ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούλη 2006
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Νέα απεργία το Σάββατο και την Κυριακή

Από την τελευταία απεργιακή κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κέρκυρας
Από την τελευταία απεργιακή κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κέρκυρας
Στο μονόδρομο του αγώνα ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, συνεχίζουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας με απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλες μορφές πάλης σε δήμους και περιοχές του νησιού με πρωτοβουλία του ταξικού τους σωματείου και του ΠΑΜΕ.

Αυτή τη φορά τη σκυτάλη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων παίρνουν οι εργαζόμενοι των ξενοδοχείων στους δήμους Θιναλίων και Εσπερίων με 48ωρη απεργία το Σάββατο και την Κυριακή 29 και 30 Ιούλη.

Ηδη οι ταξικές δυνάμεις απευθύνουν το απεργιακό κάλεσμα στους εργαζόμενους των ξενοδοχείων των παραπάνω περιοχών, προκειμένου να δώσουν για άλλη μια φορά τη δική τους αγωνιστική - ταξική απάντηση στην ασυδοσία των μεγαλοξενοδόχων που θρέφει η αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η εντατικοποίηση της εργασίας, η έλλειψη προσωπικού, το κουτσούρεμα των μισθών αποτελούν ορισμένα απτά δείγματα της εργοδοτικής ασυδοσίας στο «ΡΟΔΑ ΜΠΙΤΣ», «ΤΖΕΛΙΝΑ» και «ΜΠΛΟΥ ΜΠΕΪ». Ενώ στο «ΜΠΕΪ ΜΠΙΤΣ» - το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες μεταβιβάζεται σε άλλον μεγαλοξενοδόχο - οφείλονται στους εργαζόμενους δεδουλευμένα δύο μηνών.


ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΟΥΛΙΑΣ ΣΤΑ ΠΛΟΙΑ
Παίρνουν την υπόθεση στα δικά τους χέρια

Πρόγραμμα κινητοποιήσεων ενάντια στην κραυγαλέα αυθαιρεσία των ακτοπλόων εφοπλιστών

Στην ακινητοποίηση των πλοίων, προχωρούν οι ναυτεργάτες (φωτ. από παλιότερη ανάλογη κινητοποίηση)
Στην ακινητοποίηση των πλοίων, προχωρούν οι ναυτεργάτες (φωτ. από παλιότερη ανάλογη κινητοποίηση)
Συμβολικές ακινητοποιήσεις ακτοπλοϊκών και πορθμειακών πλοίων και άλλες πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις ξεκινούν οι ναυτεργάτες, απαντώντας την ασυδοσία των εφοπλιστών, οι οποίοι πλήρως «απελευθερωμένοι» από την εφοπλιστόδουλη πολιτική των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, εκτός όλων των άλλων, θέτουν σε άμεσο κίνδυνο και την ασφάλεια της ζωής ναυτεργατών και επιβατών. Πρόκειται για απόφαση που πήρε χτες η πενταμελής επιτροπή που έχει συγκροτηθεί με πρωτοβουλία των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» στα πλαίσια της ΠΝΟ για τον έλεγχο της τήρησης των Συλλογικών Συμβάσεων και της υποτυπώδους ναυτεργατικής νομοθεσίας, στα ακτοπλοϊκά, τα επιβατηγά - μεσογειακά πλοία και τα πλοία που εκτελούν πορθμειακές γραμμές.

Σύμφωνα με την απόφαση, θα ακινητοποιούνται τα πλοία στα οποία διαπιστώθηκε, κατά τη διάρκεια των ελέγχων, ότι επικρατούν εξαντλητικά ωράρια εργασίας, οργανικές συνθέσεις που παραβιάζουν τη σχετική νομοθεσία ή δεν ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες των πλοίων, όπως είναι η παλαιότητά τους, παραβιάσεις στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και πολλές ακόμα αυθαιρεσίες των εφοπλιστών.

Στη σχετική επιστολή που εκδόθηκε χτες σχετικά με τις διαπιστώσεις της Επιτροπής Ελέγχου προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη, τις Λιμενικές Αρχές, την Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας, τονίζεται ότι «στο πρόγραμμα των δρομολογίων των πλοίων υπάρχει συστηματική παραβίαση των μέγιστων ωρών εργασίας όπως αυτές αναφέρονται στη ΔΣ (Διεθνή Σύμβαση) 180, ενώ δεν τηρείται ο αντίστοιχος χρόνος ανάπαυσης». Καταγγέλλεται ακόμα ότι «δε γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια επιβατών, πληρωμάτων και πλοίων» και ότι οι λιμενικές αρχές «τηρούν απαράδεκτη στάση, διότι ενώ διαπιστώνουν πράγματι την κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας (...) εντούτοις βεβαιώνουν παραβάσεις στις εταιρίες, επιτρέποντας τον απόπλου των πλοίων».

Ως ενδεικτικό παράδειγμα αναφέρεται το εξής γεγονός, που αποτελεί κανόνα σε όλα αυτά τα πλοία: «Σε μια διακοπή δρομολογίου 6 ωρών, οπότε εκεί εμφανίζεται ότι υπάρχει το υποχρεωτικό 6ωρο ανάπαυσης, αυτό το 6ωρο παραβιάζεται διότι δε λαμβάνεται υπ' όψιν ο χρόνος που απαιτείται μετά τον κατάπλου του πλοίου στον τερματικό λιμένα για την εκφόρτωση οχημάτων, τον καθαρισμό του πλοίου, τη συντήρηση και τυχόν επισκευή των μηχανών, την παραλαβή καυσίμων και κατά την επόμενη μέρα, την ώρα έγερσης του πληρώματος, για την παραλαβή επιβατών και τη φόρτωση οχημάτων τουλάχιστον 2 ώρες προ του απόπλου»!


ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Κόβει και ράβει ο εργολάβος της καθαριότητας

Υποχρεώνει τους εργαζόμενους σε μισθούς μικρότερους ακόμα και από τα ψίχουλα που προβλέπει η σύμβαση

Στο έλεος της ασυδοσίας και αυθαιρεσίας της εργοδοσίας βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Με εκβιαστικές απειλές για απόλυση εξωθούνται από την ιδιωτική εταιρεία «Γκιώνης - ΕΠΕ» στην οποία έχει εκχωρηθεί η ανάθεση καθαριότητας του νοσοκομείου, σε μισθούς χαμηλότερους σε σχέση με αυτούς που προβλέπονται στην υφιστάμενη σύμβαση.

Στο υπόμνημά του, το Σωματείο Καθαρισμού Προσωπικού Δημόσιων και Ιδιωτικών Κτιρίων Ιωαννίνων η «Ενότητα» επισημάνει ανάμεσα σε άλλα ότι ο ιδιώτης απασχολεί λιγότερο προσωπικό από τον αριθμό που είχε δεσμευτεί βάσει της διακήρυξης και της σύμβασης. Σημειώνεται ότι παραβιάζει απροκάλυπτα την εργοδοτική νομοθεσία και δεν καταβάλλει τις νόμιμες αμοιβές, υφαρπάζοντας την υπογραφή των εργαζομένων σε αποδείξεις με ποσά μεγαλύτερα από εκείνα που τελικά εισπράττουν. Οι μισθοί που καταβάλλονται στους εργαζόμενους είναι της τάξεως κατά 200 και 300 ευρώ χαμηλότεροι από τα προβλεπόμενα, με αποτέλεσμα να εντείνεται παραπέρα για τους εργαζόμενους τόσο το οικονομικό αδιέξοδο όσο και η ομηρία τους από την εργοδοσία.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το σωματείο, όσες φορές επιχειρήθηκε έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας και το ΙΚΑ, η εταιρεία ήταν περιέργως πληροφορημένη και ...σκόρπιζε τους εργαζόμενους.

Η τρομοκρατία και η μη καταβολή ακόμη και των προβλεπόμενων ελάχιστων μισθών, η μη κάλυψη των προβλεπόμενων βάσει της σύμβασης θέσεων εργασίας - που έχει σαν αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας και συντελεί παράλληλα στην υποβάθμιση της παροχής υπηρεσιών σε έναν ευαίσθητο τομέα όπως αυτόν της Υγείας - αποτελούν απτά αποτελέσματα της πολιτικής παραπέρα εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι το ξεπούλημα υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων στους ιδιώτες πάει χέρι χέρι με το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, με αποκλειστικό στόχο την κερδοφορία μιας χούφτας επιχειρηματιών που πλουτίζουν στις πλάτες ασθενών και εργαζομένων.


ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Αγωνιστικός συναγερμός από τις ταξικές δυνάμεις

Καταγγέλλουν τις αντεργατικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας με τις πλάτες της πλειοψηφίας στο σωματείο

Αγωνιστικό συναγερμό σημαίνει στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά η παράταξη της «Εργοστασιακής Επιτροπής» (ΕΕΝΣ), καλώντας τους να αντισταθούν στα αντεργατικά, αλλά και διαλυτικά, για το μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας, σχέδια της γερμανικής διοίκησης THYSSEN. Τους καλεί ταυτόχρονα να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα για τα επί χρόνια «έργα και τις ημέρες» των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, που φέρουν τεράστια ευθύνη για τη σημερινή εικόνα του ναυπηγείου και το χτύπημα εργασιακών κατακτήσεων των εργατοτεχνιτών και να συσπειρωθούν στην «Εργοστασιακή Επιτροπή», «τη μόνη παράταξη που σταθερά και αταλάντευτα ήταν και είναι πάντα στο πλευρό των εργαζομένων».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η αγωνιστική παράταξη στην ανακοίνωσή της, η γερμανική διοίκηση «μεθοδικά και σχεδιασμένα» προωθεί τον τεμαχισμό του ναυπηγείου, τη συρρίκνωση του προσωπικού, το παραπέρα χτύπημα των εργασιακών κατακτήσεων. Ηδη το τμήμα κατασκευής των τρένων έχει πάρει το δρόμο της «απόσχισης». Οι συμβασιούχοι απολύονται, δε γίνονται προσλήψεις εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Και όπως τονίζεται, κάποιες προσλήψεις που γίνονται τώρα, όπως και κάποιες αυξήσεις που «μοιράζονται κάτω από το τραπέζι» αποτελούν ενδείξεις για πρόωρες εκλογές για ανάδειξη νέας διοίκησης στο σωματείο και «η εργοδοσία θέλει να ξεπληρώσει τη στάση και τη δράση της πλειοψηφίας». «Το ίδιο παιχνίδι - τονίζεται - είχε παιχτεί και στις προηγούμενες εκλογές».

Η ΕΕΝΣ καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ, αλλά και να στείλουν συνολικό μήνυμα αντίστασης σε αυτή την πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, της οποίας έκφραση είναι και η ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων της χώρας με τα γνωστά δραματικά αποτελέσματα. Να αγωνιστούν για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, την επαναφορά του ναυπηγείου στον κρατικό έλεγχο, με προοπτική τον Δημόσιο Ενιαίο Φορέα Ναυπηγικής Βιομηχανίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ