ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούλη 2006
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Ψηφίστηκε η αντιδραστική τροπολογία

Καταψήφισε το ΚΚΕ. Ρεσιτάλ δημαγωγίας και αποπροσανατολισμού από το ΠΑΣΟΚ

Τις νομοθετικές προϋποθέσεις για περικοπή των Βαρέων και Ανθυγιεινών ενσήμων έθεσε χτες η κυβέρνηση καθώς οι βουλευτές της ψήφισαν την τροπολογία για «επανακατάρτιση» του καταλόγου δικαιούχων κλάδων, τη δημιουργία δηλαδή ενός νέου πετσοκομμένου κανονισμού που θα καθοριστεί με Προεδρικό Διάταγμα από την 1/1/2008. Την αντίθεσή του εξέφρασε το ΚΚΕ, καλώντας τους εργαζόμενους να αντισταθούν στην προσπάθεια της ΝΔ να περικόψει ασφαλιστικά δικαιώματα εφαρμόζοντας το νόμο 3029/02 του ΠΑΣΟΚ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Τάκης Τσιόγκας, απαίτησε «έστω την τελευταία στιγμή να αποσυρθεί όχι για τυπικούς λόγους, αλλά για την ουσία της τροπολογίας και γιατί έχει γίνει πλέον συνήθεια τέτοιες αντεργατικές τροπολογίες να τις φέρνετε κάθε φορά κι εσείς και η προηγούμενη κυβέρνηση στην "καρδιά" του καλοκαιριού». Και πρόσθεσε πως με τη νομοθετική ρύθμιση «πάτε να εφαρμόσετε το ν. 3029/02 που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και δεν πρόλαβε να τον υλοποιήσει στο σύνολό του. Ερχεστε εσείς λοιπόν τώρα να τον εφαρμόσετε πλήρως». «Στόχος είναι ο αποχαρακτηρισμός δεκάδων βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, είναι η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης» σημείωσε ο Τ. Τσιόγκας.

Αναφερόμενος στη θέση του ΚΚΕ είπε πως «όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθούν τα Βαρέα και Ανθυγιεινά, αλλά πρέπει να μπουν και νέοι κλάδοι» και παράλληλα «στα Βαρέα και Ανθυγιεινά πρέπει να βγαίνουν στη σύνταξη οι άνδρες στα 55 και οι γυναίκες στα 50». Επίσης σχολίασε την κυβερνητική επιχειρηματολογία περί εφαρμογής της τροπολογίας από 1/1/2008 ώστε να μην αφορά τους ήδη ασφαλισμένους, λέγοντας πως «προσπαθεί η κυβέρνηση να παραπλανήσει. Αυτή η τροπολογία αφορά και τους νέους, αλλά και τους παλιούς», αφού «ο εργοδότης πολύ απλά θα απολύσει τον παλιό που του στοιχίζει περισσότερα και θα πάρει τον καινούριο στην ίδια θέση που του στοιχίζει λιγότερα».

Ως... φιλεργατική ρύθμιση επιχείρησε να παρουσιάσει την τροπολογία ο υφυπουργός Εργασίας, Γεράσιμος Γιακουμάτος λέγοντας πως «με μεγάλη κοινωνική ευαισθησία, με μεγάλη και βαθιά δημοκρατική διάθεση φέρνουμε αυτό το άρθρο προς ψήφιση». Και δήλωσε υποκριτικά για «εργαζόμενους που δικαιούνται και πρέπει να μπουν στη νέα επανακατάρτιση του καταλόγου των Βαρέων και Ανθυγιεινών» οι οποίοι περιμένουν λύση στο πρόβλημα εδώ και 20 χρόνια. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ασκήθηκε κριτική για κομματική εκμετάλλευση των ΒΑΕ πλην όμως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Χ. Καστανίδης δεν μπόρεσε να αποκρύψει την ουσιαστική συμφωνία με τη λογική της ΝΔ. Οπως είπε, το ΠΑΣΟΚ δε διαφωνεί «με την ανάγκη να υπάρξει πράγματι ένας σύγχρονος προσδιορισμός των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Η διαφωνία την οποία εκφράζει, είναι για τον τρόπο με τον οποίο το κάνετε»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ