ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούνη 2006
Σελ. /48
ΔΕΗ
Μείωση προσωπικού και εργαζόμενοι - «λάστιχο»

Τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ επισκέφτηκε χτες ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, Σπύρος Χαλβατζής

Δεύτεροι σε εργατικά ατυχήματα, μετά τους οικοδόμους, είναι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ

Motion Team

Δεύτεροι σε εργατικά ατυχήματα, μετά τους οικοδόμους, είναι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ
Τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, διαπίστωσε χτες το πρωί ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης. Προβλήματα που οξύνονται από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και έχουν ως αποτέλεσμα την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την αύξηση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων με την ταυτόχρονη μείωση του προσωπικού.

Ο Σπ. Χαλβατζής κάλεσε τους εργαζόμενους να ψηφίσουν με κριτήριο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και τα γενικότερα πολιτικά ζητήματα, όπως την ακρίβεια, τη λιτότητα, την ανεργία, την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, της Υγείας, αλλά και το μεγάλο ζήτημα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα εργατικά «ατυχήματα», με αφορμή και το τελευταίο στα τσιμέντα ΤΙΤΑΝ. Το αποτέλεσμα ήταν δύο εργαζόμενοι να σκοτωθούν και πέντε να είναι τραυματισμένοι, στο νοσοκομείο. «Καθημερινά - τόνισε - η εργατική τάξη πληρώνει φόρο αίματος στην ασυδοσία της εργοδοσίας. Η ζωή της εργατικής τάξης είναι φτηνή για τους αστούς». Μάλιστα, όπως σημειώθηκε, οι εργαζόμενοι στα ορυχεία της ΔΕΗ έχουν μια θλιβερή «πρωτιά», αφού, μετά τους οικοδόμους, έρχονται δεύτεροι σε εργατικά ατυχήματα.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι μίλησαν για τα σημαντικά εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν:

  • Αύξηση των εργαζομένων με συμβάσεις 4μηνες και 8μηνες, ως ωρομίσθιοι αλλά και ως «ενοικιαζόμενοι» μέσω εργολάβων.
  • Στα ορυχεία περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι είναι «ενοικιαζόμενοι», από διάφορα «γραφεία».
  • Οι εργαζόμενοι ως «σεκιούριτι» δουλεύουν 8 ώρες την ημέρα και 6 μέρες τη βδομάδα με σύμβαση ωρομίσθιου.

«Επιπλέον», σημείωσε ένας εργαζόμενος, «ανακοίνωσαν ότι θα μειωθεί το προσωπικό κατά 1.650 εργαζόμενους και την ίδια στιγμή θα αυξηθεί ο κύκλος των εργασιών». Μάλιστα, μέχρι το 2010, η διοίκηση προβλέπει αύξηση των κερδών κατά 480 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 150 εκατ. ευρώ, προέρχονται από τη ...«μείωση του κόστους εργασίας»! Ολα αυτά είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, των κυβερνήσεων, πρώτα του ΠΑΣΟΚ και τώρα της ΝΔ, σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής.

Ο Σπ. Χαλβατζής κάλεσε τους εργαζόμενους, να στηρίξουν αποφασιστικά εκείνους που αγωνίζονται σταθερά για τα δικαιώματά τους. «Εμείς, έχουμε επικοινωνία με τους εργαζόμενους καθημερινά και όχι μόνο ενόψει των εκλογών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Περιοδεία στα Πετράλωνα

Χτες το βράδυ, ο Σπ. Χαλβατζής, επικεφαλής κλιμακίου της «Συμπαράταξης», στο οποίο συμμετείχε και η Β. Αράπη - Καραγιάννη από τη Δημοτική Κοινωνική Κίνηση, περιόδευσε στα Κάτω Πετράλωνα. Συναντήθηκε με μικροεπαγγελματίες, με τους οποίους συζήτησε τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με σημαντικό το ζήτημα των τσουχτερών δημοτικών τελών που πληρώνουν στο δήμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 11 χρόνια τα ανταποδοτικά τέλη, για τα καταστήματα, αυξήθηκαν από τις διοικήσεις (ΝΔ) του Δήμου Αθήνας, περίπου κατά 95%!

«ΝΑΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ξεκινούν σήμερα οι κινητοποιήσεις

Ξεκινούν σήμερα οι κινητοποιήσεις της ΝΑΣ με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, από την πλατεία Αγίου Θωμά στο Γουδί, στις 8 μ.μ. Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν τη Δευτέρα, 5 Ιούνη, με τη συμμετοχή των αγωνιστικών δημοτικών συνδυασμών των όμορων δήμων.

Την κινητοποίηση συνδιοργανώνουν η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», η «Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου» και η «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία Νέου Ψυχικού». Η ΝΑΣ διεκδικεί στα 965 στρέμματα στο Γουδί να δημιουργηθεί ενιαίο πάρκο υψηλού πρασίνου με κρατική χρηματοδότηση, ανοιχτό για το λαό και τη νεολαία χωρίς ιδιωτική ή επιχειρηματική δράση στη λειτουργία του.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι: Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά, Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Νίκος Παπακωνσταντίνου, υποψήφιος δήμαρχος Ζωγράφου και Γιώργος Μπουλούγαρης, υποψήφιος δήμαρχος Νέου Ψυχικού. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με ρεμπέτικα τραγούδια από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και τον Κώστα Τάγκα.

Την ερχόμενη Δευτέρα, 5 Ιούνη, θα πραγματοποιηθούν οι εξής συγκεντρώσεις:

  • Στο Βοτανικό (Ιερά οδός και Αγίας Αννης) στις 7 μ.μ., με ομιλητές τον Σπύρο Χαλβατζή και τον Ηλία Νικολόπουλο, υποψήφιο νομάρχη Αθήνας με τη ΝΑΣ.
  • Στην πλατεία Ελληνικού στις 7.30 μ.μ., με ομιλητή τον Γιώργο Πέρρο, εκ μέρους της ΝΑΣ.
  • Στην Καλλιθέα (πλατεία Κύπρου) στις 7.30 μ.μ., με ομιλητή τον Γεράσιμο Θεοδωράτο, νομαρχιακό σύμβουλο Αθήνας της ΝΑΣ.
Φοροεισπρακτικά μέτρα

Εναν ακόμα, στην ουσία φοροεισπρακτικό, μηχανισμό στήνει η κυβέρνηση, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της παράνομης στάθμευσης και τη διευκόλυνση των μετακινήσεων με τα δημόσια συγκοινωνιακά μέσα. Οπως προβλέπει 5ετές πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψαν χτες οι εκπρόσωποι του Δήμου Αθηναίων και του ΟΑΣΑ, παρουσία του υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών Μιχ. Λιάπη, εφεξής - εκτός από την Τροχαία - παρέχεται η δυνατότητα και στους υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας να «ξηλώνουν» πινακίδες κυκλοφορίας, από αυτοκίνητα σταθμευμένα σε σημεία που παρεμποδίζουν την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων του ΟΑΣΑ.

Βάσει του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και του ΟΑΣΑ, από σήμερα κιόλας οι περίπου 600 υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας θα αστυνομεύουν συστηματικά 87 σημεία, κυρίως σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας, με σκοπό να «κόβουν» κλήσεις και να αφαιρούν πινακίδες οχημάτων που είναι παράνομα σταθμευμένα. Ο υπουργός μάλιστα, αφού προανήγγειλε τη διεύρυνση της συνεργασίας και με άλλους Δήμους, εξέφρασε την ελπίδα να μην ατονήσει η αστυνόμευση σε 10 μέρες... διότι τα πάντα στην Ελλάδα γίνονται για τρεις μέρες.

Το βέβαιο είναι ότι με φοροεισπρακτικά μέτρα, δε λύνονται τα σοβαρά κυκλοφοριακά - συγκοινωνιακά προβλήματα στην Αττική. Οσο η λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών «χωλαίνει», όσο η πολιτική για τους χώρους στάθμευσης υπαγορεύεται από τα συμφέροντα των ιδιωτών, όσο η ακολουθούμενη πολιτική ενθαρρύνει, αντί να αποθαρρύνει τη χρήση του ΙΧ, όλο και θα οξύνονται οι δυσλειτουργίες της πόλης.

Η επίλυση του κυκλοφοριακού - συγκοινωνιακού προβλήματος της Αθήνας, απαιτεί άλλη πολιτική. Μια πολιτική, που θα έχει στο επίκεντρό της την αντιμετώπιση των οξυμένων λαϊκών αναγκών και όχι την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.


Ν. Κ.

«Στο τραπέζι» η νέα διοικητική δομή

Στο τραπέζι μπαίνει την επόμενη βδομάδα η νέα διοικητική δομή της χώρας, σε μία σαφή κατεύθυνση που υπηρετούν τόσο η κυβέρνηση όσο και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, για φορείς διοίκησης και αυτοδιοίκησης που θα εκτελούν αποτελεσματικότερα τις εντολές του «κράτους στρατηγείου».

Την έναρξη του σχετικού διαλόγου ανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος, μετά από συνάντηση που είχε χτες με τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, ο οποίος την ερχόμενη Τετάρτη θα συναντηθεί με την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) και ακολούθως με την Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ).

Βασική φιλοσοφία των αλλαγών που σχεδιάζονται είναι η δημιουργία «ισχυρών» διοικητικών μονάδων που σε συνεργασία με το ιδιωτικό κεφάλαιο θα υλοποιούν τους γενικότερους οικονομικούς στόχους για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας, αλλά και θα αναλάβουν την άσκηση κρατικών αρμοδιοτήτων, υπηρετώντας τη λογική του «μικρότερου κράτους». Χαρακτηριστικά ο Π. Παυλόπουλος δήλωσε εξερχόμενος της συνάντησης: «Ξεκινά αυτός ο διάλογος ο οποίος, όπως είναι γνωστό, έχει τεράστια σημασία, αφού η χώρα μας, πέρα από τις αλλαγές που έχουμε ήδη κάνει, πρέπει να προετοιμαστεί γενικότερα για τις μεγάλες προκλήσεις, σε συνδυασμό με το Δ' ΚΠΣ».

Συνάντηση με την «Πρωτοβουλία για τη Διάσωση και αξιοποίηση του εργοστασίου της "Κολούμπια"» είχε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας. Στη συζήτηση έγινε αναφορά στις εξελίξεις για το χώρο της «Κολούμπια» και εκφράστηκε η ανησυχία για την προσπάθεια προώθησης της εμπορευματοποίησης των 60 στρεμμάτων της περιοχής του Προμπονά προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ