Διάβημα διαμαρτυρίας έκαναν χτες στο υπουργείο Παιδείας
Από το χτεσινό διάβημα στο υπουργείο Παιδείας |
Θυμίζουμε ότι με το νόμο της κυβέρνησης για την τεχνική εκπαίδευση που θα ισχύσει από φέτος, καταργείται το απογευματινό ωράριο για τα δημόσια ΤΕΕ που μετατρέπονται σε Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) και διατηρούνται μόνο τα νυχτερινά. Ομως τα νυχτερινά έχουν μειωμένο ωράριο και διαρκούν συνολικά τέσσερα χρόνια, σε αντίθεση με τα απογευματινά που ήταν τριετή με πλήρες ωράριο και απευθύνονταν κυρίως σε εργαζόμενους μαθητές. Η απόφαση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να κλείνουν 61 ΤΕΕ πανελλαδικά, την ίδια στιγμή όμως που διάφοροι ιδιώτες σχολάρχες της τεχνικής εκπαίδευσης μπορούν να φτιάχνουν τμήματα σε διάφορα ωράρια.
Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων, που συναντήθηκαν με τον ειδικό γραμματέα του υπουργείου για θέματα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τόνισαν ότι αυτή η απόφαση της κυβέρνησης ουσιαστικά οδηγεί χιλιάδες μαθητές στην ιδιωτική εκπαίδευση και έτσι μεγαλώνουν τα κέρδη των ιδιωτών. Απαίτησαν δε να παρθεί πίσω και να μην καταργηθεί κανένα απογευματινό ΤΕΕ πριν αναδιοργανωθεί ουσιαστικά η νυχτερινή εκπαίδευση, πριν παρθούν σοβαρά μέτρα για να στηριχτεί η εργατική οικογένεια για να μη δουλεύουν οι μαθητές.
Οπως χαρακτηριστικά είπε εκπρόσωπος της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ μετά τη συνάντηση, πρόκειται για: «Ενα ακόμη βάσανο της εργατικής λαϊκής οικογένειας γιατί χιλιάδες μαθητές θα πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν, μαθητές που ήδη εργάζονται, παρότι ο ειδικός γραμματέας μας δήλωσε ότι "δεν υπάρχουν εργαζόμενοι μαθητές" και αυτό είναι απαράδεκτο. Εμείς απαντήσαμε ότι πρέπει να σταματήσουν να εργάζονται οι μαθητές και απαιτήσαμε από το υπουργείο να μην ισχύσει η απόφαση για την κατάργηση των 61 απογευματινών ΤΕΕ, που επαναλαμβάνουμε πετάει στο δρόμο και στην ιδιωτική εκπαίδευση 11.500 μαθητές».
«Εμείς θα κάνουμε προσπάθεια να παρεμποδίσουμε να εφαρμοστεί αυτή η απόφαση, να την ανατρέψουμε μέσα από τις διαδικασίες των κινητοποιήσεων και της ενημέρωσης των εργαζομένων», κατέληξε ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απηύθυνε πρόσκληση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, να «βοηθήσει στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων που θα γίνουν»
Ανοιχτή πρόσκληση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να βάλει πλάτες στην επιχειρούμενη αντιδραστική μεταρρύθμιση σε πανεπιστήμια, ΤΕΙ και γενικότερα στην Παιδεία, απηύθυνε η κυβέρνηση, επικαλούμενη τις θέσεις και τις εμπειρίες του στο θέμα.
Η χρονική στιγμή που διάλεξε για να απευθυνθεί η κυβέρνηση στον Γ. Παπανδρέου δεν είναι τυχαία, καθώς η επιβολή της αντιδραστικής μεταρρύθμισης στην ανώτατη εκπαίδευση σε συνδυασμό με την αναθεώρηση του Συντάγματος που ανάβει «πράσινο φως» για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, αποτελούν βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες. Παράλληλα, η κυβέρνηση θέλει να δικαιολογήσει και τα «αποτελέσματα» της εφαρμοζόμενης πολιτικής, όπως η ένταση των ταξικών φραγμών για την πρόσβαση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Η πρόσκληση έγινε διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «να βοηθήσει στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων που θα γίνουν, για το καλό του τόπου». Μάλιστα του ανέθεσε ξεχωριστό ρόλο στην κατεύθυνση της «συνειδητοποίησης των αλλαγών που πρέπει να γίνουν» από ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.
«Θα ήθελα να καλέσω τον κ. Παπανδρέου που είναι ένας άνθρωπος με ευρύ πεδίο σπουδών και εδώ και στο εξωτερικό - δηλαδή έχει ευρείες εμπειρίες στο θέμα της εκπαίδευσης και ως υπουργός Παιδείας, αλλά και προσωπικές εμπειρίες στις σπουδές του - να σκύψει μαζί με την κυβέρνηση σε αυτό το μείζον εθνικό ζήτημα και να βοηθήσει στην κατεύθυνση μεταρρυθμίσεων που θα γίνουν για το καλό του τόπου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θ. Ρουσόπουλος. Παράλληλα ζήτησε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αποφύγει «γενικόλογες αναφορές οι οποίες χαϊδεύουν τα αυτιά», γιατί αυτό «είναι μια πολιτική η οποία εν μέρει μπορεί να απέδιδε στο παρελθόν».
Ο εκπρόσωπος υποστήριξε πλήρως το αντιδραστικό μέτρο της «βάσης του 10» που άφησε εκτός πανεπιστημίων και ΤΕΙ δεκάδες χιλιάδες νέους προερχόμενους από τα λαϊκά στρώματα, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δε θεωρεί την ανώτατη εκπαίδευση ως κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα αλλά ως «ευκαιρία» για λίγους. Μάλιστα, δε δίστασε να κινδυνολογήσει υποστηρίζοντας ότι «το 2010, αν δε γίνουν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που προσπαθεί να κάνει αυτή η κυβέρνηση, τα πτυχία των ελληνικών ΑΕΙ δε θα έχουν σε καμία περίπτωση την αξία που μπορεί να έχουν στο εξωτερικό»(!)...
Χαρακτηρίζοντας «αναγκαίες» τις «πραγματικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσέλθει το ΠΑΣΟΚ «σ' ένα υπεύθυνο και σοβαρό διάλογο», απαντώντας με τον τρόπο αυτό στην πρόσκληση του Θ. Ρουσόπουλου. Οπως εξάλλου τόνισε και ο Ν. Αθανασάκης, το ΠΑΣΟΚ είχε «προσφερθεί από την πρώτη στιγμή», να προχωρήσει ο διάλογος για την εκπαίδευση και παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση «να επαναλάβει την πρόσκλησή της», όταν «αποφασίσει να ασχοληθεί σοβαρά με την Παιδεία».
Μαζική ήταν η προσέλευση της νεολαίας στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στη Σάρτη Χαλκιδικής και στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Στο Καλοχώρι νέοι και νέες της υπαίθρου ήρθαν σε επαφή με την πολιτική του ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Μίλησε ο Θ. Κουτσουράς από το ΚΣ της ΚΝΕ και χαιρέτισε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Με επιτυχία έγιναν οι εκδηλώσεις και στη Σάρτη. Ο Δημήτρης Τσιντικίδης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας Θεσσαλονίκης, κατά την ομιλία του σημείωσε μεταξύ άλλων: «Καλούμε τη νεολαία και το λαό της Χαλκιδικής να λάβει υπόψη ότι τα κόμματα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ φέρουν ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στη Χαλκιδική αλλά και γενικότερα για τη ζωή του νέου σήμερα. Να τα λάβει υπόψη πριν φτάσει στην κάλπη», τόνισε και κάλεσε τη νεολαία να παλέψει μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ ενάντια στην πολιτική του ιμπεριαλισμού και των μονοπωλίων, για να ανοίξει ο δρόμος για το μόνο κοινωνικοοικονομικό σύστημα που καταργεί την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, το σοσιαλισμό.