ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Οξύνουν την αντιπαράθεση με επίκεντρο τη μουσουλμάνα υποψήφια

Την όξυνση της δικομματικής αντιπαράθεσης συνεχίζει να πυροδοτεί η πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου για την υποψηφιότητα της μουσουλμάνας Γκιουλ Μπεγιάζ Καραχασάν για την υπερνομαρχία Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι της εκκλησίας, από την πρώτη στιγμή της ανακήρυξης της υποψηφιότητας έχουν επιδοθεί σε ένα μπαράζ αποπροσανατολιστικών δηλώσεων και δημιουργίας εντυπώσεων που αφορούν αποκλειστικά και μόνο το θρήσκευμα της υποψήφιας του ΠΑΣΟΚ.

Επιχειρώντας να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα σαν «πρωτόγνωρο» γεγονός και να τη διαχωρίσουν από την πραγματική πολιτική της διάσταση, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ με πρώτο τον Γ. Παπανδρέου κάνουν λόγο για «υποψηφιότητα με ιδιαίτερο συμβολισμό». Η μουσουλμάνα υποψήφια, όπως και όλοι οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα ακολουθήσουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οπως έπραξαν και στο πρόσφατο παρελθόν, βουλευτές μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, που είχαν εκλεγεί τόσο με το ΠΑΣΟΚ, όσο και με τη ΝΔ, οι οποίοι δεν παρέκκλιναν ούτε στο ελάχιστο από την εφαρμογή της «πράσινης» και «μπλε» κυβερνητικής πολιτικής. Εξάλλου αυτό ξεκαθάρισε και η Γκιουλ Μπεγιάζ Καραχασάν, με συνέντευξή της στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», που αφού δήλωσε ότι «είναι Ελληνίδα, μουσουλμάνα, γυναίκα, μητέρα και επιστήμονας», τόνισε συγχρόνως: «Είμαι ΠΑΣΟΚ»...

Πάντως τόσο ο Γ. Παπανδρέου, όσο και η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μ. Ξενογιαννακοπούλου προσπάθησαν να αναγάγουν τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα σαν «διαχωριστική γραμμή» ανάμεσα στην «πρόοδο» και τη «συντήρηση»... Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε: «Ακουσα ότι ο αρμόδιος υπουργός Μακεδονίας - Θράκης μίλησε με μία αντίληψη που μας παραπέμπει σε διαχωρισμούς και φακελώματα, σε μια αυταρχική αντίληψη δεξιάς και ρωτώ τον πρωθυπουργό αν αυτά εκφράζουν την επίσημη πολιτική του κ. Καραμανλή». Στο ίδιο μήκος κύματος και η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, που υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ «τολμά να κάνει πράξη την ισονομία και τα ίσα δικαιώματα για όλους τους Ελληνες πολίτες, ανεξάρτητα από θρησκεία, τοποθέτηση και άλλα».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης χτες, εντείνοντας την αντιπαράθεση, δήλωσε: «Είναι προφανής η διπλή γλώσσα, η διπλή γραμμή της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης, άλλα δηλαδή να λέει επισήμως και άλλα διάφοροι μέσα από τους κόλπους της. Ομως ό,τι και να λέει, ό,τι και να δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το δεδομένο είναι ότι παραμένει στη θέση του ο κατ' εξοχήν αρμόδιος, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης ο οποίος μέχρι χθες ζητούσε πιστοποιητικά και δηλώσεις για το ποιος είναι Ελληνας πολίτης και ποιος όχι». Ο ίδιος επίσης κάλεσε τους παράγοντες της εκκλησίας «να μένουν στο ρόλο τους ως εκκλησιαστικοί παράγοντες».

Την ίδια στιγμή με δηλώσεις της στο ραδιόφωνο του «9,84», η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αν. Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι «η κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου αλλάζει τα δεδομένα και στην εξωτερική πολιτική»...

Κυβέρνηση: Μια κομματική υποψηφιότητα...

Στο πλαίσιο της δικομματικής διαμάχης για τις δημοτικές εκλογές «υποβιβάζει» η κυβέρνηση την υποψηφιότητα της Γκιουλ Καραχασάν στην υπερνομαρχία Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης, επιχειρώντας να την «αποφορτίσει» από κάθε άλλη πολιτική ή ιδεολογική διάσταση.

«Μαζεύοντας» τις «υπερπατριωτικές» αντιδράσεις που εκφράστηκαν αρχικά από τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, το Μέγαρο Μαξίμου κινείται στη γραμμή ότι πρόκειται για μια υποψηφιότητα του ΠΑΣΟΚ που θα κριθεί στις εκλογές, με την αυτονόητη επισήμανση για το (τυπικό) δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε κάθε Ελληνα πολίτη.

«Η κυβέρνηση δε σχολιάζει κομματικές υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες είναι εκείνοι που κρίνουν, συγκρίνουν και τελικά επιλέγουν», δήλωσε χτες ο Ευ. Αντώναρος, προσθέτοντας ότι «το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχουν όλοι οι Ελληνες πολίτες».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις υπουργών και βουλευτών, ενώ ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γ. Καλαντζής, που αρχικά είχε θρασύτατα ζητήσει από τη μουσουλμάνα υποψήφια δήλωση «εθνικοφροσύνης», υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση, λέγοντας ότι δεν αμφισβήτησε ποτέ την ελληνικότητα της κ. Καραχασάν και παρέπεμψε σε δήλωσή της ότι είναι «Ελληνίδα μουσουλμάνα».

Στις εθνικόφρονες θέσεις τους επέμειναν ωστόσο ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παν. Ψωμιάδης, δηλώνοντας ειρωνικά: «Αρχίζω να τη συμπαθώ, γιατί πληροφορούμαι ότι σε ορισμένες περιοχές της Τουρκίας, η τουρκική κυβέρνηση θα προτείνει Ελληνες υποψηφίους για την Αυτοδιοίκηση».

Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος βουλευτής Στ. Παπαθεμελής υποστήριξε ότι «η ανακήρυξη μιας μουσουλμάνας υποψήφιας υπερνομάρχου αυτή τη στιγμή από ένα κόμμα εξουσίας στην Ελλάδα ισοδυναμεί με παροχή στο πιάτο της στρατηγικά επιδιωκόμενης (σ.σ. από την Τουρκία) συνδιοίκησης στη Θράκη».

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Αναμένονται εντάσεις

Οι μουσουλμάνοι της Θράκης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αθήνας, θα αποτελέσουν το προσεχές διάστημα το «όχημα», με το οποίο η Αγκυρα θα επιχειρήσει να παρακάμψει υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αξιοσημείωτο είναι πως με την αποχώρησή του από τη Θεσσαλονίκη, όπου στο περιθώριο της Διαβαλκανικής Διάσκεψης την περασμένη βδομάδα είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο Ταγίπ Ερντογάν επανέφερε ζήτημα σεβασμού των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων της Θράκης και θέτει θέμα τζαμιών στην Αθήνα. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι αυτές οι παρατηρήσεις του Τούρκου πρωθυπουργού δε συνοδεύτηκαν από καμία υποχώρηση για τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ζητήματα για τα οποία η Αγκυρα δέχεται την πίεση της ΕΕ.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Αγκυρα έχει κάνει πολλά βήματα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Φαναρίου. «Εχουμε ήδη πραγματοποιήσει 11 βήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά στους Τούρκους δημοσιογράφους μετά τη Διαβαλκανική Διάσκεψη και συμπλήρωσε ότι «παλαιότερα, στα πολεοδομικά σχέδια αναφερόταν η λέξη τέμενος/τζαμί, την οποία εμείς αλλάξαμε ως ευκτήριο οίκο. Ανακαινίζουμε εκκλησίες, ενώ εκείνοι δεν πράττουν τίποτα για τους ομογενείς μας στη Δυτική Θράκη. Δεν αποδέχονται τους θρησκευτικούς ηγέτες που εκλέγονται από τη μειονότητα. Αντιθέτως, εμείς παραβλέψαμε το γεγονός ότι έχουν εκλεγεί ως μέλη της Ιεράς Συνόδου πέντε με έξι ανώτατοι κληρικοί που δεν ήταν Τούρκοι πολίτες. Ετσι εξελέγη ο Βαρθολομαίος».

Για το θέμα των τζαμιών στην Αθήνα, ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε πως έθεσε το ζήτημα κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. «Στην Αθήνα υπάρχουν δύο τζαμιά για την ανακαίνιση των οποίων όμως δε δίνουν άδεια. Αυτά τα ανέφερα στον κ. Καραμανλή», λέει ο Ερντογάν και προσθέτει ότι «μιλάμε συχνά για το Πατριαρχείο, δε συμβαίνει όμως το ίδιο και για τα δύο τζαμιά της Αθήνας». Μένοντας στο θέμα του Φαναρίου, ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αποδώσαμε στο Πατριαρχείο 188 ακίνητα και με τις νέες ρυθμίσεις που κάνουμε ενδεχομένως θα πάρουν και άλλα». Για το θέμα της Χάλκης ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θέλει την επίλυση του θέματος, αναφέροντας ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει κάποιο παράρτημα, υπαγόμενο σε πανεπιστημιακή Θεολογική Σχολή. «Το δρόμο προς αυτή τη λύση θα μπορούσε να τον ανοίξει το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης, το οποίο μπορεί να βρει κάποια μεθόδευση ανάλογη μ' αυτήν που εφαρμόζουμε στις τουρκογενείς δημοκρατίες», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Η Αθήνα

Στην Αθήνα, κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αποτιμώντας τη συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν την περασμένη Πέμπτη, καταλήγουν στην εκτίμηση πως η Αγκυρα θα συνεχίσει να κρατά αδιάλλακτη στάση τόσο σε ό,τι αφορά σε ελληνοτουρκικά ζητήματα όσο και στο Κυπριακό. Η σκληρή στάση της Αγκυρας, σύμφωνα με την εκτίμηση της Αθήνας, δεν πρόκειται να αλλάξει λόγω της ενταξιακής της πορείας, καθώς φαίνεται πως η τουρκική ελίτ έχει ήδη περιγράψει το όριο πέρα από το οποίο δεν πρόκειται να υποχωρήσει, ούτε για χάρη της ένταξης της χώρας στην ΕΕ. Η υποχρέωση για αναγνώριση της Κύπρου αποτελεί για την Αγκυρα μια ευρωπαϊκή απαίτηση, η οποία δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί, τουλάχιστον μέχρι να νομιμοποιηθεί το ψευδοκράτος.

Στη βάση αυτών των εκτιμήσεων, η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών δηλώνουν πως η διπλωματία της χώρας προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει μια περίοδο έντασης στα ελληνοτουρκικά.

Εξηγήσεις της Αθήνας στην Τεχεράνη

Τη θέση της Ελλάδας σχετικά με τις διαδικασίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ενδεχομένως θα οδηγήσουν στη λήψη μέτρων κατά του Ιράν, θα παρουσιάσει σήμερα η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε υψηλό αξιωματούχο της Τεχεράνης.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου η Ντόρα Μπακογιάννη θα δεχτεί τον γενικό γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της χώρας του για το πυρηνικό πρόγραμμα Ali Larijani.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση πραγματοποιείται μετά από αίτημα της Τεχεράνης και εντάσσεται στην προσπάθεια που καταβάλλει η ιρανική κυβέρνηση να διευκρινίσει τις θέσεις της στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ