ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-
Τον πρώτο γύρο συνομιλιών για το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος μετά την εκπνοή του χρονοδιαγράμματος των 30 ημερών για τον τερματισμό κάθε σχετικής δραστηριότητας που είχε τεθεί πριν από περίπου ένα μήνα, θα έχουν σήμερα οι πρέσβεις των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Την Παρασκευή, ο επικεφαλής της ΔΕΑΕ, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, παρουσίασε, όπως είχε προγραμματιστεί, την έκθεσή του, όπου διαπιστώνει τη συνέχιση και επιτάχυνση του ιρανικού προγράμματος, καθώς και έλλειψη συνεργασίας εκ μέρους των ιρανικών αρχών, σημειώνοντας, όμως, ότι με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία δεν αποδεικνύεται ότι το Ιράν αποτελεί πυρηνική απειλή.
Οπως εκτιμούσαν αναλυτές, οι σημερινές συνομιλίες των πρέσβεων των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σηματοδοτούν την έναρξη, όπως φαίνεται, ιδιαίτερα μακρόχρονων και μαραθώνιων διαβουλεύσεων για το θέμα. Από την Παρασκευή μέχρι χθες, τόσο η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, όσο και ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζον Μπόλτον, είχαν αδράξει κάθε ευκαιρία για να ανεβάσουν τους τόνους.
Η Ράις επέμεινε ότι το Ιράν «παίζει παιχνίδια με τη διεθνή κοινότητα». Υποστήριξε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά διπλωματικά περιθώρια, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες «μαζί με όσους έχουν τις ίδιες απόψεις» να κινηθούν και εκτός πλαισίου Συμβουλίου Ασφαλείας, σε περίπτωση που το Σώμα επιδείξει απροθυμία ή αργοπορία στη λήψη ικανοποιητικής δράσης.
Από την πλευρά του, ο Μπόλτον, πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, έκανε σαφή αναφορά στην επιθυμία των ΗΠΑ να ενταχθεί στο κείμενο μιας ενδεχόμενης νέας απόφασης για το Ιράν μια νύξη στο άρθρο 7 του Καταστατικού του ΟΗΕ, το οποίο προβλέπει την άμεση επιβολή κυρώσεων ή ακόμη και ανάληψης στρατιωτικής δράσης σε περίπτωση που το Ιράν δε συμμορφωθεί.
Μετά τον Ρώσο Πρόεδρο, που έχει υπογραμμίσει ότι αντιτίθεται στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Ιράν πόσο μάλλον στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης, και το Πεκίνο φαίνεται να υιοθετεί σταδιακά ανάλογη καθαρή στάση. Ο πρέσβης της Κίνας στον ΟΗΕ, Ουάνγκ Γκανκγιά, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου τον τρέχοντα μήνα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η υιοθέτηση μιας απόφασης που θα απειλεί με σκληρά μέτρα άμεσα εφαρμόσιμα το Ιράν είναι «επικίνδυνη», γι' αυτό η χώρα του δε συμφωνεί με αυτήν την τακτική. Ο Γκανκγιά απέφυγε να διευκρινίσει, αν η Κίνα προτίθεται να ασκήσει βέτο σε περίπτωση παρουσίασης ενός «επιθετικού» σχεδίου απόφασης.
Την ίδια ώρα, στην Τεχεράνη, ο αναπληρωτής διευθυντής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας υποστήριζε ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να δεχτεί και πάλι ελέγχους στο πυρηνικό της πρόγραμμα ακόμη και αιφνιδιαστικούς, αρκεί να τερματιστεί κάθε συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να σταματήσουν οι απειλές σε βάρος της. Ο Μουχάμαντ Σαϊντι άφησε, επίσης, νύξεις ότι η Τεχεράνη εξετάζει σοβαρά τη ρωσική πρόταση περί μεταφοράς της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου σε ρωσικό έδαφος.
Επανέλαβε, όμως, ότι η διαδικασία αυτή καθαυτή είναι υψίστης σημασίας για το Ιράν και δεν πρόκειται να σταματήσει.
Επιθέσεις σε κατοχικούς στόχους και ένταση στο Βορρά
Associated Press |
Η καθημερινότητα στο «απελευθερωμένο» Ιράκ συνεχίζει σκληρή. Το κοριτσάκι ζει σε καταυλισμό στη Δυτική Βαγδάτη με το βομβαρδισμένο τοπίο γύρω του |
Αισιόδοξος ως προς την προοπτική επίτευξης κάποιου είδους κατάπαυσης του πυρός με μερίδα των ενόπλων οργανώσεων της ιρακινής αντίστασης φέρεται να είναι ο Κούρδος «πρόεδρος». Ο Τζαλάλ Ταλαμπανί, σύμφωνα με διαρροές αξιωματούχων του περιβάλλοντός του, συναντήθηκε με εκπροσώπους 7 αντιστασιακών οργανώσεων. Οι πηγές αυτές, όμως, δε διευκρινίζουν ποιες είναι οι 7 οργανώσεις, τι δύναμη αντιπροσωπεύουν επί του συνόλου της ιρακινής αντίστασης, τι αιτήματα προφανώς έθεσαν οι εκπρόσωποί τους ή τι συζητήθηκε τελικά.
Η είδηση, αν και δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, φέρεται να ικανοποίησε την αμερικανική πλευρά, καθώς ο «υπερπρέσβης» Κχαλιζάντ έχει επανειλημμένως ταχθεί υπέρ της έναρξης ενός διαλόγου με μερίδα της ιρακινής αντίστασης και θεωρεί ότι κάτι τέτοιο είναι πιο εύκολο, σήμερα, εφόσον μάλιστα σχηματιστεί «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» υπό τον νέο εντολοδόχο πρωθυπουργό, Νούρι αλ Μαλίκι, στέλεχος του ακραίου θρησκευτικού σιιτικού κόμματος «Ντάουα».
Κύμα επιθέσεων σάρωσε τη χώρα και κατά τα τελευταία 24ωρα. Χτες, στη Βαγδάτη, σημειώθηκαν 3 διαφορετικές βομβιστικές επιθέσεις με στόχο αυτοκινητοπομπές του ιρακινού και του αμερικανικού στρατού, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 2 πολίτες. Την Κυριακή, σκοτώθηκαν περισσότερα από 13 άτομα σε επιθέσεις, με παρόμοιους στόχους, σε Ραμάντι, Τικρίτ, Σαμάρα, Βαγδάτη. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει η επίθεση κατά ξένων μισθοφόρων, όπου σκοτώθηκαν 3 εξ αυτών και τραυματίστηκαν 2.
Στο μεταξύ, το ιρακινό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι, χτες, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ιρανικές δυνάμεις σφυροκόπησαν θέσεις του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), γύρω από τα χωριά Λαραντού, Ρούσχγκα, Καλάα Τούκα και την πόλη Χατζ Ομράν, 190 χιλιόμετρα βορείως της κουρδικής Σουλεϊμανίγια. Τις επιδρομές επιβεβαίωσε και το ΡΚΚ υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν απώλειες, χωρίς να διευκρινίζονται, και ότι εκατοντάδες γυναικόπαιδα έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Επίσης, υποστηρίζεται ότι ιρανικές ειδικές δυνάμεις έχουν εισχωρήσει κατά 5 χιλιόμετρα μέσα στο ιρακινό έδαφος.
Η Τεχεράνη δε σχολίασε τις πληροφορίες αυτές και αρκέστηκε να τονίσει ότι δεσμεύεται από συγκεκριμένες συμφωνίες με τις γείτονες χώρες. Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν έχει συμφωνία για πάταξη της δραστηριότητας του ΡΚΚ με την Τουρκία, που σε αντάλλαγμα πράττει το ίδιο για τις ιρανικές αντικαθεστωτικές οργανώσεις. Στις 20 Απρίλη το ΡΚΚ είχε ανακοινώσει 2 νεκρούς και 10 τραυματίες από ιρανικούς βομβαρδισμούς στο Βόρειο Ιράκ καθώς και 4 μαχητές του νεκρούς επί ιρανικού εδάφους.
Με διάταγμα αποφάσισε την κρατικοποίηση των πετρελαίων της χώρας η κυβέρνηση Μοράλες
ΑΒΑΝΑ.--
Διευρύνεται και με τη Βολιβία η Μπολιβαριανή Εναλλακτική Συμφωνία για την Αμερική (ALBA) που ξεκίνησαν Βενεζουέλα και Κούβα.
Η Συμφωνία εκ μέρους των Εβο Μοράλες, Ούγο Τσάβες και Φιντέλ Κάστρο υπογράφτηκε την περασμένη Κυριακή. «Τώρα είμαστε τρεις για να υποστηρίξουμε τα συμφέροντα των λαών της περιοχής» δήλωσαν από κοινού οι τρεις ηγέτες. Ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, τόνισε ότι η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί την καλύτερη απάντηση στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου που προωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και σημείωσε ότι Κούβα και Βενεζουέλα που συμμετέχουν στην ALBA, είναι οι δύο χώρες της περιοχής με τη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ για το 2005, με 11,8% για την Κούβα και 9,3% για τη Βενεζουέλα. Οι δύο χώρες το Δεκέμβρη του 2004 ξεκίνησαν 199 προγράμματα αξίας 874,6 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ πέρσι οι διμερείς ανταλλαγές προϊόντων και υπηρεσιών (προγράμματα Παιδείας και Υγείας ανάμεσα σε άλλα) έφτασαν τα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια, διευκρίνισε επιπροσθέτως ο Φιντέλ Κάστρο, για να καταλήξει ότι το μεγαλύτερο επίτευγμα της ALBA, μέχρι στιγμής, είναι η ανακήρυξη της Βενεζουέλας ως χώρα που αντιμετώπισε τον αναλφαβητισμό.
Βάσει της συμφωνίας, Κούβα και Βενεζουέλα καταργούν τους δασμούς σε προϊόντα από τη Βολιβία, ενώ αναλαμβάνουν την υποχρέωση να απορροφήσουν τα ενεργειακά, βιομηχανικά γεωργικά και άλλα προϊόντα της χώρας, σε περίπτωση που αυτά μείνουν αδιάθετα, λόγω της εφαρμογής της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου των ΗΠΑ ή άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Χτες το βράδυ έγινε γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες, προχώρησε με διάταγμα στην κρατικοποίηση των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της χώρας, παίρνοντας τον πλήρη έλεγχο όλων των εγκαταστάσεων και των φυσικών πόρων. Στο διάταγμα Νο 28701 δίνεται περιθώριο 180 ημερών στις ξένες πετρελαιοβιομηχανίες να υπογράψουν τις νέες συμφωνίες ή αν δε συμφωνήσουν να αποχωρήσουν από τη χώρα. Τη φρούρησή τους για να μπορέσει να συνεχιστεί η παραγωγή ανέλαβε ο στρατός της χώρας.