Με επιστολή του στους αρχηγούς των κομμάτων ζητά συνάντηση μαζί τους για να συζητήσει το θέμα
Με «φόντο» την προσφυγή - πακέτο όλων των ελληνοτουρκικών διαφορών στο δικαστήριο της Χάγης, ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε χτες την πρότασή του για τη χάραξη μιας «νέας στρατηγικής» της χώρας στην εξωτερική πολιτική.
Μέσα σ' ένα κλίμα γενικότερης πολιτικής συναίνεσης, ανάμεσα στους εκπροσώπους του δικομματισμού, αλλά και του ΣΥΝ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το βήμα της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του κόμματός του για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επανέφερε μια πρόταση που υπηρετεί τη λογική των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και των συμφερόντων των εγχώριων καπιταλιστών και οδηγεί στην εκχώρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Η συγκεκριμένη πρόταση του Γ. Παπανδρέου, κινείται στη λογική της προώθησης ενός «νέου Ελσίνκι». Μιας νέας συμφωνίας δηλαδή που θα έρθει εκ νέου να επιβεβαιώσει αυτά που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και τηρεί η ΝΔ, αναγνωρίζοντας «συνοριακές διαφορές» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και «ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο, προκειμένου να διαμορφωθεί εκείνο το κλίμα, ώστε οι δυο χώρες κάτω από «επιδιαιτησία» να οδηγηθούν στη Χάγη και να νομιμοποιήσουν το παραπάνω καθεστώς. Δεν είναι τυχαία η χτεσινή αναφορά του Γ. Παπανδρέου, ότι η συγκεκριμένη στρατηγική «θα δείξει στην Τουρκία το δρόμο του απαιτούμενου σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου».
Γι' αυτό ακριβώς το λόγο χτες ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε «όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα να χαράξουν, να συμφωνήσουν και να υλοποιήσουν» αυτή τη «νέα στρατηγική», προκείμενου να διαμορφωθεί εκείνη η ψευδαίσθηση στον ελληνικό λαό, ότι όλα γίνονται για να μετατραπεί «το Αιγαίο σε μια θάλασσα της ειρήνης και της συνεργασίας», όπως ισχυρίστηκε ο Γ. Παπανδρέου. Στόχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και της κυβέρνησης, είναι να υφαρπάξουν τη λαϊκή συγκατάθεση για να προχωρήσουν στους παραπέρα σχεδιασμούς τους και στην οριστική διχοτόμηση του Αιγαίου.
Ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του αναφέρθηκε σε κίνδυνο πραξικοπήματος στην Τουρκία. Ο ίδιος, επίσης υποστήριξε ότι «η ένταση με την Ελλάδα είναι ο Δούρειος Ιππος του στρατιωτικού κατεστημένου για να παρεμβαίνει στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία». Με την ιδιότητα και του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο Γ. Παπανδρέου επίσης ανέφερε: «Η προειδοποίηση πρέπει να είναι σαφής. Σαφής και από όλους προς το στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας. Να μην αποτολμήσει ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας του».
Παράλληλα χτες με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ακης Τσοχατζόπουλος πρότεινε στην κυβέρνηση «να προχωρήσει και να αφαιρέσει κάθε νομικό πρόσχημα παραβιάσεων στο Αιγαίο από πλευράς Τουρκίας, μεταβάλλοντας ριζικά το ισχύον πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου, αποφασίζοντας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, να εναρμονίσει τον εθνικό εναέριο χώρο και τα χωρικά μας ύδατα, με αύξηση από τα 6 σε 10 των μιλίων της αιγιαλίτιδας ζώνης».
Εξάλλου χτες ο Γ. Παπανδρέου απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο, με την οποία αναφέρεται στην ανάγκη «χάραξης μιας νέας στρατηγικής», και ζήτησε, να οριστούν συναντήσεις μαζί τους, για τη συζήτηση του θέματος αυτού.
Στην επιστολή του μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «σήμερα, το ζητούμενο είναι η Ελλάδα να διαμορφώσει νέα στρατηγική, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί». Μία στρατηγική, που όπως ισχυρίζεται, «θα κατοχυρώνει, πρώτα από όλα, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα συμφέροντα της Ελλάδας» και θα δείξει, όπως αναφέρει, «στην Τουρκία το δρόμο του απαιτούμενου σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, της αρχής της καλής γειτονίας, των αρχών και αξιών στις οποίες πιστεύει και στηρίζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κράτη - μέλη της».
«Μία προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης οφείλει να προετοιμαστεί προσεκτικά» είπε χτες στη Βουλή η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η προσεκτική προετοιμασία, είπε, χρειάζεται, γιατί πρέπει να εξασφαλιστεί η υπογραφή συνυποσχετικού από τα δύο εμπλεκόμενα μέρη και «πάνω από όλα πρέπει να ξεκαθαρίσει και να ορίσει επακριβώς το αντικείμενο της διένεξης».
Η υπουργός, απαντώντας στην κριτική ότι εγκαταλείφθηκε η πρόβλεψη της συμφωνίας του Ελσίνκι για προσφυγή στη Χάγη το Δεκέμβρη του 2003, είπε ότι δεν υπήρχε καμία προετοιμασία συνυποσχετικού «και δεν είχε ξεκαθαρίσει κανείς ποιο θα μπορούσε να είναι το αντικείμενο και το περιεχόμενο ενός τέτοιου συνυποσχετικού». Ανακοίνωσε δε ότι συνεχίζονται οι διμερείς συνομιλίες με την Τουρκία για τα θέματα «χαμηλής πολιτικής», τα οποία κατά την υπουργό «δεν είναι θέματα χαμηλής πολιτικής, γιατί πρόκειται για οικονομικά θέματα όπως το εμπόριο και ο τουρισμός, τα οποία αποτελούν βάση για τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία».
Η Ντ. Μπακογιάννη παραγνωρίζοντας το ότι - όπως η εμπειρία έχει δείξει - μέσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να υπάρξει λύση προς όφελος των λαών, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προσαρμογή της Τουρκίας μέσω της οποίας «εξασφαλίζουμε την υποχρέωσή της για πλήρη συμμόρφωση στο ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Απαντώντας στην κριτική ότι ο προκάτοχός της ανέτρεψε την πορεία λύσης του Κυπριακού, είπε πως κάτι τέτοιο είναι άδικο, αφού υπέρτατος κριτής είναι ο λαός της Κύπρου και «από την ώρα που ο λαός αποφάσισε, είναι αυτονόητο ότι όλοι μας θα σεβαστούμε την άποψή του και θα χτίσουμε πάνω σε μία καινούρια σελίδα στο Κυπριακό».
Είναι τέτοια η ταύτιση του ΣΥΝ με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τα ελληνοτουρκικά που χρησιμοποιεί ακόμα και τις ίδιες λέξεις. Για εγκατάλειψη του Ελσίνκι μιλάει το ΠΑΣΟΚ, «η ΝΔ δυστυχώς εγκατέλειψε το Ελσίνκι» είπε χτες στη Βουλή ο Ν. Κωνσταντόπουλος. Χρειάζεται «νέο Ελσίνκι» λέει ο Γ. Παπανδρέου, «να επιδιώξει η Ελλάδα ένα νέο Ελσίνκι» είπε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ. Μάλιστα, προσέβαλε βάναυσα τον Κυπριακό λαό που με ποσοστό 75% απέρριψε το σχέδιο Ανάν λέγοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «ανέτρεψε την πορεία λύσης του Κυπριακού»!
Και μην πει κάποιος ότι αυτές είναι προσωπικές του θέσεις γιατί ο Ν. Κωνσταντόπουλος εκπροσωπεί επίσημα τον ΣΥΝ στο «Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής».