ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούλη 2006
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέες συγκρούσεις και αιματηρά αμερικανικά «λάθη»

Μετά από «δημοκρατική» επίθεση των κατακτητών στην Μπαακούμπα

Associated Press

Μετά από «δημοκρατική» επίθεση των κατακτητών στην Μπαακούμπα
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Παρά τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τα «έκτακτα μέτρα» που έχουν λάβει οι κατοχικές δυνάμεις, η κατάσταση στο Ιράκ παραμένει έκρυθμη με τις επιθέσεις κατά σιιτών ή σουνιτών πολιτών να διαδέχονται η μία την άλλη. Χτες, θέατρο σφοδρών συγκρούσεων έγινε, για άλλη μια φορά, η Μαχμουντίγια, νοτίως της Βαγδάτης, όπου ένοπλοι αποπειράθηκαν να επιτεθούν σε δύο σιιτικές συνοικίες. Από την ανταλλαγή πυρών, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, σκοτώθηκαν 11 ένοπλοι, 4 Ιρακινοί στρατιώτες και 3 αστυνομικοί. Στην ίδια πόλη, στα μέσα της βδομάδας, από επίθεση ενόπλων σε κεντρική αγορά σκοτώθηκαν τουλάχιστον 53 άμαχοι, στην πλειοψηφία τους σιίτες.

Την ίδια ώρα, κατοχικές αμερικανικές δυνάμεις αιματοκύλιζαν αμάχους στη Μπαακούμπα. Στη διάρκεια επιχείρησης, που όπως υποστηρίζουν οι Αμερικανοί, «στόχευε στη σύλληψη υπόπτων τρομοκρατών», έπληξαν με συντριπτική δύναμη πυρός μια γειτονιά της πόλης, με αποτέλεσμα να σκοτώσουν 2 άνδρες αμάχους, 2 γυναίκες και 1 παιδί. Οι κατοχικές εξηγήσεις δε φάνηκε να πείθουν τους εξοργισμένους κατοίκους, που προσπαθώντας να απομακρύνουν τις σορούς, τόνιζαν ότι «αν υπάρχει τρομοκρατία στον κόσμο, τότε σίγουρα πρόκειται για την αμερικανική τρομοκρατία».

Στη Βασόρα, οι βρετανικές κατοχικές δυνάμεις υποστήριξαν ότι έκαναν «σειρά συλλήψεων». Στη Βαγδάτη και στην Κχάλις στόχος βομβιστικών επιθέσεων έγιναν 2 τεμένη, με απολογισμό 2 νεκρούς και 4 τραυματίες. Επίσης, στη Βαγδάτη, κάτοικοι της σουνιτικής συνοικίας Αζαμίγια πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το κεντρικό τέμενος της περιοχής, ζητώντας να αντικατασταθούν οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας που σταθμεύουν στην περιοχή τους, καθώς, όπως έλεγαν, «θέτουν το ότι είναι σιίτες παραπάνω από το ότι είναι άνδρες των ιρακινών δυνάμεων». Τέλος, οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν το θάνατο ενός ακόμη πεζοναύτη, στην επαρχία Ανμπάρ, ανεβάζοντας σε 28 το συνολικό αριθμό των νεκρών Αμερικανών από τις αρχές του μήνα.

Διαμαρτυρίες συνηγόρων

Προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα καταθέσει ο Ιταλός συνήγορος του πρώην Ιρακινού αντιπροέδρου Ταρέκ Αζίζ, υποστηρίζοντας ότι ο πελάτης του, που έχει συλληφθεί από τον Μάρτη του 2003, και κατά συνέπεια βρίσκεται «υπό αμερικανική εποπτεία, αφού δεν υπήρχε τότε ιρακινή ηγεσία», υπόκειται σε διαρκείς παραβιάσεις των δικαιωμάτων του. Οπως τόνισε ο Αζίζ κρατείται σε μυστικό σημείο, δεν έχει δυνατότητα επικοινωνίας με την οικογένειά του, δεν μπορεί να συνομιλήσει μόνος του με δικηγόρο, και όλα αυτά ενώ δεν του έχουν ακόμη αποδοθεί κατηγορίες.

Την ίδια ώρα, οι συνήγοροι του Σαντάμ Χουσεΐν απηύθυναν νέα έκκληση προς τη «διεθνή κοινότητα» να εγγυηθεί μια «δίκαιη δίκη» στον πρώην Ιρακινό ηγέτη, ζητώντας, επίσης, να ληφθούν μέτρα για την υγεία του καθώς από τις 7 Ιούλη τόσο ο ίδιος όσο και 3 συγκατηγορούμενοί του βρίσκονται σε απεργία πείνας.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Σύνοδος Κορυφής της MERCOSUR

ΚΟΡΝΤΟΜΠΑ.--

Στην 30ή Σύνοδο Κορυφής της Κοινής Αγοράς του Νότου (MERCOSUR) που διεξάγεται από τις 18 Ιούλη στην Κόρντομπα της Αργεντινής συμμετείχαν οι χώρες - μέλη (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη και πρόσφατα η Βενεζουέλα) καθώς τα συνδεδεμένα κράτη (Βολιβία, Κολομβία, Χιλή Εκουαδόρ και Περού), ενώ αναμένονταν και αντιπροσωπείες από το Μεξικό και την Κούβα.

Η συνάντηση των Προέδρων των παραπάνω χωρών που άρχισε την Πέμπτη, με τιμητικό δείπνο που παραχώρησε ο Πρόεδρος της Αργεντινής, Νέστορ Κίρσνερ, προεδρεύων του MERCOSUR για το πρώτο εξάμηνο του 2006, και συνεχίστηκε με διαβουλεύσεις, είναι το κυριότερο σημείο αυτής της Συνόδου. Στην ομιλία που εκφώνησε στο τιμητικό δείπνο ο Πρόεδρος Κίρσνερ, τόνισε ότι «το MERCOSUR θα πρέπει να προσανατολιστεί στο να επιτευχθεί μια ανάπτυξη εφικτή και δίκαιη για όλα τα κράτη - μέλη, γεγονός που απαιτεί την αντιμετώπιση και επίλυση των διαφορών μεταξύ τους».

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, έφτασε στην πόλη το βράδυ της Πέμπτη και έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο με μεγάλο ενθουσιασμό, ενώ ο τοπικός Τύπος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τώρα αρχίζει η Σύνοδος».

Επίσης, ο τοπικός Τύπος χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική την πρόσφατη ένταξη της Βενεζουέλας στο MERCOSUR, λόγω του ιδιαίτερου βάρους που έχει αυτή η χώρα στον τομέα των καυσίμων και στην εισφορά της στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της υποπεριφερειακής συμφωνίας.

Στο μεταξύ, οι λαϊκές οργανώσεις της Κόρντομπα και οργανώσεις από όλες τις γωνιές της Αργεντινής και της υποηπείρου, που συμμετέχουν στη Σύνοδο των Λαών που διεξάγεται παράλληλα, γέμισαν τους τοίχους των δημόσιων κτιρίων με φωτογραφίες του Φιντέλ Κάστρο και των Προέδρων της Βενεζουέλας και Βολιβίας, Ούγκο Τσάβες και Εβο Μοράλες, αντίστοιχα.

Με το κλείσιμο της Συνόδου Κορυφής, ο Πρόεδρος της Αργεντινής, Νέστορ Κίρσνερ θα παραδώσει την Προεδρία στον Βραζιλιανό ομόλογό του Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, που θα διευθύνει τις εργασίες του MERCOSUR το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΣΙΑ.- Ενεργοποιήθηκε χτες ο αγωγός μεταφοράς πετρελαίου - μήκους περίπου 1.000 χιλιομέτρων - από την περιοχή του Καζαχστάν προς την Κίνα, και θα μεταφέρει περισσότερους από 20 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου ετησίως. Μέχρι τώρα, η μεταφορά πετρελαίου από τη Ρωσία και το Καζαχστάν προς την Κίνα γινόταν σιδηροδρομικώς.

ΠΑΡΙΣΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΑΔΡΙΤΗ.- Είκοσι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος 15 μηνών, βρήκαν το θάνατο στη Γαλλία, εξαιτίας του κύματος καύσωνα που πλήττει τη χώρα την τελευταία βδομάδα με θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 37 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, δύο θύματα από θερμοπληξία αναφέρθηκαν στην Ολλανδία και την Ισπανία, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο τα νοσοκομεία αντιμετώπισαν δεκάδες χιλιάδες περιστατικά.

ΠΕΚΙΝΟ.- Τουλάχιστον 482 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εδώ και μια βδομάδα στην Κίνα από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που έχει προκαλέσει η τροπική καταιγίδα «Μπίλις» και έχει πλήξει περισσότερα από 20 εκατομμύρια ανθρώπους στην κεντρική, τη νότια και ανατολική Κίνα, ενώ έχει προκαλέσει υλικές ζημιές 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πριν φτάσει στην Κίνα, η καταιγίδα είχε πλήξει τις Φιλιππίνες και την Ταϊβάν με τουλάχιστον 18 νεκρούς.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.- Την ελπίδα ότι θα ολοκληρωθούν άμεσα οι συνομιλίες για τη διευθέτηση του τελικού καθεστώτος του Κοσσόβου εξέφρασε ο επικεφαλής της σλοβενικής διπλωματίας Ντιμίτρι Ρούπελ, σημειώνοντας ότι η λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει τον όρο ανεξαρτησία, καθώς αυτό «ανταποκρίνεται στην κατάσταση στην περιοχή».

ΣΕΟΥΛ.- Εκατοντάδες άνθρωποι είναι νεκροί ή αγνοούμενοι, εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων της τελευταίας βδομάδας στη ΛΔ Κορέας, ενώ μεταδίδεται ότι δεκάδες χιλιάδες σπίτια και κτίρια έχουν καταστραφεί, πλημμυρίσει ή υποστεί ζημιές.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.- Κοινή στρατιωτική άσκηση Βουλγαρίας - Ρουμανίας - ΗΠΑ με την κωδική ονομασία «Αμεση Αντίδραση 06» διεξάγεται στην περιοχή Νόβο Σέλο της Βουλγαρίας υποτίθεται «για την εξοικείωση των στρατιωτικών δυνάμεων με σενάρια διεξαγωγής ειρηνευτικών επιχειρήσεων»...

ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.- Σκληρές συγκρούσεις ξέσπασαν χτες ανάμεσα σε οπλοφόρους και δυνάμεις του ΟΗΕ που βρίσκονται στην Αϊτή για να... επαναφέρουν την τάξη και σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες υπάρχουν 2-6 νεκροί.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.- Ο ηγέτης της Ενωσης των Ισλαμιστών Δικαστηρίων της Σομαλίας ζήτησε χτες από το λαό της χώρας να υπερασπιστεί τη χώρα ενάντια στα στρατεύματα της Αιθιοπίας που έχουν εισέλθει δύο μέρες τώρα στα σύνορα, κάτι που η κυβέρνηση της Αιθιοπίας αρνείται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ