ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούλη 2006
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ Η ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με το λαό που αντιστέκεται

Από την αναχώρηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ
Από την αναχώρηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ
ΒΗΡΥΤΟΣ (της απεσταλμένης μας Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ).--

Αλλεπάλληλες ήταν οι συναντήσεις της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, χτες στη Λιβανέζικη πρωτεύουσα. Ενδιάμεσος σταθμός του ταξιδιού ήταν η Λάρνακα της Κύπρου, όπου την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, στην οποία συμμετέχει και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ, υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο ο Φάνης Χριστοδούλου, μέλος του ΠΓ και της γραμματείας του ΑΚΕΛ, καθώς και ο Αλέκος Χρήστου, γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής της Λάρνακας.

Στη Συρία

Στη συνέχεια, στο αεροδρόμιο της Δαμασκού την αντιπροσωπεία υποδέχτηκε εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΜΠΑΑΘ, ο γραμματέας του Συριακού Κομμουνιστικού Κόμματος Αμάρ Μπαγκντάς και ο πρώτος γραμματέας του ΚΚ Συρίας, Χάιν Λέμερ.

Στη συνέχεια και πριν αναχωρήσει από τη Δαμασκό για τη Βηρυτό οδικώς, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε σύντομη συνάντηση με τον Αμπντάλα Αλ Αχμαντ, αναπληρωτή πρόεδρο του κόμματος ΜΠΑΑΘ. Κατά τη συνάντηση αυτή ο Αλ Αχμαντ καταδίκασε τη βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση κατά του λιβανέζικου λαού και τόνισε ότι ανάλογη συμπεριφορά είχε προηγηθεί κατά του παλαιστινιακού λαού. Εξέφρασε την άποψη ότι η ισραηλινοί λειτουργούν σαν το καλό παιδί των ΗΠΑ στην περιοχή γι' αυτό και συνεχίζουν. Πρόσθεσε ότι η λιβανέζικη αντίσταση έχει δώσει και παλιότερα ένα σκληρό μάθημα στο Ισραήλ και το ίδιο πράττει και αυτή τη στιγμή, ενώ επισήμανε ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί ως πρόσχημα το θέμα των αιχμαλώτων στρατιωτών και έχει πάρει το «πράσινο φως» για να επιβάλει την εφαρμογή της απόφασης 1559 διά της βίας, μετά από την αποτυχία των ΗΠΑ και των σύμμαχών τους να εφαρμόσουν και να υπαγάγουν το Λίβανο στον έλεγχό τους χωρίς αντίσταση.

Από τη μεριά της, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι η ισραηλινή επίθεση είναι ένας κατακτητικός πόλεμος που σχετίζεται με το σχέδιο για την ευρεία Μέση Ανατολή, το οποίο προωθούν οι ισραηλινοί και οι ΗΠΑ. Τόνισε ότι το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ των απελευθερωτικών αγώνων των λαών και πως κάθε λαός μπορεί να επιλέγει να δώσει αυτή τη μάχη κατά του κατακτητή και με τον ένοπλο αγώνα κατά των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και του κατακτητή.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε επίσης ότι το ΚΚΕ στηρίζει την οποιαδήποτε μορφή λαϊκής αντίστασης, πιστεύοντας ότι με πόνο και με αίμα των λαών θα έρθουν καλύτερες ημέρες για αυτούς και ότι θα συνεχιστεί η καμπάνια του Κόμματος ενάντια στις απειλές κατά της Συρίας, του Ιράν, της ΛΔ Κορέας, της Κούβας κλπ. Αυτή τη στιγμή, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, η προσοχή στρέφεται στο να μην πέσουν οι λαοί στην παγίδα της επιβολής όρων του θύτη στο θύμα, όπως προσπαθεί να κάνει το Ισραήλ στο λιβανέζικο λαό, και δεσμεύτηκε να ενταθεί η αλληλεγγύη και συμπαράσταση στο λαό του Λιβάνου. Εξέφρασε επίσης την αντίθεση του Κόμματος στην ανάπτυξη διεθνούς δύναμης ή ΝΑΤΟικής στο νότιο Λίβανο, γιατί κάτι τέτοιο θα αποτελέσει άσκηση εκβιασμού στο λιβανέζικο λαό, ενώ τόνισε πως δε θα πρέπει να τη δεχτεί. Μετά το 1990 η εμπειρία έχει αποδείξει ότι η ανάπτυξη των κυανοκράνων και στα Βαλκάνια, λειτουργεί ενάντια στα συμφέροντα των λαών. Μοναδικό διαφορετικό παράδειγμα είναι αυτό της Κύπρου, και η πρόταση να συμμετάσχει σ' αυτή τη δύναμη η Τουρκία, προκαλεί. Μίλησε μάλιστα για την ΕΕ, λέγοντας ότι δεν έχει πάρει μια καθαρή στάση - όχι απαραίτητα γιατί δεν έχει τη δύναμη - αλλά οι ηγεσίες της ενδιαφέρονται περισσότερο για τη διανομή της περιοχής και γι' αυτό δε ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο. Η επίσκεψή μας, είπε, είναι συμβολική πράξη. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει με ηθική, υλική και πολιτική υποστήριξη.

Η επίσκεψη στο Λίβανο

Στη Βηρυτό η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚ Λιβάνου με επικεφαλής τον ΓΓ Χαλέντ Χαντάτα, ο οποίος είπε ότι δεν εκπλήσσεται από την επίσκεψη διότι το ΚΚΕ πάντα εκφράζει την αλληλεγγύη του. Τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν την ομαλή λειτουργία του Λιβάνου ως δημοκρατία και ως παράδειγμα για την περιοχή, γιατί αυτή η λειτουργία στρέφεται ενάντια στα σχέδιά τους για την ευρεία Μέση Ανατολή. Ηδη, η κυβέρνηση του Λιβάνου, παρά την αρχική διαφορετική της στάση, έχει ζητήσει αποχώρηση των ισραηλινών από τα κατεχόμενα αγροκτήματα Σεμπάα και την απελευθέρωση των κρατουμένων. Ο λιβανέζος κομμουνιστής κατήγγειλε ότι αυτό που συντελείται σήμερα στο Λίβανο είναι μια πραγματική καταστροφή, το 95% των λιβανέζων που έχουν πληγεί είναι άμαχοι, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 500, από αυτούς το 5% είναι παιδιά, ενώ παράλληλα έχουν καταστραφεί σπίτια, υποδομές κλπ. Ακόμα και σήμερα αν σταματήσει ο πόλεμος, ο Λίβανος θα πρέπει να ανοικοδομηθεί.

Ολη αυτή η κατάσταση έχει εντείνει την αντίσταση του λαού. Και αν συνεχιστούν οι επιθέσεις οι απώλειες, βέβαια, θα αυξηθούν, όπως θα αυξηθεί και ο κίνδυνος για ολόκληρη την περιοχή. Ο Χάλεντ Χαντάτα τόνισε ότι οι στόχοι του ΚΚ Λιβάνου είναι να αποκαλυφθεί στην παγκόσμια κοινή γνώμη η πραγματικότητα, μιας και υπάρχει διαστρέβλωσή της από το Ισραήλ. Και γι' αυτό θεωρεί πάρα πολύ σημαντική την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στη Βηρυτό. Πρόσθεσε μάλιστα πως πρέπει να αποφευχθεί διχόνοια και ο εμφύλιος πόλεμος, ενώ συμπλήρωσε ότι η ενότητα που έχει δείξει μέχρι τώρα ο λιβανέζικος λαός θα τον βοηθήσει και μετά τον πόλεμο. Σημείωσε ότι οι ευθύνες δε θα πρέπει να αποδίδονται μόνο στη «Χεζμπολάχ», και πως υπάρχουν αραβικές ηγεσίες που έχουν στηρίξει ανοιχτά τις ΗΠΑ. Ο Λιβανέζος κομμουνιστής τόνισε ότι το κόμμα του έχει αποφασίσει μαζί με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να βοηθήσει τους πρόσφυγες και ήδη το πράττει, διότι υπάρχουν 800.000 πρόσφυγες από το Νότιο Λίβανο. Επίσης, έχει δώσει εντολή στα μέλη του που βρίσκονται στο Νότιο Λίβανο να μετάσχουν στην αντίσταση και να υπερασπίσουν τα εδάφη του απέναντι στην ισραηλινή εισβολή. Και όσο εντείνεται η ισραηλινή επιθετικότητα τόσο θα εντείνεται και η αντίσταση του λιβανέζικου λαού.

«Κάθε λαός έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για το εσωτερικό της χώρας του»

Από τη μεριά της η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι «βρισκόμαστε εδώ για να μεταφέρουμε την αλληλεγγύη μας στην αντίσταση του Λιβανέζικου λαού. Ο ελληνικός λαός, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές του διαφορές και πεποιθήσεις δεν πιστεύει ότι η επίθεση των ισραηλινών γίνεται για λόγους αυτοάμυνας. Το Ισραήλ δρα βάσει σχεδίου, όχι μόνο δικού του σχεδίου, αλλά και με βάση του ευρύτερου για την ευρεία Μέση Ανατολή που έχει εκπονηθεί από τις ΗΠΑ και στο οποίο συμφωνεί και η ΕΕ». Επισήμανε πως «όταν γίνεται πόλεμος, δεν μπορεί κανείς να πατά σε δύο βάρκες. Επικρίνουμε όσους υποκριτές εμφανίζονται αυτή τη στιγμή με μια θέση να μοιράζουν ευθύνες ανάμεσα στο θύτη και το θύμα. Το Ισραήλ δεν έχει τη δύναμη να επιβάλει τους όρους του αλλά έχει στόχο και για αυτό επιτίθεται στρατιωτικά. Δε θα πρέπει να γίνονται εκβιασμοί σε βάρος του λιβανέζικου λαού». Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη μιας υποτιθέμενης ειρηνευτικής δύναμης τόνισε ότι «θα έρθει ουσιαστικά για να επιβάλει τους όρους του ισχυρού στο λιβανέζικο λαό».

«Εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας για τους αμάχους. Και μάλιστα ξέρουμε ότι ανάμεσά τους είναι και κομμουνιστές. Δεν είναι καινούριο ότι οι κομμουνιστές του Λιβάνου είναι πρωτοπόροι και σε αυτή τη μάχη». Καταλήγοντας επισήμανε ότι «γυρνώντας πίσω, δεσμευόμαστε ότι θα αυξήσουμε την αγωνιστικότητά μας για την έκφραση αλληλεγγύης προς το λιβανέζικο λαό, αλλά και για τη γνωστοποίηση των πραγματικών αιτιών του πολέμου και όχι μόνο την έκφραση μιας ανθρωπιστικής συμπαράστασης. Το πρώτο σύνθημά μας θα είναι ότι κάθε λαός έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για το εσωτερικό της χώρας του, για το ποια κυβέρνηση θέλει και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει σε αυτές τις αποφάσεις με κανέναν τρόπο».

Σημειώνεται ότι η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε περιοδεία σε δύο καταυλισμούς προσφύγων από το Νότιο Λίβανο (σε ένα σχολείο και σε ένα ανοιχτό κήπο), πραγματοποίησε συνάντηση με τετραμελή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία του κόμματος της Αμάλ, του οποίου ηγείται ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι. Επίσης, πραγματοποίησε συναντήσεις με τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας Σαλίμ Χος, με τον βουλευτή της «Χεζμπολάχ» Χάλεπ Αμπου Ζαϊνάμπ καθώς και με τον στρατηγό Αούλ, χριστιανό Μαρωνίτη και επικεφαλής του κόμματος Εθνικό Κίνημα Ελεύθερης Απόφασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ