ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούνη 2006
Σελ. /48
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ - ΠΛΑΙΣΙΟ
Ολοι σήμερα στο δρόμο μαζί με τους φοιτητές και σπουδαστές

Στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια το πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Κινητοποίηση στις 7 το απόγευμα και στη Θεσσαλονίκη. Αύριο περικύκλωση της Βουλής. Πλούσιο αγωνιστικό κλίμα σε όλη τη χώρα

ICON

Με το πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σήμερα στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια κλιμακώνονται και παίρνουν παλλαϊκό χαρακτήρα οι κινητοποιήσεις φοιτητών και σπουδαστών, με απαίτηση να μην κατατεθεί ο νόμος - πλαίσιο, να μην περάσουν οι αντιδραστικές αλλαγές για τα πανεπιστήμια.

Η μεγάλη πλειοψηφία των συλλόγων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ βρίσκεται σε κατάληψη και αρκεί να σημειώσουμε ότι από την Αθήνα, στο σημερινό συλλαλητήριο καλούν οι 31 από τους 36 φοιτητικούς συλλόγους που υπάρχουν συνολικά, καθώς και οι 6 από τους 8 συλλόγους που υπάρχουν συνολικά στα ΤΕΙ.

Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές συμμετείχαν και αυτή τη βδομάδα στον κύκλο γενικών συνελεύσεων που έγιναν στις σχολές, εκφράζοντας με αποφασιστικότητα τη θέλησή τους να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους για να μην περάσει ο νόμος - πλαίσιο, να μην κατατεθεί καν! Αυτό θα βροντοφωνάξουν και σήμερα και αύριο και την ερχόμενη βδομάδα, αυτό θα απαιτήσουν μαζί με τους εργαζόμενους, τους γονείς τους από δω και πέρα, με γνώμονα τις ανάγκες τους, διεκδικώντας «δωρεάν σπουδές για κάθε φοιτητή».

Η πλειοψηφία των οργανωμένων δυνάμεων σε φοιτητές και σπουδαστές, εκφράζεται κατά του νόμου - πλαισίου και παράλληλα, στη «βάση» του φοιτητόκοσμου η αγανάκτηση, τόσο για την καθημερινότητα σήμερα στις σχολές όσο και - πολύ περισσότερο - για τις αναδιαρθρώσεις που έχουν ανακοινωθεί, μεγάλη.

Αποτέλεσμα; Σε πολλές γενικές συνελεύσεις φοιτητικών συλλόγων να «κατεβαίνουν» κοινές αγωνιστικές προτάσεις από περισσότερες από μία παρατάξεις. Αυτά τα κοινά αγωνιστικά πλαίσια σε πολλές περιπτώσεις τα προτείνει ή τα στηρίζει η ΠΚΣ, στη βάση της καθολικής απαίτησης να μην κατατεθεί ο νόμος - πλαίσιο, να καταδικαστεί η πολιτική που στηρίζουν και εφαρμόζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί υλοποίηση των κατευθύνσεων της ΕΕ (στρατηγική Λισαβόνας, διαδικασία Μπολόνια) και να διατρανωθεί η απαίτηση των φοιτητών για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, που θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού στις σπουδές και στη δουλιά και όχι τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Τέτοιες αγωνιστικές αποφάσεις, στη βάση ενός κοινού αγωνιστικού πλαισίου, που στηρίζεται από διάφορες δυνάμεις, πάρθηκαν χτες στο Μαθηματικό και τις προηγούμενες μέρες στο Οικονομικό Νομικής, στη Νομική, τα ΤΕΦΑΑ, το ΜΙΘΕ, τα ΤΕΙ στον Πειραιά και αλλού.

Ενδεικτικό του αγωνιστικού κλίματος είναι ότι σχεδόν μετά από κάθε γενική συνέλευση που παίρνει αγωνιστική απόφαση, οι φοιτητές ξεχύνονται στους δρόμους σε συμβολικούς αποκλεισμούς, σε μαζική ενημέρωση του κόσμου με εξορμήσεις, σε συμβολικές αγωνιστικές κινήσεις μέσα στις σχολές τους.

Χτες, φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθήνας έκαναν κατάληψη στις διοικητικές υπηρεσίες του ιδρύματος, που στεγάζονται στο κτίριο της οδού Χρήστου Λαδά. Εφτασαν εκεί περίπου στις 9 το πρωί και ζήτησαν από τους εκατοντάδες εργαζόμενους να διακόψουν τις εργασίες τους, ενώ τους ενημέρωσαν για τις αντιδραστικές αλλαγές που έρχονται με το νόμο - πλαίσιο. Πρόκειται για μια κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς από αυτές τις υπηρεσίες περνούν μια σειρά ιδιωτικοοικονομικές δραστηριότητες του ιδρύματος και όλο αυτό το «παιχνίδι κονδυλίων» στεγάζεται σε ένα χώρο εκτός πανεπιστημίου, που δεν καλύπτεται από το ακαδημαϊκό άσυλο!

Φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου επίσης κινητοποιήθηκαν χτες το μεσημέρι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συνεχίζουν και αύριο

Πολλοί σύλλογοι έχουν προγραμματίσει τη συνέχεια των κινητοποιήσεών τους και αύριο. Στην Αθήνα, αύριο Παρασκευή, γίνεται περικύκλωση της Βουλής, στις 7.30 το απόγευμα. Αντίστοιχες αγωνιστικές δραστηριότητες έχουν προγραμματιστεί και στη Βόρεια Ελλάδα: Το Συντονιστικό Αγώνα «Δημοκρίτειου» την Παρασκευή καλεί τους φοιτητές και τους σπουδαστές σε αποκλεισμό της Εγνατίας οδού σε Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, και κεντρικών δρόμων στον Εβρο και τη Δράμα.

Στη Θεσσαλονίκη

Κινητοποίηση γίνεται σήμερα και στη Θεσσαλονίκη, στις 7 το απόγευμα στο Πολυτεχνείο. Σημειώνουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συλλόγων της Θεσσαλονίκης καλούν και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα και στην απογευματινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη. Σημειώνουμε ότι χτες, το Συντονιστικό ΑΕΙ πραγματοποίησε δυναμική πορεία στην πόλη από την πλατεία Χημείου έως την Καμάρα, όπου έκλεισε για μερικά λεπτά τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας με καθιστική διαμαρτυρία. Οι φοιτητές συνέχισαν με πορεία στα στέκια της νεολαίας στην περιοχή της Ροτόντας κι επέστρεψαν στα Πανεπιστήμια. Στην Ξάνθη, επίσης το Συντονιστικό έκανε πορεία μέσα στην πόλη.

Στη Θεσσαλία

Μετά την Ιατρική της Λάρισας, που βρίσκεται σε κατάληψη από τις 25 Μάη, σε κατάληψη των σχολών τους προχώρησαν και οι φοιτητές του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και οι σπουδαστές Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τεχνικών Εφαρμογών, στο ΤΕΙ Λάρισας. Επίσης, χτες το απόγευμα με πρωτοβουλία του Συντονιστικού ΑΕΙ και ΤΕΙ έγινε συναυλία στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Δυναμικά και στα ΤΕΙ

Δυναμικά έχουν μπει στις κινητοποιήσεις και τα ΤΕΙ. Δεκατέσσερις σπουδαστικές γενικές συνελεύσεις από Αθήνα, Πειραιά, Χαλκίδα, Λαμία, Λάρισα, Καβάλα, Σέρρες, Φλώρινα και Σητεία, με αγωνιστικά πλαίσια που απαιτούν να μην κατατεθεί ο νόμος - πλαίσιο και στην πλειοψηφία τους συγκλίνουν στην ανάγκη Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, καλούν σήμερα σε συνάντηση συντονισμού και κλιμάκωσης του αγώνα. Αρκετοί ακόμα σύλλογοι βρίσκονται σε κατάληψη και αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Χτες, στη γενική συνέλευση του σπουδαστικού συλλόγου στη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) του ΤΕΙ Πειραιά, το ενωτικό πλαίσιο πάλης που στήριξε και η Πανσπουδαστική ΚΣ, συγκέντρωσε 495 ψήφους και έγινε απόφαση της συνέλευσης, αμέσως μετά την οποία οι σπουδαστές προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της Θηβών. Αντίστοιχα αγωνιστικά πλαίσια ψηφίστηκαν τις προηγούμενες μέρες στις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων ΣΕΥΠ και ΣΓΤΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας καθώς και στη ΣΔΟ του Πειραιά, ενώ σε κατάληψη βρίσκονται επίσης οι σύλλογοι της ΣΔΟ και της ΣΤΕΦ Αθήνας, καθώς και της ΣΕΛΕΤΕ.

Αντίστοιχο είναι το κλίμα σε όλη την Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Καβάλα στις γενικές συνελεύσεις των σχολών των ΣΔΟ και ΣΤΕΦ, ψηφίστηκε το πλαίσιο του Πανελλαδικού Συντονιστικού από την πλειοψηφία των 2.500 σπουδαστών, που συμμετείχαν, ενώ τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των σπουδαστών έχουν εκφράσει το ΠΑΜΕ του νομού και τα σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ και Εμποροϋπαλλήλων - ιδιωτικών υπαλλήλων.

Στις Σέρρες χτες έγινε κοινή γενική συνέλευση των σχολών ΣΔΟ και ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Σερρών με χιλιάδες σπουδαστές, όπου υπερψηφίστηκε το πλαίσιο του Πανελλαδικού Συντονιστικού Αγώνα. Αμέσως μετά έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης παρά την καταρρακτώδη βροχή!

Στη Χαλκίδα και τη Λαμία επίσης, μετά τις μαζικότατες συνελεύσεις των σπουδαστικών συλλόγων που έγιναν χτες, οι σπουδαστές απέκλεισαν τη γέφυρα του Ευρίπου και το δρόμο εισόδου στη Λαμία αντίστοιχα.

ΕΡΓΑΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Κι αύριο εδώ θα 'μαστε

Συμβολικός αποκλεισμός των γραφείων του ΣΕΒ χτες το απόγευμα

Αποκλεισμός! Σε κείνους που «θέλουν να βάλουν λουκέτο στις σχολές μας», να ορίζουν το περιεχόμενο των σπουδών και της έρευνας, να καταργήσουν το άσυλο, «να μας πάνε πίσω». Σε κείνους που «προτείνουν» σε κυβέρνηση και κόμματα της Ευρωένωσης να καταθέσουν το νόμο - πλαίσιο και φυσικά ποτέ δεν τους χαλάνε χατίρι.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και η οδός Ξενοφώντος, όπου βρίσκεται, τραντάχτηκε για άλλη μια φορά, χτες το απόγευμα, από φοιτητές, σπουδαστές και εργάτες που κάνουν ξανά το σύνθημα πράξη: «Φοιτητές, εργατιά, μια φωνή μια γροθιά».

Το χτεσινό απόγευμα δεν ήταν η πρώτη φορά. Ηταν συνέχεια σε μια πορεία που ξεκίνησε σχεδόν από την αρχή της χρονιάς κι όχι πριν μια βδομάδα ή ένα μήνα. Με διεργασίες που εντείνονται και κλιμακώνονται διαρκώς μέσα στις σχολές, στα αμφιθέατρα, στο δρόμο. Δεκάδες φοιτητές και εργάτες ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) και των Συντονιστικών των ΑΕΙ και ΤΕΙ για το συμβολικό αποκλεισμό του ΣΕΒ.

Ομως, πριν αποκλειστεί το κτίριο του ΣΕΒ από εκείνους που αγωνίζονται για το δικαίωμά τους στη μόρφωση, ο Δασκαλόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒ, είχε φροντίσει να αποκλειστεί όλο το οικοδομικό τετράγωνο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ασφαλίτες.

«Η τρομοκρατία δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει», απαντούν όλοι με μια φωνή. Το λόγο παίρνει ο Γιάννης Κομνηνός, εκ μέρους της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ: «Οταν το ΠΑΜΕ και τα Συντονιστικά των φοιτητών και σπουδαστών προγραμματίζουν κάτι, δεν τα εμποδίζει κανείς. Για άλλη μια φορά το συνδικαλιστικό κίνημα θα αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του». Και τα συνθήματα πέφτουν βροχή, στα στόματα, στους τοίχους: «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στηρίζουν το νόμο και την πλουτοκρατία». «Τέρμα πια στην κοροϊδία, ενιαία ανώτατη δημόσια Παιδεία». «Κάτω τα χέρια από το άσυλο, το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό». Φοιτητές, ο ένας μετά τον άλλο, παίρνουν το λόγο στην ντουντούκα: «Δε θα τους περάσει». «Δεν ξεπουλάμε το μέλλον μας». «Αύριο πάλι εδώ θα 'μαστε. Κάθε μέρα. Στο δρόμο».

Ηταν ένα δείγμα για ό,τι θα ακολουθήσει με μεγαλύτερη ένταση...


Τραμπουκισμοί στα ΤΕΦΑΑ

Επίθεση στην κατάληψη των φοιτητών στο ΤΕΦΑΑ Αθήνας έκαναν χτες το πρωί μέλη της ΔΑΠ. Οπως καταγγέλλει η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ, ΔΑΠίτες και μπράβοι της ΟΝΝΕΔ (εκτός σχολής) ξυλοκόπησαν αδιάκριτα φοιτητές που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στη σχολή, τραυματίζοντας αρκετούς και στέλνοντας ένα φοιτητή, μέλος της ΚΝΕ, στο νοσοκομείο. Η επίθεση αποκρούστηκε, τελικά, μαζικά από τους φοιτητές της σχολής, που απάντησαν ότι αυτή η πρακτική όχι μόνο δε θα κάμψει τις αγωνιστικές διαθέσεις, αλλά και ότι θα πρέπει να βρει ισχυρή απάντηση στο δρόμο, στην πάλη ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.

Θρασύδειλα μάλιστα, χτες το απόγευμα, μερικοί από τους τραμπούκους της ΔΑΠ «τη στήσανε» στα στενά της Δάφνης σε φοιτητές, μέλη της ΚΝΕ, που έφευγαν από τη σχολή. Η ΚΝΕ χωρίς να τρομοκρατείται, με αποφασιστικότητα καλεί όλο το λαό να συστρατευτεί στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, για μια Παιδεία προς όφελος των λαϊκών και κοινωνικών αναγκών.


Στο πλευρό των αγωνιζόμενων φοιτητών - σπουδαστών

Στο πλευρό των φοιτητών και σπουδαστών που με τον αγώνα τους ζητούν να μην κατατεθεί ο νόμος - πλαίσιο, διεκδικώντας ενιαία δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση συντάσσεται η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία».

«Η ΝΑΣ σημειώνει ότι η ΝΔ πατάει στα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική προωθώντας τις αντιδραστικές αλλαγές στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΕ στις συνόδους της Λισαβόνας και της Μπολόνια. Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Είναι "βασιλικότερο του βασιλέως". Κάνει κριτική στη ΝΔ γιατί προχωράει με αργούς ρυθμούς στην υλοποίηση της αντιδραστικής πολιτικής στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ. Ο ΣΥΝ στηρίζει όλη την πολιτική του στη λογική της ανταγωνιστικότητας για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος».

  • Κάλεσμα σε όλους τους εκπαιδευτικούς να πάρουν μέρος στο σημερινό πανελλαδικό συλλαλητήριο που καλούν τα Πανελλαδικά Συντονιστικά ΑΕΙ και ΤΕΙ απευθύνει το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών Αθήνας.
  • Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο και την αυριανή συμβολική περικύκλωση της Βουλής, απευθύνει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων.
  • Στο πλευρό των φοιτητών, ενάντια σε όσους υπονομεύουν το δικαίωμά τους για σπουδές σε ένα πανεπιστήμιο δημόσιο και δωρεάν και προσανατολισμένο στις λαϊκές ανάγκες, δηλώνει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας.
  • Η ΑΔΕΔΥ, κήρυξε τετράωρες στάσεις εργασίας σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
  • Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στις διοικητικές υπηρεσίες των πανεπιστημίων με απόφαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
  • Ο Σύλλογος Παρασκευαστών (ΕΤΕΠ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κήρυξε για σήμερα 24ωρη απεργία, ενώ τετράωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) για συμμετοχή στο συλλαλητήριο κήρυξε ο αντίστοιχος σύλλογος του Πανεπιστημίου Αθήνας.
  • Τρίωρες στάσεις εργασίας και συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχουν αποφασίσει ήδη η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ.
... «η συγκέντρωση ανάβει»

Τίποτα δεν έδειχνε ότι στη σχολή δε γίνονται μαθήματα. Κόσμος στους διαδρόμους, στο κυλικείο, στα αίθρια. Κόσμος να στέκεται και να κουβεντιάζει, να πηγαινοέρχεται.

Στην είσοδο του κτιρίου της Φυσικομαθηματικής Σχολής οι φοιτητές «υποδέχονται» όποιον έρχεται: Εχουμε κατάληψη ξέρετε, αυτό είναι το πλαίσιό μας. Α, για τη συνέλευση του Μαθηματικού! Από εδώ ανεβείτε, γιατί δεν είναι όλοι οι διάδρομοι ανοιχτοί.

Και πάνω, έξω από το αμφιθέατρο από νωρίς φοιτητόκοσμος να συρρέει. Πηγαδάκια να δημιουργούνται. Γνώμες να ανταλλάσσονται. Επί παντός του επιστητού: Για τη ζέστη, για το Μουντιάλ, για τα βιβλία και τις σημειώσεις, για τις διακοπές που αργούν ακόμα (έχουμε και συνελεύσεις, πορείες, εκδηλώσεις...). Για όλα. Με το πλαίσιο και τις προκηρύξεις στο χέρι. Και η κουβέντα παίρνει φωτιά.

Ρε συ, είδες το πλαίσιο της ΔΑΠ; Πολύ γέλιο, ποιον πάει να κοροϊδέψει; Καλά, δεν άκουσες τι είχε πει συνδικαλιστής της ΔΑΠ σε μια συνέλευση; Οτι «όσο και αν χτυπιέστε και κάνετε πορείες, ο νόμος θα περάσει». Ουστ ρε!!!

Και σιγά σιγά ο κόσμος αυξάνεται. «Πατείς με πατώ σε» ο διάδρομος του Μαθηματικού. Πρέπει να αλλάξουμε αμφιθέατρο, λέει ένας συνδικαλιστής. Ο διάδρομος είναι τίγκα και μέσα δεν πέφτει καρφίτσα! Πάμε στου Φυσικού, είναι το μεγαλύτερο.

Ούτε αυτό όμως είναι τόσο μεγάλο. Τα καθίσματα γεμάτα, τα σκαλοπάτια επίσης, μέχρι και μπροστά στην έδρα κόσμος όρθιος και φοιτητές ακόμα να περιμένουν να μπουν. «Γιατί δεν πάμε στο αίθριο», αστειεύεται ένας φοιτητής. «Ωχ, αυτό δεν έχει ξαναγίνει!», λένε φοιτητές που όλο αυτό το διάστημα είναι στις συνελεύσεις. Δεν είναι οι «συνήθεις ύποπτοι» όπως θα ήθελε η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, αυτό είναι σίγουρο.

«Δεν το πιστεύω ότι έχει τόσο κόσμο», αναφωνεί ενθουσιασμένη μια φοιτήτρια. Δύσκολο να πιστέψεις την ίδια σου τη δύναμη. Δύσκολο να δεις πως η κλιμάκωση και η μαζικοποίηση του αγώνα έρχεται. Σιγά σιγά. Θέλει δουλιά. Αλλά έρχεται.

Και ποιος να το πιστέψει ότι έχεις στα χέρια σου τέτοια δύναμη; Εσύ. Η γενιά του «sms», όπως λένε κάποιοι... Που δεν έχει ζήσει άνοδο του κινήματος. Που ακούς από παντού «δε γίνεται, δεν αλλάζει». Εσύ, που σου πιπιλάνε το μυαλό «μην αγωνίζεσαι παιδί μου, θα μπλέξεις»... «καλά πήγαινε στην πορεία, αλλά να προσέχεις μη σε δει κάνα μάτι»... «να κοιτάς τα μαθήματά σου, άσε τους αγώνες για τους άλλους»...

Εσύ. Εχεις περισσότερη δύναμη από αυτή που σου λένε. Το βλέπεις. Καθημερινά ο κόσμος στο δρόμο είναι και περισσότερος. Το νιώθεις. Οταν ρωτάς το διπλανό σου αν θα 'ρθει στη συνέλευση και σου λέει ναι, ενώ ούτε στις φοιτητικές εκλογές δεν κατέβηκε να ψηφίσει. Το καταλαβαίνεις. Οταν βλέπεις το ποτάμι των νιάτων να πλημμυρίζει τους γκρίζους δρόμους, που επιτέλους παίρνουν χρώμα. Χτες, στον αποκλεισμό των γραφείων του ΣΕΒ. Σήμερα, στην πανελλαδική κινητοποίηση. Αύριο, στην περικύκλωση της Βουλής. Και συνεχίζουμε...


Ε. Χ.

Να είμαστε όλοι εκεί

«Αφορά όλο το λαό. Αφορά τα παιδιά μας και τις τσέπες μας. Ο αγώνας για την Παιδεία είναι δικός μας». Ηταν τα πρώτα λόγια που ακούστηκαν χτες στην καφετερία προσωπικού του ξενοδοχείου «Κάραβελ», όταν φοιτητές που μετέχουν στο Πανελλαδικό Συντονιστικό των πανεπιστημίων και δυνάμεις του ΠΑΜΕ βρέθηκαν, αυτή τη φορά, κοντά στους εργαζόμενους του ξενοδοχείου, προκειμένου να τους ενημερώσουν για το «πού πάνε τα πράγματα».

«Επί ΠΑΣΟΚ πλήρωσα 4 εκατομμύρια για να σπουδάσει το πρώτο μου παιδί. Επί ΝΔ πλήρωσα άλλα 4 για το δεύτερο παιδί μου. Δηλαδή, πόσο πιο χάλια θα γίνουμε», λέει ένας από τους 260 μόνιμους εργαζόμενους. «Συνάδελφοι, προβλέπονται δραματικές αλλαγές στον κοινωνικό χαρακτήρα της Παιδείας. Θα πρέπει να χρυσοπληρώνουμε τις σπουδές τους, το σχολείο τους», λένε τα μέλη του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων που συσπειρώνονται στις γραμμές του ΠΑΜΕ. «Θέλουν να περάσουν το νόμο - πλαίσιο μέσα στο καλοκαίρι. Να πετάξουν έξω φοιτητές που οδηγούνται στην εργασία από ανάγκη, γιατί είναι παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών», συμπληρώνουν οι φοιτητές του Παντείου. Και ενημερώνουν για το σημερινό συλλαλητήριο: «Να είμαστε όλοι εκεί. Εργάτες, φοιτητές, σπουδαστές να συμπορευτούμε για να έχουμε τη νίκη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ