ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΟΟΣΑ
Ανεπιθύμητοι οι υπουργοί του κεφαλαίου

Ξανά σήμερα διαδήλωση στο Λαγονήσι. Αύριο, Πέμπτη, περικύκλωση της Βουλής

Eurokinissi

«Στους ιμπεριαλιστές καμιά υποταγή. Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», «τέρμα πια στις αυταπάτες ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες».

Με αλλεπάλληλα συνθήματα, με καθαρά ταξικό περιεχόμενο, εργαζόμενοι, φοιτητές και σπουδαστές διαδήλωσαν χτες στο Λαγονήσι και κήρυξαν ανεπιθύμητους τους υπουργούς του κεφαλαίου και της πλουτοκρατίας.

Τα πούλμαν άρχισαν να φτάνουν στο Λαγονήσι το ένα μετά το άλλο και γύρω στις 11 το πρωί, το σφιχτό, ενιαίο μπλοκ εργατών, φοιτητών και σπουδαστών συγκροτήθηκε και ξεκίνησε πορεία προς το ξενοδοχείο, όπου άρχισε χτες η Σύνοδος υπουργών Παιδείας των χωρών του ΟΟΣΑ.

Με πικέτες και σημαίες του ΠΑΜΕ στα χέρια πορεύονταν χωρίς να σταματούν ούτε στιγμή τα συνθήματα: «Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή των μονοπωλίων είναι εντολή», «ακούστε τι λένε εργάτες, φοιτητές: Με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές»! Ηταν εκεί σπουδαστές με το Πανελλαδικό Συντονιστικό των ΤΕΙ και φοιτητές από τους συλλόγους Φιλοσοφικής, Παντείου, Οικονομικού, Πολιτικού, Νοσηλευτικής, Οδοντιατρικής, Γεωλογικού, ΤΕΦΑΑ και ΜΙΘΕ (Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης).

Στα 500 μέτρα πριν το ξενοδοχείο, η αστυνομία είχε κλείσει το δρόμο με κλούβες και δεν επέτρεπε τη συνέχεια της διαδήλωσης. «Ο δρόμος πρέπει να είναι ανοιχτός στην πάλη των φοιτητών, των εργαζομένων, του λαού ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ», επισήμανε ο Γιώργος Μαυρίκος, επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΝΑΣ σε Αθήνα - Πειραιά που ζήτησε να αποχωρήσουν οι δυνάμεις καταστολής. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών για να απωθήσουν τους διαδηλωτές που απάντησαν αποφασιστικά: «Φέρτε και τα ΜΑΤ, ψηφίστε τρομονόμους, εμείς όλη την ώρα θα είμαστε στους δρόμους».

Από τη χτεσινή διαδήλωση στο Λαγονήσι

Eurokinissi

Από τη χτεσινή διαδήλωση στο Λαγονήσι
Στο πλευρό των διαδηλωτών βρέθηκε χτες αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος Τ. Τσιόγκας, ξενοδοχοϋπάλληλοι εργαζόμενοι στο Λαγονήσι και αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Το αγωνιστικό «ραντεβού» ανανεώθηκε για σήμερα, με αναχώρηση στις 8.30 από την πλατεία Καραϊσκάκη και στις 10 με νέα διαδήλωση έξω από το χώρο όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί του ΟΑΣΑ στο Λαγονήσι.

Για αύριο, Πέμπτη, έχει προγραμματιστεί περικύκλωση της Βουλής στις 10 το πρωί, την ώρα που γίνεται συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Για Πανεπιστήμια που να συμβάλουν στο καπιταλιστικό κέρδος

Η πλήρης αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης, ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις απαιτήσεις του κεφαλαίου μπαίνει στον κεντρικό προβληματισμό της συνόδου των υπουργών Παιδείας του ΟΟΣΑ. Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία είπε ότι χρειάζεται να συζητήσουμε για τον ορισμό της ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου είπε ότι «η κοινωνική και θεσμική αποστολή του Πανεπιστημίου πρέπει να επανεξεταστεί, υπό το πρίσμα των νέων κοινωνικών και οικονομικών δεδομένων». Ποια είναι αυτά τα δεδομένα; Η ανάγκη του κεφαλαίου να ξεζουμίζει στο έπακρο την εργατική τάξη και να εξασφαλίζει τη διαιώνιση των κερδών του και την επιβίωση του καπιταλισμού. Η Μ. Γιαννάκου δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών σε αυτό, αφού είπε ότι «η στρατηγική της Λισαβόνας... διαμορφώνει και την ατζέντα για τις χώρες της Ευρώπης για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

Ο γγ του ΟΟΣΑ ήταν αποκαλυπτικός, όταν χαρακτήρισε τη χρηματοδότηση από το δημόσιο τομέα ως «μοντέλο που δεν έχει επιτύχει», ως «μη αποδεκτή λύση» και κάλεσε τις χώρες που έχουν εγκλωβιστεί σε αυτό να το εγκαταλείψουν, γιατί δήθεν το δημόσιο συνεπάγεται και πτώση της ποιότητας της ανώτατης εκπαίδευσης!

Οπως φάνηκε από τις χτεσινές συνεδρίες, η συγκεκριμένη σύνοδος δεν έχει στόχο να βγάλει μια δεσμευτική καθοριστική απόφαση για όλες τις χώρες - μέλη, αλλά να λειτουργήσει ως «ζύμωση», για την αναγκαιότητα της αναπροσαρμογής της ανώτατης εκπαίδευσης. Ο γγ του ΟΟΣΑ είπε ότι οι στόχοι μετακινούνται: παλιότερα στόχος ήταν η διεύρυνση του ποσοστού του πληθυσμού που συμμετέχει στην ανώτατη εκπαίδευση, ενώ τώρα είναι η αποτελεσματικότητα, ή, αλλιώς η αποδοτικότητά της. Η «αποδοτικότητα» είναι και η λέξη - κλειδί για τις αναδιαρθρώσεις που συζητιούνται στη σύνοδο, καθώς αναφέρεται στα άμεσα κέρδη που θα έχει το κεφάλαιο από την ανώτατη εκπαίδευση.

Τέσσερα σενάρια

Στο πλαίσιο της «ζύμωσης» για το πώς καλύτερα θα προωθηθούν οι αναδιαρθρώσεις, στη Σύνοδο συζητιούνται τέσσερα πιθανά σενάρια ανώτατης εκπαίδευσης:

1. «Ανοιχτό δίκτυο», που σημαίνει μια ευρεία συνεργασία σε διεθνές επίπεδο, ιδρυμάτων, διδασκόντων, φοιτητών και βιομηχανίας, που θα οδηγεί ουσιαστικά σε πτυχία - «σούπα», με τους φοιτητές να «ψωνίζουν» - όπως στο σούπερ μάρκετ - ένα μάθημα από το ένα πανεπιστήμιο κι ένα από το άλλο...

2. «Στην υπηρεσία των τοπικών κοινοτήτων», δηλαδή ιδρύματα που αναπτύσσονται σε άμεση σύνδεση με τις ανάγκες των επιχειρήσεων σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο και δίνουν βάρος κυρίως στην κατάρτιση και πιο περιορισμένα στην έρευνα.

3. «Νέο δημόσιο μάνατζμεντ», που σημαίνει ότι τα ιδρύματα θα έχουν «αυτοτέλεια» ή αλλιώς θα προσομοιάζουν σε ιδιωτικά και θα αποφασίζουν μόνα τους με ποιες επιχειρήσεις θα κλείνουν συμφωνίες, αν και πόσα δίδακτρα θα βάζουν, τι έρευνες θα πουλήσουν.

4. «Ανώτατη Εκπαίδευση ΑΕ», όπου τα ιδρύματα ανταγωνίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο στην παροχή εκπαιδευτικών και ερευνητικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου και η αγορά είναι αυτή που καθορίζει ποια θα επιβιώσουν και ποια όχι.

Μέτρα κατά του λαϊκού κινήματος

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, το ΚΚΕ καταγγέλλει τα μέτρα αστυνομοκρατίας και αυταρχισμού, στα οποία καταφεύγει η κυβέρνηση της ΝΔ για να αντιμετωπίσει τις κινητοποιήσεις. «Τα λεγόμενα "μέτρα ασφαλείας" που έλαβε η κυβέρνηση για τη σύνοδο των υπουργών Παιδείας του ΟΟΣΑ στο Λαγονήσι είναι μέτρα απαγόρευσης των διαδηλώσεων και δημιουργίας κλίματος τρομοκρατίας», σημειώνει χαρακτηριστικά. «Οι σημερινές (σ.σ. χτεσινές) βιαιοπραγίες των ΜΑΤ και η χρήση δακρυγόνων κατά των φοιτητών και εργατών, που επιχείρησαν να διαδηλώσουν προσεγγίζοντας το χώρο της συνόδου του ΟΟΣΑ, φανερώνουν τις προθέσεις της κυβέρνησης να υλοποιήσει με κάθε τρόπο και στην Παιδεία τα μέτρα που απαιτεί η πλουτοκρατία, και επεξεργάζονται η ΕΕ και οι άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί όπως ο ΟΟΣΑ.

Ταυτόχρονα, καταδεικνύουν ότι τα δήθεν μέτρα κατά της τρομοκρατίας δεν είναι τίποτε άλλο παρά μέτρα που στρέφονται κατά του λαϊκού κινήματος. Το ΚΚΕ καλεί τους φοιτητές και τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την κοινή πάλη τους για τα δικαιώματά τους στη μόρφωση, για δημόσια δωρεάν λαϊκή Παιδεία, για τις δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματά τους. Να περιφρουρήσουν τις κινητοποιήσεις τους. Να διαμορφώσουν ένα κοινωνικοπολιτικό πλειοψηφικό ρεύμα που θα ανακόψει αρνητικές εξελίξεις, θα αχρηστεύσει τα αντιδραστικά νομοσχέδια και μέτρα, την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος και που θα βάλει στην πρώτη γραμμή ολοκληρωμένες διεκδικήσεις για την Παιδεία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ