ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούνη 2006
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣ «ΧΟΡΗΓΙΚΟ» ΚΕΦΑΛΑΙΟ
«Βοηθήστε μας... »!

Στους «χορηγούς» θέλει να παραδώσει η κυβέρνηση ακόμη και τη ...χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Γ. Βουλγαράκη, μετά τη χτεσινή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

Ο υπουργός είπε ότι ενημέρωσε (σ.σ. οι υπογραμμίσεις δικές μας) «για την προετοιμασία του θεσμικού πλαισίου» του υπουργείου και «ειδικά για το νόμο για τις χορηγίες, που θα βοηθήσει οικονομικά το υπουργείο, αφού πάρα πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι επιθυμούν να βοηθήσουν διάφορες δραστηριότητες του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά δεν υπάρχει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο που να τους επιτρέπει να το κάνουν».

Πιο απλά, δεδομένου ότι δεν πρόκειται να αλλάξει - παρά μόνο προς το χειρότερο - η κρατική ενίσχυση στον Πολιτισμό, η κυβέρνηση θέλει να παραδώσει, ουσιαστικά, τη χρηματοδότηση του ΥΠΠΟ ...στο «χορηγικό» κεφάλαιο. Η πολιτική αυτή, εκτός από το ότι ενισχύει, έμμεσα, τις εταιρίες στο διαφημιστικό πεδίο, αλλά και άμεσα στο οικονομικό μέσω φοροαπαλλαγών προφανώς, στέλνει ακόμη πιο ξεκάθαρο μήνυμα στους δημιουργούς και το λαό ότι η εμπορευματοποίηση του πολιτισμού είναι βασική κυβερνητική επιλογή. Να σημειωθεί ότι αυτή η επιλογή υποτάσσεται στις γενικότερες αντιδραστικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον Πολιτισμό, ο οποίος νοείται ως οικονομικό πεδίο άσκησης της «επιχειρηματικότητας» με κάθε μορφή.

Κατά τ' άλλα, ο υπουργός ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις συζητήσεις με το αμερικανικό Μουσείο Γκετί, επαναλαμβάνοντας ότι ο λόγος γίνεται «για την επιστροφή κάποιων αντικειμένων, τα οποία η Ελλάδα πάρα πολλά χρόνια διεκδικεί». Επίσης, συζητήθηκαν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών, χωρίς όμως να δοθούν λεπτομέρειες, καθώς και η «δυνατότητα που έχει το υπουργείο Πολιτισμού να συμβάλει, στη διάδοση του πολιτιστικού προϊόντος στο εξωτερικό», μέσω του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού «και για το πώς μπορεί να δραστηριοποιηθεί στο χώρο της Βαλκανικής». Ετσι και το ΕΙΠ τίθεται στην υπηρεσία του προπαγανδιστικού μηχανισμού της ΕΕ με φόντο τις «πολιτιστικές αγορές» των υπό ένταξη χωρών στα Βαλκάνια.

Εκδήλωση τιμής στον Γ. Ρίτσο

Συγκλονιστική η προχτεσινή συναυλία υπό τη διεύθυνση της Τερψιχόρης Παπαστεφάνου

Στιγμιότυπο από τη συναυλία
Στιγμιότυπο από τη συναυλία
Μια μοναδική συναυλία, «Ωδή στον Γιάννη Ρίτσο», υπό τη διεύθυνση της Τερψιχόρης Παπαστεφάνου, είχε την ευκαιρία να απολαύσει προχτές το βράδυ το φιλόμουσο κοινό της Λάρισας. Πλήθος κόσμου γέμισε το Δημοτικό Ωδείο της πόλης, τιμώντας με την παρουσία του τη σπάνια μουσική προσωπικότητα. «Μια δάδα αναμμένη στον Πολιτισμό, την ειρήνη, την αγάπη, την αξιοπρέπεια», όπως τη χαρακτήρισε, στο μήνυμα που διαβάστηκε, ο μουσικοσυνθέτης Δ. Φωτιάδης.

Για την Τερψιχόρη Παπαστεφάνου μίλησε η Μαρία Φωτιάδη. Η συγκλονιστική συναυλία που ακολούθησε, «πλημμύρισε» την αίθουσα με τις θεσπέσιες μελωδίες του «Πόλεμος και Ειρήνη» του Γιάννη Ρίτσου και άλλων έργων μεγάλων ποιητών από τη 45μελή Μεικτή Χορωδία του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αμαρουσίου, τις σολίστ Σέβη Μωραϊτίνη, Γεωργία Κουτσιμάνη και απαγγελία του Αιμίλιου Γιαννακόπουλου.

Στην εκδήλωση τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για την παγκόσμια ειρήνη. Παραβρέθηκαν ο Τ. Τσιαπλές, γραμματέας της ΝΕ Λάρισας και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Αγ. Παπαστεργίου, υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, της Επιτροπής Ειρήνης, του Συλλόγου Γυναικών και πολλών άλλων φορέων.

Μουσικοί του κόσμου στην Κρήτη

Περισσότερα από 25 μουσικά σεμινάρια, με εισηγητές αξιόλογους παραδοσιακούς μουσικούς από πολλές χώρες, θα πραγματοποιηθούν το φετινό καλοκαίρι στο χωριό Χουδέτσι του Ηρακλείου Κρήτης, έδρα του Μουσικού Εργαστηρίου «Λαβύρινθος». Με επικεφαλής στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό τον Ρος Ντέιλι, το εργαστήρι, που κλείνει τέσσερα χρόνια ζωής, έχει καταξιωθεί διεθνώς στον τομέα της παραδοσιακής μουσικής.

Στο φετινό πρόγραμμα θα διδάξουν μουσικοί από Αφγανιστάν, Τουρκία, Ινδία, Περσία, Ιράκ, Αφρική, Βουλγαρία και Ελλάδα. Αναλυτικά: 26/6-1/7 Κρητική λύρα από τον Ζαχάρη Σπυριδάκη, Πολίτικη λύρα από τους Σωκράτη Σινόπουλο και Derya Turkan, Γκαντούλκα και βουλγάρικη μουσική από τον Georgi Petrov. 3 - 8/7 Κρητικό λαούτο από τον Γιώργη Ξυλούρη, Σύνθεση και ενορχήστρωση από τον Ευγένιο Βούλγαρη, Σάζι από τον Mehmet Erenler. 10-15/7 Σύνθεση και ενορχήστρωση από τον Ρος Ντέιλι, Βουλγάρικες φωνητικές τεχνικές από τους Tsvetanka Varimezova και Ivan Varimezov, Αφγανικό ραμπάμπ και μουσική του Αφγανιστάν από τον Mohammad Rahim Khushnawaz. 17-22/7 Περσικό Tar, setar, radif από τον Dariush Talai, Περσικό τραγούδι από τον Mamak Khadem, 24-29/7 Goksel Baktagir, κανονάκι, Ευγένιος Βούλγαρης, Σύνθεση και ενορχήστρωση, Nedim Nalbantoglou, βιολί. 31/7-5/8 Ρος Ντέιλι, σύνθεση και ενορχήστρωση. 7-12/8 Tombak από τον Pedram Khavar Zamin, Κρουστά από τον Zohar Fresco, Νέυ από τον Omer Erdogdular. 14-19/8 Νέυ από τον Omer Erdogdular, Ευγένιος Βούλγαρης, Σύνθεση και ενορχήστρωση, Λάφτα από τον Περικλή Παπαπετρόπουλο. 21-26/8 Ballake Sissoko, kora, Αφρική, Τάμπλα και σιτάρ από τον Nayan Ghosh, Ρος Ντέιλι, σύνθεση και ενορχήστρωση. 28/8-2/9 Efren Lopez Σύνθεση και ενορχήστρωση, Αραβικό ούτι από τον Naseer Shamma.

Το κάθε σεμινάριο διαρκεί μία εβδομάδα και περιλαμβάνει δύο τρίωρα μαθήματα την ημέρα (36 ώρες μαθήματος), όπου διδάσκεται τεχνική και ρεπερτόριο της εκάστοτε μουσικής παράδοσης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο τηλέφωνο 2810 741027 ή μέσω email στο info@labyrinthmusic.gr. Για καινούρια σεμινάρια και αλλαγές στο πρόγραμμα, στο www.labyrinthmusic.gr

ΙΣΠΑΝΙΑ
Μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας

Μπροστά σε ακόμη μία - αν όχι την ίδια, τη γνωστή... - μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας βρίσκεται από χτες η Ισπανία, αφού, σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών, η αστυνομία κατάσχεσε συνολικά 4.126 αντικείμενα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας σε αρκετές περιοχές της Ισπανίας. Στην επιχείρηση συνελήφθησαν 24 άτομα.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Καταλονία, την Ανδαλουσία, την Αραγκόν, την Εξτρεμαδούρα και τη Μαδρίτη και στα χέρια των αρχών «έπεσαν»: 640 αμφορείς, 1.074 νομίσματα, 26 γλυπτά και 239 πίνακες. Ωστόσο, δεν αναφέρεται η περίοδος στην οποία ανήκουν τα ευρήματα, από ποια ή ποιες χώρες προέρχονται, καθώς και η εθνικότητα και η ταυτότητα των συλληφθέντων. Το μόνο που ανακοινώθηκε επιπλέον είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα αντικείμενα προέρχονταν από τη λεηλασία αρχαιολογικών χώρων, σε άλλες χώρες, και τα αντικείμενα είχαν πωληθεί από άτομα που τα είχαν κλέψει. Κάποια είχαν υποστεί παλαίωση και παραχάραξη για να εκλαμβάνονται ως αντικείμενα αρχαιότερης ηλικίας από την πραγματική τους.

Αύριο η εκδήλωση για τα 30χρονα της ΟΓΕ

Αύριο, Σάββατο 3 Ιούνη, στις 8.45 μ.μ., στο Θέατρο Βράχων Βύρωνα «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» διοργανώνεται πολιτιστική εκδήλωση για το γιορτασμό των 30 χρόνων ζωής και δράσης της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία από την πρόεδρο της ΟΓΕ Καλλιόπη Μπουντούρογλου, και την προβολή ντοκιμαντέρ που επιμελήθηκαν η Τέρψη Κολοζώφ και η Βασιλεία Παπαρήγα.

Η καλλιτεχνική διεύθυνση του μουσικού μέρους της εκδήλωσης ανήκει στον Τάσο Καρακατσάνη. Θα τραγουδήσουν η Μαρία Δημητριάδη, ο Γιάννης Θωμόπουλος, η Αφροδίτη Μάνου και ο Δημήτρης Μπάσης, ενώ ο Κώστας Παπαδόπουλος θα παίξει μπουζούκι.

Εγκαινιάστηκε στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής» της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256), έκθεση έργων των αποφοίτων 2004 - 2005. Θα διαρκέσει έως τις 7/6.

Ο Βασίλης Λέκκας και ο Γιάννης Σπάθας εμφανίζονται σήμερα (8.30μμ), στην Πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό, στο πλαίσιο της Γιορτής Βιβλίου. Είσοδος ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ