ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Σταθερά ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια

Μαζική παράσταση στο υπουργείο Απασχόλησης την Τρίτη 8 του Αυγούστου και ώρα 10 το πρωί για το Ασφαλιστικό

Από την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στις 15 του Ιούνη, μέρα πανελλαδικής δράσης για το Ασφαλιστικό
Από την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στις 15 του Ιούνη, μέρα πανελλαδικής δράσης για το Ασφαλιστικό
Την αναγκαιότητα οι εργαζόμενοι να δώσουν δυναμική αγωνιστική απάντηση στη διαρκή και εντεινόμενη αντιασφαλιστική επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση της ΝΔ - όπως αυτή εκφράστηκε και στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Οικονομίας και Απασχόλησης - αναδεικνύουν με κοινή τους ανακοίνωση έντεκα ταξικά Συνδικάτα και Ομοσπονδίες και καλούν σε μαζική παράσταση για το Ασφαλιστικό στο υπουργείο Απασχόλησης την Τρίτη 8 του Αυγούστου 2006 και ώρα 10 π.μ.

Στην ανακοίνωση επισημαίνουν: «Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Προχωρά άμεσα στην υλοποίηση του νόμου 3029 του ΠΑΣΟΚ για την κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Οι υπουργοί προκλητικά δηλώνουν ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν ξανά όσα, με αποφάσεις των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τη συνενοχή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, έφαγαν οι κεφαλαιοκράτες από τα Ταμεία. Ενώ οι "σοφοί" - που όρισε η κυβέρνηση για να εξετάσει το Ασφαλιστικό - με επικεφαλής εκλεκτό του ΣΕΒ άρχισαν ήδη να προκαλούν με τις πρώτες τους δηλώσεις για τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση, για το ύψος των συντάξεων, για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά και άλλα».

Την ανακοίνωση υπογράφουν: Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, Ομοσπονδία Λογιστών, Ομοσπονδία Φαρμάκου, Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας Πειραιά και Περιχώρων, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», Συνδικάτο Φαρμάκου Αθήνας, Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Ν. Αττικής.

Υπενθυμίζουμε ότι στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης ανακοίνωσαν την ενεργοποίηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το Ασφαλιστικό, οριοθετώντας ταυτόχρονα την αντεργατική κατεύθυνση που θα έχει το έργο της και στο οποίο θα βασιστούν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου για να προχωρήσουν στις επόμενες αντιασφαλιστικές ανατροπές. Επικεφαλής της Επιτροπής τέθηκε ο Ν. Αναλυτής, πρόεδρος της ΟΚΕ και παλαιότερα στέλεχος του ΣΕΒ, ο οποίος σε δηλώσεις του έκανε σαφές ότι στο στόχαστρο μπαίνουν όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Ευθέως ο πρόεδρος της Επιτροπής αμφισβήτησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, το ύψος των συντάξεων - που έτσι και αλλιώς είναι εξευτελιστικές στη συντριπτική τους πλειοψηφία -, το καθεστώς των ΒΑΕ, το δικαίωμα ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων να βγαίνουν πριν τα 65 στη σύνταξη, κλπ. Επίσης, στην 11μελή Επιτροπή εκτός από τα στελέχη των δύο υπουργείων και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, συμμετέχουν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ και της ΠΑΣΕΓΕΣ, ενώ η σύνθεσή της παραμένει ανοιχτή.

ΛΑΡΚΟ
Ξεπούλημα στα μουλωχτά;

ΛΑΜΙΑ.- Τελικά τι γίνεται; Οδηγείται η ΛΑΡΚΟ καταμεσής καλοκαιριού στο ξεπούλημα στο μονοπωλιακό κεφάλαιο, που έτσι κι αλλιώς καραδοκεί για ν' αρπάξει το φιλέτο του σιδηρονικελίου (η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική εταιρία με δικά της μεταλλεία) στην Ευρώπη; Ετσι δείχνουν τα γεγονότα. Η κυβέρνηση της ΝΔ, το αρμόδιο υπουργείο (Ανάπτυξης) και η διορισμένη διοίκηση προωθούν κάτι τέτοιο στα μουλωχτά.

Οχι ότι και η συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ δε θέλει κάτι τέτοιο, αφού συμφωνεί «στην εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή» κάτι που προωθούσε όταν βρισκόταν στην κυβέρνηση. Στην ίδια γραμμή κινούνται και οι δύο παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, στα σωματεία της ΛΑΡΚΟ, στις πέντε περιοχές της χώρας που δραστηριοποιείται (Λάρυμνα, Φθιώτιδα, Ψαχνά Ευβοίας, Ν. Κόκκινο Βοιωτίας, Σέρβια Κοζάνης και κεντρικά γραφεία Αθηνών).

Πώς, λοιπόν, προωθεί το «μουλωχτό» ξεπούλημα στο μεγάλο (ντόπιο ή ξένο δεν έχει σημασία) κεφάλαιο η κυβέρνηση;

Σύμφωνα με την εισήγηση που έγινε στις 26/7/2006 στο ΔΣ της εταιρίας (και είναι στη διάθεση της εφημερίδας μας), διατυπώνεται πρόταση να συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, όπου θ' αποφασίσουν, με βάση το άρθρο 4 παρ. 3 του κώδ. Ν. 2190/1920 (όπως έχει τροποιηθεί και ισχύει σήμερα) τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου με συμψηφισμό (κάλυψη των συσσωρευμένων ζημιών προηγούμενων χρήσεων και την ταυτόχρονη αύξησή του (μετοχικού κεφαλαίου) με καταβολή μετρητών. Εδώ μπορεί να γίνει η «κομπίνα» και να περάσει, «εν μια νυκτί», η ΛΑΡΚΟ σε άλλα χέρια. Αυτό το αναφέρει η εισήγηση παρακάτω στο σημείο 3: «Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου»: Συγκεκριμενοποιώντας το λέει: «Λαμβάνοντας υπόψη, αφ' ενός ότι θα ακολουθήσει η ανωτέρω περιγραφόμενη διαδικασία της μείωσης αρχικά του μετοχικού κεφαλαίου και αφ' ετέρου ότι υπάρχει ενδεχόμενο (σ.σ. εδώ βρίσκεται το κρίσιμο σημείο) οι υφιστάμενοι μέτοχοι να μην ασκήσουν το δικαίωμα προτίμησης, προτείνεται η όποια αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου να γίνει με έκδοση νέων μετοχών».

Τι έχουμε σήμερα; Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της ΓΜΜΑΕ ΛΑΡΚΟ, το μετοχικό κεφάλαιο είναι: 163.817.113 ευρώ. Οι συσσωρευμένες ζημιές προηγούμενων χρήσεων ανέρχονται σε: 115.216.625 ευρώ.

Τις μετοχές κατέχουν: Εθνική Τράπεζα 2.033.343 μετοχές, συνολικής αξίας 59.678.617 ευρώ, ποσοστό 36,43%.

- Ελληνικό Δημόσιο: 1.869.689 μετοχές, αξίας 54.875.372 ευρώ, ποσοστό 33,50%.

- ΔΕΗ: 1.594.282 μετοχές, αξίας 46.792.176 ευρώ, ποσοστό 28,56% και

- ΔΕΚΑ: 84.189 μετοχές, αξίας 2.470.947 ευρώ, ποσοστό 1,51%.

Αν λοιπόν, οι υφιστάμενοι μέτοχοι δεν ασκήσουν το δικαίωμα προτίμησης, τότε οι μετοχές διατίθενται στην αγορά.

Στο μεταξύ μεθαύριο Δευτέρα στις 10 το πρωί στη Λάρυμνα τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ διοργανώνουν συνάντηση με τη διοίκηση της επιχείρησης στην οποία θα συμμετέχουν φορείς από τις περιοχές που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ και βουλευτές κομμάτων.


Γ. Π.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ
Απεργούν και τη Δευτέρα

Ολοκληρώθηκε χτες η δεύτερη κατά σειρά 48ωρη απεργία των εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα, οι οποίοι αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να ξεπουλήσει την Εμπορική στη γαλλική τράπεζα Κρεντίτ Αγκρικόλ, ολοκληρώνοντας το έγκλημα που είχε ξεκινήσει το 2000 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (είχε πουλήσει το πρώτο πακέτο μετοχών, βαφτίζοντας τους Γάλλους «στρατηγικό εταίρο» στην Εμπορική). Μια εξέλιξη που συνδέεται άμεσα με το χτύπημα των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με νέα 24ωρη απεργία την ερχόμενη Δευτέρα.

Οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να δώσουν αποφασιστική αγωνιστική απάντηση, να στείλουν ισχυρό μήνυμα - στους επίδοξους αγοραστές και σε όσους θέλουν να εφαρμόσουν την πολιτική των αναδιαρθρώσεων - ότι δεν παραιτούνται από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και διεκδικούν νέα.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν οι πιέσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να πουλήσουν τις μετοχές της Εμπορικής που διαθέτουν στη γαλλική Τράπεζα. Προχτές ματαιώθηκε η προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου Συντάξεων Προσωπικού της Τράπεζας της Ελλάδας με θέμα την πώληση των μετοχών της Εμπορικής. Ο λόγος της ματαίωσης ήταν η μη προσέλευση του εκπροσώπου του Συλλόγου Εργαζόμενων στην Τράπεζα στο ΔΣ του Ταμείου, κάτι που είναι αναγκαίο από το καταστατικό για το σχηματισμό απαρτίας. Η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας έστειλε εξώδικο προσκαλώντας τον εκπρόσωπο του Συλλόγου να συμμετέχει στη νέα συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου, μιλώντας για ευθύνες του Συλλόγου σε περίπτωση που δεν εξεταστεί το θέμα της πώλησης των μετοχών.

Σύσκεψη τραπεζοϋπαλλήλων

Σύσκεψη οργανώνει το ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα την Τρίτη 8 Αυγούστου και ώρα 4 μ.μ. στα γραφεία της ΟΤΟΕ (Σίνα και Βησσαρίωνος 9, 4ος όροφος) με τα παρακάτω θέματα: Εξαγορά Εμπορικής Τράπεζας, συγχώνευση Εθνοκάρτας στην Εθνική Τράπεζα, Κλαδική Σύμβαση Εργασίας, νέο αντισυνταγματικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ανατροπή του Ασφαλιστικού, εξελίξεις στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ