηγική της απορρυθμιστικής ανταγωνιστικότητας στη στρατηγική της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας και της πραγματικής σύγκλισης».
Αυτή η εναλλακτική πρόταση, δηλαδή η «διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα», «αποτελεί το διεκδικητικό πλαίσιο της ΓΣΕΕ». Μάλιστα, ο ίδιος ανέλαβε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του να προσδιορίσει και τις επιλογές «του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος» και συγκεκριμένα: «Μετάβαση στην οικονομία της γνώσης, την ανάπτυξη μιας σύγχρονης κουλτούρας και πρακτικής μάνατζμεντ, τη συγκρότηση ενός κοινωνικού κεφαλαίου, την αναβάθμιση της θέσης της εργασίας, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της υψηλής παραγωγικότητας της οικονομίας, της αναβάθμισης του επιπέδου της ανταγωνιστικότητας, της ισορροπημένης ένταξης στην ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομία, της αύξησης της απασχόλησης, της εμπέδωσης του ευρωπαϊκού κοινωνικού προτύπου και της αποτελεσματικής προστασίας του εργασιακού και φυσικού περιβάλλοντος».
Το κατά πόσο όλα τα παραπάνω συνιστούν «αλλαγή της οικονομικής πολιτικής», που μάλιστα θα ικανοποιήσει τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, ο κάθε εργαζόμενος μπορεί να κρίνει. Το αν δηλαδή η μετάβαση στην οικονομία της γνώσης ή η ανάπτυξη μιας σύγχρονης κουλτούρας και πρακτικής μάνατζμεντ θα απαντήσουν στα καυτά προβλήματα των εργαζομένων, στη φτώχεια, την ανεργία, την ακρίβεια.
Ενα πάντως είναι σίγουρο, αυτό που κάνει σημαία η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Και το κοινό νόμισμα είναι η πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου. Που παίρνει διαφορετικές όψεις, διαφορετικές μορφές διαχείρισης και παραλλαγής, ανάλογα με τη χρονική περίοδο και το ρόλο που έχει αναλάβει κάθε φορέας να παίζει. Μετά τα παραπάνω και με δεδομένη τη στρατηγική σύμπλευσης με τις ανάγκες και τους στόχους του κεφαλαίου, η απαρίθμηση - όπως έκανε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ - μιας σειράς «αιτημάτων» και «διεκδικήσεων» είναι ο φερετζές του αποπροσανατολισμού που επιχειρούν να φορέσουν στους εργαζόμενους.
Οσον αφορά στην Εκθεση που συνέταξε το ΙΝΕ, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία για τη φορολογία. Σύμφωνα με αυτά, από το σύνολο των φόρων του κρατικού προϋπολογισμού το 44,5% καταβλήθηκε από τους μισθωτούς και συνταξιούχους (από το 39,7% το 2004), ενώ αντίθετα στις επιχειρήσεις επήλθε μείωση της φορολογίας τους στο 42,1% (από το 45,9% το 2004).
Συναντήσεις και με ΕΒΕΑ - ΓΣΕΒΕΕ
Τη συνέχιση και ένταση της αντεργατικής επίθεσης επιβεβαίωσε και η χτεσινή συνάντηση που είχε η ΑΔΕΔΥ με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και υπουργούς της κυβέρνησης. Από τη μεριά της η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ επανέλαβε τις προτάσεις που κινούνται στη λογική του «εφικτού» και της «αντοχής της οικονομίας».
Ο Δ. Αγκαβανάκης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις στο αίτημα για άμεση διαμόρφωση του κατώτερου βασικού μισθού στα 1.300 ευρώ, κατάργηση των αντιασφαλιστικών και αντεργατικών νόμων, μόνιμη και σταθερή εργασία, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία ενιαία σε κάθε βαθμίδα. Οπως έκανε και η πολιτική ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μία μέρα πριν, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έδωσε καμιά απάντηση για τα 1.300 ευρώ. Για τους αντιασφαλιστικούς και αντεργατικούς νόμους είπε ωμά ότι είναι αναγκαίοι για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας - με άλλα λόγια, την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Και ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει την εισοδηματική πολιτική λιτότητας, την ίδια στιγμή ανακοίνωσε τα σχέδιά της που περιλαμβάνουν παροχές - ψίχουλα, εντείνοντας την αντιλαϊκή επιδοματική πολιτική: Οπως την καταβολή σε δόσεις από το 2007 του υπόλοιπου του επιδόματος των 176 ευρώ στους εκπαιδευτικούς (έχουν πάρει τα 73 ευρώ). Την ενσωμάτωση σε διάρκεια τεσσάρων ετών - ξεκινώντας και αυτό από το 2007 - του ποσού των 176 ευρώ στις συντάξιμες αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων (ποσό που δε θα καταβάλλεται αλλά θα αποτυπώνεται στη μισθολογική κατάσταση). Το μέτρο αυτό θα περιλαμβάνεται στο λεγόμενο «μίνι ασφαλιστικό». Τέλος, να εντάξει τους δημόσιους υπαλλήλους στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας.
Στο μεταξύ, σε συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, εκπρόσωποι του ΕΒΕΑ ζήτησαν μεταξύ άλλων: «Προώθηση και ενσωμάτωση των βασικών σημείων της στρατηγικής της Λισαβόνας για την απασχόληση. Σύνδεση αμοιβών - παραγωγικότητας, κυρίως στο δημόσιο τομέα», καθώς και «για τον καθορισμό των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα να λαμβάνεται υπόψη η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Περαιτέρω προώθηση της μερικής απασχόλησης, κυρίως σε κλάδους εντάσεως εργασίας. Παραπέρα ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων με έμφαση στις ευέλικτες μορφές εργασίας». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εξέφρασε στον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλο, τη συμφωνία του για την «πρωτοβουλία» του Επιμελητηρίου σχετικά με τον περιορισμό των διαδηλώσεων.
Με «σημαία» τη στρατηγική της Λισαβόνας απευθύνθηκε χτες και η ΓΣΕΒΕΕ στον πρωθυπουργό για τη... λύση των προβλημάτων των μικρών ΕΒΕ! Επισήμανε ενδεικτικά στο υπόμνημά της: «Με τη στρατηγική της Λισαβόνας να τείνει να αποτελέσει συνώνυμο χαμένων στόχων και ευκαιριών, επαναφέρεται ισχυρότερη από ποτέ η ανάγκη για ολοκληρωμένες πολιτικές για τις ΜΜΕ».
«Με αφορμή τη ΔΕΘ οι συμβιβασμένες ηγεσίες στη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με πρωτεργάτες την ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και τη συμφωνία της Αυτόνομης Παρέμβασης του ΣΥΝ, ετοιμάζονται να στήσουν ακόμα μια επιχείρηση αποπροσανατολισμού των εργαζόμενων», τονίζει το ΠΑΜΕ με ανακοίνωση της Εκτελεστικής του Γραμματείας, σημειώνοντας ότι «με την οργάνωση εκδρομών, συνεδριάσεων των ΔΣ σωματείων και Ομοσπονδιών στη Θεσσαλονίκη και τις γνωστές διαδηλώσεις με αιτήματα κομμένα και ραμμένα στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, προσπαθούν να δημιουργήσουν την αίσθηση αγωνιστικού κλίματος».
«Το ΠΑΜΕ και ταξικά συνδικάτα δεν παίρνουν μέρος και καταγγέλλουν αυτή τη φαρσοκωμωδία που στήνουν οι συμβιβασμένες ηγεσίες που δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να στηρίζουν τις αντεργατικές πολιτικές. Καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να παλέψουν με βάση τα αιτήματα και το αγωνιστικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ» καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.