ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούλη 2006
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Συνεργασία σε βάρος δικαιωμάτων και ελευθεριών

Γαλλικές δυνάμεις καταστολής σε δράση...
Γαλλικές δυνάμεις καταστολής σε δράση...
Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Β. Πολύδωρας και ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί υπέγραψαν χτες Κοινή Δήλωση, που έχει ως σκοπό την ενισχυμένη αστυνομική συνεργασία στον τομέα της Εσωτερικής Ασφάλειας. Και οι δύο στις δηλώσεις τους έκαναν λόγο για την... αναγκαιότητα της συμφωνίας, που μεταξύ άλλων προβλέπει τη συνεργασία σε τομείς τρομοκρατίας, οργανωμένου εγκλήματος, εμπορίας ναρκωτικών και ανθρώπων, λαθρομετανάστευση και διαχείριση εξωτερικών συνόρων.

Με βάση την Κοινή Δήλωση, οι δύο χώρες θα έχουν ακόμα πιο στενή συνεργασία σε βάρος των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων, καθώς με το... καλημέρα του κειμένου δίνεται το νόημα. Οι υπουργοί «συμφωνούν στο πλαίσιο της Σύμβασης Εφαρμογής των Συμφωνιών Σένγκεν στην ανταλλαγή πληροφοριών». Ως παράδειγμα, αναφέρεται η ενίσχυση της συνεργασίας με την ευκαιρία γεγονότων «ιδιαίτερα στον τομέα της διοργάνωσης μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων». Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφιβάλλει για τη συνεργασία των δύο κρατών σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα και την ανταλλαγή πληροφοριών σε όλους τους τομείς, όπως για συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και άλλες κινητοποιήσεις του λαϊκού κινήματος.

Και αυτή η Δήλωση ανήκει στις φανερές, τις «μυστικές» και τις... αναγκαστικές συμφωνίες που επιβάλλει η ΕΕ για συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων. «Οι δύο υπουργοί προτίθενται να αναπτύξουν στενή συνεργασία, στο πλαίσιο της ΕΕ, σύμφωνα με τα πλαίσια που έχουν θέσει τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια», ενώ η Ελλάδα αναλαμβάνει και περιφερειακό ρόλο στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ειδικότερα, τονίζεται πως «λαμβανομένης υπόψη της ιδιαίτερης θέσης της Ελλάδος στην περιοχή, οι δύο υπουργοί δεσμεύονται να λάβουν κοινές πρωτοβουλίες, για να επιτευχθεί η προσέγγιση των υπόλοιπων χωρών της Ευρώπης, και ειδικότερα των Βαλκανίων, με το χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης της ΕΕ».

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας όσον αφορά την Πολιτική Προστασία και ειδικότερα την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με τη χρησιμοποίηση κοινών μέσων αέρος, υπέγραψαν χτες ο υπουργός Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης Πρ. Παυλόπουλος και ο Ν. Σαρκοζί. Οι δύο υπουργοί, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, μετά τη συνάντηση που είχαν, συζήτησαν επίσης ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής και συμφώνησαν να συντονίζουν τους κανόνες που διέπουν αυτή την πολιτική σε κάθε μία από τις δύο χώρες. Την ερχόμενη μάλιστα βδομάδα ο Ν. Σαρκοζί - όπως ο ίδιος δήλωσε - θα στείλει επιστολή στον Πρ. Παυλόπουλο, η οποία θα περιέχει πρόταση συμφωνίας για συνεργασία πάνω σε αυτό το ζήτημα. «Διαπιστώσαμε την απόλυτη συμφωνία μας προς αυτή την κατεύθυνση συνεργασίας», τόνισε ο Γάλλος υπουργός.

Ο Πρ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά θα ήθελε στα ζητήματα πολιτικής προστασίας - και ειδικότερα στο ζήτημα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών - τη συμμετοχή όλων των χωρών της Μεσογείου. Για τη μεταναστευτική πολιτική τόνισε ότι «ήδη διαμορφώνονται κοινοί κανόνες στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά η όλη κίνηση πρέπει να πάει ακόμη πιο γρήγορα»...

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προκλητική παρουσία και δηλώσεις Ερντογάν

Την ύπαρξη «δύο κρατών» στο νησί πρέπει να αναγνωρίζει το νέο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού υποστήριξε ο Ρ.Τ. Ερντογάν, «αδιαφορώντας» αν θα λέγεται «σχέδιο Ανάν». Παράλληλα, προχώρησε σε μια προκλητική κίνηση συμμετέχοντας σε τελετή που έγινε λίγο έξω από την κατεχόμενη Κερύνεια, στο σημείο όπου στις 20 Ιούλη του 1974 άρχισε η απόβαση του τουρκικού στρατού για την εισβολή του στην Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά τη νέα διαδικασία που έχει ξεκινήσει στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ο Τούρκος πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον τουρκοκυπριακό τηλεοπτικό σταθμό «Μπαϊράκ» δήλωσε ότι «θα πρέπει να ικανοποιηθούν οι πλευρές στο θέμα της πολιτικής ισότητας». Ο κ. Ερντογάν απέκλεισε οποιαδήποτε πρόθεση αναγνώρισης δικαιωμάτων μειονότητας στους Τουρκοκύπριους, γιατί ο «λαός», όπως είπε, δεν είναι μειονότητα, αλλά έχει το «κράτος» του, το οποίο αναγνωρίζεται από την Τουρκία. Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν είπε ότι «δεν υφίσταται πλέον ως νομικό έγγραφο, γιατί απορρίφθηκε από μια από τις δύο πλευρές στην Κύπρο», αλλά είναι γνωστό ότι το υποστηρίζει επί της ουσίας.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού για «πολιτική ισότητα των δύο πλευρών», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής είπε ότι «υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στους όρους «κοινότητες» και «πλευρές». Οπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η τουρκική πλευρά και η τουρκοκυπριακή ηγεσία επιμένουν στην κατάργηση του όρου «κοινότητες» και στην αντικατάστασή του από τον όρο «πλευρές» με τη σημασία των οντοτήτων.

«Η αντίδρασή μας στη χρησιμοποίηση αυτού του όρου με αυτή τη σημασία, δεν είναι θέμα τυραννίας των λέξεων, αλλά θέμα πολιτικής αντίθεσης, σε μια προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να αναγάγει την τουρκοκυπριακή σε οντότητα, με δήθεν κρατικές ιδιότητες», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει αποδεχτεί την «πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων», αλλά ουδέποτε την «πολιτική ισότητα των δύο πλευρών».

ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ
Λογιστικά «παιγνίδια» αποπροσανατολισμού

Την Τρίτη θα συνέλθει κατά πάσα πιθανότητα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ), προκειμένου να αποφασίσει για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων της πενταετίας 2006 - 2010.

Να σημειωθεί ότι έχει ξεκινήσει ένα λογιστικό παιχνίδι γύρω από το ύψος των νέων εξοπλισμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Β. Μεϊμαράκης ανέφερε χτες ότι οι δαπάνες για εξοπλισμούς την πενταετία 2006 - 2010 θα φθάσουν τα 11,390 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 4 τρισ. δραχμές), ωστόσο από το ποσόν αυτό τα 8,400 δισεκατομμύρια ευρώ, θα δοθούν για χρέη προηγούμενων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ετσι, το ποσόν που μένει για νέους εξοπλισμούς είναι «μόνο» 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι άλλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσεχές ΚΥΣΕΑ δε θα αποφασίσει για εξοπλισμούς αξίας «μόνο» 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά το ποσόν αυτό θα αφορά απλά και μόνο την προκαταβολή που θα καταβληθεί την περίοδο 2006 - 2010 για τους νέους εξοπλισμούς. Κατά συνέπεια, η ατζέντα είναι ανοιχτή για αγορές πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που η αποπληρωμή τους θα μετακυλίεται στις επόμενες πενταετίες.

Συνολικά, οι εξοπλιστικές δαπάνες για τη δεκαετία 2006 - 2015, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, προβλέπεται να φθάσουν τα 27 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 9 τρισ. δραχμές), συμπεριλαμβανομένων στο ποσό αυτό και των 9,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που είναι τα χρέη για προηγούμενους εξοπλισμούς.

Πάντως, τα λογιστικά παιχνίδια της κυβέρνησης και ο δικομματικός καυγάς για διαδικαστικά ζητήματα, δεν μπορεί να συγκαλύψουν το ουσιαστικό πρόβλημα που συνδέεται με το χαρακτήρα των εξοπλισμών, οι οποίοι είναι μακριά από τις πραγματικές αμυντικές ανάγκες της χώρας και υπαγορεύονται από τις ΝΑΤΟικές προτεραιότητες για ευέλικτες και ταχυκίνητες δυνάμεις επιβολής της νέας τάξης.

Με τους εξοπλισμούς αυτούς υποθηκεύεται η χώρα και τίθεται υπό την ομηρία των πολυεθνικών εταιρειών του πολέμου, κυρίως αμερικανικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα για την πενταετία 2001 - 2005 είναι πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη στις εισαγωγές όπλων από τις ΗΠΑ και δέκατη στις εισαγωγές όπλων μεταξύ όλων των χωρών του κόσμου. Τα στοιχεία που αφορούν απόλυτους αριθμούς δαπανών, προέρχονται από την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στοκχόλμης για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό (SIPRI).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ