ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Καύσωνας τιμών

Με ρυθμό 3,8% κάλπαζε τον Ιούλη ο επίσημος πληθωρισμός ενώ πολύ μεγαλύτερες ήταν οι ανατιμήσεις στα είδη και υπηρεσίες πλατιάς κατανάλωσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα λαϊκά εισοδήματα

Ολοταχώς προς το 4% καλπάζει ο επίσημος πληθωρισμός, που γίνεται όλο και πιο απειλητικός για τα λαϊκά εισοδήματα, επειδή οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι φουσκώνουν ανεξέλεγκτα - ελέω «ελεύθερης αγοράς» - τις τιμές. Παράλληλα, «λάδι στη φωτιά του πληθωρισμού» ρίχνει και η κυβέρνηση, με τα φοροεισπρακτικά μέτρα που παίρνει κατά διαστήματα (αυξήσεις φόρων σε καύσιμα - τσιγάρα, τιμολόγια ΔΕΗ, κλπ.).

Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής, την οποία βιώνουν όλο και πιο δύσκολα οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, αποτυπώνονται και στα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα και μας πληροφορούν ότι ο πληθωρισμός τον Ιούλη του 2006 αυξανόταν με ρυθμό:

  • 3,8% (συγκριτικά με τον Ιούλη του 2005), ποσοστό που είναι από τα υψηλότερα των τελευταίων χρόνων, με εξαίρεση την αντίστοιχη περσινή περίοδο που έκλεισε στο 3,9%
  • 3,5% σε μέσα επίπεδα έναντι 3,2% που είχε σημειωθεί το προηγούμενο δωδεκάμηνο.

Το κύμα των ανεξέλεγκτων ανατιμήσεων πλήττει ιδιαίτερα τα λαϊκά εισοδήματα, καθώς οι αυξήσεις τιμών είναι πολύ μεγαλύτερες από τους μέσους όρους στα είδη και υπηρεσίες ευρείας λαϊκής κατανάλωσης. Σύμφωνα πάντα με την ΕΣΥΕ, ο μέσος όρος αύξησης τιμών στο τελευταίο δωδεκάμηνο (σύγκριση Ιούλη 2006 με Ιούλη 2005) έφτασε στο 5,8% για την ομάδα «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», έναντι αύξησης «μόνο» 0,7% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις σημειώθηκαν στο ελαιόλαδο (21,8%), στα νωπά φρούτα (10,2%), στα νωπά λαχανικά (13,9%), στις νωπές πατάτες (41,8%), στο κρέας (5%), στα ενοίκια των κατοικιών (4,5%), στις υπηρεσίες μεταφορών (7,6%), στη νοσοκομειακή περίθαλψη (5,1%), στο πετρέλαιο θέρμανσης (26,1%) και στις βενζίνες (13,8%).

Πρέπει βέβαια να λάβουμε υπόψη ότι τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για την πορεία των τιμών στην αγορά είναι κατά παράδοση υποεκτιμημένα και δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα, καθώς η ακρίβεια είναι σαφώς μεγαλύτερη. Καθώς οι συνεχείς, καθημερινές ανατιμήσεις έχουν γίνει μια φυσιολογική κατάσταση και κάνουν τη ζωή των εργαζομένων όλο και πιο αβίωτη, το αίτημα για έλεγχο των τιμών στην πηγή διαμόρφωσής τους αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την προστασία της λαϊκής οικογένειας από το βραχνά της ανεξέλεγκτης ακρίβειας.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Προετοιμάζονται γι' αγώνες!

Συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, χτες

Σε αγωνιστική συσπείρωση και πάλη ενάντια στα καταστροφικά μέτρα της ΚΑΠ της ΕΕ, που πιστά εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, (ΕΟΑΣΝΛ). Οπως τόνισαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι της ΕΟΑΣΝΛ - οι Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος, Χ. Αρχοντής, γραμματέας, Γ. Σακοράφας και Αντ. Αντωνιάδης, μέλη της διοίκησης - η κατάσταση για τη μικρομεσαία αγροτιά πάει από το κακό στο χειρότερο, καθώς τα προβλήματά της, ιδιαίτερα με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ της ΕΕ, οξύνονται και πολλαπλασιάζονται.

«Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα για ένα "καυτό" αγωνιστικό φθινόπωρο» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρ. Μαρούδας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα άμεσα αγροτικά προβλήματα, όπως αυτά των εξευτελιστικών τιμών των προϊόντων τους, που είναι μικρότερες και από το κόστος παραγωγής, - σιτηρά, βιομηχανικά ροδάκινα κι αχλάδια κ.ά. - της καθυστέρησης καταβολής αποζημιώσεων για καταστροφές καλλιεργειών από τις καιρικές συνθήκες και μια σειρά άλλα που «καίνε» τη μικρομεσαία αγροτιά.

Οσον αφορά στα συμπύρηνα ροδάκινα και τα βιομηχανικά αχλάδια, που βρίσκονται αυτό το διάστημα στο στάδιο της συγκομιδής, οι εκπρόσωποι της ΕΟΑΣΝΛ κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση, με τη στάση της, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι είναι στο πλευρό των μεγαλοβιομηχάνων μεταποιητών, αφήνοντάς τους να δρουν ασύδοτα σε βάρος των παραγωγών. Κατήγγειλαν, επίσης, την επαίσχυντη συμφωνία μεταξύ της Ενωσης Κονσερβοποιών και της Ενωσης Ομάδων Παραγωγών για τα συμπύρηνα ροδάκινα, που καταδικάζει τους παραγωγούς για δύο χρόνια να δίνουν τα προϊόντα τους με 23 λεπτά το κιλό, όταν το κόστος παραγωγής ξεπερνά τα 25 λεπτά. Και επανέλαβαν το αίτημα για την επαναφορά της τιμής ασφαλείας που να διασφαλίζει εισόδημα για τους ροδακινοπαραγωγούς ίσο με 1.000 ευρώ το στρέμμα και τους αχλαδοπαραγωγούς ίσο με 1.500 ευρώ το στρέμμα.

Οι εκπρόσωποι της ΕΟΑΣΝΛ τόνισαν ότι όλα τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς «πηγάζουν» από την πολιτική ξεκληρίσματος της ΕΕ και γι' αυτό ο αγώνας της πρέπει ν' ανοίξει το δρόμο ανατροπής της. Πρέπει τα αιτήματα των αγώνων που θ' αναπτυχθούν να «βάζουν το μαχαίρι στο κόκαλο ...στοχεύοντας στην ΚΑΠ της ΕΕ» επισήμανε ο Ρ. Μαρούδας, καλώντας τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες να κάνουν ένα βήμα μπροστά καταψηφίζοντας στις ερχόμενες τοπικές εκλογές τους συνδυασμούς της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ που εφαρμόζουν ή στηρίζουν πιστά την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Υπεξαιρέθηκαν 30 εκατ. ευρώ

Τριάντα εκατομμύρια ευρώ, φαίνεται ότι υπεξαίρεσε προϊστάμενος καταθέσεων της Τράπεζας Αττικής στο υποκατάστημα του Αιγάλεω, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η διοίκηση της τράπεζας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση - από εσωτερικό έλεγχο που έκανε η τράπεζα, μετά από έντονες διαμαρτυρίες καταθετών του συγκεκριμένου υποκαταστήματος - προκύπτει πως ο συγκεκριμένος υπάλληλος (έχει ...εξαφανιστεί), μετέφερε ποσά από τους λογαριασμούς πελατών, σε λογαριασμό φιλικού του προσώπου.

Σύμφωνα, πάντως, με νεότερη ανακοίνωση της Τράπεζας, εκτιμάται ότι η πιθανολογούμενη ζημιά από τις ατασθαλίες του υπαλλήλου της, δε θα ξεπεράσει τα 8 εκατ. ευρώ, αφού στο μεσοδιάστημα, και όσο διαρκούσαν οι έρευνες, δεσμεύτηκε ένα σημαντικό ποσό από τα χρήματα που είχαν υπεξαιρεθεί.

Επόπτες της ... ακρίβειας

Ξέρετε με ποιο τρόπο η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να αντιμετωπίσει το όργιο ακρίβειας και κερδοσκοπίας στην αγορά; Η σωστή απάντηση είναι, με τον ίδιο τρόπο που προσπαθούσαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, με το να είναι απλοί παρατηρητές της ακρίβειας. Κι αυτό γιατί με τους νόμους για την απελευθέρωση των τιμών και αγορών που θέσπισαν και ψήφισαν οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων, το μόνο που μπορούν να κάνουν όταν βρίσκονται στην κυβέρνηση για την «αντιμετώπιση της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας», είναι να παρατηρούν πώς και πόσο ανεβάζουν οι κεφαλαιοκράτες τις τιμές.

Ενδεικτικές από αυτή την άποψη είναι και μια σειρά από αποφάσεις, που έπαιρναν και συνεχίζουν να παίρνουν οι εκάστοτε κυβερνώντες, για να ρίχνουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων. Παρόμοιες είναι οι αποφάσεις που υπέγραψαν την περασμένη βδομάδα οι υπουργοί Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, και Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, με τις οποίες καλούν τους νομάρχες όλης της χώρας να συγκεντρώνουν σε καθημερινή βάση τις τιμές πώλησης αμόλυβδης βενζίνης και στη συνέχεια να ενημερώνουν - με καταστάσεις που θα στέλνουν στα υπουργεία αλλά και στα μέσα ενημέρωσης - για το πώς μεταβάλλονται από πρατήριο σε πρατήριο οι τιμές της βενζίνης.

Μόνο που η προστασία των καταναλωτών από εκείνους που κερδοσκοπούν - ελέω «ελεύθερης αγοράς» - με τις τιμές στις βενζίνες και άλλα είδη και υπηρεσίες, δε διασφαλίζεται ούτε με την καταγραφή των τιμών (όπως κάνει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ με τα υγρά καύσιμα) ούτε με τα «παρατηρητήρια τιμών» (που είχαν δημιουργηθεί από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ). Παρόμοια μέτρα - αν μπορεί κανείς να τα χαρακτηρίσει μέτρα - αποτελούν «στάχτη στα μάτια» των καταναλωτών από την κυβέρνηση της ΝΔ, που αρνείται να χτυπήσει το κακό στη ρίζα του, καθώς αυτό το «κακό» είναι συνέπεια της πολιτικής του «ελεύθερου ανταγωνισμού» και της «ελεύθερης αγοράς». Εγκλωβισμένη στα πλαίσια αυτής της πολιτικής η κυβέρνηση της ΝΔ - όπως έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - ούτε θέλει ούτε μπορεί να θίξει το «ιερό και όσιο δικαίωμα» των κεφαλαιοκρατών να αυξάνουν τα κέρδη και υπερκέρδη τους και με την επιβολή μονοπωλιακών τιμών ή των τιμών που διαμορφώνονται από τα διάφορα καρτέλ...


Λ. Τ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ