ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Ουσιαστική σύμπλευση με την κυβερνητική πολιτική

Πίσω από την εκτόξευση κατηγοριών προς την κυβέρνηση για «λανθασμένες πολιτικές», «ανικανότητα», «αδιαφορία» και «απραξία», επιχείρησε ο Γ. Παπανδρέου την προηγούμενη Κυριακή από τη Ζάκυνθο να κρύψει την πλήρη σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ με την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και την πολύτιμη βοήθεια που πρόσφερε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΝΔ για την προώθηση κάθε αντεργατικής «μεταρρύθμισης».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Παπανδρέου την ίδια στιγμή που ασκούσε... κριτική στην κυβέρνηση ότι με την πολιτική της «εξυπηρετεί τους λίγους», πρόβαλλε σαν «άλλο δρόμο» τις προτάσεις του κόμματος που πλήττουν τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξήρε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το Ασφαλιστικό με τις οποίες ουσιαστικά προτείνει την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τη μείωση των συντάξιμων αποδοχών και την κατάργηση πολλών κατηγοριών ΒΑΕ. Πρόβαλε επίσης τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία, που ταυτίζονται πλήρως με την κυβερνητική πολιτική για ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης.

Συγχρόνως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική, αποδίδοντας στην «απογραφή» τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Ο ίδιος άσκησε κριτική και στη «φοροεισπρακτική» πολιτική της κυβέρνησης και στους «φόρους σε είδη ευρείας κατανάλωσης» που επιβάλλει, ενώ... ανακάλυψε και την ακρίβεια, ξεχνώντας προφανώς ότι η ΝΔ ακολουθεί και συνεχίζει ακριβώς την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, «ξεζουμίζοντας» το λαϊκό εισόδημα και ενισχύοντας την κερδοσκοπία του μεγάλου κεφαλαίου. Βέβαια, την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ... υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό ότι το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος να «κατοχυρωθεί το εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης για κάθε Ελληνα και κάθε Ελληνίδα», δηλαδή να δοθεί ένα φιλάνθρωπο επίδομα στα πιο εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρότρυνε την κυβέρνηση να συνεχίσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας για να καλύψει το «έλλειμμα του κράτους», καλώντας την, όμως, να μην «πουλά σε τιμή ευκαιρίας». Η κυβέρνηση είπε είναι «αναξιόπιστη και επικίνδυνη» γιατί «πουλά φτηνά και αγοράζει ακριβά»...

Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τονίζοντας ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να δοθούν «εξουσίες, αρμοδιότητες και πόροι στην περιφέρεια, την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση». Δηλαδή να μεταφερθούν κρατικές αρμοδιότητες, όπως η Παιδεία και η Υγεία, στους δήμους και τις νομαρχίες, δίνοντάς τους, παράλληλα, το δικαίωμα να διευρύνουν τους φοροεισπρακτικούς τους μηχανισμούς.


ΔΗΚΚΙ
Περιοδεία στελεχών σε Αν. Μακεδονία - Θράκη

Περιοδεία στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, πραγματοποίησε πρόσφατα κλιμάκιο στελεχών και υποψηφίων του ΔΗΚΚΙ, στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Οπως τονίστηκε, η ενίσχυση των ψηφοδελτίων της πολιτικής συνεργασίας, αποτελεί επένδυση για το ριζοσπαστικό πόλο.

Το κλιμάκιο αποτελούνταν από τους Π. Μαντά, συντονιστή της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ, Γ. Μποτρότσο, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και υποψήφιο υπερνομάρχη Εβρου-Κομοτηνής, Κ. Μουλά, στέλεχος του κόμματος και υποψήφιο νομάρχη Θράκης καθώς και τον Γ. Παπαδόπουλο, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.

Σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη, ο Π. Μαντάς σημείωσε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Αποδεικνύεται πως η υποψηφιότητα της κ. Καραχασάν στην Ξάνθη, που παρουσιάστηκε σαν να "ήρθε από το πουθενά", δεν έχει καμιά σχέση με υπαρκτά κοινωνικά προβλήματα της περιοχής. Η κ. Καραχασάν - παρότι είναι λαλίστατη - αποφεύγει επιμελώς μέχρι τώρα να τοποθετηθεί στο κεφαλαιώδες θέμα της μη αλλαγής των συνόρων, που σχεδιάζει η Νέα Τάξη για την περιοχή».

Επιπλέον, έκανε εκτενή αναφορά στις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή: «Η επιχείρηση για τη λεγόμενη νέα Μέση Ανατολή αποτελεί ένα νέο πόλεμο των ΗΠΑ, με σκοπό να διευθετηθούν "ανοιχτές εκκρεμότητες" πριν από το μεγάλο χτύπημα στο Ιράν. Η αναγνώριση, για πρώτη φορά από την ΕΕ του "δικαιώματος αυτοάμυνας" στο κράτος - τρομοκράτη του Ισραήλ, υπογράφει τη συμφωνία ΗΠΑ-Βρυξελλών στα πλαίσια της Νέας Τάξης».

Από την πλευρά του ο Γ. Μποτρότσος, επισήμανε: «Με την καταγραφή στην κάλπη ενός ρεύματος καταδίκης της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, και την αποφασιστική ενίσχυση των ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση και η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, θα δοθεί η ανάσα προοπτικής που χρειάζεται, τόσο το λαϊκό κίνημα, όσο και η υπόθεση της ανάδειξης ενός ισχυρού ριζοσπαστικού πόλου στην κεντρική πολιτική σκηνή».

Τέλος, ο Κ. Μουλάς, ανέφερε ότι «η Περιφέρεια της χώρας και η Αγροτική Παραγωγή είναι τα μεγαλύτερα θύματα του νεοφιλελεύθερου δικομματισμού».


Παραμύθια της Χαλιμάς και άλλα τινά

Για αφωνία απέναντι στις επιλογές των ΗΠΑ κατηγόρησε ο Αλ. Αλαβάνος την Ευρωπαϊκή Ενωση. Προσφιλές στην ηγεσία του ΣΥΝ το παραμυθάκι για τις κακές ΗΠΑ και την καλή, αλλά αφελή, ΕΕ που παρασύρεται... Κάθε που διαμορφώνονται συνθήκες να αποκαλυφθεί στα πλατιά στα λαϊκά στρώματα ο ρόλος του ιμπεριαλισμού στο σύνολό του, ευρωενωσιακού και αμερικάνικου, σπεύδουν οι ευρωθιασώτες να προλάβουν το ανεπανόρθωτο. Γι' αυτούς είναι προτιμότερο να καταγραφεί η ιμπεριαλιστική ΕΕ στις λαϊκές συνειδήσεις σαν υπεύθυνη απραξίας παρά ως υπεύθυνη πράξεων στήριξης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Αλλωστε, όπως είπε ο Αλ. Αλαβάνος, οι κινητοποιήσεις του ΣΥΝ και του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, περιλαμβανομένων των αποστολών στο Λίβανο, στοχεύουν στο να διαφοροποιήσουν την ΕΕ από τις ΗΠΑ!!!

Ακόμα όμως και η αφωνία, όταν κατακρεουργούνται λαοί, συνιστά θέση υπέρ του επιτιθέμενου. Κι αυτή είναι η θέση της ΕΕ, πόσο μάλλον που κάθε άλλο παρά άφωνη είναι. Μιλάει με τη φωνή των ΗΠΑ, αποδεχόμενη πλήρως το σχέδιο για μια «νέα Μέση Ανατολή», «εκδημοκρατισμένη» κατά τα ιμπεριαλιστικά πρότυπα, που είναι και δικά της πρότυπα.

Ο Αλ. Αλαβάνος κατηγόρησε και την ελληνική κυβέρνηση γιατί δεν αξιοποίησε την ευκαιρία να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση της κρίσης και άρα να αποκτήσει συμμάχους ανάμεσα στις αραβικές και μουσουλμανικές κυβερνήσεις και τη στήριξή τους στις ελληνοτουρκικές διαφορές και στο ενδεχόμενο αναγνώρισης από ορισμένες χώρες της κατεχόμενης Κύπρου ως ανεξάρτητου κράτους! Μα η αντίληψη αυτή δε διαφοροποιείται στον πυρήνα της από την αντίληψη της κυβέρνησης. Το ζήτημα όμως δεν μπορεί να τίθεται στη βάση ανταλλαγμάτων και μπακαλίστικων προσθαφαιρέσεων, πόσα κερδίζουμε - πόσα χάνουμε. Οταν πρόκειται για λαούς που σφαγιάζονται, η στήριξη και αλληλεγγύη προς αυτούς, πρέπει να είναι ρητή, κατηγορηματική και ανεπιφύλακτη.

Τέλος, σημειώνουμε την εκπληκτική σε ταχύτητα μεταστροφή της άποψης του Αλ. Αλαβάνου για το ενδεχόμενο αποστολής ειρηνευτικής δύναμης στο Λίβανο. Την περασμένη Δευτέρα αποτελούσε αίτημά του και την Τετάρτη ανακάλυψε τον κίνδυνο να λειτουργήσει αυτή ως υποχείριο των ΗΠΑ. Καθυστερημένη συνειδητοποίηση του επεμβατικού και κατοχικού ρόλου που παίζουν τέτοιες δυνάμεις; `Η μήπως πολιτικός καιροσκοπισμός και χαμαιλεοντισμός; Η απάντηση είναι μάλλον αυτονόητη, δεδομένου ότι μόνο αφέλεια δεν μπορεί να προσάψει κανείς στην ηγεσία του ΣΥΝ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ