ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Νέο τσουνάμι με δεκάδες νεκρούς

Δυστυχία χωρίς τέλος για τους φτωχούς κατοίκους της Ινδονησίας

Associated Press

Δυστυχία χωρίς τέλος για τους φτωχούς κατοίκους της Ινδονησίας
ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Δεκάδες είναι οι νεκροί και οι αγνοούμενοι από το παλιρροϊκό κύμα που σάρωσε χτες τη νοτιοδυτική ακτή της Ιάβας της Ινδονησίας μετά τον υποθαλάσσιο σεισμό των 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά. Μέχρι χτες το βράδυ, ο αριθμός των νεκρών είχε ξεπεράσει τους 86 ανθρώπους, ενώ πάνω από 77 ήταν αγνοούμενοι. Σημειώνεται ότι προειδοποίηση για τσουνάμι εξέδωσαν χτες το βράδυ για τα νησιά Ανταμάν και Νικομπάρ και οι αρχές της Ινδίας.

Νωρίτερα είχε εκδοθεί προειδοποίηση από περιφερειακά πρακτορεία, τα οποία επισήμαναν τον κίνδυνο να προκληθεί τσουνάμι στην περιοχή, όμως οι κάτοικοι της περιοχής δεν ενημερώθηκαν μιας και το νησί δεν έχει προειδοποιητικό σύστημα για τσουνάμι. Οι πρώτες στιγμές του παλιρροϊκού κύματος προκάλεσαν πανικό στους κατοίκους και τους τουρίστες που βρίσκονται εκεί, βλέποντας μικρά ξενοδοχεία να εξαφανίζονται, ανθρώπους να τρέχουν προς τους λόφους και να σκαρφαλώνουν σε δέντρα, θυμίζοντας σκηνές από το τσουνάμι που άφησε πίσω του 230.000 νεκρούς και αγνοούμενους πριν από περίπου δύο χρόνια.

ΜΕΞΙΚΟ
Διαμαρτυρίες ενάντια στη νοθεία

Στη συνέχιση των διαμαρτυριών ενάντια στην εκλογική νοθεία κάλεσε ο υποψήφιος του λεγόμενου «αριστερού» συνασπισμού «Για το Καλό Ολων», Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, τους εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί την περασμένη Κυριακή στην κεντρική πλατεία της Πόλης του Μεξικού.

Εξήγησε μάλιστα ότι θα δημιουργηθεί μια «Λαϊκή Επιτροπή» που θα είναι υπεύθυνη για να καθορίσει το πότε και το πώς μια σειρά ενέργειες θα πραγματοποιηθούν, ενώ ζήτησε να αυξηθούν οι κατασκηνωτές που έχουν εγκατασταθεί έξω από τις 300 εκλογικές περιφέρειες της χώρας, όπου είναι συγκεντρωμένα τα ψηφοδέλτια των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στη χώρα την Κυριακή 2 Ιουλίου. Ο υποψήφιος του συνασπισμού «Για το Καλό Ολων» δήλωσε ότι αυτή τη βδομάδα θα αρχίσουν οι πρώτες διαμαρτυρίες και κάλεσε το λαό να πάρει μέρος σε μια νέα συγκέντρωση στις 30 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ έχει αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών που φέρουν τον επίσης υποψήφιο της αστικής τάξης Φελίπε Καλντερόν του «Κόμματος Εθνικής Δράσης» νικητή των εκλογών. Ο Ομπραδόρ έχει ζητήσει την εκ νέου καταμέτρηση των περίπου 40 εκατομμυρίων ψηφοδελτίων, έχει προσφύγει στο Ομοσπονδιακό Εκλογοδικείο, έχει παρουσιάσει αποδείξεις για τις παρατυπίες που υποστηρίζει πως έγιναν και έχει ανακοινώσει την επέκταση παραπέρα της καμπάνιας που έχει ξεκινήσει «ενάντια στην εκλογική νοθεία, για τη δημοκρατία».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.- Τουλάχιστον 156 είναι οι νεκροί και 126 οι αγνοούμενοι, ενώ δεκάδες χιλιάδες σπίτια έχουν καταστραφεί από τις τριήμερες πλημμύρες και κατολισθήσεις που έχουν πλήξει τέσσερις επαρχίες της νότιας Κίνας.

ΜΑΔΡΙΤΗ.- Ανθρώπινη αλυσίδα σχημάτισαν δεκάδες εργάτες του κρατικού ναυπηγείου «Astilleros de Sevilla», αφού πήδηξαν σε ποτάμι για να εμποδίσουν να αράξουν εμπορικά πλοία στο λιμάνι διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της κυβέρνησης να το ιδιωτικοποιήσει.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.- Ολλανδικό δικαστήριο έκρινε χτες ότι δεν μπορεί να απαγορεύσει τη λειτουργία του κόμματος παιδεραστών που ιδρύθηκε τον περασμένο Μάη θεωρώντας ότι «έχει το δικαίωμα να υπάρχει, όπως κάθε άλλο κόμμα», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση το 82% των Ολλανδών ζητά από την κυβέρνηση της χώρας να κάνει κάτι για να σταματήσει τη λειτουργία του νέου αυτού κόμματος.

ΒΟΜΒΑΗ.- Το ισχυρό στρατιωτικό εκρηκτικό RDX που χρησιμοποιούν οι ισλαμιστές μαχητές στο Κασμίρ ανακοίνωσαν χτες οι αρχές πως χρησιμοποιήθηκε στις πολύνεκρες εκρήξεις στον αστικό σιδηρόδρομο που σημειώθηκαν την περασμένη βδομάδα στη Βομβάη της Ινδίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 200 άνθρωποι και να τραυματιστούν εκατοντάδες.

ΑΓΚΥΡΑ.- Η Τουρκία ζήτησε από το Ιράκ και τις ΗΠΑ να τσακίσουν τους Κούρδους αντάρτες της Τουρκίας που βρίσκονται στο βόρειο Ιράκ και υπαινίχθηκε ότι αν δεν υπάρξει κάποια πρόοδος η Αγκυρα μπορεί να προχωρήσει σε μια διασυνοριακή επίθεση στο Ιράκ.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ατιμώρητοι οι δολοφόνοι

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Λίγες μέρες πριν από την τραγική επέτειο της 22 Ιούλη του 2005, όπου δολοφονήθηκε εν ψυχρώ ο 27χρονος Βραζιλιάνος Ζαν Τσαρλς ντε Μενέζες από βρετανικές αστυνομικές δυνάμεις επειδή τον θεώρησαν απλώς ...ύποπτο, η βρετανική Εισαγγελία ανακοίνωσε χτες ότι κανένας αστυνομικός δε θα διωχθεί προσωπικά για το θάνατό του.

Οπως έκρινε η Εισαγγελία, σημειώθηκαν «επιχειρησιακά σφάλματα» από την πλευρά της αστυνομίας και αποφάσισε να υπάρξουν συλλογικές διώξεις κατά της Σκότλαντ Γιαρντ, στο πλαίσιο της νομοθεσίας περί υγείας και ασφάλειας, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Στίβεν Ο' Ντόχερτι, ένας από τους υπεύθυνους του υπουργείου Δικαιοσύνης. Βάσει του νόμου αυτού, η αστυνομία «δε διασφάλισε την υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία του Ζαν Σαρλ ντε Μενέζες». Αφού εξέτασε η Εισαγγελία την υπόθεση, συμπέρανε ότι «δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις που θα επέτρεπαν τη μεμονωμένη απαγγελία κατηγοριών σε αστυνομικούς», σημείωσε ο Ο' Ντόχερτι, προσθέτοντας απροκάλυπτα πως οι δύο αστυνομικοί που τον πυροβόλησαν πίστευαν «ειλικρινά ότι ήταν καμικάζι (...) και γι' αυτό δεν μπορούμε να τους ασκήσουμε ποινική δίωξη για φόνο»...

Οπως ήταν φυσικό, την απόφαση αυτή καταδίκασε αμέσως η οικογένειά του και επισήμανε ότι η απόφαση της Εισαγγελίας για συλλογική δίωξη της βρετανικής αστυνομίας στο πλαίσιο του νόμου περί υγείας και ασφάλειας «δεν έχει καμία ουσία».

ΓΟΥΙΝΕΑ
Σύνοδος των πορτογαλόφωνων χωρών

ΜΠΙΣΑΟ.-

Ολοκληρώθηκε χτες η 6η Πολιτειακή Σύνοδος των Πορτογαλόφωνων Χωρών (CPSC) στην πρωτεύουσα της Γουινέας Μπισάο με τη συμμετοχή των Προέδρων της Πορτογαλίας, της Αγκόλας, της Μοζαμβίκης, του Πράσινου Ακρωτηρίου, του Σάο Τόμε και Πρίνσιπε και της Γουινέας Μπισάο, οι οποίοι και συμφώνησαν στην παραπέρα ολοκλήρωση και συνεργασία.

Η συγκεκριμένη Σύνοδος, μια οργάνωση που δημιουργήθηκε στις 17 Ιούλη του 1996, είχε ξεκινήσει στις 13 Ιούλη και ολοκλήρωσε τις εργασίες της με την υιοθέτηση της τελικής διακήρυξης και μιας σειράς αποφάσεων για συνεργασία μεταξύ των χωρών του «CPSC». Μεταξύ των βασικών ζητημάτων που κατέληξαν ήταν και η καθολική συνεργασία ανάμεσα στις χώρες της CPSC και την ενίσχυση των λειτουργικών ικανοτήτων της Εκτελεστικής Γραμματείας, καθώς και την κινητοποίηση για την απόκτηση οικονομικών πηγών.

Σημειώνεται ότι από τη Σύνοδο έλειπαν οι Πρόεδροι της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες και του Τιμόρ Λέστε Κανάνα Γκουσμάο, επειδή ο πρώτος έπαιρνε μέρος στη Σύνοδο του «G8» στην Αγία Πετρούπολη και ο δεύτερος εξαιτίας της πολιτικής κρίσης στη χώρα του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ