Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος από την έναρξη των κινητοποιήσεων πέρσι το καλοκαίρι
Από τη συζήτηση του «Ρ» με τις εργάτριες, λίγες μέρες πριν τη λήξη της κατάληψης
«Δεν είναι το πρόβλημα μόνο με τη συγκεκριμένη εργοδοσία. Οι κυβερνώντες μας δημιουργούν το πρόβλημα με τα περιθώρια που δίνουν στους εργοδότες γενικά. Γιατί αν οι εργοδότες δεν είχαν αυτά τα δικαιώματα από την κυβέρνηση κι εμείς οι εργαζόμενοι δεν είχαμε τόσα λίγα, έως ελάχιστα, θα ήταν καλύτερα τα πράγματα...». Στα λόγια της Αντζελας αποτυπώνεται καθαρά: ένοχοι είναι όλοι όσοι υπηρετούν την εργοδοσία, είτε «ανοιχτά», είτε «στα μουλωχτά».
Η κουβέντα με την Πόπη, την Αννα, τη Βάγια αναδεικνύει τον κυβερνητικό εμπαιγμό, τις «λύσεις» που πλασάρουν στους απολυμένους οι ίδιες δυνάμεις που στηρίζουν τη διαιώνιση της ανεργίας για να πλουτίζουν οι επιχειρηματίες: «Μα όταν ο γγ του υπουργείου Απασχόλησης μας λέει να μπείτε στα προγράμματα του δήμου, δεν είναι σα να μας κοροϊδεύει; Να πάμε στο δήμο, 4ωροι, ωρομίσθιοι...». Η πείρα διαλύει τις αυταπάτες για το «ποιος είναι με ποιον». Η ΓΣΕΕ έλαμψε διά της απουσίας της απ' την αρχή του αγώνα τους. «Ποιος ήρθε να μας δει τόσους μήνες τώρα; Εκτός από το ΠΑΜΕ που ήταν δίπλα μας...» προσθέτει η Πόπη. «Και το ΚΚΕ...» συμπληρώνει η Αντζελα.
«Το συνδικάτο ήταν από την αρχή κοντά μας, πριν ακόμα φτάσουμε σ' αυτήν την κατάσταση, μας επισήμαινε συνέχεια αυτά τα πράγματα...» εξηγεί η Αντζελα. «Ορισμένες συναδέλφισσες είχαν μια στάση "δεν έχω κανένα πρόβλημα, δε μ' ενδιαφέρει πότε γίνεται απεργία, δε μ' ενδιαφέρει τι μου λέει το σωματείο, δε θέλω να ψηφίσω...". Δεν έβλεπαν τον εργοδότη, ή τον κυβερνώντα ως αντίπαλο, πίστευαν ότι ο εργοδότης ήταν φίλος. Ποτέ ο εργοδότης δεν είναι φίλος σου...». H Αννα συνεχίζει: «Εκεί που βλέπαμε τις εικόνες στην τηλεόραση απ' την ΠΑΛΚΟ, την ΤΡΙΟΥΜΦ, ξαφνικά βρεθήκαμε εμείς στη θέση τους... Το συνδικάτο βέβαια μας το έλεγε». Η Βάγια εξηγεί πως πολλές συναδέλφισσες έχουν πλέον αντιληφθεί τη σημασία της οργανωμένης δράσης μέσα από τα συνδικάτα.
Οι εργάτριες αναγνωρίζουν και τη σημασία που έχει το «κύμα» αλληλεγγύης που «ξέσπασε». «Ηταν συγκινητικό, αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Ηταν ανάγκη και για τους ίδιους τους εργαζόμενους που μας βοήθησαν να το κάνουν, γιατί κάποια στιγμή μπορεί να βρεθούν κι αυτοί στη θέση μας...» διευκρινίζει η Βάγια κι η Αντζελα σημειώνει: «Καταλαβαίναμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν κι άλλοι δίπλα μας...».
Και το κέρδος; Πώς το αντιλαμβάνονται οι ίδιες; «Κατ' αρχήν η εμπειρία μας. Εγώ δεν είχα τέτοια εμπειρία, να φωνάξω, να ζητήσω τα δικαιώματά μου, αυτά που μου ανήκουν, να πάω εναντίον των αφεντικών...» παίρνει το λόγο η Πόπη. Ενώ αναφερόμενη σε όσα μέτρα απέσπασαν ως μικρή ανακούφιση των οικογενειών τους, όπως μια ενίσχυση 1.000 περίπου ευρώ, ξεκαθαρίζει: «Και όσα μας "έδωσε" ο υπουργός τα πήραμε με τον αγώνα που κάνουμε τόσους μήνες».
Με τη σειρά της η Αντζελα υπογραμμίζει: «Μακάρι να ήταν όλα ρόδινα και να διεκδικούσαμε μόνο τα λεφτά μας. Ομως τώρα, διεκδικούμε το δικαίωμα - τη λέξη δικαίωμα τη συλλαβίζει για να την τονίσει - κι αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος απ' όλον αυτό τον αγώνα. Διεκδικούμε το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα σε καλύτερη εργασία, με δικαιώματα. Ας πούμε ότι γίναμε κι εμείς ένα παράδειγμα και για τους άλλους εργαζόμενους, και μόνο αυτό είναι νίκη...». Η Πόπη συμπληρώνει: «Ας βάλουμε κι εμείς ένα λιθαράκι, να πούμε ότι αγωνιστήκαμε και για τα παιδιά μας, για να 'χουν τα παιδιά μας αργότερα δικαιώματα...».
Ακριβώς πριν ένα χρόνο. Το επισχετήριο που συμπληρώνεται θυμίζει πως με το κεφάλι σκυμμένο ο εργάτης τίποτα και ποτέ δε θα κερδίσει |
Με κρύο, με ζέστη, μ' ένα πλαστικό ποτήρι καφέ φερμένο απ' το σπίτι, μαζί με την κόρη, με τον άντρα τους, οι εργάτριες ανταμώνουν κάθε ξημέρωμα, πριν ακόμα τις 7 π.μ. έξω απ' το εργοστάσιο. Προσπερνούν τις προσπάθειες τρομοκράτησης και διάσπασής τους, τα τσιράκια της εργοδοσίας, την παρουσία της αστυνομίας που δείχνει ποιους λογαριάζουν «τρομοκράτες» τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Ο αγώνας είναι δύσκολος. Κι όμως. Κάθε μέρα δυναμώνουν. Η αλληλεγγύη του εργατόκοσμου της Αττικής, αλλά κι όλης της χώρας υψώνεται γύρω τους ασπίδα προστασίας.
«Γροθιά τους η γροθιά μας»: Στις 13 Οκτώβρη το μήνυμα «απλώνεται» σ' όλη την πρωτεύουσα, ενώ οι εργάτριες διαδηλώνουν μαζί μ' άλλους εργάτες της Αθήνας, στην κινητοποίηση αλληλεγγύης που οργανώνει μεταξύ άλλων η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ και καταλήγει σε συναυλία έξω απ' το υπουργείο της εργοδοσίας. Στις 22 Οκτώβρη, δυο μέρες μετά, λυκειόπαιδα και γυμνασιόπαιδα παρατάνε τα θρανία, όπου τους μαθαίνουν πώς θα σκύβουν το κεφάλι στ' αυριανά αφεντικά τους και φτάνουν με πορεία έξω απ' το εργοστάσιο. «Εχει τύχει και στη μάνα μου...» ψελλίζει ένας μαθητής. Στις 20 του μήνα, στην πανελλαδική απεργία της ΟΕΚΙΔΕ, οι εργάτριες μπαίνουν μπροστάρηδες για την επιτυχία της. Το ίδιο και το Δεκέμβρη, στις εκλογές του κλαδικού τους συνδικάτου. Γιατί ξέρουν πως η ταξική πάλη πρέπει να δυναμώσει.
Δεκάδες οι γενικές συνελεύσεις. Οργανώνουν τη δράση τους. Με μπροστάρη το ταξικό τους συνδικάτο και την Ομοσπονδία τους |
Στις 14 Απρίλη οι εργάτριες αποχωρούν συντεταγμένα απ' το εργοστάσιο, όπως και μπήκαν. Εξοπλισμένες με πολύτιμη πείρα, υιοθετώντας το πλαίσιο του ταξικού τους συνδικάτου για την προστασία των ανέργων, συντονίζοντας τα βήματά τους με ολόκληρη την εργατική τάξη, δυναμώνοντας τη δύναμή τους μέσα από τον οργανωμένο αγώνα, μέσα απ' τα συνδικάτα, το ΠΑΜΕ.
Στην περιφρούρηση. Της κατάληψης, της απεργίας. Μαζί με τις οικογένειές τους, μαζί μ' άλλους εργάτες, ταξικά τους αδέλφια |
Οκτώβρης 2005: Μαθήματα ταξικής αντίστασης στους αυριανούς εργαζόμενους. «Εσείς μας μαθαίνετε ότι χαμένοι είναι μόνο οι αγώνες που δε γίνονται...» τους είχαν πει οι νέοι του ΠΑΜΕ |
Δεκέμβρης 2005, στις εκλογές του συνδικάτου. Ψήφος αντίστασης σ' όσους πετάνε τους εργάτες στο δρόμο. Η πείρα τις οπλίζει καθημερινά |
Γενάρης 2006: Πρεμιέρα αφιερωμένη στον ηρωικό αγώνα τους. Για τους εργαζόμενους - μέλη του θιάσου «Εκτός Σχεδίου» το θέατρο πρέπει να υπηρετεί τους ανθρώπους του μόχθου |
Οι εξελίξεις στη «Σεξ Φορμ» επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα απολυμένοι, άνεργοι και εργαζόμενοι να διεκδικήσουν την ουσιαστική προστασία όσων η κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική πέταξε και πετάει καθημερινά εκτός παραγωγής. Εκεί στοχεύουν και τα μέτρα που πρότεινε το ΚΚΕ πρόσφατα στη Βουλή (η σχετική πρόταση νόμου συζητιέται αύριο στην Ολομέλεια), απαιτώντας:
ΚΕΙΜΕΝΑ: Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ