ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούλη 2006
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΕΛΛΑΣ - ΗΜΑΘΙΑΣ
Στο έλεος των εμποροβιομηχάνων

Για άλλη μια χρονιά εκβιάζονται να παραδώσουν σε εξευτελιστικές τιμές την παραγωγή τους

Στο έλεος της ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων βρίσκονται, για μια ακόμη χρονιά, οι μικρομεσαίοι ροδακινοπαραγωγοί των νομών Πέλλας και Ημαθίας, που αναγκάζονται να παραδώσουν τα προϊόντα τους με τιμές ακόμη και κάτω από το κόστος παραγωγής.

Παρ' όλο που φέτος η παραγωγή είναι σημαντικά μειωμένη λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν, οι έμποροι - μεταποιητές προσφέρουν για τα συμπύρηνα ροδάκινα ουσιαστικά τις ίδιες εξευτελιστικές τιμές με πέρσι, δηλαδή 19 - 21 λεπτά το κιλό, όταν, σύμφωνα και με εκτιμήσεις των Διευθύνσεων Γεωργίας το κόστος παραγωγής είναι γύρω στα 25 λεπτά το κιλό. Για την ιστορία, αξίζει να αναφερθεί ότι πριν από μια τριετία η τιμή παραγωγού ήταν 45 λεπτά το κιλό, κάτι που επιβεβαιώνει ότι για τον ροδακινοπαραγωγό ισχύει το «κάθε πέρσι και καλύτερα».

Σημειώνεται ακόμη ότι από τα περσινά 19 λεπτά/ κιλό συν το ΛΑΕΚ (που για τον καλλιεργητή παρέμεινε αόρατο!), ο ροδακινοπαραγωγός πήρε τελικά στα χέρια του 13 - 15 λεπτά/κιλό!!! Αν τώρα σε όλη αυτή την κατάσταση προσθέσουμε και τις φετινές ζημιές από παγετό - χαλάζι, καθώς και τις απαράδεκτες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ σε ζημιές προηγούμενων ετών, αναδεικνύεται στις πραγματικές του διαστάσεις το σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, που αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας και της Ημαθίας.

Οι ΝΑΣ Πέλλας - Ημαθίας

Με ανακοινώσεις τους η ΝΑΣ Ημαθίας καθώς και η ΝΑΣ Πέλλας καλούν τους μικρομεσαίους ροδακινοπαραγωγούς να βγάλουν τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα και να καταδικάσουν στις ερχόμενες εκλογές την πολιτική της ΕΕ, που τους αφανίζει, καταψηφίζοντας τους υποψηφίους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και όσων τη στηρίζουν.

«Το εισόδημα των ροδακινοπαραγωγών συρρικνώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζεται "ευλαβικά" απ' όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, στοχεύοντας στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς», τονίζεται σε ανακοίνωση της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Ημαθίας. «Αυτές οι πολιτικές έχουν στρώσει και το έδαφος για την εξυπηρέτηση των εμποροβιομηχάνων της Ενωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας, που αποθρασυμένοι "δίνουν" τις ίδιες ουσιαστικά με πέρσι ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ για τα συμπύρηνα ροδάκινα».

Ακόμη, στην ανακοίνωση της ΝΑΣ Πέλλας αναφέρεται: «Ολα αυτά γίνονται με σοβαρές ευθύνες της υπό διάλυση ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ (μπορούν άραγε να μας πουν κάτι σχετικά οι τότε πανηγυρίζοντες τη σύστασή της για τη διασφάλιση - δήθεν - των τιμών και των συμφωνιών; ). Σοβαρή ευθύνη έχουν και οι Διοικήσεις Συν/σμών, Ενώσεων και Ομάδων Παραγωγών, που έχουν μετατραπεί σε όργανα εφαρμογής των αντιαγροτικών επιλογών των εκάστοτε κυβερνήσεων, από κοντά και οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων με την αγωνιστική απραξία τους (αυτός δεν είναι, άλλωστε, ο κύριος αγωνιστικός - συνδικαλιστικός τους ρόλος και λόγος ύπαρξής τους;) Είναι διεκδικητικά και συνδικαλιστικά παραδεκτό το "όριο διεκδίκησης" της Ενωσης Ομάδων Παραγωγών στα 28λεπτά/ κιλό;

Πρέπει, επιτέλους, η κυβέρνηση ν' αναλάβει τις ευθύνες της στη διαμόρφωση των Συμφωνιών και όχι να παριστάνει τον "Πόντιο Πιλάτο", στέλνοντας την κάθε μια από τις πάνω από 65 Ομάδες Παραγωγών μεμονωμένα να διαπραγματευτεί την τιμή των Συμπύρηνων!!!»

ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΡΟΔΟΠΗΣ
Τι θα γίνει με τ' απούλητα καπνά;

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Απούλητοι παραμένουν ακόμα 1.200 τόνοι καπνού στο νομό Ροδόπης, επειδή ο καπνέμπορας που έχει υπογράψει συμβόλαιο για την αγορά τους δεν τα έχει πάρει ακόμα, παρότι έχουν περάσει κοντά δύο μήνες από τη λήξη της εμπορικής περιόδου. Το πρόβλημα των αγροτών της Ροδόπης που έχουν απούλητα καπνά έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης.

Στην Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημειώνονται τα εξής: «Σε οικονομικό αδιέξοδο οδηγούνται οι καπνοπαραγωγοί 1.200 τόνων περίπου καπνού του Νομού Ροδόπης, οι οποίοι, αν και έχουν περάσει δύο περίπου μήνες από τη λήξη της εμπορικής περιόδου, δεν έχουν πουλήσει τα καπνά τους επειδή ο συγκεκριμένος έμπορας δεν εξασφάλισε την απαιτούμενη εγγυητική, με αποτέλεσμα να μην έχουν πάρει όχι μόνο την εμπορική τιμή του προϊόντος, αλλά και το υπόλοιπο της επιδότησης που συνδέεται άμεσα με την πώληση του προϊόντος».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Τι ενέργειες θα κάνει για να πουληθούν τα καπνά, καθώς και τι θα κάνει για να εισπράξουν άμεσα οι συγκεκριμένοι παραγωγοί το υπόλοιπο της προβλεπόμενης επιδότησης.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Αύξηση κερδών 201%!

Νέο άλμα σημείωσαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς στο φετινό εξάμηνο, τα οποία - σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της διοίκησης - ανήλθαν στο ποσό των 260,6 εκατ. ευρώ από περίπου 86,6 εκατ. το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 201% (υπερτριπλασιασμός) ή 174 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο!

Οι τοκογλυφικοί όροι, με τους οποίους εμπορεύονται το χρήμα οι τραπεζίτες, είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η κερδοφορία των τραπεζών ήταν και παραμένει προκλητικά υψηλή. Του λόγου το αληθές βεβαιώνεται και από το γεγονός ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς αυξήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2006 κατά 25,5% και ανήλθαν στα 321,1 εκατ. ευρώ, από 255,9 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2005.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ
Εκτός λειτουργίας 299 ΑΕΛΔΕ

Την απαγόρευση λειτουργίας 299 ΑΕΛΔΕ (πρόκειται για εταιρείες που ασχολούνται με το χρηματιστήριο και συγκεκριμένα με την αγοραπωλησία μετοχών πελατών τους) ενέκρινε χτες ομόφωνα το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επειδή «δεν υπέβαλαν αίτηση» για τη μετατροπή τους σε ΑΕΕΔ (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδυτικής Διαμεσολάβησης).

Επίσης, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε την επιβολή προστίμων:

  • 15.000 ευρώ στην εταιρεία ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΧΕ.
  • 7.500 ευρώ σε κάθε μια από τις εταιρείες: ΑΦΟΙ ΑΝΕΖΟΥΛΑΚΗ - ΦΙΕΡΑΤΕΞ και ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΛΑΜΨΑ ΑΕ.
  • 6.000 ευρώ στην εταιρεία ALSINCO ΑΕ.
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Τα «βρίσκουν» κυβέρνηση - «Κρεντί Αγκρικόλ»

Στην τελική ευθεία για την εκχώρηση της «Εμπορικής Τράπεζας» στη γαλλική «Κρεντί Αγκρικόλ» περνάει η κυβέρνηση. Μετά τη σχετική χτεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη με τη διοίκηση της γαλλικής τράπεζας, έγινε γνωστό ότι σήμερα το πρωί η γαλλική τράπεζα θα καταθέσει επίσημα στην Επίτροπο Κεφαλαιαγοράς νέα «βελτιωμένη προσφορά» πάνω από την αρχική στα 23,5 ευρώ ανά μετοχή. Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σχολίαζαν σχετικά πως «δεν υπάρχει ουσιαστική απόσταση ανάμεσα στη νέα προσφορά και τις προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου». Οι οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένονται στη συνεδρίαση της διυπουργικής Επιτροπής που προγραμματίζεται για τις αρχές της επόμενης βδομάδας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Υλοποίηση της «στρατηγικής της Λισαβόνας»

Τη «στρατηγική της Λισαβόνας» για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων καλούνται να εξειδικεύσουν τα υπουργεία και να υποβάλουν τις τελικές προτάσεις στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών μέχρι και τις 15 Σεπτέμβρη. Σχετική επιστολή απέστειλε στα μέλη της κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, σημειώνοντας πως το «εθνικό στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς 2007-2013» βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης. Το εν λόγω σχέδιο εντάσσεται στο «εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» που υποβλήθηκε και εγκρίθηκε από την ΕΕ το Δεκέμβρη του 2005.

Στην ίδια επιστολή, ο Γ. Αλογοσκούφης κάνει λόγο για «μια εκ νέου προσέγγιση του στρατηγικού προσανατολισμού της χώρας» και επισημαίνει πως η κυβέρνηση δεν εφησυχάζει και «δεν παρεκκλίνει στο ελάχιστο» από τους στόχους της. Δηλαδή τη συνέχιση - «επ' αόριστον» - της δημοσιονομικής πειθαρχίας και άρα της πολύμορφης και πολύπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ