ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάη 2006
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
Διογκώνεται ελέω λιτότητας

Σε έξαρση τα δάνεια το Φλεβάρη. Το συνολικό ανεξόφλητο υπόλοιπο στις τράπεζες ξεπέρασε τα 71 δισ. ευρώ

Με ακόμη μεγαλύτερη ένταση συνεχίστηκε το Φλεβάρη του 2006 ο υπερδανεισμός των νοικοκυριών από τις τράπεζες, γεγονός που έχει να κάνει με την εντεινόμενη πολιτική λιτότητας σε βάρος των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων. Η συγκεκριμένη πολιτική αποδείχνεται ο καλύτερος κράχτης της πραμάτειας των τραπεζών, οι οποίες μέσα στο μήνα Φλεβάρη του 2006 φέσωσαν τα νοικοκυριά με ακόμη 1,4 δισ. ευρώ. Ηδη, στο τέλος Φλεβάρη 2006, το συνολικό ανεξόφλητο υπόλοιπο των νοικοκυριών (μαζί με τις «τιτλοποιήσεις») πέταξε στα 71,3 δισ. ευρώ (από 69,9 δισ. ευρώ το Γενάρη του 2006) με ετήσια αύξηση 31,4%.

Σημαντική συμβολή στη διογκούμενη υπερχρέωση των νοικοκυριών έχουν - εκτός από τους κυβερνώντες - και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, οι οποίες στήριξαν την εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο τομέα και συνυπέγραψαν τις αυξήσεις - κοροϊδία με το ΣΕΒ. Και ενώ οι γαλαζοπράσινες πολιτικές λιτότητας εξαναγκάζουν τα λαϊκά νοικοκυριά να καλύπτουν τις «μαύρες τρύπες» των οικογενειακών τους προϋπολογισμών με δανεικά από τις τράπεζες, η κυβέρνηση - διά στόματος του αρμόδιου υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη - υποστηρίζει προκλητικά πως «το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζόμενων νοικοκυρών ...αυξάνεται»!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα νοικοκυριά μαζί με τις επιχειρήσεις χρωστούσαν το Φλεβάρη του 2006 στις τράπεζες, συνολικά, 142,8 δισ. ευρώ (από 119,8 δισ. ευρώ το Γενάρη του 2005). Το ποσό αυτό αναλύεται ως εξής:

  • Καταναλωτικά δάνεια: Παρά τα «μέτρα ελέγχου» και τις «συστάσεις» από την Τράπεζα της Ελλάδος, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης το Φλεβάρη του 2006 έφτασε σε 28,4% από 27,5% που ήταν ένα μόλις μήνα νωρίτερα (Γενάρης 2006). Μαζί με τις «τιτλοποιήσεις» το ανεξόφλητο υπόλοιπο των συγκεκριμένων δανείων ξεπέρασε τα 22,6 δισ. ευρώ (από 17,6 δισ. ευρώ το Γενάρη του 2005).
  • Στεγαστικά δάνεια: Διαμορφώθηκαν σε 47 δισ. ευρώ (από 35 δισ. ευρώ το Γενάρη του 2005) με ποσοστό αύξησης 33,6%.
  • Οι επιχειρήσεις χρωστούν 71,5 δισ. ευρώ (από 65,5 δισ. ευρώ) με ετήσια μεταβολή 9,1%.
ΕΞΑΓΟΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Σιγή ιχθύος από «Cosmote» για Γερμανό

Οριστικοποιήθηκε, χτες, η μεταβίβαση του 24,68% των ΚΑΕ από τον Π. Γερμανό στην «Folie - Folie» και η εξαγορά νέας ενεργειακής επιχείρησης από τον όμιλο «Μυτιληναίου»

Ολοκληρώθηκε, χτες, η μεταβίβαση των μετοχών των ΚΑΕ που κατείχε ο Π. Γερμανός (κύριος μέτοχος του ομώνυμου ομίλου επιχειρήσεων) στην «Folie - Folie», ενώ εμπλοκή φαίνεται ότι παρουσιάστηκε στις διαπραγματεύσεις για την απόκτηση του «ομίλου ΓΕΡΜΑΝΟΣ» από την COSMOTE (θυγατρική επιχείρηση του ΟΤΕ).

Ο «γάμος» μεταξύ του ομίλου επιχειρήσεων ΓΕΡΜΑΝΟΣ και της COSMOTE είχε προαναγγελθεί επίσημα την περασμένη Παρασκευή, με ανακοίνωση που είχαν στείλει οι δύο ενδιαφερόμενοι στο Χρηματιστήριο και στα μέσα ενημέρωσης, αναστέλλοντας παράλληλα τη διαπραγμάτευση των μετοχών του από το Χρηματιστήριο μέχρι και χτες. Ομως, μέχρι αργά χτες το βράδυ, δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την έκβαση των διαπραγματεύσεων εξαγοράς του ομίλου επιχειρήσεων «Γερμανός» και της COSMOTE, ούτε από την «Cosmote» ούτε από τον Π. Γερμανό. Αν, δηλαδή, «τα βρήκαν» ή όχι στους όρους εξαγοράς της δεύτερης από την πρώτη.

Αντίθετα, χτες ανακοινώθηκαν και επίσημα ότι:

  • Η «Folli Follie» εξαγόρασε τις περίπου 13 εκατ. μετοχές των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών (24,68% του μετοχικού κεφαλαίου των ΚΑΕ) που κατείχε ο όμιλος «Γερμανός ΑΒΕΕ», καταβάλλοντας περίπου 202 εκατ. ευρώ. Η «Folli Follie» κατέχει πλέον το 49,36% της ΚΑΕ.
  • Ο όμιλος «Μυτιληναίος» εξαγόρασε το 52,6% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΛΤΑ PROJECT, η οποία σχεδιάζει και υλοποιεί μικρές ενεργειακές μονάδες, υδροστροβίλους, αιολικά πάρκα και υδροηλεκτρικούς σταθμούς.
ΕΦΕΤ
Κατέσχεσε 851 κιλά μη ασφαλή τρόφιμα

Περισσότερα από 850 κιλά μη ασφαλών τροφίμων κατέσχεσε και ανέλαβε την καταστροφή τους ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), για διάφορους λόγους που έχουν να κάνουν με τη δημόσια υγεία (αλλοίωση, αλλοίωση των οργανοληπτικών τους χαρακτήρων, επανακατάψυξη κλπ.). Είναι αξιοσημείωτο ότι μέρος αυτών εντοπίστηκαν σε καταστήματα πολυεθνικών και συγκεκριμένα σε δύο «Carrefour» και σε ένα «DIA» της Θεσσαλονίκης, γεγονός που επιβεβαιώνει την κερδοσκοπική δράση των πολυεθνικών και στον τομέα των ειδών διατροφής.

Συγκεκριμένα, δεσμεύτηκαν και καταστράφηκαν:

  • 13,250 κιλά διάφορες σαλάτες υπό μορφή αλοιφών και αλλαντικά από το σούπερ μάρκετ «Carrefour Μαρινόπουλος ΑΕ» στη Θεσσαλονίκη.
  • 10,140 κιλά διάφορα είδη ζωικής προέλευσης από άλλο «Carrefour Μαρινόπουλος» επίσης στη Θεσσαλονίκη.
  • 7 κιλά τεμάχια και προϊόντα με βάση το κοτόπουλο από σούπερ μάρκετ «DIA» στη Θεσσαλονίκη.
  • 101,435 κιλά παραπροϊόντα και παρασκευάσματα κρέατος από το παντοπωλείο - κρεοπωλείο Αράπη Γεωργίου στη Θεσσαλονίκη.
  • 85,79 κιλά προϊόντων με βάση το κρέας στο κρεοπωλείο Αφοί Νικολαΐδη στο Κιλκίς.
  • 3,250 κιλά σοκολατένια αυγά από το αρτοζαχαροπλαστείο Παπαδόπουλου Δημήτρη στη Θεσσαλονίκη.
  • 104 κιλά κατεψυγμένων υποπροϊόντων αρνίσιου κρέατος από το σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης ΑΒΕΕ» στην Κ. Τούμπα.
  • 26,380 κιλά κατεψυγμένα είδη πίτας, σφολιάτας και κομμένες πατάτες από άλλο κατάστημα της ίδιας αλυσίδας στο Λαγκαδά.
  • 500 κιλά διάφορα τρόφιμα ζωικής και φυτικής προέλευσης σε διάφορες συσκευασίες από την επιχείρηση «Π. Καβακλιώτη - Δ. Ευγενίδη ΟΕ» λόγω αλλαγής της σύστασης της δομής τους (ακολουθήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου).
«ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ»
Επέκταση στην Τουρκία

Σε ρότα εξαγωγής κεφαλαίων και επιχειρηματικής διείσδυσης σε γειτονικές αγορές και κράτη, προχώρησε η «Eurobank» του ομίλου Λάτση. Ακολουθώντας τα χνάρια της «Εθνικής Τράπεζας», ανακοίνωσε επίσημα την εξαγορά της τουρκικής τράπεζας «Tefkenbank». Η συνολική αξία της τουρκικής τράπεζας (αποτιμάται σε περίπου 260 εκατ. δολάρια) και η εξαγορά του 70% του μετοχικού της κεφαλαίου από την «Eurobank» αναμένεται να ολοκληρωθεί στο 3ο τρίμηνο του 2006.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
Συνεχίζεται το ξεπούλημα

Η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη να βγάζει «στο σφυρί» τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις (ο ελληνικός λαός που τις ακριβοπλήρωσε δε θα μπορεί ούτε να τις προσεγγίσει), πριμοδοτώντας την κερδοφορία του μεγάλου ελληνικού και ξένου κεφαλαίου.

Χτες ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση για τη μακροχρόνια παραχώρηση της εγκατάστασης Μπιτς Βόλεϊ του Φαλήρου και στην οποία εκδήλωσαν ενδιαφέρον οι παρακάτω ελληνικοί και γαλλικοί όμιλοι:

  • Village Roadshow Operations Ελλάς ΑΕ.
  • Ενωση προσώπων Everest AE, και ΑΤΕΣΕ ΑΕ.
  • Ενωση προσώπων ΓΕΚ ΑΕ, J&P ΑΒΑΞ, ΒΙΟΤΕΡ ΑΕ.
  • Altarea
  • SEPI SA.
ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ
Ζητούν «γρήγορες» βίζες

Την περαιτέρω μείωση του χρόνου έκδοσης βίζας Σένγκεν (κυρίως από τη Ρωσία) με ανώτατο όριο τις 72 ώρες, από τα ελληνικά προξενεία, ζήτησε η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων από την υπουργό Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, με την οποία συναντήθηκε χτες, σημειώνοντας πως οι Ρώσοι τουρίστες δαπανούν πολλά χρήματα στις διακοπές τους στην Ελλάδα, αλλά η προσέλευσή τους είναι χαμηλή.

ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗ
ΦΠΑ και στην α' κατοικία

Σε καθεστώς ΦΠΑ αντί φόρου μεταβίβασης υπόκεινται τα ακίνητα που ανεγείρονται με το σύστημα της αντιπαροχής ακόμη και αν προορίζονται για πρώτη κατοικία, εφόσον ο φορολογούμενος έχει ποσοστά συνιδιοκτησίας σε οικόπεδο που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες του θεωρείται ήδη κάτοχος πρώτης κατοικίας. Κατά συνέπεια τα διαμερίσματα που παραλαμβάνει από τον εργολάβο θεωρούνται «δεύτερη κατοικία» και επιβαρύνονται με ΦΠΑ 19%. Σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας πως «ο νόμος προβλέπει σαφώς ότι η πρώτη κατοικία εξαιρείται από το ΦΠΑ στα ακίνητα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποια τεχνικά ζητήματα, τα οποία τα ρυθμίζουν οι υπηρεσίες του υπουργείου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ