ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΔΝ - ΚΝΕ
Πλατιά δράση ενάντια στην ισραηλινή επίθεση και κατοχή

Σε κινητοποίηση την Πέμπτη 20 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στο Πολεμικό Μουσείο, καλεί η ΚΝΕ

H Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ), με ανακοίνωση του Συντονιστικού Συμβουλίου της, καλεί όλα τα μέλη της και τις φιλικές οργανώσεις «να οργανώσουν πλατιά δράση στο πλευρό του παλαιστινιακού και του λιβανέζικου λαού ενάντια στην ισραηλινή κατοχή».

Ηδη η ΚΝΕ ανταποκρίνεται στην έκκληση της ΠΟΔΝ και προγραμματίζει κινητοποίηση, την Πέμπτη 20 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στο Πολεμικό Μουσείο. «Να σταματήσει το ιμπεριαλιστικό έγκλημα σε βάρος του παλαιστινιακού και του λιβανέζικου λαού!», απαιτεί η ΚΝΕ, που καλεί την ελληνική νεολαία να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη της, συμμετέχοντας μαζικά στη συγκέντρωση και στην πορεία προς την αμερικάνικη και την ισραηλινή πρεσβεία. Στο σχετικό κάλεσμα προσθέτει: «Την ίδια ώρα που ΗΠΑ και ΕΕ παρέχουν ουσιαστική στήριξη στο έγκλημα, μιλούν για "δικαίωμα αυτοάμυνας" του Ισραήλ. Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, η κυβέρνηση ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ψελλίζουν υποκριτικές ευχές για "αυτοσυγκράτηση των αντιμαχομένων" και "αποφυγή της δυσανάλογης χρήσης βίας"».

«Δεν μπορείς να εξισώνεις το θύτη και το θύμα, δεν μπορείς να βάζεις στο ίδιο τσουβάλι την εγκληματική κρατική τρομοκρατία του Ισραήλ με την αντίσταση των λαών της Μέσης Ανατολής, που παλεύουν για το αυτονόητο: Μια ελεύθερη πατρίδα, ένα ανεξάρτητο κράτος χωρίς ιμπεριαλιστικούς στρατούς κατοχής», υπογραμμίζει η ΚΝΕ.

Αντίστοιχα η ΠΟΔΝ σημειώνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της: «Οι πρόσφατες επιθέσεις των ισραηλινών στρατευμάτων φανερώνουν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν την κατοχή των αραβικών εδαφών και την άρνησή τους να υιοθετήσουν τις αποφάσεις του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή».

Η ΠΟΔΝ απαιτεί «την άμεση αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής απ' όλα τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη και την άμεση απελευθέρωση όλων των Αράβων κρατουμένων, με σεβασμό στην ανεξαρτησία του παλαιστινιακού κράτους με την Α. Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και με σεβασμό και εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου».

ΡΩΣΙΑ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ «G8»
Στη σκιά των αντιθέσεων

Κοινό μέτωπο απέναντι στους λαούς και «παζάρια» για την άμβλυνση των διαφορών

Με την έγκριση 12 συνολικά ντοκουμέντων ολοκληρώθηκαν οι εργασίες των 8 ισχυρότερων καπιταλιστικών χωρών στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, υπογράφηκαν τα εξής ντοκουμέντα:

«Παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια», «Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα», «Η πάλη με τις μεταδοτικές ασθένειες», «Εμπόριο», «Η πάλη με την πνευματική πειρατεία», «Η πάλη με τη διαφθορά στο ανώτατο επίπεδο», «Για την Αφρική», «Διακήρυξη για τον αγώνα με την τρομοκρατία», «Ανακοίνωση για την ενίσχυση του προγράμματος του ΟΗΕ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», «Διακήρυξη για τη συνεργασία και τις μελλοντικές δράσεις για τη σταθεροποίηση και την αποκατάσταση», «Δήλωση για τα ζητήματα της μη διάδοσης (των πυρηνικών)», «Μέση Ανατολή». Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσαν τις κοινές πρωτοβουλίες τους που περιγράφονται στην εισήγηση «Για την παγκόσμια συνεργασία των "G8"».

Οπωσδήποτε την ημερήσια διάταξη των εργασιών επισκίασαν τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, που υποχρέωσαν τους «G8» να εκδώσουν κοινή ανακοίνωση σχετικά με την εμπόλεμη κατάσταση, αλλά και αποτέλεσαν μια ακόμη έκφραση των «παζαριών», που έγιναν για να ξεπεραστούν, έστω προσωρινά, οι αντιθέσεις τους. Στο περιθώριο της συνάντησης σοβαρά ζητήματα που απασχόλησαν ήταν η ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ, η στάση απέναντι στο Ιράν και τη ΛΔ της Κορέας καθώς κι η παγκόσμια αγορά ατομική ενέργειας.

Η ανακοίνωση για τη Μέση Ανατολή

Σοβαρές δυσκολίες συνάντησαν οι «G8» κατά την προσπάθεια διατύπωσης της ανακοίνωσης για τη Μέση Ανατολή. Χρειάστηκε οι ηγέτες των Ρωσίας και Βρετανίας να πραγματοποιήσουν ειδική, μη προγραμματισμένη συνάντηση, για να διατυπώσουν ένα συμβιβαστικό κείμενο, προς έγκριση από τους «G8». Τελικά το κείμενο, όπως αυτό διαμορφώθηκε, επιρρίπτει τις ευθύνες για την τρέχουσα κρίση στους «εξτρεμιστές», εκφράζει την ανησυχία του για την όξυνση της κατάστασης, αναγνωρίζει στο Ισραήλ το δικαίωμα της άμυνας, ανοίγει το δρόμο για την αποστολή, μέσω του ΟΗΕ, πολυεθνικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ, με στόχο να συμμορφωθεί ο Λίβανος με τις αποφάσεις 1559 και 1680 του ΣΑ του ΟΗΕ (αφοπλισμός των ένοπλων ομάδων, που δεν εντάσσονται στις επίσημες ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου), ενώ ασκεί και πιέσεις προς την Παλαιστινιακή πλευρά, αναδιατυπώνοντας την πολιτική «γραμμή» που προβάλλει και το Ισραήλ, το οποίο καλείται απλώς να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση» και να συνυπολογίζει τις «στρατηγικές και ανθρωπιστικές συνέπειες των ενεργειών του».

Οπως έγινε γνωστό από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά το τέλος των εργασιών ο Β. Πούτιν, στο κείμενο, παρ' όλα αυτά που αναφέραμε παραπάνω, υπήρξαν και σοβαροί συμβιβασμοί. Η Ρωσία επέμενε να μην αναφέρονται στο κείμενο ως «υποστηρικτές» των «εξτρεμιστών» η Συρία και το Ιράν, κάτι που βέβαια επιδίωκαν οι υπόλοιποι του «G8». Είναι σαφές, πως μια τέτοια αναφορά θα μπορούσε να αποτελέσει τη «βάση» για την όξυνση της επίθεσης και σε βάρος αυτών των χωρών, τόσο από μεριάς του Ισραήλ, όσο κι από την πλευρά των ΗΠΑ. Ο Β. Πούτιν, προσπαθώντας να εξηγήσει στους δημοσιογράφους, κυρίως από τις αραβικές χώρες, τη στάση της Ρωσίας, σημείωσε: «Εάν δεν ήταν η θέση της Ρωσίας, θα έβγαινε μια άλλη ανακοίνωση, που μου φαίνεται ότι δε θα ήταν τόσο ισορροπημένη, όπως τώρα. Γιατί εάν κατηγορούσαμε απριόρι κάποια κράτη για τρομοκρατία, τότε απλώς θα κόβαμε τις πιθανές επαφές με αυτά τα κράτη».

Οπως επίσης φάνηκε από την ίδια συνέντευξη Τύπου του Ρώσου Προέδρου, για να γίνει αυτή η «υποχώρηση» από τους υπόλοιπους της λέσχης του «G8», η Ρωσία παραιτήθηκε από κάθε αναφορά για τις ευθύνες που έχει το Ισραήλ για τη σημερινή κατάσταση. Ευθύνες στις οποίες είχε αναφερθεί το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ.

Αμφίσημη η ερμηνεία των ντοκουμέντων

Εννοείται πως τα ντοκουμέντα που υπογράφονται στις συναντήσεις των «G8» έχουν χαρακτήρα «καλής πρόθεσης», δηλαδή δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα και δεν είναι προς άμεση εφαρμογή. Την ίδια ώρα όμως λειτουργούν και ως «πυξίδα» για τις προσεχείς εξελίξεις. Ετσι, σε μια μερίδα από αυτά, όπως, αυτά για την «Εκπαίδευση», ή την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», είναι σαφέστατη η «κοινή πλεύση» των «G8» ενάντια στους λαούς, ενάντια στα λαϊκά κινήματα. Σε άλλα πάλι είναι φανερή η προσπάθεια να «γεφυρωθούν» διαφορές, να διατυπωθούν μέτρα άμβλυνσης των αντιθέσεών τους, όπως στο ζήτημα της «παγκόσμιας ενεργειακής ασφάλειας», όπου ανάμεσα στα μέτρα που προτείνονται είναι η αμοιβαία «διείσδυση» των επιχειρήσεων στις ενεργειακές υποδομές των χωρών, που αναπτύσσουν συνεργασία στον τομέα της ενέργειας. Επίσης, πολλές από αυτές τις «κοινές» διακηρύξεις μπορούν στο μέλλον να αποτελέσουν νέο πεδίο αντιπαράθεσης. Ετσι π.χ. η κοινή διαπίστωση της ανάγκης «φύλαξης» των υποδομών της ενέργειας (εγκαταστάσεις, αγωγοί κλπ.) αφήνει πολλά σενάρια για το από ποιον θα γίνεται αυτή η «φύλαξη», τη στιγμή που το ΝΑΤΟ επεξεργάζεται τέτοια σενάρια, που έχουν προκαλέσει την αντίθεση της Ρωσίας.

ΠΟΕ - Ατομική ενέργεια

Στην κοινή ανακοίνωση των Προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ αφήνεται να εννοηθεί ότι στο άμεσο μέλλον οι ΗΠΑ θα «ανοίξουν» αυτήν τη μεγάλη αγορά για τις ρωσικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της επεξεργασίας των πυρηνικών αποβλήτων και του εμπλουτισμού του ουρανίου για ειρηνικούς σκοπούς.

Από την άλλη, οι Ρωσο - αμερικανικές συνομιλίες για την άρση των αμερικανικών εμποδίων στο ζήτημα της ένταξης της Ρωσίας στον ΠΟΕ, οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, όταν οι ΗΠΑ έθεσαν νέα ζητήματα που αφορούσαν στην εισαγωγή στη Ρωσία του αμερικανικού κατεψυγμένου βοδινού και χοιρινού κρέατος. Οι Ρώσοι διαπραγματευτές δεν ήταν έτοιμοι να χειριστούν την ξαφνική αυτή απαίτηση των ΗΠΑ κι έτσι η πολυπόθητη για το Κρεμλίνο προώθηση της συμφωνίας, που θα άνοιγε το δρόμο για την ένταξη στον ΠΟΕ μετατέθηκε για το φθινόπωρο και ουσιαστικά η ένταξη στον ΠΟΕ για την Ανοιξη του 2007.

Ιράν - ΛΔ Κορέας

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ και Ρωσία, αλλά και οι υπόλοιποι του «G8» αυξάνουν την πίεση προς το Ιράν, για να αποδεχτεί τους όρους που έχει θέσει για τις συνομιλίες η «εξάδα» (τα 5 μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ + τη Γερμανία). Επίσης, καταδικάζονται οι πρόσφατες δοκιμές των βαλλιστικών πυραύλων της ΛΔ της Κορέας. Βέβαια, από τη μεριά τους οι κυβερνητικές πηγές της Ρωσίας υπερτονίζουν την πλευρά της δήλωσης που αναφέρεται στην επίλυση των παραπάνω ζητημάτων μέσω της «ειρηνικής διπλωματικής οδού».

Συνάντηση Ρωσίας - Κίνας - Ινδίας

Τέλος, μια ακόμη ένδειξη της προσπάθειας της Ρωσίας να δείξει την αύξηση της διεθνούς της θέσης, όπως και ότι συνδιαμορφώνει κι άλλα «κέντρα αποφάσεων» στη διεθνή σκηνή, (πέραν του «G8») αποτέλεσε και η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, μετά το τέλος των εργασιών της συνόδου του «G8», μεταξύ των Προέδρων της Ρωσίας και Κίνας, Β. Πούτιν και Ζ. Ζιντάο και του πρωθυπουργού της Ινδίας, Μ. Σινχ. Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που συναντιώνται εκπρόσωποι αυτών των χωρών σε τέτοιο υψηλό επίπεδο. Μετά τη συνάντηση, ο Β. Πούτιν σημείωσε πως «οι προσεγγίσεις των χωρών στα επίκαιρα διεθνή ζητήματα είτε είναι πολύ κοντινές είτε συμπίπτουν. Πετυχαίνουμε να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας σε διεθνές επίπεδο, χάρη στην επιδίωξη να αναζητούμε αμοιβαία ικανοποιητικές λύσεις». Η ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ», σημειώνει πως το Κρεμλίνο, μετά και τη συνάντηση του «G8» στην Αγία Πετρούπολη, σαφώς προσανατολίζεται στην ενίσχυση αυτού του «τριγώνου» ως ενός νέου «εναλλακτικού κέντρου επιρροής».


Ε.Β

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Να αντισταθούμε

«Ο λαός μας να αντισταθεί στη νέα ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Η κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή, η βάρβαρη και βρώμικη επίθεση που διεξάγει το Ισραήλ με τις πλάτες των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της Δύσης, σηματοδοτεί τη νέα φάση στην οποία προχωρά η σύγχρονη Ιερά Συμμαχία ενάντια στους λαούς, με την προσπάθεια ελέγχου της ευρύτερης πλέον περιοχής», σημειώνει με ανακοίνωσή της η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών. Καταγγέλλει, επίσης, «τόσο την πολιτική των ίσων αποστάσεων από τους θύτες και τα θύματα που τηρεί και η υπόλοιπη λεγόμενη διεθνής κοινότητα (Ευρωπαϊκή Ενωση, G8 κλπ.), καθώς και την προκλητικά υποκριτική στάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που καλούν σε "πολιτική διαδικασία" και "διαπραγμάτευση" τους λύκους και τα πρόβατα». Κλείνοντας την ανακοίνωση, γίνεται κάλεσμα για τη σημερινή κινητοποίηση στην αμερικάνικη και ισραηλινή πρεσβεία.

Αστυνομοκρατία και συλλήψεις στο Λένινγκραντ

Στη φωτογραφία στη μέση διακρίνεται ο Β. Τιούλκιν, Πρώτος Γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ και δίπλα του ο Γ. Τούσσας, ενώ πηγαίνουν να διαμαρτυρηθούν για τις συλλήψεις
Στη φωτογραφία στη μέση διακρίνεται ο Β. Τιούλκιν, Πρώτος Γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ και δίπλα του ο Γ. Τούσσας, ενώ πηγαίνουν να διαμαρτυρηθούν για τις συλλήψεις
Η αστυνομοκρατία ήταν το κύριο χαρακτηριστικό που κυριάρχησε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν το περασμένο Σάββατο το μεσημέρι στο Λένινγκραντ (τώρα Αγία Πετρούπολη) οι κομμουνιστικές και άλλες λαϊκές δυνάμεις ενάντια στο «G8». Οι προληπτικές συλλήψεις, που έφτασαν τις 90, ξεκίνησαν από τις προηγούμενες μέρες και κορυφώθηκαν την ημέρα της συγκέντρωσης. Κύρια επιδίωξη της κυβέρνησης Πούτιν ήταν αρχικά η αποτροπή της πραγματοποίησης της συγκέντρωσης με το να δυσκολεύει την πρόσβαση διαδηλωτών και στη συνέχεια η απαγόρευση της διαδήλωσης και η στενή παρακολούθησή της για να μην ενοχληθούν οι... υψηλοί προσκεκλημένοι.

Στη συγκέντρωση του Σαββάτου το ΚΚΕ συμμετείχε ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής, που εκπροσώπησε το κόμμα στις αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν. Σε δήλωσή του σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Κάτω από το άγχος του "νεοφώτιστου" στην ομάδα των 8 ισχυρότερων καπιταλιστικών χωρών και επιδεικνύοντας πολιτική πυγμής ενάντια στους εργαζόμενους, ώστε να είναι πλήρως εναρμονισμένος με τους ιμπεριαλιστές συμμάχους του, ο πρόεδρος Πούτιν και η κυβέρνησή του, μεταξύ των άλλων, επέβαλε στη χώρα του ένα καθεστώς αστυνομοκρατίας, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα άλλα αντιλαϊκά καθεστώτα των ΗΠΑ, της ΕΕ και των υπόλοιπων καπιταλιστικών κρατών, που προσπαθούν να "θωρακιστούν" από τους λαούς με νόμους δήθεν "κατά της τρομοκρατίας" και του "εξτρεμισμού", καταπατώντας βασικές ελευθερίες και δικαιώματα».

«Στις 15/7 προχώρησαν στη σύλληψη 21 νεολαίων στο Λένινγκραντ, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων. Την ίδια μέρα, μαζί με τους βουλευτές της Κρατικής Δούμας, Β. Τιούλκιν Α΄ Γραμματέα της ΚΕ του ΚΕΚΡ και Β. Ρομανόφ, μέλος του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ στο Λένινγκραντ, όπως κι άλλους εκπροσώπους πολιτικών και μαζικών φορέων κάναμε παρέμβαση στο 76ο Αστυνομικό Τμήμα της Πετρούπολης και ζητήσαμε την άμεση απελευθέρωση των νεολαίων που είχαν συλληφθεί.

Οι προσπάθειες εκφοβισμού των εργαζομένων και της νεολαίας της Ρωσίας, που και πάλι μπαίνουν στο δρόμο του αγώνα ενάντια στη φτώχεια, την εξαθλίωση, την εκμετάλλευση, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για μια καλύτερη κοινωνία, για το σοσιαλισμό, δε θα περάσουν!».

ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΝΔ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Αρνήθηκε ψήφισμα καταδίκης της ισραηλινής βαρβαρότητας

Σχέδιο ψηφίσματος κατά των φονικών και συνεχώς κλιμακούμενων επιθέσεων του ισραηλινού στρατού σε βάρος του Λιβάνου και της Παλαιστίνης που στηρίζουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, κατέθεσε ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» και υποψήφιος δήμαρχος Αθηνών, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ωστόσο, την ψήφιση του εν λόγω σχεδίου ψηφίσματος που καταδικάζει τις επιθετικές πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ αρνήθηκε η πλειοψηφούσα παράταξη της ΝΔ, η οποία στην επιχειρηματολογία της, ουσιαστικά, εξίσωσε το θύμα με το θύτη. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ, ενώ την ουσία του ψηφίσματος αποδέχτηκε τόσο η παράταξη του Φ. Κουβέλη όσο και αυτή του Γ. Δημαρά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η παράταξη της ΝΔ ισχυρίστηκε πως «δεν είμαστε ώριμοι να εκδώσουμε ψήφισμα και μάλιστα αυτού του είδους», γιατί βλέπει «τα πράγματα μονομερώς» και πως ευθύνη για ό,τι συμβαίνει φέρουν και οι δύο πλευρές.

Αίτημα στην ελληνική κυβέρνηση

Συνάντηση υφυπουργού Εξωτερικών με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ

Εχοντας την εκτίμηση (ή μήπως τη βεβαιότητα;) πως η κρίση στο Λίβανο θα κλιμακωθεί, η αμερικανική κυβέρνηση φροντίζει για την απομάκρυνση των Αμερικανών πολιτών που ζουν στην περιοχή. Για το σκοπό αυτό ο Αμερικανός Πρεσβευτής στην Αθήνα συναντήθηκε χτες με τον Ελληνα υφυπουργό Εξωτερικών.

Ο Τσαρλς Ρις, ζήτησε από τον Θόδωρο Κασίμη τη συνδρομή της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να εξασφαλιστούν πλωτά μέσα για τη μεταφορά Αμερικανών πολιτών που ενδεχομένως ζητήσουν να φύγουν από το Λίβανο. Φυσικά αυτό το αίτημα δηλώθηκε επίσημα χωρίς να αποκλείονται και άλλες απαιτήσεις των Αμερικανών.

Ο Θ. Κασσίμης σε δηλώσεις του σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «κάνει μεγάλες προσπάθειες για να βοηθήσει όχι μόνο Ελληνες, αλλά και ξένους πολίτες που επιθυμούν να απομακρυνθούν από το Λίβανο».

  • Την ίδια στιγμή και άλλες χώρες αποστέλλουν πλοία για να εξασφαλίσουν τη διαφυγή υπηκόων τους από το Λίβανο.
Υπό κράτηση και σε απομόνωση!!

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Υπό κράτηση στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ παραμένει, από την Παρασκευή το πρωί, η Ελληνίδα Μαρία Νικηφόρου, εθελόντρια της μη κυβερνητικής ανθρωπιστικής οργάνωσης «International Solidarity Movement» (Κίνημα Διεθνούς Αλληλεγγύης). Σύμφωνα με την επικοινωνία που είχε ο «Ρ» και με τα γραφεία του ISM στο Ισραήλ, η Μ. Νικηφόρου κρατείται σε κελί του τμήματος αλλοδαπών στην απομόνωση. Μάλιστα, από την Κυριακή το βράδυ, και μετά, δεν έχει δυνατότητα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο παρά μόνο μέσω των δικηγόρων που της όρισε η οργάνωση ISM.

Η πρώτη προσφυγή της διά μέσου των δικηγόρων της, με την οποία αμφισβητούνταν η απόφαση απέλασής της, έγινε δεκτή και πλέον αναμένει να οριστεί ημερομηνία δίκης. Βασικός λόγος που οδήγησε την Ελληνίδα εθελόντρια στην απόφαση να ζητήσει να γίνει δίκη, είναι για να εξηγηθεί για ποιο λόγο κρίθηκε «απειλή για την ασφάλεια της χώρας» από τις ισραηλινές αρχές, χαρακτηρισμός στον οποίο θεμελιώθηκε και η απόφαση απέλασής της. Μέχρι χτες βράδυ δεν είχε αποσαφηνιστεί πότε θα γίνει η δίκη.

ΡΩΣΙΑ
Οποιος σπέρνει αέρηδες, θερίζει θύελλες!

Ανακοίνωση του ΚΕΚΡ - ΚΚΡ για τις συλλήψεις και την αστυνομοκρατία

Το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΚΚΡ) με ανακοίνωσή του καταδικάζει τις διώξεις των αστυνομικών αρχών, το κλίμα τρομοκρατίας που επιβλήθηκε στη χώρα κατά τη διάρκεια της συνόδου του G-8 όπως μεταξύ άλλων σημειώνεται στην ανακοίνωση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ: «Οι αρχές μας έδειξαν πως δεν είναι "χειρότερες" από τα αστυνομικά καθεστώτα άλλων χωρών. Είναι φανερό πως οι ενέργειες της εξουσίας κινούνται από τον φόβο απέναντι στην αυξανόμενη αντίσταση των εργαζομένων, απέναντι στο φόβο της νεολαίας, που συνειδητά αρχίζει να βαδίζει το δρόμο του αγώνα για το σοσιαλιστικό μέλλον της χώρας. Γνωρίζουμε πως η πάλη μ' αυτό το φρικιαστικό τέρας δε θα είναι απλή κι εύκολη. Τόσο όμως το χειρότερο για τις ίδιες τις αρχές, που με τις ενέργειές τους οδηγούν το λαό σ' αυτό που ο Λένιν ονόμαζε "εξαγρίωση". Οι μαζικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων θα εξαλείψουν από προσώπου γης το καπιταλιστικό κουρέλι. Οποιος σπέρνει αέρηδες, θερίζει θύελλες!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ