ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Μάη 2006
Σελ. /32
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Η αντιλαϊκή πολιτική γεννάει και οξύνει τα προβλήματα

Οι θέσεις του ΚΚΕ με αφορμή την ολοκλήρωση της θητείας στη Βουλή της αρμόδιας Διακομματικής Επιτροπής

Να συνταχτούν με το γνήσιο αναπηρικό κίνημα και να παλέψουν για όσα τους ανήκουν καλεί τους αναπήρους και τις οικογένειές τους το ΚΚΕ
Να συνταχτούν με το γνήσιο αναπηρικό κίνημα και να παλέψουν για όσα τους ανήκουν καλεί τους αναπήρους και τις οικογένειές τους το ΚΚΕ
Ολοκληρωμένο κείμενο με τις θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ για τα προβλήματα των αναπήρων και των χρονίων πασχόντων κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, μέλος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τα Ατομα με Αναπηρία, στην Επιτροπή. Η Επιτροπή, που ολοκλήρωσε τη θητεία της, κατάρτισε τελική έκθεση για τα ΑμΕΑ, με την οποία διαφώνησε η Β. Νικολαΐδου, υπογραμμίζοντας ότι επιχειρείται η συγκάλυψη των πραγματικών αιτιών των προβλημάτων των αναπήρων και των υπευθύνων για τη δημιουργία τους.

Το ΚΚΕ - επισημαίνεται στο κείμενο - θεωρεί ότι σήμερα υπάρχει τέτοια αύξηση του παραγόμενου πλούτου, τέτοια γιγάντωση των κατακτήσεων της επιστήμης, της παιδαγωγικής, της ιατρικής, που αν ήταν στην υπηρεσία της εξασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζόμενων ανθρώπων, των αναπήρων και των οικογενειών τους θα είχαν λυθεί πάρα πολλά από τα προβλήματα που τους βασανίζουν. Οι εργατοϋπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης και της υπαίθρου - τονίζεται - πληρώνουν με την ίδια τους την αρτιμέλεια τον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος, την παραβίαση κάθε κανόνα υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλιάς, την καταστροφή του περιβάλλοντος, την αυθαιρεσία στο όνομα των υπερκερδών των μεγαλοεργολάβων στα μεγάλα έργα, την αντιλαϊκότητα του συστήματος Υγείας. Πληρώνουν την αντιλαϊκή πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια, κατ' εντολή της ΕΕ, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Ειδικότερα για τη Διακομματική Επιτροπή η Β. Νικολαΐδου υπογραμμίζει ότι το ΚΚΕ δεν είναι αντίθετο στη συνέχιση της λειτουργίας της ως μόνιμης Επιτροπής της Βουλής. Αλλά είναι αντίθετο «σε κάθε τυχόν προσπάθεια που μπορεί να εμφανιστεί ώστε να χρησιμοποιηθεί η Διακομματική ως μέσο διαβούλευσης ή ανάχωμα στις διεκδικήσεις των αναπήρων απέναντι στην κυβέρνηση».

Συγκαλύπτονται τα πραγματικά αίτια των προβλημάτων

Για την τελική έκθεση αλλά και τις επιμέρους θεματικές εισηγήσεις των βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, το ΚΚΕ τονίζει ότι δεν μπορεί να τις προσυπογράψει γιατί:

  • Θεωρούν δεδομένη και αποδέχονται στην ουσία της τη βασική κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής, τους όρους της ανταγωνιστικότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας, Ειδικής Αγωγής
  • Διαπερνά τα κείμενα μια λογική συγκάλυψης των πραγματικών αιτιών των προβλημάτων των αναπήρων και των υπευθύνων για τη δημιουργία τους
  • Καλλιεργούν αυταπάτες, συνειδητά, προβάλλοντας διάφορες επιμέρους σωστές διαπιστώσεις και προτάσεις, που δε βγαίνουν έξω από τα πλαίσια αυτής της πολιτικής, που είναι η μήτρα που γεννάει και αναπαράγει αυτά τα προβλήματα
  • Εμφανίζονται τα προβλήματα λες και είναι αυτοφυή, λες και δεν έχει κανείς την ευθύνη δημιουργίας τους. Οταν γίνεται αναφορά για ευθύνες, συστηματική είναι η προσπάθεια μετακύλησης της ευθύνης στην «έλλειψη ευαισθησίας της κοινωνίας», και το πολύ πολύ στην έλλειψη ενημέρωσης.

«Η ανταγωνιστικότητα και η καπιταλιστική κερδοφορία είναι οι αμείλικτοι εχθροί των εργαζομένων και των αναπήρων. Τα προβλήματα των αναπήρων δεν μπορούν να αποσπαστούν από την πολιτική που ασκεί σήμερα η κυβέρνηση, η οποία δεν είναι άλλη από αυτή που άσκησε -πιθανά με κάποιες αποχρώσεις - η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ», επισημαίνεται στο κείμενο.

Για την προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών στην κοινωνία η Β. Νικολαΐδου τονίζει ότι οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους δεν είναι θύματα της «έλλειψης ευαισθησίας της κοινωνίας», αλλά της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων. Αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι τα 180.000 παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες, που βρίσκονται εκτός ειδικής αγωγής, οι 4.000 νέοι παραπληγικοί το χρόνο, το ότι μόνο 500 παιδιά με αυτισμό από τα 30.000 πηγαίνουν σε κάποιο ειδικό κέντρο, το ότι η ανεργία στους ικανούς προς εργασία αναπήρους φτάνει το 80%, το ότι υπάρχουν μόνο 200 δημόσια κρεβάτια αποκατάστασης από τα 2.000 που χρειαζόμαστε ως χώρα, ενώ την ίδια στιγμή είναι σε εξέλιξη επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων, διαφόρων επιχειρηματιών.

Αλλά και για τα ιδεολογήματα περί ενημέρωσης της κοινωνίας και «ξεπεράσματος των προκαταλήψεων και ρατσιστικών προτύπων» το ΚΚΕ απαντάει ότι όταν η ίδια η παιδεία, η μόρφωση μετατρέπεται σε εμπόρευμα, αναπαράγει μέσα στα ίδια τα παιδιά τον ανταγωνισμό και ατομικισμό. Ακόμα ότι τα περί καλλιέργειας του εθελοντισμού δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μέσο, προκειμένου να διευκολυνθεί το κράτος να αποποιηθεί της ευθύνης του για την αποκατάσταση των ΑμΕΑ, για να διαμορφωθεί μια σύγχρονη υποκριτική «φιλανθρωπική» αντίληψη, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τζάμπα εργατικό δυναμικό στον κοινωνικό τομέα.

Ειδική μνεία γίνεται και στον αντιλαϊκό ρόλο των ιδιωτικοποιημένων ΜΜΕ, στην απαράδεκτη προσπάθεια ενοχοποίησης των γονιών των ΑμΕΑ, στους διάφορους μηχανισμούς εκμετάλλευσης και εμπορευματοποίησης των αναγκών των αναπήρων.

Αγώνας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής

Το ΚΚΕ καλεί τους αναπήρους και τις οικογένειές τους να μην έχουν αυταπάτες, αφού στα πλαίσια αυτής της ταξικής πολιτικής προς όφελος του κεφαλαίου δεν μπορούν τα προβλήματά τους να λύνονται, οι σύγχρονες ανάγκες τους να καλύπτονται. Τα προβλήματα θα οξύνονται, θα πολλαπλασιάζονται και η κατάσταση θα χειροτερεύει. Οι λύσεις των προβλημάτων των ΑμΕΑ - υπογραμμίζει - είναι στον αντίποδα της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής. Στον αγώνα μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, την οικοδόμηση της λαϊκής εξουσίας και λαϊκής οικονομίας που στο κέντρο τους θα έχουν τον άνθρωπο.

«Τεράστια ήταν η συνεισφορά των σοσιαλιστικών χωρών στον τομέα της ανάπτυξης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων των αναπήρων. Κατακτήσεις που ανάγκασαν και τις καπιταλιστικές χώρες σε παραχωρήσεις στο αναπηρικό κίνημα», επισημαίνει το ΚΚΕ.

Στόχοι πάλης

Το ΚΚΕ καλεί τους ανάπηρους να παλέψουν με όλους τους εργαζόμενους για:

  • Πολιτική πρόληψης της αναπηρίας, με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλιάς, στους χώρους κατοικίας, ψυχαγωγίας και άθλησης.
  • Για δημόσια, δωρεάν και υψηλής ποιότητας Υγεία - με την ολόπλευρη ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού, προγενετικού ελέγχου, ενημέρωσης του πληθυσμού, αγωγής υγείας.
  • Για πλήρεις υπηρεσίες σχολιατρικής φροντίδας και υγείας και ιατρικής της εργασίας.
  • Πλήρες δημόσιο δίκτυο πρώιμης και έγκαιρης διάγνωσης και κέντρων αποκατάστασης.
  • Δωρεάν παροχή όλων των απαραίτητων θεραπειών, φαρμάκων αναλώσιμων υγειονομικών υλικών από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Για να απαγορευτεί κάθε επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας του φαρμάκου και της βιοϊατρικής τεχνολογίας.
  • Κατοχύρωση του δικαιώματος στη δουλιά όλων των ικανών προς εργασία αναπήρων.
  • Αμεση πρόσληψη από φέτος όσων αποφοιτήσουν από σχολές, κέντρα κατάρτισης, ΤΕΙ, και ΑΕΙ.
  • Ιδρυση δημόσιου δικτύου παραγωγικών προστατευομένων εργαστηρίων.
  • Δημόσια δωρεάν υποχρεωτική ειδική αγωγή.
  • Μέτρα για τη στήριξη των αναπήρων μαθητών, φοιτητών - σπουδαστών.
  • Κοινωνικές υπηρεσίες, που θα στηρίζουν την οικογένεια.
  • Για πρόσβαση στο δομημένο περιβάλλον και ανθρώπινες πόλεις.
  • Ανάπτυξη του μαζικού ειδικού αθλητισμού.
  • Ενοποίηση όλων των επιδομάτων αναπηρίας σε ένα. Μετατροπή του σε κοινωνική σύνταξη και επέκταση σε κατηγορίες αναπήρων που σήμερα δεν παίρνουν.
  • Ψήφιση ειδικού συνδικαλιστικού νόμου για τη λειτουργία των αναπηρικών οργανώσεων.
  • «Οχι» στην ιδιωτικοποίηση της ψυχικής υγείας και μέσω του προγράμματος «ΨΥΧΑΡΓΩΣ». Δημόσια και δωρεάν ψυχική υγεία, υψηλής ποιότητας, με σύγχρονες υποδομές.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ