Σάββατο 3 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Προσεκτική προετοιμασία για την υπογραφή συνυποσχετικού

«Μία προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης οφείλει να προετοιμαστεί προσεκτικά» είπε χτες στη Βουλή η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η προσεκτική προετοιμασία, είπε, χρειάζεται, γιατί πρέπει να εξασφαλιστεί η υπογραφή συνυποσχετικού από τα δύο εμπλεκόμενα μέρη και «πάνω από όλα πρέπει να ξεκαθαρίσει και να ορίσει επακριβώς το αντικείμενο της διένεξης».

Η υπουργός, απαντώντας στην κριτική ότι εγκαταλείφθηκε η πρόβλεψη της συμφωνίας του Ελσίνκι για προσφυγή στη Χάγη το Δεκέμβρη του 2003, είπε ότι δεν υπήρχε καμία προετοιμασία συνυποσχετικού «και δεν είχε ξεκαθαρίσει κανείς ποιο θα μπορούσε να είναι το αντικείμενο και το περιεχόμενο ενός τέτοιου συνυποσχετικού». Ανακοίνωσε δε ότι συνεχίζονται οι διμερείς συνομιλίες με την Τουρκία για τα θέματα «χαμηλής πολιτικής», τα οποία κατά την υπουργό «δεν είναι θέματα χαμηλής πολιτικής, γιατί πρόκειται για οικονομικά θέματα όπως το εμπόριο και ο τουρισμός, τα οποία αποτελούν βάση για τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία».

Η Ντ. Μπακογιάννη παραγνωρίζοντας το ότι - όπως η εμπειρία έχει δείξει - μέσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να υπάρξει λύση προς όφελος των λαών, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προσαρμογή της Τουρκίας μέσω της οποίας «εξασφαλίζουμε την υποχρέωσή της για πλήρη συμμόρφωση στο ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Απαντώντας στην κριτική ότι ο προκάτοχός της ανέτρεψε την πορεία λύσης του Κυπριακού, είπε πως κάτι τέτοιο είναι άδικο, αφού υπέρτατος κριτής είναι ο λαός της Κύπρου και «από την ώρα που ο λαός αποφάσισε, είναι αυτονόητο ότι όλοι μας θα σεβαστούμε την άποψή του και θα χτίσουμε πάνω σε μία καινούρια σελίδα στο Κυπριακό».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org