ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Μάη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΕΒ
Αξιώνει θυσίες για την ενίσχυση του κεφαλαίου

Η νέα διοίκηση του ΣΕΒ - ο πρόεδρος της οποίας θεωρεί τους βιομήχανους «κατεξοχήν παραγωγούς πλούτου και θέσεων απασχόλησης» - αναγόρευσε την «ανταγωνιστικότητα» σε ύψιστη οικονομική και κοινωνική αξία και απαίτησε σκληρότερα μέτρα κατά των εργαζομένων

Motion Team

Το ισοσκελές, βαθιά αντιλαϊκό και αντεργατικό «τρίγωνο» που σχηματίζουν οι μεγαλοβιομήχανοι, η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, έγινε διακριτό και από τις χτεσινές τοποθετήσεις τους στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων. Η συνέλευση ανέδειξε νέο πρόεδρο τον Δ. Δασκαλόπουλο στη θέση του Ο. Κυριακόπουλου, προχώρησε σε εκτεταμένη αναδιάρθρωση του ΔΣ και έθεσε τις νέες επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου για την επόμενη περίοδο. Μέσα από την ομιλία του νέου του προέδρου, η ηγεσία του ΣΕΒ απαίτησε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο:

  • Νέες θυσίες από τους εργαζόμενους για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας».
  • Συναίνεση που, όμως, δε θα αποτελεί άλλοθι για απραξία.
  • Αναγωγή της «επιχειρηματικότητας» σε ...κοινωνικό πρότυπο.

Ο ΣΕΒ αυτοανακηρύχτηκε επίσης - διά στόματος του νέου προέδρου - κύριος εκπρόσωπος «των δυνάμεων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που παράγουν πλούτο και εργασία». Ο Δ. Δασκαλόπουλος έδωσε στις τοποθετήσεις του ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της «συνεννόησης» της κοινωνίας για την αποδοχή των «θυσιών» που κρίνονται απαραίτητες από τους μεγαλοβιομήχανους για να ενισχυθεί η «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρήσεων, που κατ' αυτούς αποτελεί μοναδική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη γενικότερη ευημερία. Δεν πρόκειται για νέες θεωρίες, ωστόσο τονίστηκε ενδεικτικά ότι «οι καιροί δεν προσφέρονται για μάχες χαρακωμάτων» και ότι «δεν έχουμε άλλα περιθώρια ολιγωρίας», καθώς και ότι «πρέπει να αποδεχτούμε συνειδητά την πρόκληση της εθνικής παραγωγικής αναπροσαρμογής». Οι συγκεκριμένες παραινέσεις για σκληρότερη πολιτική βρήκαν πρόθυμους αποδέκτες τον Κ. Καραμανλή που μίλησε για την ανάγκη «σύμπραξης όλων», εκθειάζοντας το κυβερνητικό έργο για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» και τον Γ. Παπανδρέου που δε δίστασε να μιλήσει για διεύρυνση της «ελαστικής» εργασίας.

Ο Δ. Δασκαλόπουλος, εμπνευστής της περσινής Χάρτας Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων των Επιχειρήσεων, επιδόθηκε σε μια συστηματική ιδεολογική διαστρέβλωση: Τόνισε ότι «οι δυνάμεις της εργασίας, δηλαδή οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι, έχουν μόνο κοινά συμφέροντα». Σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε επίσης τη δημιουργία «μόνιμης ομάδας εργασίας ΣΕΒ και ΓΣΕΕ». Συμπλήρωσε, με το «βλέμμα» στραμμένο στις συλλογικές συμβάσεις, ότι οι επιχειρήσεις οδηγούνται σε «αυξημένες παροχές προς τους εργαζόμενους - χωρίς να χρειάζονται κανενός την προτροπή»! Εκανε λόγο για «διαχρονικότητα των αγκυλώσεων», για την ανάγκη εισόδου «σε τροχιά ανταγωνιστικής και όχι επιδοτούμενης ανάπτυξης», για την «ανταγωνιστική ανασυγκρότηση της οικονομίας» και τον «εκσυγχρονισμό του κράτους». Μίλησε ακόμη για «ηθικό υπόβαθρο» που απαιτείται ώστε να ακουστεί και να... συνυπολογιστεί η φωνή του ΣΕΒ.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ο. Κυριακόπουλος ήταν αυτός που νωρίτερα φρόντισε να συνδέσει τις παραπάνω γενικότητες για την οικονομία και το κράτος με τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, αποτιμώντας την πορεία των κυβερνητικών «μεταρρυθμίσεων». Παρ' όλα αυτά η σκληρή κριτική που ο ίδιος άσκησε πέρσι στην κυβέρνηση για καθυστέρηση και ανικανότητα αντικαταστάθηκε με μια «συγκρατημένη» ικανοποίηση. Δεν παρέλειψε όμως να συνδέσει τη διατήρηση της απασχόλησης, του εισοδήματος, των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών με την «ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία», η οποία σύμφωνα με τους βιομήχανους μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από την ολοκληρωτική αποδοχή των αξιώσεών τους και την υποταγή στις απαιτήσεις τους.

Αναλύοντας μια επικαιροποιημένη μελέτη για την «ανταγωνιστικότητα», ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΕΒ επισήμανε ότι: το έλλειμμα «ανταγωνιστικότητας» παραμένει σημαντικό παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί στις επιχειρηματικές υποδομές, την απελευθέρωση των αγορών, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη λειτουργία των ΔΕΚΟ. Από τα συμπεράσματα της μελέτης προκύπτει ότι πρέπει: Να μειωθεί άμεσα η φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων. Να γίνουν νέες παρεμβάσεις στην «αγορά» εργασίας - παρά τα «θετικά βήματα» που έχουν γίνει - να αυτονομηθεί ο ΛΑΕΚ, να «αναδιοργανωθεί» ο ΟΑΕΔ. Να απλοποιηθούν περαιτέρω οι διαδικασίες αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Εμείς στηρίξαμε τα υπερκέρδη σας!

Τη σημαντική συνεισφορά της κυβέρνησης στην αύξηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων ανέδειξε στην ομιλία του στον ΣΕΒ ο Κ. Καραμανλής, δεσμευόμενος ταυτόχρονα ότι θα συνεχίσει την πολιτική των αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων» πιο αποφασιστικά. Το μήνυμα που ουσιαστικά μετέφερε στη συνέλευση των βιομηχάνων ο πρωθυπουργός, ήταν ότι η κυβέρνηση δε χαλαρώνει τους ρυθμούς της αντιλαϊκής επίθεσης, αλλά θα συνεχίσει ακόμα πιο έντονα.

«Δε σταματούμε εδώ. Δεν επαναπαυόμαστε. Και αυτό θέλω να το υπογραμμίσω», τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «τα θετικά στοιχεία» (σ.σ. εννοεί τους γνωστούς δείκτες της καπιταλιστικής ανάπτυξης) «δε σημαίνουν εφησυχασμό». Τα στοιχεία αυτά (όπως ο ρυθμός ανάπτυξης, ο δείκτης οικονομικού κλίματος, η ανταγωνιστικότητα και άλλα τέτοια), σύμφωνα με τον Κ. Καραμανλή «συνιστούν έμπρακτη ενθάρρυνση στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που ξεκινήσαμε». Επιπλέον, «υποδεικνύουν την ανάγκη ακατάπαυστης προσπάθειας και διαρκούς δράσης για τη συνεχή βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος. Αυτό δεσμευτήκαμε και αυτό κάνουμε», τόνισε, υπογραμμίζοντας τη βούληση της κυβέρνησης να συνεχίσει «σταθερά, αποφασιστικά και εντατικά τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις».

Με ξεχωριστό καμάρι, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις μάχες που έδωσε για χάρη της «επιχειρηματικότητας» και παρουσίασε τα μέτρα που έχει πάρει για να τη στηρίξει. «Ηρθαμε σε σύγκρουση με κατεστημένες νοοτροπίες και συντηρητικές αντιλήψεις, που παρεμπόδιζαν, για χάρη κομματικών σκοπιμοτήτων(!), την επιχειρηματικότητα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε: «Είπαμε και το αποδεικνύουμε στην πράξη ότι χτίζουμε ισχυρές προϋποθέσεις για μια άνοιξη επιχειρηματικότητας στη σύγχρονη Ελλάδα». Για του λόγου το αληθές ανέφερε ότι «στα δύο χρόνια, που έχουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης, προωθήσαμε - και προωθούμε - βαθιές τομές, θαρραλέες μεταρρυθμίσεις, ουσιαστικές αλλαγές, που εγγυώνται ασφαλή και ταχύρυθμη αναπτυξιακή τροχιά, σ' ένα υγιές δημοσιονομικό περιβάλλον». Ως τέτοιες ανέφερε τη μείωση φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, το νέο «αναπτυξιακό» νόμο και το «νέο» θεσμικό πλαίσιο για δημόσια έργα.

Καταλήγοντας, αφού συνεχάρη τον απερχόμενο πρόεδρο του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλου «για ό,τι θετικό έχει προσφέρει στην επιχειρηματικότητα», απευθύνθηκε στον νεοεκλεγέντα Δ. Δασκαλόπουλο, λέγοντας ότι «προσδοκούμε στενή συνεργασία, ώστε με νέες ιδέες και νέα δυναμική να κάνει η πατρίδα μας το αναπτυξιακό άλμα που δικαιούται». Και μιλώντας σε φίλους και εταίρους κατέληξε: «Καλή επιτυχία στο έργο σας. Εχουμε, άλλωστε, πολλά να κάνουμε: Για την αναζωογόνηση του βιομηχανικού ιστού της χώρας. Την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Την ανάπτυξη δυναμικής και ανταγωνιστικής Οικονομίας»...

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Κατέθεσε τα ΣΕΒη του...

Περισσότερη «ευελιξία» και «προσαρμοστικότητα» για τους εργαζομένους και νέες φοροαπαλλαγές - επιδοτήσεις για το μεγάλο κεφάλαιο είναι, σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, η μόνη «ρεαλιστική πρόταση για τη μείωση της ανεργίας» και την «επιτάχυνση της ανάπτυξης». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζοντας στην ομιλία του τις πολιτικές θέσεις του κόμματός του, αναφέρθηκε, στο όνομα του πρώην προέδρου του, στις ...πολύτιμες υπηρεσίες που έχουν προσφέρει οι βιομήχανοι στην «κοινωνία» και στο «έθνος»! Ο Γ. Παπανδρέου υιοθέτησε κάθε απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου και συγχρόνως κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς στις «απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα».

«Η ελληνική αγορά εργασίας χρειάζεται αλλαγές και προσαρμογές», είπε ο Γ. Παπανδρέου, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα «για περισσότερη προσαρμοστικότητα και ευελιξία» μέσα «σε ένα ευέλικτο περιβάλλον εργασίας». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας, πρότεινε ουσιαστικά την παραπέρα προώθηση της «μερικής» και «προσωρινής» απασχόλησης, την ακόμα μεγαλύτερη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αναφερόμενος στην περίπτωση των απολυμένων της Νάουσας, ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ «δε θέλει να τους μετατρέψει σε συνταξιούχους», αλλά μέσω «επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών και επιδοτήσεις επιχειρηματικών πρωτοβουλιών» να τους στηρίξει. Να επιχορηγήσει δηλαδή τους κεφαλαιούχους για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας... Ο ίδιος επίσης πρότεινε τον ΟΑΕΔ να τον αναλάβουν οι «κοινωνικοί εταίροι», συμπεριλαμβανομένων και των βιομηχάνων, προσφέροντας τους ανέργους στις αδηφάγες ορέξεις των επιχειρηματιών. Ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα «είναι ανοιχτό και σε περαιτέρω μείωση των συντελεστών» για τα «αδιανέμητα κέρδη», προκειμένου να «ενθαρρύνει τις επενδύσεις».

Ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του διεκδίκησε το ρόλο του καλύτερου εκφραστή των συμφερόντων της άρχουσας τάξης, αφού, όπως ανέφερε, «το ΠΑΣΟΚ έχει σχετική μέχρι και μεγάλη πολιτική εμπειρία», ώστε να περάσει τις «αλλαγές», με «θετικό αποτέλεσμα για όλους», μέσα «από κοινωνική διαβούλευση, διαμεσολάβηση, επίλυση συγκρούσεων σε όλα τα επίπεδα». Υπάρχει «χώρος συνεργασίας μεταξύ μας (σ.σ ΠΑΣΟΚ - ΣΕΒ)», είπε χαρακτηριστικά.

Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Εγκωμίασε την ... «υπεύθυνη στάση» ΠΑΣΟΚ

Ο υπουργός Οικονομίας επιβεβαίωσε την «ιερά συμμαχία» ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΕΒ, για την προώθηση νέων ανατροπών σε Κοινωνική Ασφάλιση και εργασιακές σχέσεις

Για «υπεύθυνη στάση» του ΠΑΣΟΚ στο θέμα του «κοινωνικού διαλόγου» για την Κοινωνική Ασφάλιση, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, μιλώντας χτες από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ. Με την ομιλία του αυτή, ο υπουργός Οικονομίας επιβεβαίωσε στην ουσία το σχηματισμό αρραγούς αντιδραστικού μετώπου ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΕΒ, με κεντρικό στόχο την προώθηση των νέων ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση και τις εργασιακές σχέσεις.

Σε ρυθμούς δικομματικής συναίνεσης, ο Γ. Αλογοσκούφης μόνο καλά λόγια είχε να πει για το ΠΑΣΟΚ. Ετσι ανέφερε ότι «με σταθερότητα και χωρίς αιφνιδιασμούς έχουμε πετύχει να διαμορφώσουμε ένα κοινό πλαίσιο συζήτησης και συναίνεσης. Διότι η αντιπολίτευση δείχνει να συμφωνεί ότι είναι επιτακτική η ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό μας σύστημα». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επανέλαβε ότι «προσωπικά, με ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση πριν από δύο βδομάδες, αναλογιζόμενη τις διαστάσεις του προβλήματος, επέδειξε μια υπεύθυνη στάση κάνοντας κάποιες προτάσεις για το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Αποτελεί μια ένδειξη ότι έχουν γίνει κατανοητά από τα στελέχη της τα μεγάλα προβλήματα που υφίστανται»!

Αναζητώντας και άλλους... πρόθυμους «συμμάχους» στο σχεδιαζόμενο έγκλημα κατά της Κοινωνικής Ασφάλισης, ο υπουργός ζήτησε συνεργασία απ' όλα τα κόμματα και τους φορείς, ενώ ουσιαστικά χαρακτήρισε... «ανώριμους» όσους δε συμμετέχουν στο διάλογο της απάτης, δηλώνοντας: «Τείνουμε χείρα συνεργασίας σε όλα τα πολιτικά κόμματα, σε όλους τους παραγωγικούς φορείς της χώρας, σε όλους τους πολίτες. Ολοι μπορούν να προσφέρουν και να συμβάλουν. Ολοι έχουμε υποχρέωση να επιδεικνύουμε ωριμότητα μπροστά στις κρίσιμες επιλογές που θα καθορίσουν την πορεία της χώρας στο μέλλον».

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ρυθμίσεις για τους επιχειρηματίες

Εγκρίθηκε χτες από το Υπουργικό Συμβούλιο το πλαίσιο μέτρων ενεργειακής πολιτικής

Ικανοποίηση για όσα έχουν γίνει στον ενεργειακό τομέα και αισιοδοξία για όσα πρόκειται να γίνουν, με πάγιο στόχο την εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου, προέκυψε από τη χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την ενεργειακή πολιτική. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πανηγυρικά τα επόμενα αντιλαϊκά βήματα ώστε να μετατραπεί η Ελλάδα σε διεθνές ενεργειακό «μπακάλικο», αλλά και κέντρο άσκησης πολύπλευρων πιέσεων από τις πολυεθνικές της ενέργειας και τις χώρες που τις... εκπροσωπούν. Από την πλευρά του, ο Κ. Καραμανλής εκτίμησε εισηγητικά ότι, παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν για την οικονομία από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, οι κυβερνητικοί στόχοι δε θίγονται, «γιατί κάναμε ρεαλιστικές προσεγγίσεις». Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι επιδίωξη της κυβερνητικής πολιτικής είναι η ανάδειξη της Ελλάδας σε «ενεργειακό δίαυλο», η ενίσχυσή της στους διεθνείς ενεργειακούς οργανισμούς και η προώθηση μεγάλων ενεργειακών έργων. Ολα αυτά στο όνομα της... απεξάρτησης από το πετρέλαιο και της επάρκειας.

Παράλληλα τόνισε ότι επιδιώκεται η δημιουργία ενός «νέου, σύγχρονου θεσμικού πλαισίου» για όλες τις μορφές ενέργειας. Αυτό αποτελεί και την απαραίτητη προϋπόθεση για τη βίαια επιβαλλόμενη, αλλά και σημαντικά κερδοφόρα δραστηριοποίηση των ιδιωτών παραγωγών και εμπόρων ενέργειας σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας της χώρας.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα και με την εισήγηση του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, προωθούνται:

  • Νέο σύστημα αδειοδότησης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), όπου αναμένονται επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2010.
  • Νέο πλαίσιο για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, με σκοπό την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων.
  • Κωδικοποίηση της λατομικής και μεταλλευτικής νομοθεσίας.
  • Ενσωμάτωση της κοινοτικής Οδηγίας για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων. Κοινός παρονομαστής στις σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις είναι η παροχή νέων προνομίων προς το μεγάλο κεφάλαιο με διεύρυνση των δικαιωμάτων του, περιορισμό των υποχρεώσεών του, υλική ενίσχυση των επιχειρηματικών σχεδίων του.

Αμεσα, την ερχόμενη βδομάδα, προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για την εκμετάλλευση του ορυχείου λιγνίτη της Βεύης στη Φλώρινα και τον Ιούνη θα ακολουθήσει αυτός για το ορυχείο της Ελασσόνας, προκειμένου οι ιδιώτες να έχουν πρόσβαση στο φτηνό καύσιμο, στην εκμετάλλευση του οποίου κυριαρχεί τώρα η ΔΕΗ. Μέσα στο 2006 θα γίνουν και οι διαγωνισμοί για 3 νέες Εταιρίες Παροχής Αερίου στη Στερεά και στη Μακεδονία.

Ο υπουργός Ανάπτυξης επανέλαβε ότι τα επόμενα 4 χρόνια αναμένονται συνολικά επενδύσεις 4,5 δισ. ευρώ στο χώρο της ενέργειας και διάνθισε την τοποθέτησή του με αναφορές στην ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων και την τόνωση της εθνικής οικονομίας. Η δημιουργία των αγωγών φυσικού αερίου και του πετρελαίου, η δημιουργία νέων γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος στο Βορρά και την Ανατολή, αλλά και η «απελευθέρωση» των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου ήταν βασικά σημεία του απολογισμού του. Σύμφωνα με όλα αυτά και τα σχέδια που εγκρίθηκαν, ντόπιοι και κυρίως ξένοι κεφαλαιοκράτες θα μπορούν να κάνουν επικερδείς «μπίζνες» στην Ελλάδα.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης την τοποθέτηση του Ρ. Μωυσή στη θέση του προέδρου του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής.

ΕΦΟΡΙΑ
«Τρέχουν» οι προθεσμίες

Σήμερα Πέμπτη 17 Μάη λήγει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους με ΑΦΜ που λήγει στο ψηφίο 6. Με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ (αναγράφεται στην παρένθεση με έντονο γράμμα), οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις μέχρι και:

19 Μάη (7), 23 Μάη (8), 25 Μάη (9), 29 Μάη (10, 20, 30, 40 και 50), 31 Μάη (60, 70, 80, 90 και 00).

Ιδιώτες προμηθευτές

Την είσοδο ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και στην τροφοδότηση των ηλεκτροκίνητων συγκοινωνιακών μέσων της Αθήνας (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τρόλεϊ) προωθεί η κυβέρνηση. Τη σχετική πρόταση, που εγκρίθηκε χτες από το Υπουργικό Συμβούλιο, υπέβαλε ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Μ. Λιάπης, υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο αποδεσμεύονται από τη ΔΕΗ τα ηλεκτροκίνητα συγκοινωνιακά μέσα και μέσω διεθνών διαγωνισμών θα μπορούν να προμηθεύονται φθηνή ηλεκτρική ενέργεια.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης και άλλη πρόταση του υπουργού Μεταφορών, για την κυκλοφορία πετρελαιοκίνητων ΙΧ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ειδική επιτροπή θα αναλάβει να εξετάσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την επέκταση της πετρελαιοκίνησης στο ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον των μεγάλων αστικών κέντρων. Σημειώνεται πως η ελεύθερη πετρελαιοκίνηση είναι χρόνιο αίτημα των μεγαλοεισαγωγέων ντιζελοκίνητων ΙΧ.

ΚΡΗΤΗ - ΧΑΝΙΑ
Εκδήλωση ενάντια στα χαράτσια

Κάλεσμα της Γραμματείας Χανίων της ΠΑΣΥ

Πλατύ κάλεσμα σε όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους του Νομού Χανίων απευθύνει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Χανίων της ΠΑΣΥ για να συμμετάσχουν μαζικά στην εκδήλωση που οργανώνει την Παρασκευή 19 Μάη στις 8 το βράδυ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χανίων.

Στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία καλεί επίσης τους αγρότες να μην υποκύψουν στους παράνομους εκβιασμούς της κυβέρνησης και τα χαράτσια του ΟΣΔΕ και μαζί με την ΠΑΣΥ, με όλα τα μέσα και προπαντός, όπως σημειώνει, με αγωνιστικές κινητοποιήσεις να διεκδικήσουν το άμεσο σταμάτημα των εκβιασμών και την κατάργηση των χαρατσιών.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΠΑΣΟΚ
Κέρδισαν δίκαια το χειροκρότημα των βιομηχάνων

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Με αφορμή τις χτεσινές τοποθετήσεις του Κ. Καραμανλή και του Γ. Παπανδρέου στη συνέλευση του ΣΕΒ, το Γραφείο Τύπου τονίζει:

«Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κέρδισαν δίκαια το χειροκρότημα των βιομηχάνων για όσα είπαν στις ομιλίες τους. Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, κατόρθωσε να συνεχιστεί η εντυπωσιακή άνοδος των κερδών τους με τη μείωση του εργατικού και λαϊκού εισοδήματος.

Παρά την τεράστια αύξηση του παραγόμενου πλούτου, και οι δύο υπερθεμάτισαν για την αύξηση 77 λεπτών τη μέρα, που υπέγραψε η ΓΣΕΕ. Και οι δυο υποσχέθηκαν ακόμα περισσότερα προνόμια στο κεφάλαιο. Οτι υποστηρίζουν, αντί για τους ανέργους να επιδοτούνται οι βιομήχανοι. Να μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις και να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης. Να γίνουν πλήρως εμπορεύματα η Παιδεία, η Υγεία και η Πρόνοια.

Και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πασχίζουν για την ταξική υποταγή των εργαζομένων με τους "κοινωνικούς διαλόγους" και την "εργασιακή ειρήνη".

Και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αξίζουν την κατακραυγή των εργαζομένων, που τα ταξικά τους συμφέροντα είναι διαμετρικά αντίθετα με τους καπιταλιστές και όσους τους υπηρετούν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ