ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούλη 2006
Σελ. /24
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ
Μπουρλότο από παράνομες δεξαμενές
  • Μέχρι αργά χτες το βράδυ οι επιπτώσεις από τη φωτιά στο εργοστάσιο εμπορίας διαλυτών ΧΥΜΑ ΑΕ παρέμεναν άγνωστες
  • Για 4 δεξαμενές είχαν εκδοθεί πλαστές άδειες

Ενα τεράστιο νέφος καπνού έχει απλωθεί από χτες στις 10.35 το πρωί στην ευρύτερη περιοχή του Λαυρίου μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε σε δεξαμενές του εργοστασίου εμπορίας διαλυτών «ΧΥΜΑ ΑΕ» (εβραϊκών συμφερόντων).

Οπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του «Ρ», πολλές από αυτές και μάλιστα οι μεγαλύτερες σε χωρητικότητα, λειτουργούσαν παράνομα! Και μάλιστα γι' αυτό το λόγο σχετική Ενορκη Διοικητική Εξέταση που διατάχθηκε από τη νομαρχία στις 4 Νοέμβρη του 2005, βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη...

Αυτό αποδεικνύεται από σχετικό δελτίο Τύπου της νομαρχίας Ανατολικής Αττικής με ημερομηνία 4.11.2005, στο οποίο αναφέρεται ότι διατάσσεται ΕΔΕ για «υπόθεση πλαστών αδειών (βιομηχανίας και πολεοδομίας) τις οποίες εμφάνισε η εταιρεία ΧΥΜΑ ΑΕ για τις εγκαταστάσεις διακίνησης χημικών προϊόντων στο Λαύριο». Και προσθέτει, μεταξύ άλλων: «Η επιδειχθείσα άδεια δεν εξεδόθη ποτέ από τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής. Η ημερομηνία έκδοσής της (2-7-2003) συμπίπτει με ημέρα Κυριακή, οπότε όλες οι δημόσιες υπηρεσίες αργούν».

Πρόκειται για Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Εκτασης που τουλάχιστον μέχρι αργά χτες το βράδυ, κανείς δε γνώριζε τις ακριβείς επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Οι συνολικά 42 δεξαμενές περιείχαν εύφλεκτα υλικά όπως ασετόν και «White Spirit» (νέφτι) και η «μάχη» των 180 πυροσβεστών με τα 51 οχήματα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Τη στιγμή που εκδηλώθηκε η φωτιά στο εργοστάσιο υπήρχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, 20 εργαζόμενοι που πρόλαβαν και έφυγαν πριν επεκταθεί η φωτιά. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται δίπλα σε εργοστάσιο της ΔΕΗ.

Η πόλη του Λαυρίου «πνίγεται» από το τοξικό νέφος.
Η πόλη του Λαυρίου «πνίγεται» από το τοξικό νέφος.
Μέχρι αργά χτες το βράδυ, είχαν καταστραφεί - σύμφωνα με εκτιμήσεις - περισσότερες από 20 δεξαμενές, ενώ εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής έλεγαν πως ενδέχεται η φωτιά να γίνει δυνατό να ελεγχθεί μόνο εάν «σκάσουν όλες οι δεξαμενές». Κι αυτό γιατί τα εύφλεκτα υλικά δυσκολεύουν την κατάσβεσή της.

Για την περιοχή του Λαυρίου, που «πνίγεται» από το τοξικό νέφος, έχουν δοθεί οδηγίες προς τους κατοίκους, ενώ εκκενώθηκαν προληπτικά τρεις κατασκηνώσεις στην περιοχή Πουνταζέζα (των υπουργείων Οικονομικών και Γεωργίας και μία ιδιωτική) που φιλοξενούσαν δεκάδες παιδιά. Από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας δόθηκαν οδηγίες για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Λαυρίου με υγειονομικό υλικό, που περιλαμβάνει 7.000 χειρουργικές μάσκες και 3.000 μάσκες αυξημένης κατακράτησης.

Μιλώντας στον «Ρ» ο Μελέτης Τζαφέρης Διευθυντής Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας για το εάν οι ουσίες που καίγονται είναι τοξικές ή όχι ανέφερε ότι φαίνεται πως οι ουσίες είναι αλκοόλες και όχι τοξικές και συμπλήρωσε πως οι μετρήσεις για το επίπεδο των ρύπων που έχουν εκλυθεί στην ατμόσφαιρα δείχνουν ότι βρίσκονται στα όρια του νέφους της Αθήνας.

Παράνομες δεξαμενές!

Το γεγονός ότι το ατύχημα χαρακτηρίζεται ως Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Εκτασης (ΒΑΜΕ), πρακτικά σημαίνει πως σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (SEVEZO 2) θα έπρεπε το σύστημα πυρόσβεσης να είναι σε θέση να προστατέψει τις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Ομως, αποδείχτηκε ανήμπορο να το κάνει. Και αυτό μπορεί να οφείλεται είτε σε ελλείψεις του συστήματος είτε σε λάθος ελέγχους σε αυτό. Σύμφωνα με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, πάντως, το σύστημα δούλεψε κανονικότατα.


Σύμφωνα με στοιχεία του «Ρ», οι τέσσερις από τις βασικές δεξαμενές του εργοστασίου ήταν παράνομες. Συγκεκριμένα, με παράνομη επέκταση τεσσάρων δεξαμενών λειτουργούσε το εργοστάσιο εμπορίας διαλυτών της εταιρείας ΧΥΜΑ ΑΕ.

Οπως δήλωσε στον «Ρ» ο Γιώργος Αργυριάδης, υποψήφιος δήμαρχος με τη «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση», η επιχείρηση είχε εγκαταστήσει παράνομα τέσσερις δεξαμενές χωρητικότητας 3.214,84 κυβικών μέτρων. Οι δεξαμενές δεν είχαν άδεια λειτουργίας όπως επίσης δεν υπήρχε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Να σημειώσουμε πως η συνολική χωρητικότητα των 45 δεξαμενών της επιχείρησης είναι 14.332,84 κυβικά μέτρα.

Ο Γιώργος Αργυριάδης θεωρεί «πολιτικά συνυπεύθυνο το δήμο του Λαυρίου». Οπως μας εξηγεί, η δημοτική αρχή αρνήθηκε να συζητήσει την αίτηση της «"Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης" και της "Ενωσης Φίλων Περιβάλλοντος Λαυρίου" για το θέμα, στις 11 Νοέμβρη του 2005». Ο δήμαρχος, Δημήτρης Λουκάς, που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, πρόβαλε ως απίστευτη δικαιολογία για να μη συζητηθεί το θέμα, το γεγονός πως δεν υπήρχε περιβαλλοντική μελέτη και άρα δεν υπήρχε αντικείμενο συζήτησης! Δεν απασχόλησε το δήμο καθόλου γιατί δεν έχει υποβληθεί περιβαλλοντική μελέτη, παρ' όλο που προχωρούσε σε επέκταση των δεξαμενών της!

Εξέδιδε πλαστές άδειες

Μετά από πιέσεις της «Ενωσης Φίλων Περιβάλλοντος Λαυρίου», η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, στις 4 Νοέμβρη του 2005, ζήτησε επείγουσα ΕΔΕ, αφού αποδείχτηκε πως η ΧΥΜΑ ΑΕ εμφάνισε πλαστές άδειες για τις εγκαταστάσεις διακίνησης χημικών προϊόντων στο Λαύριο. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο: Η «υποβληθείσα αίτηση της εταιρείας ΧΥΜΑ ΑΕ έχει χορηγηθεί η υπ' αρ. 442/2003 άδεια οικοδομής της Πολεοδομίας Μαρκοπούλου για την ανέγερση 4 κυλινδρικών δεξαμενών στην εγκατάσταση Λαυρίου, η οποία αποδείχτηκε και αυτή πλαστή αφού:

  • Φέρει στρογγυλή σφραγίδα με την ένδειξη «Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων» και όχι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής.
  • Φέρει τετράγωνη σφραγίδα θεώρησης με την ένδειξη «Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής - Διεύθυνση Πολεοδομίας Μαρκοπούλου», ενώ την ημερομηνία της έκδοσης ο ισχύων τίτλος της υπηρεσίας αυτής ήταν «Πολεοδομικό Γραφείο Μαρκοπούλου».
  • Φέρει θεώρηση από άτομο που ουδέποτε έχει υπηρετήσει στις υπηρεσίες Πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής.

Μάλιστα, διαπιστώθηκε πως η συγκεκριμένη άδεια οικοδομής αναφέρεται σε «Νέες διώροφες μονοκατοικίες με υπόγειο και δώμα» στη Βάρη Αττικής!

Ευτύχημα που δε χάθηκαν ζωές!

«Είναι πραγματικό ευτύχημα που δε χάθηκαν ζωές», υπογράμμισε στον «Ρ» ο υποψήφιος δήμαρχος και επισήμανε πως «στη Λαυρεωτική δεν υπάρχουν τα επαρκή προστατευτικά μέτρα στα εργοστάσια όπως υπάρχουν στο Θριάσιο Πεδίο». Εκτός αυτού, τόνισε, πως «το Κέντρο Υγείας δεν έχει ούτε τον απαραίτητο εξοπλισμό αλλά ούτε και αρμόδιο ιατρικό προσωπικό για τέτοιου είδους προβλήματα». Ο Γ. Αργυριάδης, γιατρός στο επάγγελμα, θεωρεί ότι «οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την καύση των χημικών αερίων είναι επικίνδυνες για την περιοχή. Τα αποτελέσματά τους θα φανούν αργότερα στις ευπαθείς ομάδες όπως σε άτομα με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα και παιδιά».

Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο που ανέφερε στον «Ρ» ο υποψήφιος δήμαρχος είναι πως δίπλα στη ΧΥΜΑ ΑΕ υπάρχει η πολυεθνική μονωτικών υλικών «Dow Chemicals» που έχει αγοράσει την «Union Carbids». Σε εργοστάσιο της τελευταίας στο Μομπάλ της Ινδίας είχε γίνει τεράστια έκρηξη το 1984 με θύματα 25.000 ανθρώπους και 550.000 πληγέντες και μέχρι σήμερα γεννιούνται παιδιά με προβλήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ